ΑΝΩΤΑΤΗ  ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ  ΕΛΛΑΔΟΣ

 
 Αρ. Πρωτ. 27                          Αθήνα,  1/2/2013
Αξιότιμο
Κύριο Γιάννη Στουρνάρα
Υπουργό Οικονομικών     
Νίκης 5-7, Τ.Κ. 101 80
Ενταύθα.
 
Κύριε Υπουργέ,
 

            τα όσα αναγράφονται στον τύπο σχετικώς με τη φορολόγηση των ακινήτων αποτελούν προφανώς πολιτική του Υπουργείου σας. Πρόκειται να υπάρξει κατά τα αναγραφόμενα αφορολόγητο το ποσό των 50.000 ευρώ ή το χειρότερο ακόμα δεν θα υπάρξει αφορολόγητο, δηλαδή σε κάθε περίπτωση θα έχει την ίδια φορολογική μεταχείριση ο πολύτεκνος με τον άγαμο!!

Πράττει δε αυτά το Υπουργείο όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας με πληθώρα αποφάσεων του έχει αποφανθεί ότι:

« ..Με τη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 21 του Συντάγματος του 1975, σύμφωνα με την οποία « η οικογένεια ως θεμέλιον της συντηρήσεως και προαγωγής του Έθνους, ως και ο γάμος, η μητρότης και η παιδική ηλικία τελούν υπό την προστασίαν του Κράτους», διατυπώνεται κατ΄ αρχήν υπόδειξη προς τη νομοθετική εξουσία για τη λήψη μέτρων προστατευτικών του γάμου και της οικογένειας. Πέραν, όμως, της εν λόγω υποδείξεως, με την ίδια διάταξη, κατά την ορθή έννοια της, διατυπώνεται και θετικός κανόνας δικαίου, δεσμευτικός για τον κοινό νομοθέτη, σύμφωνα με τον οποίο δεν είναι συνταγματικώς επιτρεπτή η καθιέρωση από το φορολογικό νόμο δυσμενέστερης φορολογικής μεταχειρίσεως των εγγάμων έναντι των αγάμων ως προς την υπαγωγή στο φόρο ή το ύψος του οφειλομένου φόρου, όταν τελούν υπό τις αυτές συνθήκες σε σχέση με το αντικείμενο της φορολογίας » (ΣτΕ 9101994, 49121987 κλπ.) .

             Το Υπουργείο Οικονομικών βέβαια δεν ενδιαφέρεται για τις διατάξεις του Συντάγματος, ούτε και για την οικογένεια και πολύ περισσότερο για τους πολυτέκνους, μέλημά του είναι να προστατεύσει τους αγάμους και να πλήξει τους πολυτέκνους και τους έχοντες οικογένεια.

           Θεωρούμε απαράδεκτη αυτή την αντιδημογραφική και αντιπολυτεκνική τακτική του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αντί να νοικοκυρεύει το κράτος, εξακολουθεί τους διορισμούς σε θέσεις, όλων των κρατικοδίαιτων, με παχυλούς μισθούς, με πενταετή θητεία μάλιστα και μάλιστα με ειδικούς συμβούλους και ειδικούς συνεργάτες!!! Για όλους αυτούς τους διορισμούς δεν υπάρχει οικονομική κρίση, εκεί «λεφτά υπάρχουν»!!!  

            Δηλαδή, εάν δεν υπάρχει αφορολόγητο, θα φορολογήσετε και την «καλύβα του Καραγκιόζη»!!! Εάν δε υπάρχει αφορολόγητο 50.000 ευρώ, θα απαλλάσσετε αυτούς που κατοικούν σε γκαρσονιέρα, δηλ. μόνον τον άγαμο!!

            Χρειάζεται σχολιασμός γι΄ αυτή την αντισυνταγματική, προκλητική και σκανδαλώδη ευνοϊκή μεταχείριση των αγάμων;

            Γνωρίζουμε ότι ουδεμία πρόθεση έχετε για θέσπιση διατάξεων, που θα σέβονται και θα εναρμονίζονται με τις διατάξεις του Συντάγματος (άρθρα 4 και 21) και θα λαμβάνουν ειδική μέριμνα για τους πολυτέκνους.

            Η επιστολή μας δεν έχει την έννοια ότι πρόκειται να ενεργήσετε με γνώμονα το δίκαιο, αλλά έχει την έννοια της εντονωτάτης διαμαρτυρίας για το σημείο που έχει φθάσει το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έχει θέσει ως στόχο του, με κάθε μέτρο που λαμβάνει, την εξόντωση των πολυτέκνων.

Για την ΑΣΠΕ

 

     Ο Πρόεδρος                                               Ο Γενικός Γραμματέας

 

 

 Βασίλειος Θεοτοκάτος                                    Εμμανουήλ Χρυσόγελος           

Πρόσφατα άρθρα