ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ 13/10... αποσπάσματα από ομιλίες Βουλευτών

Ρεσιτάλ Ροντούλη, διαβάστε τα Πρακτικά και  απολαύσετε όλοι και το σχετικό BINTEO...

 http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#f8c675ac-6229-4b92-b1af-1496b30b3cd5 (κυρίως από το 79ο λεπτό και μετά!!!)

Η Ισόβια σύνταξη της πολ. μητέρας και η εφάπαξ παροχή των 2.000€ εκτός εισοδημ. ορίων... 

Μη χάσετε επίσης, την εφημερίδα "Το Παρόν" της προσεχούς Κυριακής, που θα υπάρχει άρθρο του Προέδρου της ΑΣΠΕ με παραδείγματα για τα φορομπηκτικά μέτρα κατά των Πολυτέκων και τη μάχη που θα δοθεί και πάλι την προσεχή βδομάδα στη Βουλή.. 

                    --------------------------------

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ:

 Εν τω μεταξύ μαθαίνουμε ότι το όριο για να θεωρείται μία οικογένεια πλούσια στην Ελλάδα, μία τρίτεκνη ή μία πολύτεκνη οικογένεια, είναι τα 55 χιλιάδες ευρώ. Πάμπλουτη οικογένεια! Δηλαδή έχει ο άλλος επτά ή οχτώ παιδιά, δουλεύει η μητέρα βγάζει 27 χιλιάρικα, άλλα τόσα βγάζει ο πατέρας, κερδίζουν αυτό το μυθικό ποσό και πρέπει να θρέψουν εννέα ή δέκα στόματα με 55 χιλιάδες ευρώ. Κι όλα αυτά επειδή εισέπραξε το επίδομα τριτεκνίας η κυρία Μενεγάκη. Τώρα το ανακαλύψατε. Δηλαδή, πατώντας πάνω στην ωραία Ελένη, γεμίσατε με Ιφιγένειες όλη την Ελλάδα. Αυτό κάνατε. Πατήσατε πάνω στην ωραία Ελένη, την κυρία Μενεγάκη και βέβαια γέμισε η Ελλάδα Ιφιγένειες.

Καταθέτω στα Πρακτικά το υπόμνημα την Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, το οποίο αποδοκιμάζει βέβαια όλα αυτά που γίνονται.

ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΟΥ:

Πηγαίνω σ’ ένα άλλο σημαντικό θέμα, τη θέσπιση του εισοδηματικού κριτηρίου των 55.000 ευρώ όσον αφορά την παροχή του πολυτεκνικού επιδόματος στις πολύτεκνες οικογένειες, που δίνεται εδώ και χρόνια.

Πρώτα από όλα, πιέσαμε να μην υπάρξει. Εφόσον, όμως, έχει τεθεί, πρέπει να διευκρινίσουμε αν είναι καθαρό ή ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα. Γιατί πρέπει να διευκρινιστεί αυτό; Γιατί πιστεύω ότι θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο η μερίδα των πολύτεκνων οικογενειών, αν αυτό είναι ακαθάριστο.

Είμαι από πολύτεκνη οικογένεια και πιστεύω ακράδαντα ότι οι γονείς δεν φέρνουν τα παιδιά στην κοινωνία για τα επιδόματα. Τα φέρνουν γιατί τα αγαπούν και γιατί θέλουν να κάνουν παιδιά. Όμως, ας είμαστε ειλικρινείς. Οι ανάγκες που υπάρχουν στην κοινωνία σήμερα και δη σ’ αυτές τις οικογένειες είναι πάρα πολύ μεγάλες. Ας μην ξεχνάμε ποτέ τη συμβολή τους σ’ ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα στην Ελλάδα, που λέγεται δημογραφικό και το βιώνουμε όλο και πιο έντονα.

Πολλές φορές εδώ μιλάμε για το ασφαλιστικό, για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και πώς θα γίνει σε βάθος χρόνου. Αν δεν στηρίξουμε αυτές τις οικογένειες, το πρόβλημα θα είναι οξύτατο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΤΑΛΗΣ:

 Θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα επίδομα, ένα εισοδηματικό όριο, γιατί είναι παράλογο να διαθέτουμε αλόγιστα τα χρήματα της πολιτείας σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Δεν θα μπω στη συζήτηση αν αυτό είναι ή δεν είναι Συνταγματικό. Αυτό θα το κρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας αν και όποτε χρειαστεί.

Θεωρώ, όμως, ότι το μεικτό εισοδηματικό κριτήριο το οποίο έχετε θέσει, των 55.000 ευρώ, δεν θα έλεγα ότι είναι υπερβολικά χαμηλό, αλλά θα πρέπει να διορθωθεί ώστε να αφορά το καθαρό οικογενειακό εισόδημα και όχι το πραγματικό εισόδημα, το μεικτό εισόδημα. Γιατί με τις φορολογικές ρυθμίσεις που έχουμε ψηφίσει –και τις ξέρουμε όλοι μας- τα 55.000 ευρώ ως μεικτό εισόδημα μεταφράζονται σε καθαρό εισόδημα στα 35.000 ευρώ με 40.000 ευρώ. Άρα, είναι τελείως διαφορετικό. Θα έλεγα ότι πρέπει να δούμε μία εξειδίκευση στο σχέδιο νόμου ώστε να είμαστε συνεπείς στην πραγματική στήριξη των οικογενειών που έχουν ανάγκη.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης):

 Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, γιατί ο κ. Καρτάλης με κάλεσε να διευκρινίσω αν το εισοδηματικό κριτήριο για τους πολυτέκνους και τους τριτέκνους είναι 55.000 ως καθαρές αποδοχές ή ως μεικτές. Είναι ως καθαρές αποδοχές. Αν αυτό επιβάλλεται, αγαπητέ συνάδελφε, να προσθέσουμε αυτήν τη λέξη τώρα εδώ. Η επισήμανση και της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, ότι για τους τριτέκνους καλώς, αλλά για τους πολυτέκνους υπάρχει θέμα συνταγματικότητας, επειδή έχω υπόψη μου τη νομολογία, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, προσθέτω το εξής. Δεν γίνεται, γιατί συναρτούμε το επίδομα αυτό με την οικονομική κατάσταση των ανθρώπων που έχουν το δικαίωμα. Η νομολογία δέχεται και ο νομοθέτης έτσι έχει ψηφίσει τους νόμους του, ότι με το επίδομα επιβραβεύεται η πολυτεκνία. Είναι επιβράβευση, δεν είναι στήριξη και είναι ένα προωθητικό κίνητρο για να υπάρξουν περισσότεροι πολύτεκνοι και τρίτεκνοι. Για τους πολυτέκνους, λοιπόν, που η νομολογία έχει κάνει αναφορά, γιατί για τους τριτέκνους δεν υπάρχει απόφαση, λέμε εμείς ότι δεν βάζουμε το εισοδηματικό κριτήριο για να διαχωρίσουμε δικαιούχους και μη, αλλά οι οικονομικές δυνατότητες της ελληνικής πολιτείας επιτρέπουν την απονομή αυτού του επαίνου στους έχοντες καθαρό εισόδημα 55.000 ευρώ και κάτω. Είναι μία τεχνική διευκρίνιση αυτή που κάνω. Ίσως είναι χρήσιμη για τη δικαστική αντιμετώπιση του θέματος.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, με συνείδηση των δυσκολιών κάναμε αυτήν την επιλογή και όχι επειδή μας άρεσε.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ:

 Ευχαριστώ πολύ, κύριε  Πρόεδρε.

Για τα άρθρα μίλησε εμπεριστατωμένα η Εισηγήτρια, κυρία Παπανδρέου. Όπως καταλάβατε, κύριε  Υπουργέ, εγώ θα μιλήσω μόνο για ένα άρθρο, για το άρθρο 21 παρ. 3 που αναφέρεται στην επιβολή εισοδηματικού ορίου, εισοδηματικού πλαφόν για τη λήψη των πολυτεκνικών και τριτεκνικών επιδομάτων.

Πρώτη παρατήρηση. Το άρθρο είναι αντισυνταγματικό. Απορώ πως ο συνταγματολόγος, κ. Λοβέρδος, προχωρά σε μια τέτοια ρύθμιση. Είναι αντισυνταγματικό με δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του 2001 και του 2007.

