Η ΑΣΠΕ απέστειλε στις 15/2/2022 επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκα και την την Γ. Γραμματέα κα Αλ. Σδούκου με

 

ΘΕΜΑ   Ανακοίνωση νέου γύρου επιδοτήσεων για τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά για τον μήνα Φεβρουάριο 2022.

στην οποία περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

            Με αφορμή τις εξαγγελίες της  Κυβερνήσεως για την τις νέες επιδοτήσεις για τον μήνα Φεβρουάριο, υλοποιώντας τη δέσμευση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την στήριξη της ελληνικής οικογένεια και των επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης που συνεχίζει να πλήττει Ευρώπη, η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτεκνικών Οργανώσεων (ΑΣΠΕ), η οποία που εκπροσωπεί το σύνολο των Πολυτεκνικών οργανώσεων της χώρας, επανέρχεται για να επισημάνει τα κάτωθι:

1.      Αποτελεί αναπόφευκτο γεγονός ότι στα νοικοκυριά με πολλά μέλη, οι ανάγκες θέρμανσης και κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος αποτελούν ανελαστικές δαπάνες. Η επιδότηση που δίνεται είναι κλιμακωτή για να υπάρξει κίνητρο για εξοικονόμηση ενέργειας και για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες κατανάλωσης θα ανέλθει στα 150 ευρώ/MWh, ενώ για τις επόμενες 150 κιλοβατώρες διαμορφώνεται στα 110 ευρώ/ MWh. Επιπλέον μειώθηκε από τα 42 στα 39 ευρώ η επιδότηση του ρεύματος για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες. Και βάσει των δηλώσεών σας, 7 στα 10 νοικοκυριά που καταναλώνουν έως 300 κιλοβατώρες τον μήνα είναι επιλέξιμα προς επιδότηση.

-  Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμμία πρόβλεψη για τις πολύτεκνες οικογένειες, ούτε λαμβάνεται υπόψη στην επιδότηση το πλήθος των παιδιών μιας οικογένειας. Δηλαδή, ίδια επιδότηση ο άγαμος με τον πολύτεκνο. Είναι προφανές ότι πάσχει το μέτρο της επιδότησης από πλευράς κοινωνικής δικαιοσύνης, διότι στον πρώτο μπορεί να επιδοτείται η υπερκατανάλωση, ενώ στους πολύτεκνους μπορεί να μην επιδοτείται καν η εναλαστική τους κατανάλωση, πλήττοντας πρωτευόντως τις οικογένειες με μεγάλο αριθμό παιδιών, επομένως μεγαλύτερη κατανάλωση.

-  Θα πρέπει να ανασχεδιαστεί η επιδότηση για να λαμβάνει υπόψη το πλήθος των προστατευόμενων τέκνων και για τις πολύτεκνες οικογένειες ειδικά, και να αρθεί το όριο των 300 kWH για τις πολύτεκνες οικογένειες.

2.      Αν έχει επικρατήσει η λανθασμένη άποψη ότι οι πολύτεκνοι που έχουν ανάγκη, είναι ήδη εντεταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), [όπου και εκεί η επιδότηση θα ανέλθει στα 170 ευρώ ανά MWh,  από 180 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο, για τις πρώτες 300 kWh της μηνιαίας κατανάλωσης και άρα, η μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ είναι 51 ευρώ], παρακαλούμε σημειώστε ότι αρκετοί πολύτεκνοι ΔΕΝ έχουν ενταχθεί στο ΚΟΤ επειδή:

(α) τα εισοδηματικά κριτήρια που έχουν τεθεί δεν υπολογίζουν με τον ίδιο τρόπο το κατά κεφαλήν εισόδομα για όλες τις οικογένειες, με αποτέλεσμα να αδικούνται οι μεγαλύτερες πολύτεκνες οικογένειες,

(β) πολλές πολύτεκνες οικογένειες εξαιρούνται λόγω τεκμηρίων «πολυτελούς διαβίωσης» (αν είναι δυνατόν...) επειδή είχαν, και έχουν ακόμη, ένα μεγάλο αυτοκίνητο άνω των 1.924 κ.εκ. για να μετακινούν με ασφάλεια την οικογένειά τους ή επειδή είχαν, και έχουν ακόμη, ένα μεγάλο σπίτι για να διαβούν αξιοπρεπώς – και όχι πολυτελώς, βέβαια!

Παρακαλούμε όπως:

1)      ΑΜΕΣΑ καταργηθούν ΟΛΑ τα κριτήρια που εξαιρούν τους πολύτεκνους από το ΚΟΤ, καθώς, πέραν της κοινής λογικής περί λανθασμένης επιβολής κριτηρίων δήθεν πολυτελούς  διαβίωσης στις πολύτεκνες οικογένειες, δεν είναι επιτρεπτή η καθιέρωση εισοδηματικών ή άλλων κριτηρίων στις παροχές προς τις πολύτεκνες οικογένειες, καθώς η Συνταγματική διατύπωση του άρθρου 21, παρ. 2 εξασφαλίζει την καθολικότητα της παροχής προς ΟΛΕΣ τις πολύτεκνες οικογένειες, χωρίς διακρίσεις, χωρίς εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια βάσει αποφάσεων του ΣτΕ,

2)  Ληφθεί ΑΜΕΣΑ υπόψη στην επιδότηση ρεύματος η πολυτεκνική ιδιότητα και το ΠΛΗΘΟΣ των προστατευόμενων τέκνων κάθε οικογένειας.

 

 

Πρόσφατα άρθρα