ΜΗΝΥΜΑ   ΣΤΗ  ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ

Λεωνίδα Γ. Μαργαρίτη Αντιπροέδρου Α.Σ.Π.Ε.

Oι πολύτεκνοι με την ηγεσία της Α.Σ.Π.Ε και οι Σύλλογοι όλης της επικράτειας,γιορτάζουν  κι εφέτος, όπως κάθε χρόνο  τη Μνήμη των προστατών τους  Αγίων  Τερεντίου και Νεονίλης και των επτά παιδιών τους, που βρήκαν μαρτυρικό θάνατο από τους διώκτες της πίστεως.  

Στην ομολογία πίστεως της Αγίας Πολύτεκνης Οικογένειας η κάθε Ελληνική οικογένεια, συμβολικά αντιπαραθέτει τη δική της ομολογία,  που αποδεικνύεται με έργα αγάπης και προσφοράς στον άνθρωπο την κοινωνία και το Έθνος.

Οι πολύτεκνοι,  με τη δημιουργία καλλιτέκνων οικογενειών «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου» αποτελούν τους σύγχρονους μάρτυρες του χρέους και του καθήκοντος.

Καθημερινώς  και εμπράκτως ομολογούν την πίστη τους, με έργα αγάπης και ευποιίας, με καθημερινό πολύμοχθο αγώνα με ορμητήριο το Θεοΐδρυτο θεσμό, της Οικογένειας.

Ο αγώνας του ειδικότερα σήμερα διεξάγεται κάτω από αντίξοες συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού, μέσα σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη και απαιτητική κοινωνία, με μια πολιτεία αντιοικογενειακή, αντιπολυτεκνική και κατ’ επέκταση αντεθνική.

Οι πολύτεκνοι αγωνίζονται να αναθρέψουν, να μεγαλώσουν, να μορφώσουν και να αποκαταστήσουν τα πολλά τους παιδιά και παράλληλα να ξεπεράσουν τις συμπληγάδες οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων και να αποφύγουν τις σειρήνες του αποπροσανατολισμού που συνεχώς παρεμβάλλουν εμπόδια και συσκοτίζουν την ομαλή τους πορεία. 

 Δεν φθάνει όμως αυτό, χρειάζονται να αντιπαλεύουν με τους κοντόφθαλμους Κύκλωπες μιας αδιέξοδης πολιτικής της κεντρικής εξουσίας που συνεχώς ξεχνάει κάθε φορά μετά τις εκλογές, ενώ υπό την πίεση διαφόρων άλλων κοινωνικών ομάδων επιχειρεί τη φαλκίδευση των συνταγματικά κατοχυρωμένων κατακτήσεων  τις οποίες έχουν συστηματικά ισοπεδώσει .

 Η Κεντρική εξουσία βραχυκυκλωμένη από εσφαλμένες ή και εχθρικές πολλές φορές εισηγήσεις διαφόρων μανδαρίνων, καθυστερεί να αντιληφθεί ότι οι προτάσεις και εισηγήσεις  μας βρίσκονται  στη σωστή κατεύθυνση, και ο αγώνας  μας ενίοτε   την υποχρεώνει να  αναθεωρεί πολλές φορές την πολιτική της.   

Ο επίμονος ,επίπονος και καθημερινός αγώνας, μας ενδυναμώνει και μας καθιστά ισχυρότερους, με αποτέλεσμα κάθε φορά να βγαίνουμε νικητές στην παλαίστρα της ζωής.

 Ο αγώνας με συντονιστή την Ανωτάτη  Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος βρίσκεται συνεχώς   στην πρωτοπορία για την περιφρούρηση των δικαιωμάτων μας και την επίμονη επίκληση και υπόμνηση προς τους εκάστοτε Κυβερνώντες    των διατάξεων του Συντάγματος που  υποχρεώνουν  τη λήψη  ειδικής μέριμνας υπέρ των πολυμελών οικογενειών.

Οι ανά το Πανελλήνιο Οργανώσεις Πολυτέκνων επιτελούν αξιόλογο έργο και παρέχουν σημαντικές υπηρεσίες στις οικογένειες-μέλη τους.

Όμως εξ αιτίας της πολιτικής των τελευταίων χρόνων η χώρα μας ευρίσκεται στα πρόθυρα Δημογραφικής κατάρρευσης.

Για πρώτη φορά από το 1921 οι γεννήσεις στη χώρα μας κατέβηκαν κάτω από το όριο των 100.000 το 2013 και ήσαν μόλις 94.134, ενώ οι θάνατοι ήσαν 111.794, δηλ. υπεροχή των θανάτων κατά 17.660!!