Με ποια λογική είναι αντισυνταγματικό; Με τη λογική ότι τα πολυτεκνικά επιδόματα δεν είναι επιδόματα που δίδονται σε ανθρώπους οικονομικά ασθενείς, σε αναξιοπαθούντες. Είναι επιδόματα που δίδονται στην πολύτεκνη μάνα –το τονίζω αυτό- ως είδος επιβραβεύσεως για την άρση του οξυτάτου δημογραφικού προβλήματος της χώρας.

Άρα, δεν πρόκειται για ένα επίδομα προνοιακής φύσεως. Πρόκειται για ένα επίδομα δημογραφικής στοχεύσεως. Ο κ. Λοβέρδος το γνωρίζει αυτό; Βεβαιότατα.

Προσέξτε. Ο αξιότιμος Υπουργός, τον οποίο συμπαθώ ιδιαιτέρως, στις 21 Νοεμβρίου 2010 στην εφημερίδα VETO –εδώ το έχω- ερωτάται από τον δημοσιογράφο: «Θα περικοπούν επιδόματα όπως αυτό των τριτέκνων, πολυτέκνων κ.λπ.;». Απαντά ο κύριος Υπουργός: «Ξέρω βέβαια τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Γι’ αυτό θα είμαι πολύ προσεκτικός.».

Τώρα πείτε μου –και θέλω να κάνουμε ένα διάλογο στη  Βουλή- πώς είστε προσεκτικός; Πάτε να κάνετε ακριβώς το ίδιο που έκανε το 1997 ο κ. Σημίτης. Έκανε το ίδιο. Έβαλε εισοδηματικό όριο και το 2001 εκρίθη αντισυνταγματικό, το 2007 εκρίθη αντισυνταγματικό από την ελληνική δικαιοσύνη. Εσείς τώρα, πώς είστε προσεκτικός;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Επιτρέπεται;

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Βεβαιότατα επιτρέπω, κύριε  Υπουργέ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε  Πρόεδρε, μπορώ να έχω το λόγο;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ορίστε, κύριε  Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Καλά τα λέτε. Θα σας πω, όμως, και εγώ πώς σκέφτομαι και τι προβλήματα έχω. Υπάρχει ανάγκη περικοπής των επιδομάτων που δίνει το Υπουργείο μας για τη χορήγηση ενός κινήτρου ας πούμε ή μιας επιβράβευσης σε πολυτέκνους και τριτέκνους. Όπως τα λέτε είναι.

Υπάρχει η νομολογία η οποία το έκρινε, εάν κατάλαβα, διάβασα καλά και αν μπορώ να την ξεπεράσω. Μπορεί να μην μπορώ να την ξεπεράσω. Θα κριθώ εγώ. Μπορώ, κύριε  συνάδελφε,  Κοινοβουλευτικέ Εκπρόσωπε του ΛΑΟΣ να μην πείσω τον Έλληνα δικαστή. Είμαι στην κρίση του τώρα και μάλιστα σε πολύ δυσμενή θέση.

Όπως τα λέτε είναι. Αλλά τι σκέφτομαι εγώ; Λέω ότι επειδή χαρακτήρισε ο νομοθέτης με εκείνη του την παρέμβαση το επίδομα συνδυασμένο με τις οικονομικές δυνατότητες των οικογενειών ως κίνητρο οικονομικού περιεχομένου για να το πω αλλιώς, το Συμβούλιο της Επικρατείας του είπε ότι κάνεις λάθος. Αυτό αδιαστίκτως χορηγείται ανεξάρτητα εάν υπάρχει οικονομική ή μη οικονομική ανάγκη. Όπως όμως σωστά το λέτε, επιβραβεύεται η μητέρα η οποία έκανε τρία ή περισσότερα παιδιά.

Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής μας θυμίζει –όχι για τους τριτέκνους- τη νομολογία για τους πολυτέκνους.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Προφανώς.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Άρα, λέμε τα ίδια πράγματα. Απλώς εγώ τι σκέφτομαι; Λέω ότι εφόσον τώρα πια το σκεπτικό είναι ότι ο νομοθέτης αποφασίζει να δώσει αυτή την επιβράβευση στους ανθρώπους αυτούς που έχουν καθαρό εισόδημα, όπως διευκρινίσαμε σήμερα -και μάλιστα, να καταθέσω στο σημείο αυτό τη σχετική τροποποίηση για την οποία έχω μιλήσει- των 55.000 ευρώ…

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Συγγνώμη, αλλά μην την καταθέτετε, κύριε Υπουργέ, γιατί μπορεί να κάνετε και άλλες τροποποιήσεις στη συνέχεια.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Όχι, έχω περιθώριο.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ωραία, εντάξει.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Απλώς το είχα πει στην ομιλία μου να αφορά η επιβράβευση αυτούς τους ανθρώπους που έχουν εισόδημα κάτω των 50.000 καθαρό.

(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός κ. Ανδρέας Λοβέρδος καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα τροποποίηση, η οποία έχει ως εξής:…..

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Αυτό, κύριε συνάδελφε, μπορεί να μην πείσει τον δικαστή, αλλά είμαι υποχρεωμένος να το προσπαθήσω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Το είπατε.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Εγώ τώρα έχω δικαίωμα, κύριε Πρόεδρε, να ερμηνεύσω προσωπικά τον αξιότιμο Υπουργό και να πω ότι στέλνει τεχνηέντως ένα μήνυμα στην πολυτεκνική κοινότητα: «Πηγαίνετε στα δικαστήρια». Αυτό λέει ο Υπουργός.

Αυτό θα γίνει, κύριε Υπουργέ. Να το ξέρετε ότι αυτό θα γίνει, η κοινότητα των πολυτέκνων θα καταφύγει στην ελληνική δικαιοσύνη και θα δικαιωθεί και πάλι. Το προσπερνάω. Ένα ζήτημα, όμως, έχει διευκρινιστεί και χαίρομαι που κάναμε το διάλογο αυτό.

Δεύτερον: Εμείς χαρακτηρίζουμε τη ρύθμιση επικίνδυνη και να σας πω γιατί, κύριε Υπουργέ. Έρχεται ο κ. Λοβέρδος και λέει «55.000 ευρώ καθαρό φορολογητέο» -για να είμαστε ακριβείς, μετά την τροποποίηση- «συν 5.000 για κάθε παιδί μετά το τέταρτο». Μάλιστα. Γιατί είναι επικίνδυνο; Γιατί μετά τον κ. Λοβέρδο έρχεται πιθανόν ένας άλλος Υπουργός και λέει «το 55.000 συν 5.000 εγώ το κάνω 45.000». Το 45.000 γίνεται 35.000 και το 35.000 μπορεί να γίνει και 5.000, να πάει στο αφορολόγητο.

Άρα, εδώ τίθεται ένα μείζον θέμα, κύριε Υπουργέ. Μπαίνει ένα εισοδηματικό κριτήριο και αυτό γίνεται όπλο στα χέρια του κάθε Υπουργού της κάθε κυβέρνησης κατά το δοκούν να μειώνει το πλαφόν, προκειμένου όλο και λιγότεροι να παίρνουν τα πολυτεκνικά και τα τριτεκνικά επιδόματα. Αυτό το πρόβλημα πώς αντιμετωπίζεται; Ο κ. Λοβέρδος λέει «55.000 συν 5.000». Μπορείτε αύριο να διασφαλίσετε την κοινότητα των πολυτέκνων ή των τριτέκνων ότι δεν θα έρθει ένας άλλος Υπουργός της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και να πει 25.000; Δεν μπορείτε να τα διασφαλίσετε.

Άρα, τι θέλω να σας πω; Για εμάς το μείζον δεν είναι αυτό που λέγεται να είναι μικτό, αφορολόγητο κ.λπ. Αυτά είναι, αν θέλετε, φύλλα συκής να καλύψουμε τα ανομήματα. Το σημαντικό είναι ότι μπαίνει ένα πλαφόν το οποίο «παίζει» ή μπορεί να «παίξει», να κατέβει. Άρα, αυτό δεν μπορείτε να το διασφαλίσετε.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Με την ανοχή σας, κύριε Πρόεδρε.

