Εφημερίδα: Μακεδονία - Θεσσαλονίκης 3/9/2010 

“Θα μας πάρουν με τις μαγκούρες”!

Σοκ ακόμη και σε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών προκάλεσε η αποκάλυψη της πρόθεσης του υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου να καταργήσει τις διατάξεις που προβλέπουν τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης και το αγροτικό πετρέλαιο.
Αποτυπώνοντας με τον πιο εκφραστικό τρόπο το κλίμα αντιπαράθεσης που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους της ίδιας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, με αφορμή το σχεδιαζόμενο μέτρο, το στέλεχος του υπουργείου, όταν πληροφορήθηκε την πρόθεση του κ. Παπακωνσταντίνου, είπε χαρακτηριστικά: “Θα μας πάρουν με τις μαγκούρες”!
Σημειώνεται ότι, πέραν της κατάργησης των χαμηλών συντελεστών ΕΦΚ για το πετρέλαιο θέρμανσης και το αγροτικό πετρέλαιο, στον κ. Παπακωνσταντίνου έχουν προταθεί και άλλα εναλλακτικά μέτρα με τα οποία εκτιμάται ότι θα μπορούσε να διασφαλισθεί το 1 δισ. ευρώ, που αναζητείται μετά την απόφαση να μην αυξηθεί στο 23% ο ΦΠΑ για το 30% των προϊόντων και υπηρεσιών που υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή 11%.

Τα μέτρα αυτά προβλέπουν:
- Τη θέσπιση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 15% ή 18% για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες. Το μέτρο αυτό, εάν υιοθετηθεί, θα οδηγήσει σε αύξηση του ΦΠΑ από το 11% στο 15% ή στο 18% για όλα τα είδη διατροφής, τα φάρμακα, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τα τιμολόγια των ξενοδοχείων και των εστιατορίων με τις συνακόλουθες ανατιμήσεις να φτάνουν στο 3,6%-7,2%. Από την άλλη πλευρά όμως θα μειωθεί από το 23% στο 15% ή στο 18% ο συντελεστής ΦΠΑ που επιβαρύνει τις πωλήσεις καυσίμων, ακινήτων, ΙΧ αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και λοιπών οχημάτων, τις υπηρεσίες δικηγόρων, συμβολαιογράφων, λογιστών και λοιπών ελευθέρων επαγγελματιών, κτλ. Το αποτέλεσμα θα είναι να μειωθούν κατά 3,2%-6,5% οι τιμές όλων των προϊόντων και υπηρεσιών που υπάγονται σήμερα στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%. Η πρόταση προβλέπει, επίσης, ότι σε όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα θα επιστραφεί ένα σημαντικό μέρος της πρόσθετης επιβάρυνσης που θα προκύψει, λόγω της αύξησης του χαμηλού συντελεστή από το 11% στο 15% ή στο 18%, για τα τρόφιμα, τα φάρμακα, το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, το φυσικό αέριο, τα κόμιστρα των ταξί και τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς.
- Μια νέα γενικευμένη αύξηση συντελεστών ΦΠΑ (από το 11% στο 12% και από το 23% στο 25%, την 1η-1-2011).
- Νέες πρόσθετες περικοπές στο σκέλος των πρωτογενών δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού.
Πληροφορίες της "Μ" αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έχει ήδη απορρίψει την πρόταση για εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 15% ή 18%, υποστηρίζοντας ότι θα οδηγήσει σε ανατιμήσεις ειδών πρώτης ανάγκης και σε μειώσεις τιμών σε είδη που επιβαρύνονται σήμερα με ΦΠΑ 23% και αγοράζονται κυρίως από έχοντες και κατέχοντες!
Ο υπουργός προσανατολίζεται στην κατάργηση των μειώσεων φόρου που ισχύουν σήμερα για το πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο των αγροτών, θεωρώντας ότι με το μέτρο αυτό θα εξασφαλισθούν με τις λιγότερες δυνατές κοινωνικές αντιδράσεις πρόσθετα έσοδα ύψους τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.
Η κατάργηση των μειώσεων του ΕΦΚ για το πετρέλαιο θέρμανσης και το γεωργικό πετρέλαιο εκτιμάται ότι θα αποδώσει επιπλέον έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Όμως ο υπουργός Οικονομικών υπολογίζει ότι θα βάλει τελικά στα ταμεία του Δημοσίου περίπου 1 δισ. ευρώ καθώς τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ θα υποχρεωθεί, για λόγους κοινωνικούς, να τα διαθέσει, με τη μορφή επιδόματος θέρμανσης
. Το επικρατέστερο σενάριο, που μελετά το επιτελείο του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, είναι να χορηγηθεί επίδομα θέρμανσης σε ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους, αναπήρους, τρίτεκνους και πολύτεκνους με συνολικά ετήσια εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.
Γιώργος Παλαιτσάκης

Πρόσφατα άρθρα