Πατέρες μέλη διδακτικού και επιστημονικού προσωπικού (ΔΕΠ) των ΑΕΙ έλαβαν γονική άδεια
Τετάρτη, 19 Μάιος 2010 04:44
Ρεπορτάζ: esos.gr
Εγκύκλιο οδηγία προς τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας για να τροποποιήσουν τους εσωτερικούς κανονισμούς λειτουργίας τους και να προβλέψουν ρητά ότι δικαιούχοι της γονικής άδειας ανατροφής παιδιού είναι και οι πατέρες μέλη ΔΕΠ, ώστε να υπάρξει σαφής και ομοιόμορφη ρύθμιση του θέματος από όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά και τεχνολογικά ιδρύματα θα αποστείλει το. Υπ. Παιδείας σε όλα τα Ιδρύματα της χώρας, ‘υστερα από παρέμβαση του Συνήγορου του Πολίτη
ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ
Κύκλος Ισότητας των Φύλων
Σύνοψη Διαμεσολάβησης
Πατέρες μέλη διδακτικού και επιστημονικού προσωπικού (ΔΕΠ) των ΑΕΙ έλαβαν γονική άδεια μετά τη διαμεσολάβηση του Συνηγόρου του Πολίτη
______________________________________________________________
Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Σταματίνα Γιαννακούρου
Ειδική Επιστήμονας: Μαρία Καραγεώργου

_____________________________________________________________________
Απρίλιος 2010
1. Οι πολίτες κατήγγειλαν:
Ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα (ΑΕΙ) αρνήθηκαν να χορηγήσουν άδειες ανατροφής τέκνου σε δύο πατέρες, μέλη του διδακτικού και επιστημονικού προσωπικού (ΔΕΠ) τους. Ο ένας πατέρας, με σύζυγο ελεύθερη επαγγελματία, είχε ζητήσει 9μηνη άδεια ανατροφής τέκνου, όπως προβλέπεται στο άρθρο 53 παρ. 2 του υπαλληλικού κώδικα και ο άλλος 3μηνη άδεια μετ’ αποδοχών για ανατροφή τέκνου που έχει ηλικία μικρότερη από τα έξι έτη, όπως προβλέπεται στο άρθρο 53 παρ. 1 του ίδιου κώδικα.
2. Ο νόμος προβλέπει:
Το άρθρο 53 του υπαλληλικού κώδικα (ν. 3528/2007) προβλέπει τη χορήγηση αδειών ανατροφής τέκνου σε γονείς, άντρες και γυναίκες. Οι εσωτερικοί κανονισμοί λειτουργίας των συγκεκριμένων ΑΕΙ, όμως, περιόριζαν τη χορήγηση των σχετικών αδειών μόνο σε μητέρες μέλη ΔΕΠ.
Το άρθρο 2 παρ. 2 του υπαλληλικού κώδικα προβλέπει ότι υπάλληλοι ή λειτουργοί του κράτους ή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, οι οποίοι, κατά συνταγματική ή νομοθετική πρόβλεψη, διέπονται από ειδικές διατάξεις, καθώς και οι υπάλληλοι των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, υπάγονται στις διατάξεις του κώδικα αυτού για όσα θέματα δεν ρυθμίζονται από τις ειδικές γι’ αυτούς διατάξεις.
Το άρθρο 8 του νόμου 3488/2006, ορίζει ότι απαγορεύεται κάθε μορφής άμεση ή έμμεση διάκριση λόγω φύλου ή οικογενειακής κατάστασης όσον αφορά τους όρους και τις συνθήκες απασχόλησης και εργασίας και εφαρμόζεται και στο Δημόσιο ως εργοδότη.
3. Ο εργοδότης ισχυρίστηκε:
Τα δύο ΑΕΙ ισχυρίστηκαν ότι οι διατάξεις του εσωτερικού κανονισμού τους δεν προβλέπουν ότι οι πατέρες μέλη ΔΕΠ είναι δικαιούχοι των συγκεκριμένων αδειών ανατροφής τέκνου. Πρόσθεσαν πως από τη στιγμή που οι εσωτερικοί τους κανονισμοί εισάγουν ειδικές ρυθμίσεις, δεν εφαρμόζονται οι γενικές ρυθμίσεις του υπαλληλικού κώδικα.
4. Ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωσε:
Ο Συνήγορος του Πολίτη επεσήμανε στα δύο ΑΕΙ ότι οι διατάξεις των εσωτερικών κανονισμών τους, εφόσον επιφυλάσσουν το δικαίωμα της γονικής αδείας ανατροφής τέκνων μόνο στις μητέρες μέλη ΔΕΠ, περιέχουν ρυθμίσεις που συνιστούν άμεση διάκριση λόγω φύλου. Οι ρυθμίσεις αυτές αντίκεινται στην ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία περί της εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών και της αναγνώρισης της γονικής άδειας ως δικαίωμα και των δύο γονέων ανεξαρτήτως φύλου (ν. 3488/2006 και οδηγίες 2002/73/ΕΚ και 96/34/ΕΚ).
5. Ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε:
Ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε από τα δύο ΑΕΙ να επανεξετάσουν τις υποθέσεις υπό το φως των σχετικών διατάξεων του ν. 3488/2006 περί απαγόρευσης διακρίσεων λόγω φύλου και να χορηγήσουν τις άδειες. Ζήτησε επίσης από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων να εκδώσει εγκύκλιο οδηγία προς τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας για να τροποποιήσουν τους εσωτερικούς κανονισμούς λειτουργίας τους και να προβλέψουν ρητά ότι δικαιούχοι της γονικής άδειας ανατροφής παιδιού είναι και οι πατέρες μέλη ΔΕΠ, ώστε να υπάρξει σαφής και ομοιόμορφη ρύθμιση του θέματος από όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά και τεχνολογικά ιδρύματα.
6. Το αποτέλεσμα της παρέμβασης του Συνηγόρου του Πολίτη:
Τα δύο ΑΕΙ χορήγησαν τις άδειες που είχαν ζητήσει οι πατέρες μέλη ΔΕΠ.
Το Υπουργείο Παιδείας (Ειδική Γραμματεία Ανώτατης Εκπαίδευσης) ενημέρωσε τον Συνήγορο του Πολίτη ότι ετοιμάζει σχετική εγκύκλιο προς τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.
 

Πρόσφατα άρθρα