Αθήνα, 14 Μαρτίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ 10 ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΡΕΥΜΑΤΟΣ.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΞΕΧΑΣΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ!

Κραυγή απόγνωσης και απογοήτευσης από τις χιλιάδες οικογένειες πολυτέκνων σε όλη την Ελλάδα!  Οικογένεια με δέκα (10) έστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό και στους Υπουργούς Οικονομικών και Ενέργειας:  «Ο τελευταίος εκκαθαριστικός λογαριασμός του ρεύματος ήταν 1229,46 ευρώ και δε σας κρύβω ότι μας πανικόβαλε. Για να πληρωθεί πρέπει να δώσουμε όλο σχεδόν τον μισθό του συζύγου μου. Στην πραγματικότητα μας απομένουν 120 ευρώ για όλα τα υπόλοιπα έξοδα.»

Η οικογένεια αυτή ΔΕΝ υπάγεται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) επειδή διέθεταν ένα 9-θέσιο αυτοκίνητο με 1968 κυβικά, οπότε το Κράτος θεωρούσε ότι εμπίπτει στο τεκμήριο πολυτελούς διαβίωσης! Και όταν το 9-θέσιο βγήκε από το τεκμήριο λόγω 10-ετίας, η οικογένεια αυτή, που βασίζεται σε ένα (1) μισθό για να ζήσουν δώδεκα(12) άτομα, τότε και πάλι εξαιρέθηκαν από το ΚΟΤ επειδή στο μισθό του πατέρα προστέθηκε το οικογενειακό επίδομα που λαμβάνει ως οικονομικά ασθενέστερη οικογένεια! Το ετήσιο εισόδημα 31.500 ευρώ, δηλαδή κατά το κεφαλήν ετήσιο εισόδημα 2.625 ευρώ (μαζί με το οικογενειακό επίδομα) δεν είναι αρκετά χαμηλό για να υπαχθεί στο ΚΟΤ !!!

Αυτά συμβαίνουν ενώ η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας (απόφ. 430/2022)  ακύρωσε την ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/892/152/8.1.2018 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατάργησε το ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας πολύτεκνων οικογενειών, το οποίο ίσχυε από το 1996, όταν η δημογραφική κατάσταση της χώρας ήταν απείρως καλύτερη από την σημερινή. Αλλά η κατάρρευση των δημογραφικών δεικτών δεν φαίνεται να συγκινεί κανέναν ούτε στην Κυβέρνηση, ούτε στην Αντιπολίτευση.

Το ΣτΕ, επιβεβαιώνοντας όσα η ΑΣΠΕ ισχυρίζεται και διεκδικεί, και πάλι έκρινε ότι: «δεν είναι επιτρεπτό η λήψη των σχετικών μέτρων να εξαρτάται από κριτήρια οικονομικά ή περιουσιακά, τα οποία θεσπίζονται και εφαρμόζονται αδιακρίτως, είτε πρόκειται για πολύτεκνες οικογένειες, είτε για οικονομικά και κοινωνικά ευπαθείς ομάδες προσώπων..».  

Επιτέλους να εφαρμοσθεί το Σύνταγμα, η απόφαση του ΣτΕ και η ... κοινή λογική!

 

Ζητούμε άμεσα:

(1)   Άρση ΟΛΩΝ των οικονομικών και των άλλων κριτηρίων δήθεν πολυτελούς διαβίωσης για τις πολύτεκνες οικογένειες σε όλα τα κοινωνικά επιδόματα, όπως και στις επιδοτήσεις ηλεκτρονικού ρεύματος και ενέργειας γενικά,

(2)   Άμεση επαναφορά του ειδικού τιμολογίου ρεύματος πολυτέκνων.

(3)   Εθνικό Σχέδιο στήριξης της Πολύτεκνης Οικογένειας. Οι πολύτεκνοι, χωρίς καμμία στήριξη, αφέθηκαν μόνοι να σηκώνουν ένα βάρος που δεν τους αναλογεί, ενώ η προσφορά τους είναι ανυπολόγιστη. Τα στοιχεία της απογραφής πληθυσμού της ΕΛ.ΣΤΑΤ. έρχονται!   

Εθνικό Σχέδιο στήριξης της Πολύτεκνης Οικογένειας τώρα!

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος!!

Από το Γραφείο Τύπου της ΑΣΠΕ

Πρόσφατα άρθρα