Επιτρέψτε μου να πω το εξής με το οποίο τώρα θα σας προβληματίσω. Έρχεται η κυρία Διαμαντοπούλου -προσέξτε το, αγαπητοί συνάδελφοι, να δείτε πού θα καταλήξω- και λέει ότι για να έχει ένα παιδί πολύτεκνου τη δυνατότητα να εισαχθεί σε ένα ΑΕΙ, επικαλούμενο την ειδική κατηγορία του πολυτέκνου, θα πρέπει να έχει εισόδημα 60.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 10.000 για κάθε παιδί μετά το δεύτερο.

Εδώ τώρα βλέπουμε για την ίδια κατηγορία ανθρώπων με τους πολυτέκνους εσείς να λέτε ένα άλλο εισοδηματικό όριο, το Υπουργείο Παιδείας ένα άλλο εισοδηματικό όριο και άρα, λοιπόν, έχουμε ένα εισοδηματικό όριο «λάστιχο». Δεν έχει καν την ευθιξία ή την ευφυΐα η Κυβέρνηση αυτή να πει, για παράδειγμα, 60.000 ευρώ και 10.000 για κάθε παιδί μετά το δεύτερο, όπως είπε η κυρία Διαμαντοπούλου, δηλαδή, θέλω να πω ενιαίο κριτήριο, γιατί; Διότι τώρα πάμε στο «λάστιχο». Άρα, εσείς γιατί, λοιπόν, δεν το ακολουθείτε αυτό; Γιατί δεν λέτε 60.000 και 10.000 για κάθε παιδί μετά το δεύτερο;

Άρα, τι θέλω να πω; Το επιχείρημά μου είναι το «λάστιχο», το πλαφόν γίνεται «λάστιχο». Πάλι δεν μπορείτε να μου απαντήσετε σε αυτό.

Θέλω να σας δώσω την ουσιώδη αγωνία της πολυτεκνικής κοινότητας: Άρα, για εμάς δεν είναι ούτε καθαρό, φορολογητέο το μεικτό, ούτε τίποτα. Είναι το πλαφόν αυτό καθ ‘ αυτό.

Έρχομαι τώρα σε ένα τρίτο επιχείρημα. Εμείς θεωρούμε ότι είναι «θολή» η ρύθμιση αυτή.

Ακούστε, κύριε Υπουργέ, γιατί είναι «θολή». Πρέπει να ξεκαθαρίζουμε κάποια πράγματα. Λέτε: «Συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θα γίνει καθαρό κ.λπ. άνω των 55.000 ευρώ, το οποίο… για κάθε παιδί μετά το τέταρτο». Δηλαδή, από το πέμπτο; Πείτε μας τώρα εδώ να το ξεκαθαρίσουμε. Σας ρωτώ: Από το πέμπτο; Είδατε ότι δεν μπορείτε να μου απαντήσετε τώρα.

Να σηκωθεί ο κύριος Υπουργός τώρα, παρακαλώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, γιατί το κάνει αυτό ο κύριος Υπουργός. Από το τέταρτο και πάνω;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Από το τέταρτο και πάνω. Είναι φανερό.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Όχι «είναι φανερό». Μισό λεπτό, να ξεκαθαριστεί αυτό. Δηλαδή, έχω τέσσερα παιδιά, είναι 55 συν 5;

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Όχι.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Α, «όχι» ακούω πίσω σας.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Εγώ σας μιλώ.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Εσείς μου μιλάτε. Σας ακούω,

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε Μπόλαρη, θα δώσετε τη διευκρίνηση;

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Το λέει ο νόμος.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Εδώ ξέρετε τι λέει; «Μετά το τέταρτο». Άρα, μετά το τέταρτο είναι το πέμπτο. Άρα, 55 συν 5, 60 για τον πεντάτεκνο; Πώς να σας το πω πιο καθαρά;

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Έτσι είναι.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Έτσι είναι; Ο κύριος Υπουργός πριν είπε κάτι άλλο. Είπε 55 και 5, 60 από το τέταρτο. Γιατί λέτε εσείς τώρα το πέμπτο; Άλλο πριν είπε ο κύριος Υπουργός.

Κύριε Υπουργέ, θα τοποθετηθείτε ξεκάθαρα, ώστε να γραφτεί στα Πρακτικά;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Απλώς, ο αρμόδιος είναι…

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, σας παρακαλώ. Είδατε τώρα; Αυτό είναι νομοθέτημα τώρα;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Με συγχωρείτε πάρα πολύ. Κατ’ αρχήν, μην μας προσβάλετε.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Όχι, σας παρακαλώ πολύ. Με αγάπη μιλάω. Σας είπα ότι μου είστε ιδιαιτέρως συμπαθής, αλλά αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε τώρα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Κύριε Ροντούλη, σας παρακαλώ.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε. Προσπαθώ, όμως, να καταλάβω.

Εδώ νομοθετούμε, κύριε Πρόεδρε,

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Θα το διευκρινίσει οριστικώς ο κύριος Υπουργός.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Μπράβο. Περιμένουμε.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κατ’ αρχάς, κύριε συνάδελφε, να μην είστε προσβλητικός.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, σας παρακαλώ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Έχετε εκφράσει τη συμπάθειά σας στο πρόσωπό μου, αλλά με έχετε πει και «Ηρώδη» και σήμερα μας μπερδεύετε. Μετά επικαλείστε τι ακούστηκε από το χώρο των συνεργατών μας. Εδώ είναι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Ηρεμήστε.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Σας ακούω.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Για όλο αυτό το θέμα και για την ευθύνη της προσθήκης είναι ο αρμόδιος εδώ. Εγώ το είχα χωρίς προσθήκη. Εγώ το έφερα πιο σκληρό. Μετά τη συζήτηση στην Επιτροπή και τις παρεμβάσεις σας, ο κ. Μπόλαρης μου είπε: «Να το βάλουμε έτσι;» και συμφώνησα.

Είναι εδώ, λοιπόν, ο άνθρωπος που έγραψε τη διάταξη για να σας δώσει μια πλήρη εξήγηση και αυτή στα Πρακτικά να βοηθήσει και το Σώμα.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Να μας τη δώσει. Ωραία. Έτσι μπράβο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ο κ. Μπόλαρης έχει το λόγο.

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε Πρόεδρε, η παρέμβαση, η οποία έγινε από πλευράς του κυρίου Υπουργού προφορικά, είναι ευεργετική. Ο νόμος είναι διατυπωμένος αλλιώς. Σ’ αυτήν την ευεργετική διατύπωση, που διατύπωσε ο κύριος Υπουργός,  θα μείνουμε.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Σε ποια, δηλαδή; Πείτε την να καταγραφεί στα Πρακτικά.

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Στο ότι το 55.000 ισχύει για το τέταρτο και πάμε από εκεί και ανεβαίνουμε.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Δηλαδή, έχει κάποιος τέσσερα παιδιά…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Με τέσσερα παιδιά.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ναι, με τέσσερα παιδιά. Είναι 55 συν 5, 50;

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Όχι. Ο κύριος Υπουργός  το είπε αλλιώς προηγουμένως.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Τότε, ο κύριος Υπουργός αυτό είπε ευεργετικά.

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Το ευεργετικό παίρνουμε.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Δηλαδή, ο τετράτεκνος έχει 55 συν 5, 60;

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Αυτό είπε. Όπως το είπε ο κύριος Υπουργός  προηγουμένως, το οποίο είναι ευεργετικό και το διορθώνουμε.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Άρα, ο πεντάτεκνος 65.

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Μην τα λέμε ξανά. Εννοείται.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Εννοείται.

Εντάξει, κύριε Πρόεδρε, 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Με τέσσερα παιδιά.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ωραιότατα. Το ξεκαθαρίσαμε και αυτό.

Τώρα, να ξεκαθαρίσουμε κάτι άλλο, κύριε Υπουργέ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: … (Δεν ακούστηκε)

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Λαφαζάνη, με συγχωρείτε. Αφορά χιλιάδες οικογένειες. Θα ήθελα την ανοχή και του Σώματος και του Προεδρείου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Συνεχίστε. Μη διαλέγεστε με όλους.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ,  πείτε μου κάτι.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ωχ!

