Η Α.Σ.Π.Ε. (Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος) ιδρύθηκε το 1931 και από τότε έχει αναλάβει την εκπροσώπηση των Πολυτέκνων, τη μελέτη και την προώθηση των αιτημάτων τους, και γενικά την προαγωγή των ηθικών και υλικών συμφερόντων τους. περισσότερα εδώ

_____________________________________________________________________________________________________________________________

Καλώς ήλθατε στην ιστοσελίδα μας. 

 

  aspe90  
Αρ. Πρωτ. 201Αθήνα, 6/9/2010
Εξοχότατο
Κύριο  Γιώργο Παπανδρέου               
Πρωθυπουργό
Μέγαρο Μαξίμου
Ηρώδου Αττικού 19, Τ.Κ. 10674
 
 
Εξοχότατε Κύριε Πρωθυπουργέ.
 
Γνωρίζετε ασφαλώς πως οι πολύτεκνες οικογένειες αποτελούν  την κατηγορία εκείνη του πληθυσμού που ασκεί τις πλέον ευεργετικές επιδράσεις σε όλες τις εκφάνσεις της Εθνικής και Κοινωνικής μας ζωής, αφού συμβάλλουν στην προστασία του Ελλαδικού χώρου, στην αύξηση της παραγωγής, στην ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, στον πολλαπλασιασμό της κατανάλωσης αγαθών, στη δημογραφική ανάκαμψη και στη διατήρηση της βιολογικής ακμής του Έθνους.
 
Κύριε Πρωθυπουργέ,
στο μήνυμά σας, με την ευκαιρία εορτασμού της πολύτεκνης οικογένειας, στις 1 Νοεμβρίου 2009, μεταξύ των άλλων, διακηρύξατε το ιδιαίτερο προσωπικό σας ενδιαφέρον για την τάξη των πολυτέκνων, επισημαίνοντας ότι: «… τα νέα ζευγάρια να μεγαλώσουν όχι όσα παιδιά μπορούν, αλλά όσα παιδιά θέλουν …».
Θέλουμε να πιστεύουμε, Κύριε Πρωθυπουργέ , ότι η παραπάνω διακήρυξή σας θα τηρηθεί από εσάς και την Κυβέρνησή σας και τούτο διότι διαρρέουν  φήμες στον τύπο και τα ΜΜΕ ότι σχεδιάζεται η «ανακατανομή» των οικογενειακών επιδομάτων, του επιδόματος του τρίτου παιδιού, του πολυτεκνικού επιδόματος και της ισόβιας σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας με εισοδηματικά κριτήρια, προκειμένου να ενισχυθούν δήθεν οι οικονομικώς ασθενέστεροι.
Σας επισημαίνουμε, ότι οι πολύτεκνες οικογένειες ανήκουν στις πλέον ευπαθείς ομάδες, με τη συγκυρία μάλιστα της σημερινής οικονομικής κρίσεως και η χορήγηση του επιδόματος του τρίτου παιδιού, του πολυτεκνικού επιδόματος και της ισόβιας σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας, θεσπίσθηκε  για να ανακουφισθεί κάπως ο οικογενειακός προϋπολογισμός των πολυτέκνων οικογενειών και να ενθαρρυνθούν οι Έλληνες να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά.
Με βάση το άρθρο 21 παρ. 2 του Συντάγματος «οι πολύτεκνες  οικογένειες έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το κράτος», η Κυβέρνηση δε, στην αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001, όχι μόνο διατήρησε σε ισχύ την παραπάνω διάταξη, αλλά τη διεύρυνε έτι περαιτέρω, αφού με την  παρ. 5 του ιδίου άρθρου, προβλέπεται ότι: «ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αποτελεί υποχρέωση του κράτους».
Επί του προκειμένου, σας επισημαίνουμε, Κύριε Πρωθυπουργέ, ότι το μέτρο των εισοδηματικών κριτηρίων εφαρμόσθηκε και το 1997, πλην όμως απέτυχε παταγωδώς, γιατί πέραν της αισθητής συρρικνώσεως που προκάλεσε στις γεννήσεις κατά το διάστημα της εφαρμογής του, τελικά το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την υπ’ αριθμ. 1095/2001 απόφασή του, έκρινε αντισυνταγματική τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση  των παραπάνω επιδομάτων, ενώ το ίδιο αποφάνθηκαν και όλα τα Διοικητικά Πρωτοδικεία και Εφετεία της χώρας που ασχολήθηκαν με την υπόθεση αυτή.
Με τα παραπάνω δεδομένα, σας παρακαλούμε Κύριε Πρωθυπουργέ, για την άμεση παρέμβασή σας ώστε να αποτραπεί η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση των παραπάνω επιδομάτων, προκειμένου να ηρεμήσει ο πολυτεκνικός κόσμος της χώρας που ανέρχεται σε 182.000 και πλέον πολύτεκνες οικογένειες και βρίσκεται σε αναβρασμό, με το ενδεχόμενο να εμπλακεί για μια εισέτι φορά σε πολυδάπανους και ατέρμονους δικαστικούς αγώνες.
 
 

         Με ιδιαίτερη εκτίμηση  

        Για την ΑΣΠΕ

 

        Ο Πρόεδρος                         Ο Γεν. Γραμματέας                  Ο Διευθυντής

 

 

 

Βασίλειος Θεοτοκάτος          Εμμαν. Χρυσόγελος          Χαρ.  Παύλος

           

Πρόσφατα άρθρα