ΑΝΩΤΑΤΗ  ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ  ΕΛΛΑΔΟΣ

 

         Αρ. Πρωτ. 199                                Αθήνα, 18/8/2011

 

 

Αξιότιμο

Κύριο Πάνο Μπεγλίτη

Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Μεσογείων 227 – 231

Τ.Κ. 15451 Πεντάγωνο

 

               Εξοχότατε Κύριε Υπουργέ. 

               Περιήλθε σε γνώση μας το υπ’ αριθμό 1139/3.6.2011 Φ.Ε.Κ. στο οποίο περιλαμβάνεται η απόφαση του Υπουργείου σας Φ 400/32/82424/Σ.343 με θέμα: «Διοικητικά και άλλα ευεργετικά μέτρα για κατηγορίες στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα και οξέα κοινωνικά προβλήματα». Μεταξύ των μνημονευομένων κατηγοριών είναι και οι πολύτεκνοι στρατιωτικοί. 

               Σε συνέχεια της παραπάνω απόφασης, η Πολεμική Αεροπορία εξέδωσε γενική διαταγή άμεσης εφαρμογής με την οποία προσδιορίζονται χρονικά όρια στην προσωρινή διαμονή στα ΟΣΕΑΑΥ των Μονάδων για τις διάφορες κατηγορίες δικαιούχων. Η διαπίστωση του νομοθέτη για τα  «ιδιαίτερα και οξέα κοινωνικά προβλήματα» που αντιμετωπίζουν οι πολύτεκνοι στρατιωτικοί είναι ορθή. Ωστόσο οι ρυθμίσεις της Πολεμικής Αεροπορίας κάθε άλλο παρά ως «ευεργετικά μέτρα» μπορούν να χαρακτηριστούν. Συγκεκριμένα  για τους πολύτεκνους (πέραν των άλλων ιδιαίτερων κατηγοριών) θεσπίζεται χρονικό όριο προσωρινής διαμονής 5 ετών, ενώ με τις υφιστάμενες διατάξεις δικαιούνται να διαμένουν στα Οικήματα επ’ αόριστον (χωρίς χρονικό περιορισμό). Η άμεση εφαρμογή του χρονικού ορίου, χωρίς ούτε καν τη θέσπιση μεταβατικών διατάξεων, θα οδηγήσει στην έξωση από τα ΟΣΕΑΑΥ δεκάδων οικογενειών πολυτέκνων. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι επίκειται έξωση 20 περίπου πολύτεκνων οικογενειών από το Α/Δ Λάρισας. Και αυτό γίνεται στο όνομα της λήψης «ευεργετικών μέτρων» ειδικών κατηγοριών προσωπικού. Υπάρχει το επιχείρημα ότι με αυτή την γενική διαταγή-τροποποίηση θα αδειάσουν οικήματα και έτσι θα καλύπτονται οι στεγαστικές ανάγκες περισσότερων οικογενειών. Βέβαια τα οικήματα αυτά μπορούν να βρεθούν με αναθεώρηση των ήδη υφιστάμενων κριτηρίων και προϋποθέσεων με σκοπό την ορθολογικότερη κατανομή αυτών, ενισχύοντας έτσι οικογένειες με ιδιαίτερα προβλήματα και όχι ενισχύοντας οικογένειες χωρίς προβλήματα. 

               Τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα όλων των στρατιωτικών είναι οι συχνές μεταθέσεις και η στέγασή τους. Αφού δεν παραμένουν σ’ ένα τόπο, δεν μπορούν να χτίσουν και να μένουν σε μόνιμη κατοικία. Το πρόβλημα για τους πολύτεκνους στρατιωτικούς είναι ακόμη οξύτερο. Γι’ αυτό και οι προηγούμενες αποφάσεις του Υπουργείου, ιδιαίτερα για το στρατιωτικό προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας, να παραμένουν στα ΟΣΕΑΑΥ χωρίς χρονικό περιορισμό ή να μη μετατίθενται από τόπο σε τόπο ήταν πολύ ευεργετικότερες απ’ ό,τι η νέα ρύθμιση της Πολεμικής Αεροπορίας. Αποτελούσαν δε άριστο δημογραφικό κίνητρο.

