ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ  ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ  ΜΗΤΕΡΑΣ

Λεωνίδα Γ. Μαργαρίτη

Επίτ. Δικηγόρου-Αντιπροέδρου Α.Σ.Π.Ε.

 

  Mother 2022   

 


Η δεύτερη Κυριακή του Μάη κάθε χρόνο είναι αφιερωμένη στην Μητέρα .

Η  άνοιξη, ο ήλιος, η ποικιλία των  χρωμάτων, οι μυρωδιές και ηδονές , πανηγυρίζουν μαζί της.

Η  ανοιξιάτικη εορταστική   μέρα είναι αφιερωμένη σ’ εκείνη που ανάμεσα στους ανθρώπους προεξάρχει ως ένα από τα πλέον  εκλεκτότερα δημιουργήματα της παγκόσμιας  της Ιστορίας.

Είναι αφιερωμένη  σε  κείνη που  προηγείται  στην τελεσιουργία  δημιουργίας νέων ψυχών, την τεκνογονούσα και τεκνοτροφούσα.

Στο πρόσωπό της βλέπουμε τη συνέχεια της ανθρώπινης ζωής,  που τροφοδοτεί διαρκώς τον κοινωνικό ιστό  με  νέο σωματικό αλλά και πνευματικό αίμα.

Αυτή είναι που σμιλεύει κυρίως τις ψυχές των παιδιών σε πνευματικά καλλιτεχνήματα.

Ο σημερινός ύμνος ευγνωμοσύνης κι’ αγάπης ανήκει σ’ εκείνη που νοηματίζει τη ζωή μας, στο πρόσωπό της οποίας  συναντάμε την πηγή όλων των λεπτών και ευγενικών αισθημάτων.

Στην πιο ζεστή αγκαλιά του κόσμου, που θερμαίνει και την πιο παγωμένη από τα δεινά του βίου καρδιά.

Σ’ εκείνη, που μένει όρθια, όταν όλα τα άλλα στηρίγματα χάνονται γύρω μας, και που η στέρησή της  συγκλονίζει τον ψυχικό μας κόσμο και να προκαλεί απέραντη  θλίψη.

Σήμερα  θα αποτίσουμε ιδιαίτερο φόρο τιμής στην πολύτεκνη   Μητέρα  που με  την καλλιτεκνία της αποτελεί εγγύηση επιβίωσης του έθνους μας.

Στη σημερινή εποχή της κατάπτωσης και της παρακμής, μέσα στη φρίκη της αθλιότητας που μας κυκλώνει στέκεται  όρθια στη μεγαλοσύνη της και ακαταμάχητη στη δοκιμασία σαν  μια μαρτυρία πίστεως, ελπίδας, κι’ αγώνα.

Τρυφερή μητέρα σμήνους παιδιών, είναι το άρωμα της κοινωνίας μας, είναι μια διάψευση των ειδώλων  της ανέσεως και του συρμού, μια υπερνίκηση του κομφορμισμού και του υπολογισμού, είναι ένα έμπρακτο κήρυγμα που το πνεύμα νικά την ύλη και η θέληση υπερισχύει των φυσικών δυσκολιών.

Η πολύτεκνη Μάνα μέσα στο σύγχρονο ρεύμα του συμβιβασμού και των παρεκκλίσεων είναι δημιουργός μιας ηρωικής  ζωής,  καθήκοντος και τιμής, γιατί είναι πράξη ηρωισμού η απόκτηση πολλών παιδιών σήμερα.

Τα πολλά παιδιά για να αναπτυχθούν, απαιτούν εκδαπάνηση χρόνου, σωματικών και πνευματικών δυνάμεων, μεγέθη που σήμερα, εποχή της υλοφροσύνης και της συμβατικότητας οι γυναίκες κατά κανόνα   δεν δέχονται να θυσιάσουν.

Σήμερα το πνεύμα θυσίας και  διακονίας, που καταξιώνει και ομορφαίνει τη ζωή του ανθρώπου, είναι ξένο από τις περισσότερες. 

Η πλειονότητα των γυναικών  ειρωνεύεται  εκείνες που έχουν πολλά παιδιά.

Η πολύτεκνη Μάνα  σήμερα, παράλληλα με τον αγώνα της να θρέψει τα παιδιά της έχει να αντιμετωπίσει τους σαρκασμούς και τις ειρωνείες των δήθεν  ελευθέρων πνευμάτων.

Είναι υποχρεωμένη  να ακούει  πολλές φορές, αντί επαίνου το λίαν  επιτιμητικό: «και ποιος σας είπε κυρία μου  να κάνετε τόσα παιδιά;»

Σήμερα που δοκιμάζεται η αντοχή μας και κρίνεται η συνέχιση ή μη της ύπαρξης μας στη γη  των πατέρων μας, η πλειονότητα των γυναικών  είναι έτοιμες όχι μόνο να μη φέρουν τη ζωή στον κόσμο αλλά να τη θανατώσουν, όταν άθελά τους εμφανιστεί.

Σήμερα  η αντίθετη με τους θείους νόμους εξάπλωση των αμβλώσεων, η θανάτωση των κυοφορούμενων εμβρύων, συνεισφέρει αποτελεσματικά στην υπογεννητικότητα που αποτελεί για τον Ελληνισμό μια σύγχρονη κερκόπορτα.

Σήμερα η  φυγοτεκνία, και η ολιγοτεκνία   αποτελούν την κυριότερη απειλή που δέχεται  το Έθνος, γιατί χωρίς επαρκή νεανικό πληθυσμό είναι αδύνατη η ανάπτυξη και η ασφάλεια της πατρίδας μας.

Όσο κι αν φροντίζουμε  για τους εξοπλισμούς ματαιοπονούμε, αν  δεν υπάρξει ικανοποιητικός αριθμός νέων προς υπεράσπιση των ιερών και των οσίων μας.

Ο Θουκυδίδης, ρεαλιστής  πάντοτε είχε πει: «Άνδρες πόλις, ού τείχη και νήες ανδρών κεναί» δηλαδή οι άνδρες είναι που σώζουν την πόλη και όχι τα τείχη και τα πλοία, που είναι άδεια από άνδρες.

Η επίλυση του    δημογραφικού  είναι θέμα εθνικό, και είναι ανάγκη να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα.

Για να μη γίνουμε στο μέλλον ένας λαός του παρελθόντος πρέπει να εφαρμοστεί μια πολιτική γεννήσεων, πολιτική  που να πείθει τους νέους,  ότι είναι πρωτίστως προς το συμφέρον τους η δημιουργία οικογένειας και μάλιστα πολυμελούς.

Όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι κάθε βοήθεια και διευκόλυνση, κάθε μέτρο προς την πολύτεκνη Μητέρα είναι προσφορά για την επιβίωση  του έθνους μας.

Πρόσφατα άρθρα