Για τη μητρότητα και την οικογένεια

Πολιτική προστασίας της μητρότητας δεν υπήρχε από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε θα υπάρξει από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Στο πρόγραμμά του το ΠΑΣΟΚ μιλάει για προστασία μόνο την περίοδο της κύησης και δεν αναφέρεται στη συνέχεια στη λοχεία, το θηλασμό κτλ. Ο νόμος «Πετραλιά» κατάργησε το δικαίωμα των μητέρων με ανήλικο παιδί να συνταξιοδοτούνται 5 χρόνια νωρίτερα. Ο υπουργός Εργασίας δηλώνει ότι θα βελτιώσει το νόμο «Πετραλιά» όσον αφορά στην επαναφορά της συνταξιοδότησης των γυναικών με ανήλικο παιδί στα 50, με 25 χρόνια προϋπηρεσίας. Είναι ενδεικτικό ότι αυτή η δήλωση δεν έγινε στις προγραμματικές δηλώσεις του υπουργού στη Βουλή αλλά την επόμενη μέρα και ότι προφανώς και αυτή η εξαγγελία βρίσκεται στον αέρα. Δε λέει επίσης τίποτα για το 6μηνο της γονικής άδειας που δίνεται στις μητέρες από τον ΟΑΕΔ. Η άδεια αυτή στην ουσία πληρώνεται από τους ίδιους τους εργαζόμενους, μέσω των εισφορών τους στον ΟΑΕΔ, παρέχει αποδοχές στο ύψος του βασικού μισθού ενώ δεν παρέχει πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, δεν είναι συντάξιμη. Δεν περιλαμβάνει χιλιάδες μητέρες που εργάζονται με ευέλικτες μορφές, συμβάσεις έργου κτλ., αφού αφορά μόνο τις ασφαλισμένες στο ΙΚΑ και το επικουρικό τους ταμείο.

Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ «ενθαρρύνει» τα ζευγάρια «να μεγαλώσουν όσα παιδιά θέλουν» ενώ σε υλικά του Τομέα Γυναικών η υπογεννητικότητα χαρακτηρίζεται ως «εχθρός του θεσμού της οικογένειας». Επίσης, αναφέρεται ότι ένα κράτος με υψηλή υπογεννητικότητα είναι «γερασμένο και αδύναμο». Την ίδια στιγμή, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, «ευέλικτης» απασχόλησης, οι συχνές απολύσεις και η συρρίκνωση των εισοδημάτων καθιστούν δύσκολη ακόμα και την οικονομική ανεξαρτησία των νέων, πόσο μάλλον τη δημιουργία δικής τους οικογένειας. Για παράδειγμα η απόλυση της εργαζόμενης, μητέρας τριών παιδιών, από την πολυεθνική LIDL, συνιστά μια ακόμα απόδειξη πως μητρότητα και ανταγωνιστικότητα δεν πάνε μαζί.`Η η μητρότητα θα προστατεύεται ή τα κέρδη.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για επαναξιολόγηση του συστήματος των γονικών αδειών παραπέμπει στην περικοπή και όχι στην αύξησή τους, όπως θα έπρεπε. Στοχεύει ακριβώς στο να καταστήσει τις μητέρες πιο ανταγωνιστικές στην αγορά εργασίας, πιο φθηνές, πιο συμφέρουσες για τον εργοδότη. Η ΕΕ έχει διατυπώσει σκέψεις για κατάργηση της άδειας μητρότητας και μετατροπή της σε γονική, δηλαδή για άδεια που δε θα αφορά αποκλειστικά στις μητέρες, αφού τα προστατευτικά μέτρα που πρέπει να συνοδεύουν τη μητρότητα συνιστούν «διάκριση» και καθιστούν ασύμφορες τις γυναίκες ως εργαζόμενες. Στο ίδιο μήκος κύματος το ΠΑΣΟΚ διαπιστώνει «την ελκυστικότητα της χρήσης (των γονικών αδειών) και από τους πατέρες». Δηλαδή να μοιραστεί η άδεια και στον άντρα, που τελικά κι αυτός θα γίνει ασύμφορος για την εργοδοσία. Βέβαια, στο μεγάλωμα ενός παιδιού συμμετέχουν και οι δυο γονείς και η συμμετοχή τους αυτή πρέπει να διευκολύνεται και με τις γονικές άδειες. Ομως, η άδεια που παρέχεται αποκλειστικά στις μητέρες δεν μπορεί να υποκατασταθεί από τη γονική άδεια, λόγω του ιδιαίτερου ρόλου της γυναίκας (κύηση, τοκετός, γαλουχία) και της ιδιαίτερης συμβολής της στην ανάπτυξη του παιδιού, ειδικά κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του.

