Αθήνα              6/4/2011
                                                                                   Αρ. Πρωτ.:        50 /2011
ΕΞΟΧΟΤΑΤΟ
Κύριο Γεώργιο Παπανδρέου
Πρωθυπουργό
Ενταύθα
            Εξοχότατε Κύριε Πρωθυπουργέ.
            Η Ένωση Πολυτέκνων Αθηνών που είναι η μεγαλύτερη πρωτοβάθμια πολυτεκνική Οργάνωση της χώρας και έχει στη δύναμή της 28.400 πολύτεκνες οικογένειες – μέλη, διαμαρτύρεται έντονα για τη μεθόδευση που γίνεται να τεθούν εκ νέου εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση των πενιχροτάτων πολυτεκνικών επιδομάτων, τη στιγμή κατά την οποία το μέτρο αυτό κρίθηκε αντισυνταγματικό από τα Διοικητικά Δικαστήρια όλων των βαθμίδων (Πρωτοδικείο – Εφετείο – Σ.τ.Ε.).
           
Δεν κατανοούμε πως είναι δυνατό να επανέλθει το μέτρο αυτό, αφού τα πολυτεκνικά επιδόματα έχουν «το χαρακτήρα κινήτρου προς τους νέους γονείς για τη δημιουργία πολυτέκνων οικογενειών με στόχο την αντιμετώπιση του οξέος δημογραφικού προβλήματος της χώρας», όπως κατ’ επανάληψη έχει αποφανθεί το Σ.τ.Ε. και δεν εντάσσονται στα κοινωνικά επιδόματα ή σε άλλα επιδόματα προνοιακού χαρακτήρα.
           
Ειλικρινά, πιστεύει κανείς, πως ο πολυτεκνικός κόσμος της χώρας, που απαριθμεί πάνω από 185.000 πολύτεκνες οικογένειες, θα ανεχθεί να τεθεί όριο εισοδήματος στο πενιχρό πολυτεκνικό επίδομα των 44 ευρώ μηνιαίως(!!!), αφού καθημερινά διαπιστώνει τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος για ανώφελους σκοπούς.
            Κύριε Πρωθυπουργέ, ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας, ώστε να σταματήσει κάθε απόπειρα για τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση των πολυτεκνικών επιδομάτων, μέτρο το οποίο χαρακτηρίστηκε αντιδημογραφικό, αντισυνταγματικό και, η τυχόν εφαρμογή του, θα υποχρεώσει τις πολύτεκνες οικογένειες να αποδοθούν, για μια εισέτι φορά, σε πολυδάπανους και μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες, για την κατάργησή τους.

Για την Ε.Π.Α.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

 

Ο Γεν. Γραμματέας

Ο Δ/ντής

     
      Βασ. Θεοτοκάτος Νικ. Ηλιόπουλος Χαρ.Παύλος
Κοινοποίηση:
α) κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου, Υπουργό Οικονομίας.
β) κ. Ανδρέα Λοβέρδο, Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
γ) κ. Λούκα Κατσέλη, Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης.
 =======================================

 

                                                                                                            Αθήνα 7/4/2011
                                                                                                            Αρ. Πρωτ.: 51 /2011
Αξιότιμη
Κυρία Άννα Διαμαντοπούλου
Υπουργό Παιδείας, δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Ανδ. Παπανδρέου 37
151 80   Μαρούσι
            Κυρία Υπουργέ
            Η Ένωση Πολυτέκνων Αθηνών που είναι η μεγαλύτερη πρωτοβάθμια πολυτεκνική Οργάνωση της χώρας και έχει στη δύναμή της 28.400 πολύτεκνες οικογένειες – μέλη διαμαρτύρεται έντονα για τη μεθόδευση που γίνεται εκ μέρους του Υπουργείου σας να τεθούν περαιτέρω περιορισμοί και εισοδηματικά κριτήρια για τις μετεγγραφές των πολυτέκνων.
Και προβαίνει στη μεθόδευση αυτή το Υπουργείο Παιδείας τη στιγμή που γνωρίζει πως:
· Οι μετεγγραφές των πολύτεκνων αποτελούν δημογραφικό κίνητρο για τα νέα ζευγάρια για τη δημιουργία πολυτέκνων οικογενειών σε μια χώρα που είναι η τρίτη γερασμένη χώρα παγκοσμίως.
· Με βάση την παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος οι πολύτεκνες οικογένειες δικαιούνται της ειδικής φροντίδας του κράτους.
· Το Σ.τ.Ε. με σωρεία αποφάσεών του έχει αποφανθεί πως η εξυπηρέτηση του ατομικού συμφέροντος των πολυτέκνων αποτελεί εξυπηρέτηση του γενικότερου δημοσίου συμφέροντος προ του οποίου και αυτή η αρχή της ισότητας των Ελλήνων απέναντι στο νόμο υποχωρεί λόγω του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα (Σ.τ.Ε. 2216/1975 – 4062/1990 – 4069/1990 – 4070/1990, 2773/1991 – 2781/1991 κ.ά).
· Από  τις εκάστοτε πραγματοποιούμενες μετεγγραφές αυτές που αφορούν τα τέκνα πολυτέκνων είναι δε ποσοστό μικρότερο του 30% του συνολικού αριθμού των μετεγγραφομένων και ως εκ τούτου δεν δημιουργείται πρόβλημα στα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. της χώρας.
Με τα παραπάνω δεδομένα θέλουμε να πιστεύουμε, Κυρία Υπουργέ, ότι δεν θα διαταραχθεί έτι περαιτέρω το καθεστώς των μετεγγραφών των πολυτέκνων, όπως έγινε με τη «μετακόμιση» των Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας στο Λεκανοπέδιο Αττικής με ότι αυτό συνεπάγεται για το πενιχρό οικογενειακό προϋπολογισμό των πολυτέκνων με τη δυσχερή μάλιστα οικονομική συγκυρία που πλήττει περισσότερο τις πολύτεκνες οικογένειες.
Κοινοποιείται:
Κύριο Γιάννη Πανάρετο
Υφυπουργό Παιδείας, δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Για την Ε.Π.Α.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

 

Ο Πρόεδρος

 

Ο Γεν. Γραμματέας

Ο Δ/ντής

 

 

 

Βασ. Θεοτοκάτος

Νικ. Ηλιόπουλος

Χαρ.Παύλος

Πρόσφατα άρθρα