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Όχι «ωχ». Πρέπει να δούμε τα πράγματα να δούμε τι γίνεται. Πείτε μου κάτι.

Λέτε: «Διακόπτεται από 1ης.11.2011 η παροχή όλων των οικογενειακών επιδομάτων». Δηλαδή, θα κόψετε και την ισόβια τιμητική σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας; Δηλαδή, τα 100 ευρώ το μήνα;

Θα τα κόψετε και αυτά, κύριε Μπόλαρη; Πείτε να τα ακούσει η πολύτεκνη μάνα που έδωσε τέσσερα παιδιά στην κοινωνία και μέχρι τώρα έπαιρνε 100 ευρώ –ακούστε το ποσό το τρομακτικό-  το μήνα.

Αυτό θα κοπεί, κύριε Μπόλαρη, δηλαδή η ισόβια τιμητική σύνταξη στην πολύτεκνη μητέρα;

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Μα, τώρα εσείς δημιουργείτε θέματα από μόνος σας που δεν υπάρχουν!

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Εσείς τα γράφετε εδώ!

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κάνετε λάθος! Με συγχωρείτε!

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Όχι! Δεν σας συγχωρώ! Λέτε «η παροχή όλων των οικογενειακών επιδομάτων»! Πείτε μου, θα κοπεί;

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Μα, κάνετε λάθος! Στην ουσία, κύριε Ροντούλη, προβοκάρετε σε βάρος των πολυτέκνων!

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Μα, λέτε «όλων των οικογενειακών επιδομάτων»! Είναι τρομερό αυτό που γίνεται!

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Μα, είναι το ίδιο; Με συγχωρείτε πάρα πολύ! Στο τέλος, εσείς μ’ αυτά που κάνετε, προβοκάρετε σε βάρος των πολυτέκνων!

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Είναι τρομερό, κύριε Πρόεδρε!

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ο νόμος, κύριε Ροντούλη, λέει αυτά τα οποία λέει! Η ισόβια σύνταξη είναι αυτό το πράγμα;

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Είναι οικογενειακό επίδομα, κύριε Μπόλαρη!

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κάνετε λάθος!

 ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Συμπεριλαμβάνεται στα οικογενειακά επιδόματα!

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης):  Κάνετε λάθος!

 ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Μπόλαρη, μη με κάνετε τώρα να εκφραστώ διαφορετικά! Σας παρακαλώ! Κάντε τη διευκρίνιση ότι δεν συμπεριλαμβάνεται!

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Άλλωστε, εδώ πέρα έχετε εκφραστεί με τρόπους που απάδουν της Αιθούσης!

 ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Είστε άσχετος τότε!

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Κύριε Ροντούλη, σας παρακαλώ πολύ!

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Δεν συμπεριλαμβάνεται η ισόβια στα οικογενειακά επιδόματα;

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πάρα πολύ! Να ξέρετε ότι η ισόβια σύνταξη δεν είναι επίδομα.

 ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Μπόλαρη, είναι οικογενειακό! Το καταλαβαίνετε;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Κύριε Ροντούλη, σας παρακαλώ! Με προσέχετε λίγο;

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Θέλω να πάρω μία απάντηση, κύριε Πρόεδρε!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Προσέξτε λίγο το Προεδρείο, κύριε Ροντούλη!

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ξέρετε τι πάει να γίνει στην ελληνική κοινωνία; Είναι τρομερό αυτό!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Σας παρακαλώ! Ησυχάστε!

Ο Υπουργός κ. Μπόλαρης απήντησε και κατά τη γνώμη του Προεδρείου απήντησε αποσαφηνιστικά ότι δεν περιλαμβάνεται η ισόβια σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας στον όρο «οικογενειακό επίδομα».

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Τι άλλο θέλετε να πούμε;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Προχωρούμε!

 ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ωραία! Μια χαρά τα λέει ο Πρόεδρος! Ο Πρόεδρος υποκαθιστά την Κυβέρνηση τώρα! Εκεί φθάσαμε!

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Συγκατοίκηση!

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Υφυπουργέ, με ακούτε;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, μέσα στη Βουλή είμαστε! Δεν είμαστε έξω!

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε, αν υπάρχει αυτή η ατμόσφαιρα!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Συνεχίστε, κύριε συνάδελφε.

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, κύριε Ροντούλη! Μπορείτε να συνεχίσετε!

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Συνεχίστε και συντομεύετε, κύριε Ροντούλη!

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Μπόλαρη, θα σας θέσω ένα άλλο ερώτημα. Στα οικογενειακά επιδόματα που παίρνουν οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι συμπεριλαμβάνεται και ένα επίδομα τοκετού των 2.000 ευρώ άπαξ. Περικόπτεται με βάση το εισοδηματικό κριτήριο ή θα αμφισβητήσετε ότι και αυτό είναι στα οικογενειακά επιδόματα; Σας ακούω!

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Τι, επίδομα είναι και αυτό;

 ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Οικογενειακό επίδομα τοκετού 2.000 ευρώ άπαξ! Συμπεριλαμβάνεται; Λέτε «οικογενειακό» και πρέπει να το αλλάξετε!

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Εδώ νομίζω ότι κάνουμε πολιτική και δεν χρειάζεται να κάνουμε μαθήματα ελληνικής γλώσσης. Η εφ’ άπαξ διδόμενη παροχή είναι οικογενειακό επίδομα; Με συγχωρείτε πάρα πολύ!

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Μπόλαρη, να σας κάνω ένα φροντιστήριο για το ποια είναι τα οικογενειακά επιδόματα!

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Επειδή είστε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, κάποια στιγμή, προτού ανεβείτε στο Βήμα για να κάνετε άστοχες ερωτήσεις, είναι καλό να ρωτάτε τους δικηγόρους του Κόμματός σας, για να μην εκτίθεστε!

 ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ντρέπομαι αυτή τη στιγμή για σας, κύριε Μπόλαρη! Ντρέπομαι ειλικρινά! Ντρέπομαι για την κοινοβουλευτική σας ιδιότητα!

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Όσο εκτίθεστε, μπορείτε να συνεχίσετε εκτιθέμενος!

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ντρέπομαι για σας! Δεν γίνεται έτσι!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, καθίστε!

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΙΟΥΜΑΤΖΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, αμέσως μετά θέλω το λόγο επί προσωπικού!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Με συγχωρείτε! Κρατήστε μία ψυχραιμία, ένα επίπεδο! Μη μιλάτε κατ’ αυτόν τον τρόπο! Μην κινείστε εκτός Κανονισμού, με οξείες εκφράσεις!

Σας παρακαλώ, κύριε συνάδελφε, συνεχίστε την ομιλία σας. Τα ερωτήματα θα τα διατυπώσετε, αλλά μην περιμένετε άμεση απάντηση από τα υπουργικά έδρανα!

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Δεν περιμένω! Τι να περιμένω; Δεν περιμένω τίποτα!

Κύριε Πρόεδρε, γιατί γίνεται αυτό αυτή τη στιγμή; Γίνεται για να εξοικονομηθούν μόλις 20 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, στο βωμό των οικονομικών δυσχερειών της χώρας θυσιάζεται η δημογραφική πολιτική ενός ολόκληρου έθνους, η εθνική επιβίωση του ελληνισμού! Για 20 εκατομμύρια ευρώ!

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το επαναληπτικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Όμως, έχουμε να σας κάνουμε μία πρόταση, η οποία εξισορροπεί –γιατί και η Τρόικα μιλά για δημοσιονομικά ισοδύναμα- και υπερβαίνει αυτά τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Εάν υπάρξει μία υπουργική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας που θα λέει ότι οι μαθητές υποχρεώνονται να επιστρέφουν τα βιβλία τους ετησίως, το όφελος για την ελληνική πολιτεία ετησίως θα είναι της τάξεως των 30 εκατομμυρίων ευρώ!

Με μια απλή υπουργική απόφαση εξισορροπούνται τα 20 εκατομμύρια ευρώ που θέλει να μαζέψει τώρα ο Υπουργός από αυτές τις περικοπές. Κάνουμε, λοιπόν και αυτήν την πρόταση την οποία θα πρέπει να ακούσει σοβαρά και όσο είναι δυνατόν η πολιτική ηγεσία.

