Η ΑΣΠΕ επειδή κατά παράβαση της νομοθεσίας στην προκήρυξη 4Κ/2020 του ΑΣΕΠ δεν περιλαμβάνεται το προβλεπόμενο ποσοστό των πολυτέκνων γονέων και τέκνων, απέστειλε την ακόλουθη επιστολή - διαμαρτυρία στον Υπ. Εσωτερικών και στη Γενική Γραμματέα προκειμένου να προβούν άμεσα σε διόρθωση:

 

Αρ. Πρωτ. 340

Αθήνα, 22/5/2020

                                                                                                                                    ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ-ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ

       1) Αξιότιμο
           Κύριο Παναγιώτη Θεοδωρικάκο 
           Υπουργό Εσωτερικών                                                                  
           Βασ. Σοφίας 15, (5ος όροφος) Τ.Κ. 10674
   
      2) Αξιότιμη
           Κυρία Παρ. Χαραλαμπογιάννη
           Γεν. Γραμματέα Υπουργείου Εσωτερικών

 

ΘΕΜΑ: Προκήρυξη 4Κ/2020 (ΦΕΚ 15/18-5-2020)

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ.

     1. Για την παραπάνω προκήρυξη, που αναφέρεται στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας 2.909 θέσεων, τακτικού προσωπικού Π.Ε, Τ.Ε, Δ.Ε και Υ.Ε σε Ο.Τ.Α. α΄βαθμού της Χώρας, σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:

     2α. Η περ. δ΄του εδ. 3   παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 3454/2006, που τροποποίησε το άρθρο 14 του ν. 2120/1994 προέβλεπε:

« Ποσοστό 20% των προκηρυσσόμενων θέσεων τακτικού προσωπικού και προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των κατηγοριών Π.Ε, Τ.Ε και Δ.Ε κατά Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, Φορέα και κλάδο ή ειδικότητα καλύπτονται από πολυτέκνους και τέκνα πολυτέκνων».

       Η παραπάνω διάταξη, θεσμοθετήθηκε, κατ’ επιταγή της παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος, με βάση την οποία οι πολύτεκνες οικογένειες δικαιούνται της ειδικής φροντίδας του κράτους και αποτελούσε ένα ισχυρό δημογραφικό κίνητρο, χωρίς να έχει κανένα απολύτως δημοσιονομικό κόστος.

    β. Δυστυχώς η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, η οποία είχε στοχοποιήσει τις πολύτεκνες οικογένειες, με το άρθρο 25 παρ. 2 του ν. 4440/2016 συρρίκνωσε το παραπάνω ποσοστό στο 15%, με αποτέλεσμα οι πολύτεκνοι (γονείς και παιδιά) να βρίσκονται έκτοτε σε δυσμενέστερη θέση, σε όλες τις προκηρύξεις, έναντι άλλων κοινωνικών ομάδων, τη στιγμή μάλιστα κατά την οποία οι τελευταίες δεν τυγχάνουν της Συνταγματικής προστασίας της οποίας τυγχάνουν οι πολύτεκνες οικογένειες.

       3. Όμως, Κύριε Υπουργέ, και το Υπουργείο Εσωτερικών ακολουθεί την ίδια αντιδημογραφική και αντιπολυτεκνική πολιτική και τούτο, γιατί στην εν θέματι προκήρυξη:

     α. Δεν προβλέπεται η πρόσληψη πολυτέκνων (γονέων και παιδιών) έστω και με το συρρικνωμένο ποσοστό 15%.

     β. Στα παιδιά των πολυτέκνων παρέχονται με την προκήρυξη μόνο 300 μονάδες για την κατηγορία Υ.Ε.

     γ.   Δε γίνεται καμία απολύτως αναφορά στους πολύτεκνους γονείς.

     δ. Στα κριτήρια κατάταξης Πανεπιστημιακής – Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δε γίνεται καμία απολύτως αναφορά σε πολυτέκνους (γονείς και παιδιά). Μήπως θεωρείτε ότι δεν υπάρχουν πολύτεκνοι υποψήφιοι με ανάλογα προσόντα!!!

     4.   Στη συνάντηση που είχε μαζί σας, στο Υπουργείο Εσωτερικών η αντιπροσωπεία της ηγεσίας της ΑΣΠΕ, στις 6/11/2019, μεταξύ των άλλων θεμάτων, που απασχολούν έντονα τις πολύτεκνες οικογένειες, σας ετέθη υπ’ όψη και η αδικία που έγινε σε βάρος των πολυτέκνων οικογενειών με τη μείωση του ποσοστού στις προσλήψεις στο 15% από το 20% που ίσχυε και δηλώσατε ότι θα αποκαταστήσετε την αδικία αυτή.

       Την ίδια δήλωση κάνατε και κατά την επίσκεψή σας στην ΑΣΠΕ, στις 9/11/2019 με την ευκαιρία της ημερίδας, που είχε διοργανώσει η ΑΣΠΕ με τους Δημάρχους Αττικής.

     Όμως, η αδικία σε βάρος των πολυτέκνων και των παιδιών τους συνεχίζεται, όχι μόνο με την εν θέματι προκήρυξη αλλά και με όλες ανεξαιρέτως τις προκηρύξεις που αναφέρονται σε προσλήψεις προσωπικού.

       5. Η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος, που εκπροσωπεί Πανελλαδικά τις 208.000 πολύτεκνες οικογένειες, σας παρακαλεί, Κύριε Υπουργέ, να αποκαταστήσετε την αδικία που γίνεται σε βάρος των πολυτέκνων και των παιδιών τους, με τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, καθιστώντας την προκήρυξη σύννομη και εντός του πλαισίου των εξαγγελιών της Κυβερνήσεως για την άσκηση δημογραφικής πολιτικής και στήριξης των πολυτέκνων οικογενειών.      

Με ιδιαίτερη εκτίμηση, 

Για την ΑΣΠΕ

 

                Ο Πρόεδρος                Η Γεν. Γραμματέας           Ο Διευθυντής            

Βασίλειος Θεοτοκάτος     Δήμητρα-Ινές Αγγελή       Χαράλ. Παύλος  

Πρόσφατα άρθρα