Για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται στη «θέσπιση ενιαίων κανόνων παροχών από τους ασφαλιστικούς φορείς». Σήμερα καλύπτει μόνο το ΙΚΑ και μόνο ένα μέρος των εξόδων και των επαναλαμβανόμενων προσπαθειών. Οι «γενικοί κανόνες» που αναφέρει είναι γενικολογία. Η καλύτερη εκδοχή είναι να προχωρήσουν στο μοντέλο του ΙΚΑ ή να μειωθούν και αυτές οι παροχές. Εξάλλου, κάλυψη των παροχών από τα ταμεία δε σημαίνει δωρεάν παροχή αλλά συμμετοχή του εργαζόμενου κατά 25% στις δαπάνες, επιπλέον από τις εισφορές που πληρώνει για το ασφαλιστικό του ταμείο. Η δέσμευση του ΠΑΣΟΚ είναι για πληρωμή των δαπανών αυτών από τον κρατικό προϋπολογισμό (χωρίς και πάλι να δεσμεύεται για το ποσό) μόνο για τις άνεργες, ανασφάλιστες ή άπορες γυναίκες.

Οσον αφορά τους παιδικούς σταθμούς, το ΠΑΣΟΚ εξαγγέλλει διπλασιασμό του αριθμού των θέσεων μέχρι το τέλος της τετραετίας και επιμήκυνση του ωραρίου λειτουργίας τους. Η προτεραιότητα που λέει ότι θα δώσει σε παιδιά ανασφάλιστων, ανέργων και μόνων μητέρων αποδεικνύει ότι ακόμα και ο διπλασιασμός των θέσεων, αν γίνει, πάλι οι θέσεις δε θα επαρκούν και θα απορρίπτονται χιλιάδες αιτήσεις, όπως γίνεται και τώρα. Επίσης, δε γίνεται καμία αναφορά για δημιουργία νέων υποδομών και κυρίως βρεφικών σταθμών. Ο χρησιμοποιούμενος όρος «φύλαξη» δείχνει και την κατεύθυνση της παρεχόμενης υπηρεσίας, που δεν είναι η προσχολική αγωγή αλλά το baby parking. Δεν κάνει λόγο για το γεγονός πως στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς οι γονείς είναι ήδη αναγκασμένοι να καταβάλλουν τροφεία, για τα ακατάλληλα κτίρια στα οποία στεγάζονται, για την ελλιπή στελέχωσή τους με προσωπικό, το οποίο απασχολείται στην πλειοψηφία του με συμβάσεις, γεγονός που πλήττει αφ' ενός τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και αφ' ετέρου την ποιότητα της παρεχόμενης στα παιδιά προσχολικής αγωγής. Η οικονομική επιβάρυνση των γονιών θεωρείται λοιπόν δεδομένη, στη βάση της αντίληψης ότι πρέπει να πληρώνουμε για οποιαδήποτε υπηρεσία μας παρέχεται. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο εισηγητής «καινοτόμων προγραμμάτων όπως η κατ' οίκον φύλαξη των παιδιών» την οποία θα μπορούσαν να αναλάβουν «συνεταιρισμοί γονέων» και μάλιστα «με προτεραιότητα σε άνεργες γυναίκες». Στα πλαίσια της κοινωνικής οικονομίας η «καινοτομία» αυτή εφαρμόζεται τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε χώρες της ΕΕ. Στη Σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο του 2009, η ΕΕ προωθεί στα πλαίσια της κοινωνικής οικονομίας την «άτυπη φροντίδα». Απαλλάσσει το κράτος από την υποχρέωση να δημιουργήσει επαρκείς, δημόσιες και δωρεάν για όλα τα παιδιά, ποιοτικές υποδομές και υπηρεσίες προσχολικής αγωγής και ταυτόχρονα εμφανίζει ως λύση στην ανεργία το ελάχιστο χρηματικό βοήθημα που θα παίρνει μια γυναίκα που απασχολείται υπό αυτό το ιδιότυπο καθεστώς.

Για να βοηθηθούν τα νέα ζευγάρια να δημιουργήσουν οικογένεια, για να προστατευθεί ουσιαστικά η μητρότητα, χρειάζονται συνδυασμένα εργασιακά και κοινωνικά μέτρα.

Πηγή: "Ριζοσπάστης "13/12/2009

Πρόσφατα άρθρα