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το επαναληπτικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Καταλήγω, κύριε Πρόεδρε και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την ανοχή σας.

Κύριε Υπουργέ, ακούστε με για λίγο, γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα –και αφήνω τα πολυτεκνικά- στη Βόρεια Ελλάδα….

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Ροντούλη.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΙΟΥΜΑΤΖΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα το λόγο επί προσωπικού.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Δεν αντελήφθη το Προεδρείο σε τι συνίσταται το προσωπικό ζήτημα.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΙΟΥΜΑΤΖΙΔΗΣ: Θα σας πω, κύριε Πρόεδρε.

Ως μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου, θεωρώ ότι θίγεται η υπόληψη και η προσωπικότητά μου όταν δεν τηρούνται δύο κανόνες. Ο πρώτος κανόνας αφορά τη διαδικασία. Δεν μπορεί ορισμένοι Βουλευτές σαν τον κ. Ροντούλη να μην τηρούν στοιχειώδη διαδικασία …

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Δεν θέλω να απαντήσω, κύριε Πρόεδρε.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΙΟΥΜΑΤΖΙΔΗΣ: …που έχει να κάνει με το εξής: Ενώ ομιλεί, θέλει απαντήσεις. Και δυστυχώς…

ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Είναι αυτό προσωπικό; Πού είναι το προσωπικό;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΙΟΥΜΑΤΖΙΔΗΣ: Ναι, είναι προσωπικό, γιατί θίγεται η τιμή και η υπόληψή μου, κυρία μου.

 Δεν μπορεί, λοιπόν, να απαιτεί κάτι τέτοιο και δυστυχώς αρκετά μέλη της Κυβέρνησης αποδέχονται αυτή τη διαδικασία και έχουν ευθύνη.

Το δεύτερο στοιχείο είναι το εξής: Οι εκφράσεις οι οποίες ακούγονται εδώ μέσα, όπως «άσχετος» και «γομάρια», σίγουρα χαρακτηρίζουν αυτόν που τα λέει και αυτό είναι κάτι που αντιλαμβάνομαι απόλυτα και είμαι σε πλήρη γνώση. Όμως, εν τοιαύτη περιπτώσει, δεν θα πρέπει να αφήνεται κανένας να κάνει κάτι τέτοιο, γιατί υποβαθμίζει την τιμή και την υπόληψή μου και κυρίως την τιμή και την υπόληψη των παιδιών μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Πάντως, κύριε συνάδελφε, αυτός δεν είναι ο ορισμός του προσωπικού ζητήματος.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΙΟΥΜΑΤΖΙΔΗΣ: Είναι απόλυτα ο ορισμός, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Παρακαλώ, αφήστε να το ερμηνεύσει και το Προεδρείο. Δεν είναι αυτός ο ορισμός του προσωπικού ζητήματος.

Σας ακούσαμε και σας ευχαριστούμε.

ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να καταθέσω αυτό που συμφωνήθηκε προηγουμένως μεταξύ του κυρίου Υπουργού...

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Αυτό που αφορά τα τέσσερα παιδιά;

ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Αυτό που αφορά τα τέσσερα παιδιά, δύο νομοτεχνικές βελτιώσεις και μία προσθήκη που καταθέτει τώρα ο κύριος Υπουργός.

ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Βεβαίως πρέπει να πω ότι χρειάζονται μάλλον στο Κοινοβούλιο, κύριε Πρόεδρε, και ζωντανές, θυελλώδεις συζητήσεις, θα τις έλεγα, όπως αυτή του συναδέλφου μου, κυρίου Ροντούλη, διότι έτσι, κύριοι Υφυπουργοί, δόθηκε η δυνατότητα να διευκρινίσετε δύο τρία πράγματα. Να ξέρουν οι πολύτεκνοι αν είναι εν πάση περιπτώσει από το τέταρτο ή από το πέμπτο. Να ξέρει η πολύτεκνη μάνα ότι δεν θα της κόψετε το επίδομα. 

            ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Λυμένα ήταν τα ζητήματα, κυρία συνάδελφε.

Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 21, όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;

ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Κατά πλειοψηφία.

ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Κατά πλειοψηφία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Συνεπώς, το άρθρο 21 έγινε δεκτό, όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό, κατά πλειοψηφία.

============== 

Αποσπάσματα από τα Πρακτικά της Βουλής.... 12/10/2011 

ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ:

 ....Στο άρθρο 21 περνάτε μία διάταξη περί καταργήσεως όλων των πολυτεκνικών και τριτεκνικών επιδομάτων με ένα όριο εισοδήματος τις 55.000 ευρώ. Έχει μία «ανεξήγητη» -η λέξη εντός εισαγωγικών, γιατί υπάρχει εξήγηση- μανία εναντίον των πολυτέκνων και εναντίον και των τριτέκνων η σημερινή Κυβέρνηση. Κατήργησε το μοναδικό σωστό μέτρο που πήρε επί πεντέμισι χρόνια η Κυβέρνηση Καραμανλή, δηλαδή, τον διορισμό των πολυτέκνων καθηγητών στο δημόσιο. Γιατί; Δεν ξέρω. Αν το ξέρει κάποιος, ας μας το εξηγήσει.

Έρχεται στην ουσία με το Φόρο Αλληλεγγύης και τιμωρεί τους πολυτέκνους. Τι γράφουν οι εφημερίδες; «Παιδοκτόνο πολυνομοσχέδιο, σφαγή στα ζευγάρια με παιδιά και ειδικά στις πολύτεκνες οικογένειες». Η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» γράφει: «Κωδικό όνομα ΗΡΩΔΗΣ». Το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» γράφει: «Χαμένοι για μια ακόμη φορά οι πολύτεκνοι».

«Είσαι πολύτεκνος; Ας πρόσεχες!», γράφει η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», η κάποτε, κύριε Αϊβαλιώτη, ναυαρχίδα του ΠΑΣΟΚικού Τύπου. «Απίστευτο θράσος επιδεικνύει για τους πολυτέκνους η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών», γράφει ο «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ».

Άρα, εδώ πέρα έχουμε ένα συγκεκριμένο θέμα. Στην Κυβέρνηση Σημίτη ετέθησαν, ορθώς, τα μέτρα για τους πολυτέκνους, τα οποία όμως ήταν το αποτέλεσμα της ομόφωνης αποφάσεως της Βουλής, το πόρισμα για το δημογραφικό που είχε γίνει το 1992-1993. Τότε, λοιπόν, ήρθε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και πήρε κάποια μέτρα.

Μόλις ήρθε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα η Κυβέρνηση του κ. Σημίτη, για να μην τα μπερδεύουμε αυτά τα πράγματα, πήγε να θέσει το περιβόητο όριο των 7.000.000 δραχμών, το οποίο κατέπεσε στα δικαστήρια, όπως θα καταπέσει και αυτό το δικό σας μέτρο το οποίο είναι αντισυνταγματικό, διότι εσείς στο ΠΑΣΟΚ, με δική σας αλλαγή στο Σύνταγμα του 2001, είπατε ότι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αποτελεί υποχρέωση του κράτους.

Θα καταργήσουμε και το Σύνταγμα τώρα και μάλιστα, από τον Υπουργό Υγείας, ο οποίος είναι και συνταγματολόγος; Βέβαια, προφανώς εμβόλιμη μπήκε αυτή η διάταξη εδώ πέρα -είναι μία κυβερνητική πολιτική- αλλά σκεφτείτε τι πάτε να κάνετε. Σκεφτείτε ότι με αυτό τον τρόπο καταστρέφετε, κάνετε πόλεμο στους πολυτέκνους. Και δεν κάνετε πόλεμο μόνο στους πολυτέκνους, αλλά κάνετε πόλεμο στο ελληνικό έθνος, γιατί τα παιδιά είναι το μέλλον του έθνους, άρα, οι πολύτεκνες οικογένειες που έχουν τα περισσότερα παιδιά είναι αυτές στις οποίες στηρίζεται το μέλλον του ελληνικού έθνους.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)

Τι ακριβώς θέλετε να κάνετε; Έχουμε τα πρώην βοθροκάναλα, που τώρα έχουν μετατραπεί σε τουρκοκάναλα, να μας κάνουν κάθε μέρα ρεπορτάζ στις ειδήσεις για το πώς θα φύγουν οι Έλληνες και μάλιστα, οι ικανότεροι στο εξωτερικό. Χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, υποτίθεται, αλλά συνέχεια λένε «πηγαίνετε στην Αυστραλία, πηγαίνετε στη Γερμανία».

