Διαβουλεύσεις Ευρωπαίων Πολιτών

Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων Πολιτών, 10-11 Μαΐου, Βρυξέλλες

Οι Διαβουλεύσεις Ευρωπαίων Πολιτών είναι οι πρώτες πανευρωπαϊκές συζητήσεις για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εμπλέκουν πολίτες από όλα τα 27 κράτη μέλη προκειμένου να συζητηθεί το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέραν των γεωγραφικών και γλωσσικών διαχωρισμών.

Η Ε.Ε. ενδιαφέρεται για την άποψη των απλών πολιτών και πραγματοποίησε για δεύτερη φορά εφέτος τις Διαβουλεύσεις Ευρωπαίων Πολιτών (ECC 2009). Από την Ελλάδα επελέγησαν  με τυχαία τηλεφωνική επιλογή από όλη την χώρα 50 πολίτες με μοναδική ερώτηση την ηλικία. Παρότι όλα τα έξοδα μετάβασης και διαμονής στην Αθήνα ήταν πληρωμένα, χρειάσθηκε να γίνουν πάρα πολλές προσπάθειες (πάνω από χίλιες κλήσεις) προκειμένου να εξευρεθούν τα 50 άτομα, με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί το τυχαίο δείγμα με υπαιτιότητα των ίδιων των πολιτών που απεμπόλησαν το δικαίωμά τους να ακουσθεί η γνώμη τους.

Με οργανωτή για την Ελλάδα το Ινστιτούτο Στατιστικής Τεκμηρίωσης, Ανάλυσης και Έρευνας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, συγκεντρώθηκαν τα επιλεγέντα άτομα το διήμερο 14 & 15 Μαρτίου 2009 και κατέληξαν σε εισηγήσεις για τα παρακάτω 10 θέματα :

  1. Δημόσια ποιοτική Παιδεία
  2. Κοινή περιβαλλοντική πολιτική
  3. Θέσπιση ελάχιστου εγγυημένου μισθού 
  4. Προώθηση της απασχόλησης - καταπολέμηση της ανεργίας 
  5. Κοινή αμυντική πολιτική 
  6. Ακρίβεια - Κόστος ζωής 
  7. Οργάνωση θεσμών κοινωνίας πολιτών
  8. Κίνητρα για την οικογένεια 
  9. Κοινή μεταναστευτική πολιτική 
  10. Κοινά μέτρα για τη στήριξη-βελτίωση του κράτους πρόνοιας

Παρόμοιες διοργανώσεις έλαβαν χώρα και στα 27 κράτη – μέλη. Μετά από ομαδοποίηση του συνόλου των εισηγήσεων και ψηφοφορία των συμμετεχόντων επελέγησαν 15 προτάσεις-συστάσεις, οι οποίες αναφέρονται  στα ακόλουθα θέματα με τις αντίστοιχες ψήφους:

Οι δεκαπέντε συστάσεις:

  1. Περιβάλλον  419     
  2. Υγειονομική περίθαλψη  339  
  3. Συνθήκες εργασίας  333 
  4. Εκπαιδευτικά συστήματα και επαγγελματική εκπαίδευση  306
  5. Μέτρα πρόληψης μετακίνησης παραγωγικών μονάδων σε χώρες χαμηλού κόστους  305      
  6. Βιολογική γεωργία, επισιτιστική αυτάρκεια  300       
  7. Σύγκλιση κοινωνικής ασφάλισης και συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας  296       
  8. Πρόληψη και εντοπισμός της εγκληματικότητας  296     
  9. Διαφάνεια και λογοδοσία των πολιτικών και των δημοσίων υπαλλήλων  296   
  10. Ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών και εποπτεία των χρηματοπιστωτικών ροών των εμπορικών τραπεζών  278
  11. Επένδυση περισσότερο στην ποιότητα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης  257
  12. Προστασία καταναλωτών  247
  13. Υποχρεωτική ιατρική εξέταση του συνόλου του πληθυσμού 242
  14. Κοινωνική προστασία των ευάλωτων μελών της κοινωνίας  233
  15. Αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης  226

Παρατηρούμε ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο δεν αξιολογήθηκαν θέματα όπως η ενίσχυση της οικογένειας και η κοινή αμυντική πολιτική, κάτι που φαίνεται ότι ενδιαφέρει περισσότερο τους μεσογειακούς λαούς. Αντίθετα από άλλη χώρα υπήρξε πρόταση για κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών στα δημόσια σχολεία.

Το 10% των συμμετεχόντων κλήθηκε στην Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων Πολιτών που έλαβε χώρα στις 10 και 11 Μαΐου 2009 στις Βρυξέλλες, προκειμένου να παρουσιάσουν τις 15 προτάσεις στους Ευρωπαίους πολιτικούς ηγέτες.

Την πρώτη ημέρα στο μέγαρο του Χρηματιστηρίου (φωτογρ. 1 & 2) ανά ομάδες από διαφορετικές χώρες, με συντονιστή και διερμηνέα, έγινε επεξεργασία των εισηγήσεων. Αρκετές φορές διατυπώθηκαν αντίθετες απόψεις, όπως ένας πολίτης από τη Γερμανία είπε ότι δεν πρέπει να υπάρξει πλήρης απαγόρευση για την χρήση ναρκωτικών ουσιών ή ότι οι παράνομοι μετανάστες πρέπει να εκδιώκονται. Άλλη από τη Δανία είπε ότι δεν τους απασχολεί η παράνομη μετανάστευση και η λαθρομετανάστευση διότι δεν αντιμετωπίζουν στη χώρα τους τέτοιο πρόβλημα αυτή τη στιγμή. 

