Προς
                                                Αξιότιμο  Κύριο
                                            Γιώργο Παπανδρέου
                                                Πρωθυπουργό
                                                       ΑΘΗΝΑ
                                      Κοιν:1. Υπουργείο Οικονομικών
                                               2.Ανωτάτη Συνομοσπονδία
                                                 Πολυτέκνων Ελλάδος
   
Θέμα: Περικοπή επιδομάτων και περιορισμό των μετεγγραφών πολυτέκνων με εισοδηματικά κριτήρια.

             Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

 

Η περικοπή  των επιδομάτων των πολυτέκνων  έρχεται σε ευθεία αντίθεση  για τους λόγους τους οποίους θεσπίστηκαν.
1.Αποφασίσαμε την αποστολή του εγγράφου αυτού ως διαμαρτυρία ,ελπίζοντας  στην αναίρεση της απόφασης της περικοπής των επιδομάτων  και το περιορισμό των μετεγγραφών.
Υπενθυμίζουμε ότι η θέσπιση του επιδόματος  του τρίτου τέκνου και του επιδόματος και της σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας ,έγιναν στα πλαίσια της άσκησης της δημογραφικής πολιτικής. Το δημογραφικό  μαζί με το οικονομικό αποτελεί  ένα από τα φλέγοντα προβλήματα στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρωπαική ΄Ενωση .Τα μέτρα πού πάρθηκαν  στις άλλες Ευρωπαικές  χώρες όμως , είναι πολλαπλάσια και φυσικά υπερδιπλάσια  η οικονομική στήριξη των εκεί πολυτέκνων  οικογενειών ,στην Ελλάδα όμως  βλέπουμε  για μια ακόμα φορά μετά  το 1997 να συζητούν τη περικοπή  των ελάχιστων οικονομικών  και θεσμικών δικαιωμάτων.
Επίσης να θυμίσουμε τη πρόσφατη  κατάργηση  του μέτρου για τις προσλήψεις  των πολυτέκνων  καθηγητών ως μόνιμους,που αποδεδειγμένα  το μέτρο αυτό  έδινε 600 γεννήσεις το χρόνο. Αντί λοιπόν να παρθούν αντίστοιχα μέτρα βλέπουμε  κατάργηση των ήδη ελαχίστων υπαρχόντων.
Η αντιστροφή της πυραμίδας των γεννήσεων έχει ήδη επέλθει. Μιά χώρα πού στηρίζεται  στη κορυφή  της πυραμίδας των γεννήσεων και όχι στη βάση της ,μαθηματικά οδηγείται σε αστάθεια και φυσικά όλα τα μεγέθη της  όπως το ασφαλιστικό και το οικονομικό.
Στο σύνταγμα της χώρας μας  στο άρθρο 2  παρ.2 προβλέπει ότι οι πολύτεκνες οικογένειες  έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας  από το κράτος . Η τότε κυβέρνηση στην αναθεώρηση του συντάγματος  το 2001 όχι μόνο διατήρησε  τη διάταξη του άρθρου αλλά προχώρησε περισσότερο με τη παράγραφο 5 του ίδιου άρθρου πού αναφέρει  ότι ο σχεδιασμός  και η εφαρμογή της δημογραφικής πολιτικής καθώς και η λήψη των αναγκαίων μέτρων  αποτελεί Υποχρέωση του κράτους.
Επίσης να αναφέρουμε ότι όλες οι πολύτεκνες οικογένειες υφίστανται μισθών και συντάξεων ,δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων  και επιδόματος αδείας ,με την αύξηση δε των εμμέσων φόρων πλήττονται παραπάνω οι πολύτεκνες οικογένειες ,λόγω του μεγάλου αριθμού μελών πού έχουν. Ταυτόχρονα  δεν υπολογίζεται  ότι το 80% των νοικοκυριών  είναι χρεωμένα κατά 40% των μισθών και των συντάξεων στις τράπεζες πού ανεβάζει το ποσοστό  σε 60-65% λόγω των πρόσφατων μέτρων.
Πρόσφατα ακούσαμε από τους αρμόδιους του Υπουργείου Παιδείας
Πώς θα περιοριστούν οι μετεγγραφές με πλαφόν και εισοδηματικά κριτήρια ,ενώ δε να αναφέρουμε  ότι από τις 8.000 μετεγγραφές αυτές πού αφορούν τις πολύτεκνες οικογένειες  δε ξεπερνούν  τις 1200 έως 1500.Σε καμία περίπτωση  εάν δεν ισχύσει  το μέτρο των μετεγγραφών για τους πολύτεκνους ως έχει, ειδικά στη περίοδο της κρίσης  δεν μπορούν οι πολύτεκνοι να διατηρούν  τρία η και τέσσερα σπίτια  με αποτέλεσμα να τίθεται φραγμός  στις σπουδές των παιδιών των πολυτέκνων.
Ένα άλλο  σημείο πού επηρεάζει τις πολύτεκνες οικογένειες αρνητικά είναι ο αριθμός των προσλήψεων  5 προς 1 ,όπου πολλές φορές μένουν άνεργοι  σε μια οικογένεια  4 ίσως και 5 άτομα .Σε περίοδο κρίσης εάν δεν υπήρχαν μέτρα υπέρ των πολυτέκνων θα έπρεπε να θεσπιστούν.
Για τους λόγους αυτούς πιστεύουμε  ότι είναι άδικη η περικοπή των επιδομάτων  και ταυτόχρονα οι μετεγγραφές των παιδιών των πολυτέκνων  (τα οποία θεσπίστηκαν  με γνώμονα τη λύση του δημογραφικού) σύμφωνα με τη τελική μορφή των ρυθμίσεων πού προτείνετε για πολύτεκνες οικογένειες.

Κύριε Πρωθυπουργέ με σεβασμό στο πρόσωπό σας και γνωρίζοντας την ευαισθησία σας  στους πολύτεκνους και τη πατρίδα μας παρακαλούμε τα επιδόματα και οι μετεγγραφές να παραμείνουν ως έχουν.

 

Με εκτίμηση

για τη Πολυτεκνική Οργάνωση Πατρών και Περιχώρων

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                             Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Γεώργιος Παναγιωτόπουλος                  Γεώργιος Αντωνόπουλος

Πρόσφατα άρθρα