Όχι, οι Έλληνες πρέπει να μείνουν εδώ και να αγωνιστούν, να δικαιώσουν τα κακώς κείμενα. Καταθέτω την επιστολή της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος που περιέχει όλα αυτά.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Ηλίας Πολατίδης καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα επιστολή, η οποία βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Κύριε Υπουργέ και κύριοι Υφυπουργοί, πάρτε πίσω αυτή τη διάταξη. Είναι απαράδεκτη, είναι παιδοκτόνος και είναι εθνοκτόνος.

Ευχαριστώ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΤΑΛΗΣ:

....Θα ήθελα, επίσης, να τοποθετηθώ στο ζήτημα των οικογενειακών επιδομάτων σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Βεβαίως έχει τεθεί το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας, το οποίο δεν θα το κρίνω εγώ. Τα δικαστήρια θα κρίνουν αν αυτό προκύψει ως ζήτημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Όμως, πιστεύω ότι η πολύτεκνη οικογένεια πρέπει να προστατευθεί από την πολιτεία, γιατί δέχεται ήδη αρκετές πιέσεις. Αυτές οι πιέσεις προκύπτουν και από τα φορολογικά νομοσχέδια, τα οποία συζητούμε και νομίζω ότι είναι αναγκαίο να δώσουμε ένα πλέγμα προστασίας.

Δεν είμαι αρνητικός στην καθιέρωση ενός εισοδηματικού κριτηρίου, γιατί θα έλεγα ότι είναι και πρόκληση μία πολύτεκνη οικογένεια που έχει εισόδημα 70.000 ή 80.000 ευρώ το χρόνο, να δικαιούται και τα επιδόματα. Δεν θα σωθεί απ’ αυτά, ιδιαίτερα όταν αυτά καταμερίζονται περίπου 5.000 ευρώ, 6.000 ευρώ ή 7.000 ευρώ το μήνα. Δεν θα σωθεί από τα οικογενειακά επιδόματα και αυτό το γνωρίζουμε όλοι.

Όμως, θα έλεγα, κύριε Υπουργέ, να προσδιορίσετε αν αυτό το εισοδηματικό κριτήριο που αναφέρετε στο νόμο είναι το μεικτό ή το καθαρό. Τι ακριβώς είναι; Διότι αν είναι το μεικτό εισόδημα, τότε είναι προφανές ότι αυτά τα 55.000 ευρώ θα προκύψουν ως καθαρό εισόδημα γύρω στις 35.000 - 40.000 ευρώ, λαμβάνοντας υπ' όψιν το νέο αφορολόγητο, τους αυξημένους φόρους που έχουμε δρομολογήσει για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας. Άρα, κατά την άποψή μου, τα 55.000 ευρώ πρέπει να αφορούν το καθαρό οικογενειακό εισόδημα και όχι το μεικτό εισόδημα. Αυτή είναι μία δίκαιη τοποθέτηση που παρακολουθεί και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Οικονομικών.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ:

...Έρχομαι στο άρθρο 21. Υπάρχουν πολύτεκνες οικογένειες που έχουν πολλά χρήματα. Και εσείς έχετε πολύτεκνη οικογένεια, κύριε Υπουργέ, έτσι δεν είναι; Το επίδομα της πολυτεκνίας δεν το παίρνει κανείς μόνο για να συμπληρώσει το εισόδημά του για να μπορέσει να εξασφαλίσει τη βιωτή στα παιδιά του, είναι όμως γι’ αυτήν την οικογένεια, για το ζευγάρι, κατ’ επέκταση και για τα παιδιά, ένα εκ της πολιτείας -θα έλεγα- οικονομικό παράσημο για την προσπάθεια την οποία κατέβαλαν. Πάρα πολλές οικογένειες οι οποίες είναι πολύτεκνες αλλά έχουν περιουσιακά στοιχεία κάπου αλλού δίνουν αυτό το επίδομά τους.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ:

...Στο άρθρο 19 λέμε «ΝΑΙ», στο άρθρο 20 λέμε «ΝΑΙ», στο άρθρο 21 λέμε «ΟΧΙ» για όσα και οι προλαλήσαντες είπαν, ότι το πολυτεκνικό επίδομα δεν είναι επίδομα για να βελτιώσουν ουσιαστικά το εισόδημά τους, αλλά ένα εύσημο, ας πούμε, που η πολιτεία έχει τους τρόπους μέσα από τη φορολογική της πολιτική να το πάρει -αν θέλετε- κατά κάποιον τρόπο πίσω.

 

ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΠΑΠΑΔΑΚΗ:

 ...Όσον αφορά στο άρθρο 21, έχει γίνει πολύς λόγος. Έχει αναφερθεί λεπτομερέστατα ο συνάδελφός μου από το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό κ. Πολατίδης. Εγώ, λοιπόν, σήμερα θέλω να πω για μια ακόμα φορά ότι για μας, για το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, ό,τι έχει σχέση με τις περιστολές αυτών των ελάχιστων –εγώ θα τα θεωρήσω ως ελάχιστα- που δίνονται στους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους, ειλικρινά αποτελεί «casus belli». Επιτέλους πια δεν θα λύσει αυτή η ομάδα των Ελλήνων το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, κύριε Υπουργέ! Αυτό θα πρέπει επιτέλους να το δούμε. Για μας είναι εθνικό θέμα, είναι θέμα δημογραφικό και γι’ αυτό το θέμα ό,τι και να κάνετε, πάλι θα το βρείτε μπροστά σας, διότι ήδη έχει αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας.

ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ:

... Με το άρθρο 21 καταργείται το επίδομα στις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες με εισόδημα πάνω από 55.000 ευρώ. Θα ψηφίσουμε όχι.

                                                ----------------

ΑΝΩΤΑΤΗ  ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ  ΕΛΛΑΔΟΣ

Αρ. Πρωτ.233                        Αθήνα, 10 /10 /2011
           
 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΣΠΕ

ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΑΤΑΞΕΩΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΚΟΠΗ

ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΑ ΘΕΣΠΙΖΟΜΕΝΑ ΟΡΙΑ      

ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ.

                                                 ............................................

 

            Ο συνταγματολόγος Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, φαίνεται πώς αποφάσισε να εξαφανίσει και την υποτυπώδη δημογραφική πολιτική της χώρας, γιατί αλλοιώς δεν εξηγείται η ένταξη στο σχέδιο νόμου (Ανασυγκρότηση Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κέντρα Αποκατάστασης, Αναδιάρθρωση Ε.Σ.Υ και Άλλες Διατάξεις)  της διατάξεως του άρθρου 21 παρ.3 με το οποίο περικόπτει τα επιδόματα των  πολυτέκνων και των τριτέκνων σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 55.000 ευρώ, χωρίς να διευκρινίζει εάν πρόκειται περί του καθαρού φορολογητέου ή όχι και θέτοντας μάλιστα το ίδιο όριο και στον έχοντα τρία τέκνα και τον έχοντα τέσσερα τέκνα, ενώ αυξάνει το όριο κατά 5.000 ευρώ σε όσους έχουν 5ο και άνω τέκνο. Προσδοκά δε την εξοικονόμηση με αυτή την απαράδεκτη διάταξη 20.000.000 ευρώ!!!   

