ΑΝΩΤΑΤΗ  ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ  ΕΛΛΑΔΟΣ

 

Αρ. Πρωτ. 198                   Αθήνα, 17/8/2011

 

 Προς

 Όλα τα Μέλη

 της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου

 Ενταύθα 

            Η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος εν όψει της ψηφίσεως του σχεδίου νόμου «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΚΑ», θέτει υπόψη τις προσθήκες που πρέπει να υπάρξουν και αφορούν τους πολυτέκνους, δεδομένου ότι, δυστυχώς, οι πολύτεκνοι εξακολουθούν να τίθενται στην ίδια μοίρα με τους αγάμους και ν’ αντιμετωπίζονται ως να είναι άγαμοι, αφού σε όλες τις ρυθμίσεις επιβάλλονται οι ίδιες εισφορές κ.λπ. στους πολυτέκνους με των αγάμων, όταν η κατασκευή ενός αυθαιρέτου ή η προσθήκη αυθαίρετης κατασκευής εκ μέρους των πολυτέκνων δεν έγινε για λόγους πολυτελείας, αλλά για να μπορέσει να αμβλύνει τις στεγαστικές ανάγκες της μεγάλης οικογένειάς του.

            Ειδικότερα:

 -Α- 

           ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β  

          Επί του άρθρου 24. Δικαιολογητικά, διαδικασία υπαγωγής και ενιαίο ειδικό πρόστιμο αυθαίρετης κατασκευής ή αυθαίρετης αλλαγής χρήσης. 

           α) Στο τέλος του πρώτου εδαφίου της περ. γ’  της παρ. 2., που αναφέρεται στην καταβολή μαζί με τα άλλα δικαιολογητικά και του παραβόλου, πρέπει να προστεθεί η ακόλουθη φράση: 

           «Το παραπάνω παράβολο για όλες τις περιπτώσεις για τους   πολυτέκνους είναι μειωμένο κατά 50% επί των παραπάνω        ποσών».

           β) Στο ίδιο άρθρο στην παράγραφο 6 στο τέλος της περιπτώσεως α, που αναφέρεται στην καταβολή ειδικού προστίμου από τον ιδιοκτήτη αυθαίρετης κατασκευής πρέπει να προστεθεί η φράση: 

           «Το παραπάνω πρόστιμο ειδικώς για τους πολυτέκνους είναι μειωμένο κατά 50% επί των ανωτέρω ποσών που προκύπτουν».

           γ) Στο ίδιο άρθρο στην παράγραφο 6 στο τέλος της περιπτώσεως β, που αναφέρεται στο πρόστιμο ειδικώς για αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση καθ’ υπέρβαση οικοδομικής αδείας κ.λπ. πρέπει να προστεθεί η φράση:             

          «Το παραπάνω πρόστιμο ειδικώς για τους πολυτέκνους είναι μειωμένο κατά 50% επί των ανωτέρω ποσών που προκύπτουν». 

           δ) Στο ίδιο άρθρο στην παράγραφο 8 και στο τέλος της περιπτώσεως β, που αναφέρεται στη διάρκεια των δόσεων της καταβολής του προστίμου, πρέπει να προστεθεί η φράση:

          «Ειδικώς για τους πολυτέκνους η καταβολή των παραπάνω δόσεων είναι προσαυξημένη κατά το ήμισυ των παραπάνω μηνών που αναφέρονται και σε περίπτωση εφ’  άπαξ καταβολής κατά τον χρόνο καταβολής της πρώτης δόσης παρέχεται έκπτωση 40%».

          ε) Στο τέλος της περιπτώσεως γ της παραπάνω παρ. 8 που αναφέρεται στην προσαύξηση καθυστέρησης καταβολής των παραπάνω δόσεων πρέπει να προστεθεί η φράση:

         «Η παραπάνω προσαύξηση ειδικώς για τους πολυτέκνους που επιβάλλεται ανέρχεται σε 0,5% για κάθε μήνα καθυστέρησης».

          στ) Στο τέλος της περ. δ της παραγράφου 8 του ίδιου άρθρου, που αναφέρεται στο χρόνο καταβολής του προστίμου των περιπτώσεων β και γ της παραγράφου 6 του ίδιου άρθρου προστίθεται η φράση:

         «Ειδικώς για τους πολυτέκνους στις παραπάνω περιπτώσεις το πρόστιμο καταβάλλεται εφ’ άπαξ μέχρι 31/12/2012 και με έκπτωση 50%».

           Αυτά πρέπει να προστεθούν γιατί δεν είναι δυνατόν να τίθενται στην ίδια μοίρα οι πολύτεκνοι με τους αγάμους και να μην λαμβάνεται ειδική φροντίδα για τις πολύτεκνες οικογένειες σύμφωνα και με την συνταγματική επιταγή του άρθρου 21 παρ. 2, βάσει της οποίας «πολύτεκνες οικογένειες δικαιούνται της ειδικής φροντίδας του κράτους». 

-Β- 

           Άρθρο 27. Πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης μη δηλουμένων κατασκευών / χρήσεων. 

           Για τους ίδιους παραπάνω λόγους στο τέλος της παραγράφου 1, που αναφέρεται στα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης σε περίπτωση που δεν υποβληθεί δήλωση ή δεν περατωθεί εμπρόθεσμα η διαδικασία καταβολής του ενιαίου ειδικού προστίμου, πρέπει να προστεθεί η φράση:

         «Στις παραπάνω περιπτώσεις ειδικώς για τους πολυτέκνους το μεν πρόστιμο της περιπτώσεως α ανέρχεται σε ποσοστό 15% επί της αξίας του αυθαιρέτου και το πρόστιμο διατήρησης της περιπτώσεως β σε ποσοστό 2,5% επί της αξίας του αυθαιρέτου».

 -Γ-

        Παρακαλούμε  επίσης,  να γίνει  τροποποίηση του ν.3843/2010,  για τους ημιυπαίθριους και λοιπούς χώρους, ώστε τα ειδικά πρόστιμα για τις πολύτεκνες οικογένειες να υπολογίζονται μειωμένα, καθότι λόγω της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας οι πολύτεκνες οικογένειες αδυνατούν να πληρώσουν  τα αυξημένα πρόστιμα που προβλέπονται στον παραπάνω νόμο και πάρα πολλοί πολύτεκνοι δεν έχουν κάνει ακόμη τη σχετική αίτηση στις πολεοδομίες.  

          Γι’  αυτό στο άρθρο 29 του παρόντος ν/σ,  να προστεθεί στο τέλος της 3ης παραγράφου το ακόλουθο εδάφιο:

          "  Στο τέλος της παραγράφου 1.γ. του  άρθρου 6  του ν. 3843/2010 προστίθεται η ακόλουθος παράγραφος: 

         «δ. Τα ειδικά πρόστιμα διατήρησης  των ημιυπαίθριων χώρων καθώς και των χώρων που βρίσκονται στο υπόγειο μειώνονται  κατά  60%  όταν πρόκειται για κατοικίες που ανήκουν σε πολύτεκνους  και όταν αυτά ανήκουν σε υπερπολύτεκνους με 6 τέκνα  και άνω, δίνεται πλήρης ατέλεια»". 

            Με την ελπίδα ότι θα συμβάλλετε στην ψήφιση των παραπάνω τροποποιήσεων.

 Διατελούμε με εκτίμηση

Για την ΑΣΠΕ

         Ο Πρόεδρος                                                                   Ο Γεν. Γραμματέας 

        Βασίλειος Θεοτοκάτος                                                     Εμμανουήλ Χρυσόγελος   

 

Πρόσφατα άρθρα