Ρυθμίσεις για τα δάνεια των εκπαιδευτικών

Συγκεκριμένα, ύστερα από αίτημα της ΟΛΜΕ, το ΤΠΔ απάντησε χθες προς την Ομοσπονδία πως όλοι οι εκπαιδευτικοί που έχουν λάβει δάνεια -στεγαστικά, επισκευαστικά, και μικροβελτιώσεων- από το Ταμείο μπορούν να ζητήσουν τη ρύθμισή τους.

Το αίτημα υποβλήθηκε, καθώς λόγω των περικοπών στους μισθούς, αλλά και της αύξησης των έκτακτων εισφορών, οι μηνιαίες αποδοχές των εκπαιδευτικών έχουν μειωθεί σημαντικά. Ας σημειωθεί ότι οι δόσεις των δανείων που έχουν ληφθεί από το ΤΠΔ παρακρατούνται απευθείας από τους μισθούς, με αποτέλεσμα τα εκκαθαριστικά μισθοδοσίας σε κάποιες περιπτώσεις να είναι ακόμα και μηδενικά.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που έχει σε ισχύ το ΤΠΔ οι εκπαιδευτικοί που έχουν στεγαστικά δάνεια μπορούν να ζητήσουν επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής κατά 15 χρόνια (με την προϋπόθεση ότι η συνολική διάρκεια του δανείου δεν υπερβαίνει τα 40 έτη).

Στα ενυπόθηκα επισκευαστικά ο χρόνος αποπληρωμής επιμηκύνεται κατά 10 έτη (με μέγιστη διάρκεια τα 26 χρόνια) και στα δάνεια μικροβελτιώσεων κατά 5 χρόνια (με μέγιστη διάρκεια τα 15 έτη).

Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν όσοι αποπληρώνουν δόση 300 ευρώ το μήνα για στεγαστικό, 200 ευρώ για ενυπόθηκο επισκευαστικό και τα 100 ευρώ για δάνειο μικροεπισκευών. Ή στην περίπτωση που καταβάλλει 500 ευρώ το μήνα για αποπληρωμή δανείων προς το ταμείο.

Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν όλα τα δάνεια που έχουν ληφθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου 2011.

Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2012.

Προϋπόθεση για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής είναι η ηλικία του δανειολήπτη να μην υπερβαίνει τα 85 χρόνια στη λήξη του στεγαστικού και τα 75 έτη στην λήξη του ενυπόθηκου επισκευαστικού δανείου.

Ακόμα υπάρχει ευνοϊκή ρύθμιση που αφορά όλους τους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε καθεστώς συνταξιοδότησης. Στην περίπτωση αυτή οι καταβολές των δόσεων «παγώνουν» μέχρι να ξεκινήσει η καταβολή της σύνταξης και να πληρωθεί το εφάπαξ. Ωστόσο ο δανειολήπτης έχει την υποχρέωση να καταβάλλει το σύνολο της οφειλής χωρίς επιβάρυνση, σε διαφορετική περίπτωση δεν εκταμιεύεται το εφάπαξ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: http://www.aspe.gr/images/stories/efimerides/31884.pdf 

 

Πρόσφατα άρθρα