               Εξοχότατε κ. Υπουργέ, γνωρίζετε ότι η χώρα μας οδηγείται μαθηματικά εξαιτίας των πολύ περιορισμένων γεννήσεων στη δημογραφική κατάρρευση. Το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας είναι πολύ μεγαλύτερο και έχει πολύ τραγικότερες διαστάσεις από το οικονομικό. Εάν χρεοκοπήσουμε οικονομικά, θα μπορέσουμε να ζήσουμε. Φτωχότερα μεν, θα καταφέρουμε όμως να επιβιώσουμε. Εάν καταρρεύσουμε δημογραφικά, δεν θα καταφέρουμε ούτε το οικονομικό πρόβλημα να επιλύσουμε ούτε να επιβιώσουμε. Πολλά ακούγονται και πολλές προσπάθειες καταβάλλονται για τη λύση του οικονομικού προβλήματος, δεν ακούει όμως κανείς από τα χείλη πολιτικών τίποτε για τη λύση του δημογραφικού, που είναι η προϋπόθεση της λύσης του οικονομικού. Αντίθετα σειρά μέτρων διαφόρων Υπουργείων είναι σαφέστατα αντιπολυτεκνικά και κατ’ επέκταση και αντιδημογραφικά. Τι να υποθέσει κανείς; Ότι δεν μας ενδιαφέρει πλέον η επιβίωση της πατρίδος μας;  Οι πολύτεκνοι στρατιωτικοί, σε πείσμα των ευδαιμονιστικών σειρήνων της εποχής μας, φέρνουν στον κόσμο πολλά παιδιά. Είναι άνθρωποι μεγάλων θυσιών. Είναι, μαζί με τους υπόλοιπους πολύτεκνους της χώρας μας, οι αιμοδότες του ελληνικού έθνους. Τους αξίζει καλύτερη αντιμετώπιση.

               Η Α.Σ.Π.Ε. θα χαιρέτιζε την επέκταση των μέχρι τώρα ευεργετικών μέτρων του Υπουργείου σας για στρατιωτικούς της Πολεμικής Αεροπορίας και σε στρατιωτικούς των υπολοίπων όπλων. Αδυνατεί όμως να κατανοήσει περιορισμούς και περικοπές ισχυουσών ευεργεσιών, που δεν είχαν καμιά επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό και μόνο θετικά μπορούσαν να επηρεάσουν το δημογραφικό μας πρόβλημα , να βαπτίζονται ως «ευεργετικά μέτρα». 

               Ελπίζουμε κ. Υπουργέ, ότι θα επανεξετάσετε τις ρυθμίσεις προς όφελος των πολύτεκνων στρατιωτικών, δεν θα τους αφήσετε σε δυσμενέστερη μοίρα από εκείνη των μονογονεϊκών οικογενειών, αλλά θα θελήσετε να έχουν εκ μέρους σας φιλικότερη αντιμετώπιση. 

              Με την ευκαιρία αυτή κ. Υπουργέ,  υπενθυμίζουμε και την επιστολή μας με αρ. Πρωτ. 6017/16-6-2009  προς το Υπουργείο σας, σύμφωνα με την οποία αναφέραμε: «… ότι ως Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ) είμαστε αντίθετοι σε κάθε μείωση της στρατιωτικής θητείας ενόψει των όσων έχουν αναλύσει διακεκριμένοι στρατιωτικοί ηγήτορες.»

  Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Για την ΑΣΠΕ

       Ο Πρόεδρος                                                                           Ο Γεν. Γραμματέας

                     Βασίλειος Θεοτοκάτος                                                           Εμμανουήλ Χρυσόγελος       

 

Κοινοποίηση: Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας

                      Αρχηγό ΓΕΑ

=======

Ερώτηση

Προς τον αξιότιμο Υπουργό Εθνικής Άμυνας

                        Θέμα: «Αδικία σε βάρος στρατιωτικών με πολύτεκνες οικογένειες και ΑΜεΑ».

