ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 11/5/2022

15 ΜΑΪΟΥ 2022 – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΟΗΕ

ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΜΑΣ ΦΙΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Ο τίτλος που διάλεξε ο ΟΗΕ για το φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οικογένειας είναι «Οικογένειες και Αστικοποίηση», φέρνοντας στο προσκήνιο το πολύ σημαντικό ζήτημα της ποιότητας ζωής των οικογενειών στους Δήμους και τις Περιφέρειες κάθε χώρας.

Όπως επισημαίνει ο ΟΗΕ, «Είναι λοιπόν σημαντικό όχι μόνο να παρέχεται καλύτερη πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή στέγαση, αλλά και να κάνουμε τις πόλεις πραγματικά βιώσιμες. Ο πολεοδομικός σχεδιασμός θα πρέπει να επικεντρώνεται στις υποδομές και να δίνει προτεραιότητα σε οικογενειακά θέματα…. Είναι επίσης σημαντικό να εντοπιστούν και να εφαρμοστούν προσπάθειες και πρωτοβουλίες που είναι τοπικά βιώσιμες.»

Η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος, ως εθνικός συντονιστής του Ευρωπαϊκού Δικτύου των φιλικών προς την οικογένεια πόλεων απευθύνει έκκληση στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), σε κάθε Δήμο και Περιφέρεια της χώρας να μελετήσουν προσεκτικά το θέμα, να συνεργαστούν μαζί μας, να προχωρήσουν σε πρωτοβουλίες που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των οικογενειών, να συνεισφέρουν στην απόφαση για απόκτηση παιδιών με δεδομένες τις μεγάλες διαστάσεις που λαμβάνει πλέον η συντελούμενη δημογραφική κατάρρευση της χώρας και να ζητήσουν από το Υπουργείο περισσότερες αρμοδιότητες στην άσκηση δημογραφικών και οικογενειακών πολιτικών και πολιτικών στήριξης των πολύτεκνων οικογενειών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Καλές πρακτικές που εντοπίζονται ήδη σε ορισμένους Δήμους στην Ελλάδα, οι οποίες θα πρέπει να πολλαπλασιαστούν για να φέρουν αποτέλεσμα στη ζωή κάθε οικογένειας θα παρουσιάσει η ΑΣΠΕ στο συνέδριο που διοργανώνει η Πανελλήνια Ένωση των Γενικών Γραμματέων των Δήμων «Κλεισθένης» στην Ξάνθη 13-15 Μαίου.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ρόλο να παίξει στην αναστροφή της πορείας της δημογραφικής κατάρρευσης της χώρας. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες μπορούν και πρέπει να βοηθήσουν με υποδομές, δράσεις, παροχές, εκδηλώσεις κ.λπ. στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των οικογενειών, στην αύξηση των γεννήσεων – δηλαδή των χαρούμενων παιδικών προσώπων στις γειτονιές κάθε πόλης, στη στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών που, παρά την έλλειψη μέτρων στήριξης από το Κράτος, συνεχίζουν να αποκτούν και να μεγαλώνουν πολλά παιδιά με αξιοπρέπεια και αυταπάρνηση.

Ζητούμε από την Κυβέρνηση, Εθνικό Σχέδιο στήριξης για τις πολύτεκνες οικογένειες.

Ζητούμε από τους Δήμους και τις Περιφέρειες, ενεργότερο ρόλο σε δημογραφικές και οικογενειακές πολιτικές και πολιτικές στήριξης των πολυτέκνων γιατί η ομορφιά των πόλεων είναι τα παιδικά χαμόγελα και οι ευτυχισμένες οικογένειες!

Από το Γραφείο Τύπου της ΑΣΠΕ

Δείτε ΕΔΩ την ενημέρωση του τμήματος οικονομικών και κοινωνικών υποθέσεων του ΟΗΕ.

  Families Day 2022  

Πρόσφατα άρθρα