            Σε συνέντευξη του ο ίδιος στις 21-11-2010 στην εφημερίδα « VETO»  και στην ερώτηση του δημοσιογράφου: « θα περικοπούν επιδόματα όπως αυτό το τριτέκνων; Τί έχετε συζητήσει με τους συναδέλφους σας υπουργούς;» απάντησε:

« Γενικώς, επιδόματα αυτού του είδους θα εξορθολογισθούν με βάση τις κατευθύνσεις του Προϋπολογισμού. Δεν θα περικοπούν τα επιδόματα, αλλά από τα 800 περίπου εκατομμύρια ευρώ που δίδουμε για οικογενειακά επιδόματα θα εξοικονομηθούν, όπως προβλέπει ο Προϋπολογισμός, 150 με στοχευμένες παρεμβάσεις. Π.χ. ένας με εισόδημα 100.000 ευρώ δεν χρειάζεται πολυτεκνικό επίδομα. Ξέρω βέβαια τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, γι΄ αυτό θα είμαι πολύ προσεκτικός».

          Ακολούθως τον Δεκέμβριο του 2010 σε σχέδιο  νόμου καθιέρωνε όρια εισοδήματος, τα οποία στην συνέχεια απέσυρε μιλώντας επί του προϋπολογισμού και δηλώνοντας τ΄ ακόλουθα:

«Δεν θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή του πολυτεκνικού επιδόματος. Θα αναζητηθούν άλλοι τρόποι για να μειωθούν οι δαπάνες στον τομέα αυτό».

            Είναι απαράδεκτο να επαναφέρονται εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση των πολυτεκνικών επιδομάτων.

             Φαίνεται πως η Κυβέρνηση αποφάσισε, στο βωμό της οικονομικής κρίσης, να θυσιάσει και τη δημογραφική πολιτική της χώρας, γιατί διαφορετικά δεν εξηγείται η ένταξη σε νομοσχέδιο διάταξης σύμφωνα με την οποία τίθεται εκ νέου το εισοδηματικό κριτήριο των 55.000 ευρώ για τη χορήγηση των πολυτεκνικών επιδομάτων.

            Είναι απαράδεκτο να επαναφέρονται και μάλιστα από Υπουργό, καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου, τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση των πολυτεκνικών επιδομάτων, τη στιγμή κατά την οποία το μέτρο αυτό, πού είχε θεσπισθεί και παλαιότερα κρίθηκε αντισυνταγματικό γιατί δεν πρόκειται για επιδόματα προνοιακού χαρακτήρα αλλά για δημογραφικό κίνητρο να αποκτήσουν τα νέα ζευγάρια περισσότερα παιδιά.

            Επί του προκειμένου η Ολομέλεια του Σ.τ.Ε. αποφάνθηκε:

  • Με την υπ’ αριθμ. 1095/2001 απόφασή της:

«Επειδή, το άρθρο 21 παρ. 2 του Συντάγματος ορίζει ότι «οι πολύτεκνες οικογένειες … δικαιούνται της ειδικής φροντίδας του κράτους», με τη διάταξη αυτή, η θέσπιση της οποίας αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας, παρέχεται μεν, κατ’ αρχήν, υπόδειξη προς τον κοινό νομοθέτη για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων φροντίδας υπέρ των πολυτέκνων οικογενειών, εξυπακούεται, όμως, ταυτοχρόνως στοιχειώδης απαγορευτικός κανόνας, δεσμευτικός για τον κοινό νομοθέτη, συμφώνως προς το οποίο δεν είναι συνταγματικώς ανεκτός ο περιορισμός ή η υποβάθμιση της παρεχομένης στους πολυτέκνους ειδικής φροντίδος, άνευ αποχρώντος λόγου, στα πλαίσια της αυτής σχέσεως. Εν όψει δε της αδιαστίκτου διατυπώσεως της εν λόγω συνταγματικής διατάξεως αλλά και του προαναφερθέντος σκοπού της, η εξυπηρέτηση του οποίου συνιστά και λόγον γενικωτέρου δημοσίου συμφέροντος (βλ. Σ.Ε. 2773/1991), δεν είναι, επίσης, συνταγματικώς ανεκτές, ρυθμίσεις με τις οποίες ορισμένες πολύτεκνες οικογένειες εξαιρούνται της ανωτέρω ειδικής κρατικής φροντίδος, αφού έτσι αναιρείται, ως προς αυτές, η αδιαστίκτως υπέρ των πολυτέκνων οικογενειών επιβαλλομένη από το Σύνταγμα ειδική φροντίδα του Κράτους.

Η θέσπιση δε, ειδικότερα, τέτοιων εξαιρέσεων με κριτήρια αναγόμενα στο εισόδημα των πολυτέκνων οικογενειών δεν είναι συνταγματικώς επιτρεπτή, εν όψει και του ότι ο συνταγματικός νομοθέτης, θεσπίζοντας την υπέρ αυτών ειδική κρατική φροντίδα, δεν απέβλεψε στην ενίσχυση αυτών ως κατηγορίας οικονομικώς αδυνάτων ή αναξιοπαθούντων προσώπων».

  • Με την υπ’ αριθμ. 314/2007 ομοία:

 

«Οι παροχές του νόμου αυτού, δηλαδή τόσο το επίδομα, όσο και η ισόβια σύνταξη έχουν προσέτι το χαρακτήρα κινήτρου προς τους νέους γονείς για τη δημιουργία πολύτεκνων οικογενειών, με στόχο την αντιμετώπιση του οξέος δημογραφικού προβλήματος της χώρας. Η δε χορήγηση της συντάξεως αποτελεί επί πλέον κίνητρο προς τους γονείς, δεδομένου ότι η οικονομική ενίσχυση προς αυτούς δεν θα παύσει να χορηγείται, λόγω της ηλικίας των τέκνων […].

           

           Πρέπει να σημειωθεί ότι με τις περικοπές, που ήδη έκανε ο Υπουργός, στά πολυτεκνικά επιδόματα (στρογγυλοποιήσεις, 44 και 88 ευρώ μόνο μηνιαίως αντί των 102 στις πολύτεκνες μητέρες με 1 και 2 τέκνα αντιστοίχως κάτω των 23 ετών, περικοπή του πολυτεκνικού επιδόματος του 3ου τέκνου στην πολύτεκνη, που λαμβάνει το πολυτεκνικό επίδομα κλπ.) εξοικονόμησε ετησίως το ποσό των 50.000.000 ευρώ (βλέπε κονδύλια προϋπολογισμού 2010, 2011 και 2012).

Aκόμη η Κυβέρνηση για λόγους που ουδέποτε έχει εξηγήσει:

α) Αρνείται να θεσπίσει όρια εισοδήματος για τη δωρεάν χορήγηση στούς μαθητές των σχολικών βιβλίων, προφανώς επειδή το μέτρο δεν αφορά μόνο τους πολυτέκνους, γιατί τότε θα το καθιέρωνε, αλλά στην συντριπτική πλειοψηφία τους μη πολύτεκνους και εκεί «π.χ. ένας με εισόδημα 100.000 ευρώ  χρειάζεται να λαμβάνει τα  βιβλία δωρεάν», κατά την απάντηση του Υπουργού    Υγείας.

β) Για τους ίδιους παραπάνω λόγους αρνείται να θεσπίσει όρια εισοδήματος για τη δωρεάν χορήγηση στούς φοιτητές των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων και εκεί «π.χ. ένας με εισόδημα 100.000 ευρώ  χρειάζεται να λαμβάνει τα  βιβλία δωρεάν», κατά την απάντηση του Υπουργού Υγείας.

Στις δύο παραπάνω περιπτώσεις α και β δεν χρειάζεται η θέσπιση ορίων εισοδηματος, αλλά η έκδοση μιάς απλής Υπουργικής αποφάσεως της επί Παιδείας Υπουργού, όπως προβλέπεται από το άρθρο 60  παρ. 12  του Ν. 15661985, με την οποία θα υποχρεώνονται οι μαθητές να επιστρέφουν τα βιβλία, όπως γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν την επόμενη σχολική χρονιά, αλλά θα τα πληρώνουν. Με αυτή και μόνον την Υπουργική απόφαση θα εξοικονομίσουν πλέον των 50.000.000 ευρώ ετησίως!!

          Εν όψει των ανωτέρω είναι αυταπόδεικτο ότι η εκ νέου προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας θα ακυρώσει την αντισυνταγματική διάταξη περί των ορίων εισοδήματος δεν πρόκειται να υπάρξει αυτή η εξοικονόμηση των 20 εκ. ευρώ, που προσδοκά ο κ. Υπουργός και συνεπώς η διάταξη πρέπει ν΄ αποσυρθεί.