Όπως είναι γνωστό, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με βάση την Υπουργική Απόφαση με τίτλο «Διοικητικά και άλλα ευεργετικά μέτρα για κατηγορίες στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα και οξέα κοινωνικά προβλήματα» (ΦΕΚ 1139/Β/2011), φρόντισε να ευεργετήσει τις οικογένειας των στρατιωτικών που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, δηλαδή τους πολύτεκνους, τρίτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες και οικογένειες με ΑΜεΑ. Σκοπός της Υπουργικής Απόφασης είναι να εξασφαλιστούν  οι εν λόγω οικογένειες, που εκ της φύσεως τους, αντιμετωπίζουν οξυμένα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, δίδοντας σε αυτές την δυνατότητα να στεγάζονται, κατά προτεραιότητα, στα οικήματα της υπηρεσίας τους.

Η Πολεμική Αεροπορία έχοντας επιδείξει μέχρι σήμερα ιδιαίτερη κοινωνική πολιτική προς τα στελέχη της, είχε θεσπίσει σχετικό κανονισμό για την στέγαση των εν λόγω οικογενειών σε οικήματα που διαθέτει σε διάφορες μονάδες της ΟΣΕΑΑΥ. Έτσι πολύτεκνες οικογένειες και οικογένειες με ΑΜΕΑ στεγάζονταν επ’ αόριστο, ενώ οι τρίτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες μέχρι τρία χρόνια.

Παρόλα αυτά, η Πολεμική Αεροπορία, στα πλαίσια της υλοποίησης της προαναφερομένης Υπουργικής Απόφασης, επεξεργάζεται ένα νέο κανονισμό, στον οποίο αντί να πριμοδοτήσει με περισσότερα ευεργετήματα τις  ευπαθείς κοινωνικά οικογένειες, προτείνει τον περιορισμό των ευεργετημάτων ως εξής: Δίδει στις πολύτεκνες οικογένειες μόνο πέντε έτη στέγασης και στις τρίτεκνες, μονογονεϊκές και οικογένειες με ΑΜεΑ τρία έτη. Μάλιστα, ο υπολογισμός των ετών θα γίνεται αναδρομικά και όχι από την ημερομηνία τροποποίησης του κανονισμού.

Η παραπάνω άσχημη εξέλιξη έχει δημιουργήσει πραγματική αναστάτωση στις θιγόμενες οικογένειες, που ερχόμενες από τις θερινές διακοπές, έχουν να αντιμετωπίσουν την σοβαρή πιθανότητα έξωσης από την κατοικία τους. Δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας οι πολυμελείς οικογένειες των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκονται σε απόγνωση, αφού ο προαναφερόμενος σχεδιασμός τους αφήνει τελείως εκτεθειμένους, πράγμα που έχει καταρρακώσει την ψυχολογική τους κατάσταση.

Επειδή η Πολιτεία οφείλει να ενισχύει την ψυχολογία των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, ενισχύοντας έτσι την ασφάλεια της χώρας, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.        Για ποιο λόγο ο σχεδιασμός του νέου κανονισμού της Πολεμικής Αεροπορίας για την στέγαση των στελεχών, μειώνει τα ευεργετήματα που ίσχυαν για τις ευπαθείς κοινωνικά οικογένειες των πολυτέκνων και των ΑΜεΑ;

2.        Προτίθεται η Κυβέρνηση να φροντίσει έτσι ώστε να ενισχυθούν τα ευεργετήματα, όσον αφορά τη στέγαση, των ευπαθών κοινωνικά οικογενειών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και να δίδεται και στις τρίτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες η επ’ αόριστο στέγαση;

                                                                                                                                                         Ο Ερωτών Βουλευτής

Αστέριος Γ. Ροντούλης

ΑΣΤΕΡΙΟΣ Γ. ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΛΑ.Ο.Σ.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Παπακυριαζή 30, Τηλ. 2410621884, fax: 2410621537

e-mail: a.rontoulis@parliament.gr

Ιστοσελίδα: www.rontoulis.gr

 

Πρόσφατα άρθρα