Από εφημ. Τα ΝΕΑ

Εκπτώσεις και στο ψωμί

Στα 50 λεπτά πωλούν τη φραντζόλα αρκετοί φούρνοι

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δήμητρα Σκούφου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 26 Μαΐου 2010 

Προσφορές ακόμα και στο φρέσκο ψωμί φέρνει η οικονομική κρίση που πλήττει τους Ελληνες τον τελευταίο χρόνο. Η μείωση της ζήτησης αλλά και η δυσκολία αρκετών καταναλωτών να αγοράσουν ακόμα και τα απολύτως απαραίτητα, έχουν οδηγήσει επαγγελματίες ακόμα και της αγοράς τροφίμων να προχωρούν σε προσφορές.

Ετσι, μετά τους πωλητές και τους παραγωγούς των 81 λαϊκών αγορών του Νομού Θεσσαλονίκης που ανακοίνωσαν προ ημερών ότι θα πωλούν από την 1η Ιουνίου σε ανέργους και πολύτεκνους φρούτα και λαχανικά σε τιμές έως και 50% χαμηλότερες μετά τις 12 το μεσημέρι, σειρά είχαν χθες οι αρτοποιοί της Αθήνας. Η Ομοσπονδία Αρτοποιών Αθηνών, Προαστίων και Περιχώρων κάλεσε τα μέλη της να πωλούν το ψωμί σε χαμηλότερη τιμή για ορισμένες ώρες την ημέρα, ώστε να σταθούν και αυτοί δίπλα σε κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα λόγω της κρίσης. Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας κάλεσαν τους αρτοποιούς να μειώσουν την τιμή της φραντζόλας προτείνοντας ενδεικτικά τα 50 λεπτά, δηλαδή 20-30 λεπτά χαμηλότερα από όσο πωλούν τα περισσότερα αρτοποιεία.

Οπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Αθηνών, Προαστίων και Περιχώρων, Α. Χρήστου, «προτρέπουμε τα μέλη μας να ρίξουν την τιμή σε όποιο ψωμί επιθυμούν, ώστε να στηρίξουν με τον τρόπο τους οικονομικά ασθενέστερους». Σύμφωνα με τον κ. Χρήστου, η πρόταση που έκανε στους αρτοποιούς είναι η προσφορά αυτή να ισχύει καθημερινά μέχρι τις 2 ή τις 4 το μεσημέρι, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προσδιορίσει για πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να ισχύσει μια τέτοια πρόσφορα. Τόνισε, μάλιστα, ότι θα μπορούσαν όποια από τα μέλη τους το επιθυμούν, να προσφέρουν στους καταναλωτές τον βασικό τύπο ψωμιού που παράγουν (φραντζόλα 350 γραμμαρίων) φθηνότερα λέγοντας ότι «τα 50 λεπτά θα ήταν μια ικανοποιητική τιμή», όμως τόνισαν ότι «η Ομοσπονδία δεν μπορεί να προτείνει πόσο θα πουλάει κάθε φούρνος, καθώς αυτό είναι κάτι που αντίκειται στους κανόνες του ανταγωνισμού. «Την τιμή μπορεί να την καθορίσει κάθε αρτοποιός με βάση τις δυνατότητές του και το κόστος του», δήλωσε ο κ. Χρήστου.

Πτώση πωλήσεων
Πάντως, ήδη στην αγορά, σε συνοικίες της Αθήνας στις οποίες ζουν κυρίως πολίτες με χαμηλότερα εισοδήματα, υπάρχουν φούρνοι που πωλούν φθηνότερα το ψωμί, ακόμα και 50 λεπτά τη φραντζόλα. Μάλιστα, η δυσκολία που έχουν πλέον οι καταναλωτές όσον αφορά τις αγορές τους φαίνεται και από το γεγονός ότι, όπως λένε οι αρτοποιοί, από την αρχή του χρόνου οι πωλήσεις στους φούρνους της γειτονιάς που αφορούν όλα τα αλλά είδη εκτός του ψωμιού έχουν μειωθεί κατά 20%. Ανάλογη μείωση καταγράφεται στην αγορά και άλλων βασικών προϊόντων, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς η μείωση της ζήτησης στις λαϊκές αγορές φτάνει ακόμα και το 30% σε σχέση με πέρσι.

Επίσης, χθες οι εκπρόσωποι των αρτοποιών εξέφρασαν και την έντονη διαμαρτυρία τους για την τροπολογία που έχει καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομίας και αφορά αλλαγές στην αγορά του bake off. Σύμφωνα με την τροπολογία, μειώνονται οι απαιτούμενες επιφάνειες για τη λειτουργία μονάδας έψησης (bake off), θέμα το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις και από τις αρτοβιομηχανίες, οι οποίες από την πλευρά τους θεωρούν ότι η προωθούμενη ρύθμιση δεν απελευθερώνει το επάγγελμα.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4576387

Πρόσφατα άρθρα