                                               

 

 

Για την ΑΣΠΕ

     

 

      Ο Πρόεδρος                                                            Ο Γεν.Γραμματέας

 

 

Βασίλειος Θεοτοκάτος                                                  Εμμ. Χρυσόγελος

 

__________________________________________________________________________________________________

 Διεύθυνση: Πλ. Ελευθερίας 22, 105 53 Αθήνα-Τηλ.210-3232513-Φαξ 210-3255363- Site: www.aspe.gr -Email: info@aspe.org.gr

 

 

----------------

Δημόσια παραδοχή της μη διαβούλευσης (κοροϊδίας)
του άρθρου 21παρ.3 για την περικοπή των πολυτ. επιδομάτων....
http://www.aspe.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1732&Itemid=2
----- Προωθημένο μήνυμα -----
Απο: nikos kas...
Προς: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Κοιν.: contact@openg..
Στάλθηκε: 5:36 μ.μ. Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2011
Θεμα: Απάντηση σε ερώτημά σας-Υπουργείο Υγείας

Αγαπητέ κύριε Χρυσόγελε,

Το άρθρο 21 παρ. 3 του σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ήδη ψηφισμένου Νόμου του Κράτους), πράγματι δεν πρόλαβε να τεθεί σε δημόσια διαβούκευση από την ιστοσελίδα του opengov. Ο λόγος είναι τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια στα οποία διαμορφώνονται οι τελικές διατάξεις, ακόμα και κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της Βουλής, στις Επιτροπές ή στην Ολομέλεια και πάντα σε συνάρτηση με τη διαρκή διαπραγμάτευση που βρίσκεται η χώρα μας καθώς και την εκτίμηση των οικονομικών μας δεδομένων και δυνατοτήτων. Η συγκεκριμένη διάταξη κατέστη αναγκαία σε χόνο μεταγενέστερο από την ανάρτηση σε διαβούλευση του συγκεκριμένου αρχικού κειμένου και δεν μεσολάβησε ο αναγκαίος χρόνος για να αναρτηθεί και αυτή. Παρόλ' αυτά στη σχετική συζήτηση στη Βουλή υπήρξε η δυνατότητα για ανάπτυξη επιχειρημάτων από τους εμπλεκόμενους φορείς, κάτι που έγινε σε πλήρη έκταση και διατυπώθηκαν οι θέσεις εκατέρωθεν και δόθηκαν οι αναγκαίες διευκρινίσεις. Το κείμενο του σχεδίου νόμου παρέμεινε ανοικτό σε σχολιασμό για όσο διάστημα προέβλεπε η αρχική του ανάρτηση, ενώ το σύνολο των σχολίων είναι ορατό δημόσια, με εξαίρεση σχολίων που εμπεριείχαν υβριστική διάθεση ή ήταν εμφανώς εκτός θέματος.
Για τυχόν καθυστερήσεις στην ανάρτησή τους ή για την απάντηση σε ερωτήσεις απολογούμαστε αλλά υπήρξαν και συνεχίζουν να υφίσταντια "τεχνκού τύπου" δυσκολίες, λόγω των σχετικών και γνωστών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στο Υπουργείο που δημιουργούν εύλογες καθυστερήσεις.

Με εκτίμηση,

Νίκος Κασ.., ειδικός συνεργάτης Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
====================

Παρατηρήσεις ΑΣΠΕ:

1.Κ. Κασ..., επομένως η Έκθεση που στείλατε για τη διαβούλευση στη Βουλή ήταν ψευδής...

2. Επίσης, ουδεμία δυνατότητα δόθηκε στην ΑΣΠΕ για την ανάπτυξη των επιχειρημάτων της κατά τη διάρκεια της συζήτησης στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, αφού δεν της έγινε καμία πρόσκληση για να παραστεί στις ακροάσεις των φορέων..., παρά τις διαμαρτυρίες μας. 

Επομένως πάλι ψεύδεστε...

http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/ddyg.pdf

                                                                       -------------------------


 

ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ Γ. ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΛΑ.Ο.Σ

.ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Παπακυριαζή 30, Τηλ. 2410621884, fax: 2410621537

e-mail: a.rontoulis@parliament.gr

Ιστοσελίδα: www.rontoulis.gr

 

Ροντούλης στη Βουλή: «Η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στραγγαλίζει τριτέκνους και πολυτέκνους».

 

Χρησιμοποιώντας την Σωκρατική μαιευτική μέθοδο, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ και βουλευτής Λάρισας Αστέριος Ροντούλης, κατάφερε μετά από πλήθος ερωτήσεων να εκμαιεύσει την αλήθεια από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Λοβέρδο περί της εφαρμογής εισοδηματικών κριτηρίων στα επιδόματα που λαμβάνουν οι τρίτεκνοι και  πολύτεκνοι, αποκαλύπτοντας το στημένο «παιχνίδι» που παίζεται εναντίων των πολυμελών οικογενειών.

                Συγκεκριμένα, ο Λαρισαίος βουλευτής, τόνισε τα παρακάτω, αποδεικνύοντας έτσι τον συνεχή αγώνα που δίνει μέσα στην βουλή, ώστε να προστατευτούν οι πολυμελείς οικογένειες της χώρας μας:

 «Η επιβολή εισοδηματικού ορίου για την λήψη των τριτεκνικών και πολυτεκνικών επιδομάτων είναι αντισυνταγματική. Με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας των ετών 2001 και 2007, τα συγκεκριμένα επιδόματα δεν αποτελούν επιδόματα προνοιακής φύσεως, αλλά δίδονται στην πολύτεκνη μάνα ως είδος επιβραβεύσεως για την άρση του οξυτάτου δημογραφικού προβλήματος της χώρας.

Άρα, το εισοδηματικό κριτήριο των 55.000 ευρώ από το τέταρτο παιδί, προσαυξανόμενο κατά 5.000 για κάθε επόμενο, που θέλει να επιβάλλει η Κυβέρνηση είναι «έγκλημα» που διαπράττεται εις βάρος των πολυμελών οικογενειών.

Είναι «έγκλημα» διότι, εάν τώρα εισαχθεί ένα εισοδηματικό κριτήριο, ποιος εγγυάται ότι αύριο ένας άλλος υπουργός, μιας άλλης κυβέρνησης, δεν  θα αποφασίσει να το μειώσει ακόμη περισσότερο, αποκλείοντας ουσιαστικά όλους τους τριτέκνους και πολυτέκνους από τη λήψη των επιδομάτων που δικαιούνται;

Επιπροσθέτως, πρέπει να τονιστεί ότι η ισόβια τιμητική σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας, δηλαδή τα 100 ευρώ το μήνα, αποτελεί το ελάχιστο που πρέπει να δίδεται στην ηρωίδα αυτή μάνα που έφερε στην ζωή και ανέθρεψε τέσσερα και πλέον ελληνόπουλα και τα απέδωσε στην Ελληνική κοινωνία. Γι’ αυτό, όχι μόνο πρέπει να διατηρηθεί αλλά και να αυξηθεί η ισόβια σύνταξη, ώστε να αποτελεί ουσιαστική επιβράβευση της Ελληνίδας πολύτεκνης μάνας.

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί, ότι μεταξύ των οικογενειακών επιδομάτων που παίρνουν οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι συμπεριλαμβάνεται και το επίδομα τοκετού των 2.000 ευρώ άπαξ. Είναι δεδομένο ότι η μικρή αυτή βοήθεια αποτελεί ουσιαστική ανάσα για την οικογένεια, ιδιαίτερα στην σημερινή δύσκολη οικονομική πραγματικότητα».

«Με πρόσχημα τις οικονομικές δυσχέρειες της χώρας απεμπολείται η δημογραφική πολιτική ενός ολόκληρου έθνους, για μόλις 20 με 30 εκατομμύρια ευρώ. Ντρέπομαι για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που για 30 αργύρια  πουλά την εθνική επιβίωση του ελληνισμού», τόνισε κλείνοντας την ομιλία του στη βουλή ο κ. Ροντούλης.

 

Πρόσφατα άρθρα