{mosimage} {mosimage}

Την δεύτερη ημέρα σε κτίριο (Palais dEgmont) του Υπουργείου Εξωτερικών του Βελγίου παρουσιάσθηκαν (φωτογρ. 3) οι προτάσεις αρχικά στους επικεφαλής των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων του Ευρωκοινοβουλίου W. Martens του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, P. Rasmussen του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, An. Neyts-Uyttebroeck του Ευρωπαϊκού Κόμματος Φιλελευθέρων Δημοκρατών και Ph. Lamberts του Ευρωπαϊκού Κόμματος Πρασίνων. Ακολούθησε η παρουσίαση (φωτογρ. 4) στους H.-G. Pöttering Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, J.-M. Barroso Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και M. Seppi Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων. Συντονιστής και στις δύο ομάδες ήταν ο P. Cox Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Διεθνούς Κίνησης και πρώην ευρωβουλευτής. Όλοι τους σχολίασαν σχετικά τις εισηγήσεις και απάντησαν σε ερωτήσεις των πολιτών. 

{mosimage} {mosimage}

Οι αρχικές τοποθετήσεις των επικεφαλής των κομμάτων ήταν επηρεασμένες από το προεκλογικό κλίμα και απέβλεπαν να δείξουν ότι το δικό τους κόμμα περιελάμβανε στο πρόγραμμά του πολλές από τις εισηγήσεις και ιδιαίτερα ότι είχε σχέση με το περιβάλλον. Ορισμένες στιγμές νόμιζε κανείς ότι έβλεπε παράθυρα σε ελληνικό κανάλι, ιδιαίτερα όταν διαπληκτίστηκαν για την επανεκλογή του κ. Μπαρόζο, κάτι που δεν έμεινε ασχολίαστο από τους συνέδρους. 

Σημείωσαν το γεγονός ότι δεν έγινε καμία αναφορά στα θέματα κοινής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, ενώ για τις προτάσεις για την εκπαίδευση, την υγεία, το ασφαλιστικό και την σύγκληση μισθών και συντάξεων δήλωσαν ότι είναι τομείς για τους οποίους αποφασίζουν τα κράτη-μέλη. Ο κ. Μπαρόζο διευκρίνισε ότι η Επιτροπή προτείνει για το ασφαλιστικό ζήτημα στα κράτη-μέλη την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, διότι το προσδόκιμο όριο ζωής έχει αυξηθεί από τα 65-70 στα 75-80. Στο μεταναστευτικό ο κ. Μπαρόζο επεσήμανε απλώς ότι δεν είναι σωστό ούτε να διώξουμε τους μετανάστες, αλλά ούτε και να επιτρέψουμε την ελεύθερη είσοδό τους. Στην ουσία, πιθανόν λόγω της επικείμενης επανεκλογής του, δεν πήρε θέση και δεν απάντησε σε ερώτημα εάν έχει γίνει υπολογισμός των θέσεων που θα πρέπει να καλυφθούν από μετανάστες με νόμιμες διαδικασίες και να μη περιμένουμε τη κάλυψή τους από τους παράνομους μετανάστες.

Μετά από 6 μήνες εντατικών και παραγωγικών συζητήσεων σε όλη την Ευρώπη, και αφού παρουσίασαν τις 15 προτάσεις στους Ευρωπαίους πολιτικούς ηγέτες, οι πολίτες καλούνται τώρα να αναλάβουν τα ηνία του προγράμματος ξανά και να σχολιάσουν αυτές τις προτάσεις στο πανευρωπαϊκό ιστολόγιο http://www.european-citizens-consultations.eu/forum-list ή http://gr.european-citizens-consultations.eu/forum-list το οποίο ενεργοποιήθηκε στις 15 Μαΐου. Πώς θα μετατραπούν οι προτάσεις σε συγκεκριμένες πολιτικές; Τι μέτρα θα πρέπει να ληφθούν για να επιτύχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε για την Ευρώπη;

Στις προαναφερθείσες διαβουλεύσεις συμμετείχε και ο συντάκτης του κειμένου αυτού. Με αφορμή και το συνέδριο της ΑΣΠΕ με θέμα «Παιδί και παιδεία» ανέβασα στην ελληνική ιστοσελίδα του προγράμματος πρόταση για ενίσχυση της οικογένειας και των εκπαιδευτικών με επικεφαλίδα «Όλα είναι θέμα παιδείας» (http://gr.european-citizens-consultations.eu/debate/2099).

Αποφάσισα να αναφερθώ στο πρόγραμμα αυτό από το γεγονός ότι παρότι τα θέματα που συζητήθηκαν μας αφορούν όλους, τα ΜΜΕ το αγνόησαν (ή στην καλύτερη περίπτωση πιθανόν να αναφέρθηκε κάπου σαν τελευταίο θέμα), διότι προφανώς, όπως λένε στη γλώσσα τους δεν πουλάει…

Τέλος αξίζουν συγχαρητήρια για την άψογη διοργάνωση, συμπεριλαμβανομένης της διερμηνείας, αφού όλοι μίλαγαν στη δική τους γλώσσα και υπήρχε ταυτόχρονη μετάφραση και στις 21 γλώσσες, χωρίς να παρουσιασθεί κανένα πρόβλημα.

Δημήτρης Λάμπος

Πρόσφατα άρθρα