ΑΝΩΤΑΤΗ  ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ  ΕΛΛΑΔΟΣ

Αρ. Πρωτ.211 Αθήνα, 14/9/2011
Αξιότιμο
Κύριο Πάνο Μπεγλίτη
Υπουργό Εθνικής Άμυνας
Μεσογείων 227 – 231
Τ.Κ. 15451 Πεντάγωνο
 
 
ΘΕΜΑ: Κανονισμός Οργάνωσης και Λειτουργίας Οικημάτων
Στέγασης Εγγάμων Αξιωματικών – Ανθυπασπιστών –  Υπαξιωματικών (ΟΣΕΑΑΥ)
 
Κύριε Υπουργέ.
 
Για το εν θέματι αντικείμενο σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:
 
1. Στον προηγούμενο Κανονισμό Οργάνωσης και Λειτουργίας Οικημάτων Στέγασης Εγγάμων Αξιωματικών – Ανθυπασπιστών – Υπαξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας υπήρχε ρύθμιση με βάση την οποία η διάρκεια στέγασης των πολυτέκνων Αξιωματικών κ.ά. διαρκούσε τόσο χρονικό διάστημα, όσο ήταν και το χρονικό διάστημα παραμονής του πολυτέκνου σε μια μονάδα.
 
2. Με τον πρόσφατο Κανονισμό Στέγασης, η παραπάνω ρύθμιση διαφοροποιήθηκε προς το δυσμενέστερο, αφού προβλέπεται πως η διάρκεια στέγασης για τους δικαιούχους Αξιωματικούς θα είναι πενταετής.
 
3. Επί του προκειμένου, Κύριε Υπουργέ, σας επισημαίνουμε τα παρακάτω:
 
1 α. Η παρ.2 του άρθρου 21 του Συντάγματος επιτάσσει πως:
«Οι πολύτεκνες οικογένειες …….. έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το κράτος».
            Κατά συνέπεια στο κράτος δικαίου οι συνταγματικές επιταγές επιβάλλεται να εφαρμόζονται απαρεγκλίτως, όταν μάλιστα αυτές αναφέρονται στην προστασία κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων όπως είναι οι πολύτεκνες οικογένειες.
 
β. Η ολομέλεια του ΣτΕ κινούμενη εντός του πνεύματος της ανωτέρω Συνταγματικής επιταγής, με σειρά αποφάσεών της, αποφάνθηκε ότι:
«Η εξυπηρέτηση του ατομικού συμφέροντος των πολυτέκνων, αποτελεί εξυπηρέτηση του γενικότερου δημόσιου συμφέροντος, προ του οποίου και αυτή η αρχή της ισότητας των Ελλήνων απέναντι στο νόμο υποχωρεί, λόγω του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα»
          2. Οι Πολύτεκνες οικογένειες ανήκουν στις πλέον ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας και αυτό ενισχύεται με τρόπο αναντίρρητο από τα παρακάτω:
         α. Στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ευρωπαϊκό έτος κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και ειδικότερα στην κατηγορία ευπαθείς ομάδες αναφέρεται: 
«Ευπαθείς ομάδες.
Ορισμένες κοινωνικές ομάδες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να
βιώσουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Για παράδειγμα οι οικογένειες με παιδιά - ειδικά οι μεγάλες και οι μονογονεϊκές οικογένειες - οι ηλικιωμένοι, οι ανάπηροι και οι μετανάστες.
Οι ευπαθείς αυτές ομάδες αντιμετωπίζουν συχνά χαμηλά ποσοστά απασχόλησης, είναι πιο πιθανό να εγκαταλείψουν το Σχολείο και να βιώσουν οικονομικό αποκλεισμό σε σχέση με άλλες κοινωνικές ομάδες.»
(http://www.2010againstpoverty.eu/about/tackling.html?langid=el)
 
       β. Επίσημο κείμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο: Ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού: ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για κοινωνική και εδαφική συνοχή - COM(2010) 758 τελικό, 16.12.2010
«Στην Ευρώπη σήμερα, περισσότερα από 20 εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν από τη φτώχεια. Ο κίνδυνος αυξάνεται στο 25% για τα παιδιά που ζουν σε μεγάλες οικογένειες και υπερβαίνει το 30% για τα παιδιά που ζουν με έναν μόνο γονέα.
(http://eurlex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2010:0758:FIN:EL:PDF) 2.2»
Πληθώρα άλλων επίσημων κειμένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρονται στις πολύτεκνες οικογένειες ως ευάλωτη κοινωνική ομάδα με πολύ υψηλό κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.
 
4. Με τα παραπάνω δεδομένα πιστεύουμε, πως είναι αδιανόητο, με τη δυσχερή οικονομική συγκυρία που όλοι βιώνουμε και από την οποία περισσότερο πλήττονται οι πολύτεκνες οικογένειες, να περιστέλλονται θεσμοθετημένες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους πολυτέκνους, όπως ήταν η προαναφερθείσα, οι οποίες είναι εν πολλοίς διοικητικού περιεχομένου, χωρίς κανένα απολύτως οικονομικό κόστος, που μπορούν όμως να ανακουφίσουν το βεβαρημένο οικογενειακό προϋπολογισμό των πολυτέκνων Αξιωματικών, Ανθυπασπιστών και Υπαξιωματικών. 
5. Βέβαιοι όντες, Κύριε Υπουργέ,  ότι θα επαναφέρετε το παλαιό καθεστώς που ίσχυε για τη στέγαση των ανωτέρω,
 
 

διατελούμε με ιδιαίτερη εκτίμηση

Για την ΑΣΠΕ

         Ο Πρόεδρος                        Ο Γεν. Γραμματέας                Ο Διευθυντής

Βασίλειος Θεοτοκάτος         Εμμανουήλ Χρυσόγελος     Χαράλαμπος Παύλος

Πρόσφατα άρθρα