Την τελευταία πενταετία οι θάνατοι υπερέβησαν τις γεννήσεις κατά 89.584, δηλαδή, δύο πόλεις σαν τη  Βέροια και την Κοζάνη εξαφανίστηκαν εντελώς αθόρυβα χωρίς να μεσολαβήσει πόλεμος ή φυσική καταστροφή.

Τέτοιος δημογραφικός κατήφορος δεν υπήρξε άλλη φορά.

Είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν τα παρακάτω μέτρα για την ανάσχεση του δημογραφικού κατήφορου.

1.Να καθιερωθεί για τις πάσης φύσεως προσλήψεις των εκπαιδευτικών το 16% να προέρχεται από πολυτέκνους και τέκνα πολυτέκνων, όπως ισχύει για τις προσλήψεις όλων των άλλων Υπουργείων.

2.Να καθιερωθούν ελεύθερες μετεγγραφές των πολυτέκνων και των τέκνων τους, όπως ίσχυαν από το 1979 για 32 χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα, ώστε να μπορούν οι πολύτεκνοι και τα τέκνα τους να μετεγγράφονται σε αντίστοιχη Σχολή που είναι πλησιεστέρα στον τόπο μονίμου κατοικίας των γονέων τους ή σε πόλη που σπουδάζει άλλος(η) αδελφός(ή) τους.

3.Να συμπεριληφθούν και οι Οργανώσεις των πολυτέκνων, όπως γινόταν για 30 χρόνια, στους φορείς διανομής φρούτων, λαχανικών κ.λπ.

4.Να επανέλθουν ως δημογραφικά κίνητρα η επαναχορήγηση της ισόβιας σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας και η επαναχορήγηση των πολυτεκνικών επιδομάτων, όπως γινόταν μέχρι το 2009,  αφού το κόστος τους είναι μικρότερο από το κόστος του Ενιαίου Επιδόματος Στήριξης Τέκνων και του Ειδικού Επιδόματος Τριτέκνων και Πολυτέκνων.

5.Να υπάρξει εξαίρεση της πρώτης κατοικίας των πολυτέκνων από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ και η εξαίρεση των γραφείων των πολυτεκνικών Συλλόγων από τον παραπάνω φόρο.

6.Να επανέλθει το αφορολόγητο των παιδιών, όπως καθορίσθηκε με το Ν. 3842/2010 ( ΦΕΚ 58Α23-4-2010) στις 25.500 ευρώ για όσους έχουν τέσσερα προστατευόμενα τέκνα και να θεσπισθεί επί πλέον τουλάχιστον 5.000 ευρώ για κάθε ένα από το 5ο και επί πλέον τέκνα.

7. Να εξαιρεθεί η πρώτη κατοικία των πολυτέκνων από τους πλειστηριασμούς.

8. Ν΄ απαλλαγούν οι πολύτεκνοι από την εισφορά αλληλεγγύης, που θεσπίστηκε με το άρθρο 112 του Ν. 4387/2016.

9.Να βελτιωθεί το έντυπο Α21 που συμπληρούται από τους δικαιούχους των πολυτεκνικών επιδομάτων εις τρόπον ώστε να αναγράφει ο δικαιούχος των επιδομάτων αυτών, εάν έχει την πολυτεκνική ιδιότητα.

10.Επιβάλλεται η άμεση κατάργηση των μειώσεων των κάθε μορφής επικουρικών συντάξεων, μερισμάτων των Μετοχικών ταμείων και του Εφάπαξ που χορηγούνται στους πολύτεκνους συνταξιούχους.

11.Να επιτραπεί στον πολύτεκνο συνταξιούχο η εργασία, χωρίς περικοπή της σύνταξης, βάσει της περ. 6 της παρ. 1 του άρθρου 16 ν. 3863/2010,  όπου επιτρέπεται η εργασία άνευ περικοπής της σύνταξής τους, εφόσον ένα τουλάχιστον τέκνο τους είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερη ή ανώτατη Σχολή έως τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας του ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία. 

 Τέλος ευχόμαστε σ’ όλους τους πολυτέκνους   της χώρας μας, υγεία, πρόοδο, ατομική και οικογενειακή ευτυχία.

Πάτρα Νοέμβρης  2023

Λεωνίδας Γ. Μαργαρίτης

Αντιπρόεδρος Α.Σ.Π.Ε

Πρόσφατα άρθρα