ΝΕΟ ΠΛΗΓΜΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΜΕΤΑΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ. 

ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ ΑΜΕΣΩΣ Η ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ.

 

Το ν/σ τροποποιεί κατά απαράδεκτο τρόπο το καθεστώς που ισχύει από το 2010, Νόμος 3883/2010 άρθρο 5 παρ. 1(α), με βάση το οποίο: «Οι πολύτεκνοι, οι γονείς τριών (3) τέκνων ή γονείς ενός τουλάχιστον τέκνου με ανίατο ή δυσίατο νόσημα, γονείς μονογονεϊκών οικογενειών, καθώς και πάσχοντες από ανίατα ή δυσίατα νοσήματα μετατίθενται μόνο κατόπιν πρότερης σχετικής αναφοράς τους.» Με το νέο ν/σ, η προστασία αυτή περιορίζεται σε έξι (6) μόνο έτη (άρθρο 5). 

Μήπως η Ελλάδα έχει περισσότερο πληθυσμό φέτος, το 2024, σε σχέση με το 2010 (οπότε θεσπίστηκε ο ισχύον νόμος), οπότε δεν χρειάζεται να δίνει στήριξη στους πολύτεκνους; «Η Απογραφή κατέδειξε μείωση του πληθυσμού της Επικράτειας κατά 3,1% για το έτος 2021, σε σύγκριση με το 2011.» Έχουν διαβάσει τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. εκεί στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ή όχι;

Σε μια χώρα λοιπόν που βρίσκεται σε τροχιά δημογραφικής κατάρρευσης (λιγότερες από 70.000 οι γεννήσεις θα είναι φέτος), οι πολύτεκνοι δέχονται ένα ακόμη πλήγμα. Όταν υπάρχουν πολύτεκνοι - στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που μετά από δέκα (10) ή και είκοσι (20), πολλές φορές, χρόνια τοποθετήθηκαν στον τόπο καταγωγής τους, επένδυσαν σε αυτόν και τώρα, ξαφνικά, μαθαίνουν ότι σε έξι (6) χρόνια θα μπορούν να μετατεθούν οπουδήποτε, τότε, πραγματικά, πρόκειται για πλήρη ανατροπή του οικογενειακού τους προγραμματισμού, του επαγγελματικού τους σχεδιασμού και της οικονομικής ισορροπίας της ευπαθούς, λόγω μεγέθους, οικογένειάς τους.

Αν ψηφισθεί η διάταξη αυτή στο νομοσχέδιο, θα πρόκειται για ΒΛΑΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΤΟΥΣ ΣΧΕΣΕΙΣ με το Δημόσιο, κατά παράβαση των αρχών της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικούμενου προς τη Διοίκηση. Θα απαξιώσετε κάθε έννοια ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ των Ελλήνων στο Κράτος. Με τέτοια νομοθετική ανασφάλεια, διεωρωτώνται μετά οι πολιτικοί και τα ΜΜΕ, γιατί οι γεννήσεις γκρεμίζονται χρόνιο με το χρόνο. Μα είναι προφανές. Διότι το Κράτος αποδεικνύεται αναξιόπιστο σε ό,τι υπόσχεται. Τα νέα ζευγάρια δεν αποκτούν, ούτε θα αποκτήσουν παιδιά, διότι δεν εμπιστεύονται το Κράτος! 

Σε ό,τι δε αφορά το κατά πόσον η ισχύουσα διάταξη ήταν υπερβολική ή όχι, αξίζει να υπεθυμίσουμε σε όλους, ότι από το 2009 και μετά, οι πολύτεκνοι έχασαν το πολυτεκνικό επίδομα που στήριζε την αξιοπρέπεια της οικογένειάς τους, έχασαν τα ποσά που είχαν  ως φοροαπαλλαγή, είδαν τα πολυτεκνικά τους αυτοκίνητα να χρεώνονται με φόρο πολυτέλειας, έχασαν το ειδικό μειωμένο τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος από το 2018 μέχρι την 1-1-2024, από το 2009 και μετά τα παιδιά τους δεν παίρνουν μετεγγραφή σε άλλο ΑΕΙ της πόλης μόνιμης κατοικίας τους (πλην εξαιρέσεων), και ο κατάλογος των καταργήσεων είναι ατελείωτος, αλλά φαίνεται ότι αυξάνεται!

Δυστυχώς, μπήκε και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην λογική αυτή των καταργήσεων και περιορισμών των ελάχιστων εναπομεινάντων ωφελημάτων των πολυτέκνων. Αρχικά με τον σοβαρό περιορισμό που έθεσε στην παραμονή των πολυτέκνων στα σπίτια εντός των στρατιωτικών μονάδων έπληξε τις πολύτεκνες οικογένειες που ήξεραν ότι είχαν πρόταξη και διαμονή άνευ περιορισμού. Τώρα έρχεται να επιφέρει σημαντικό περιορισμό και στο θέμα των μεταθέσεων.

Κύριε Υπουργέ, Κύριε Υφυπουργέ,

Η άσκηση δημογραφικής πολιτικής είναι υποχρέωση του Κράτους σύμφωνα με το άρθρο 21 του Συντάγματος, καθώς και η ειδική μέριμνα για τις πολύτεκνες οικογένειες.

Θα θέλαμε επίσης να μας πείτε πόσοι είναι οι πολύτεκνοι στρατιωτικοί και τι ποσοστό επί του συνόλου αντιπροσωπεύουν; Για να κριθεί αν όντως επηρεάζεται η Διοίκηση του Στρατεύματος από την ισχύουσα διάθεση περί μεταθέσεων. 

Ορισμένοι από τα Στελέχη των Ε.Δ. μπήκαν σε διαδικασία απόκτησης οικίας με στεγαστικό δάνειο, με βάση την ισχύουσα διατάξη.  Αν  νομοθετηθεί η νέα διάταξη και οι άνθρωποι αυτοί μετατεθούν, πως θα ανταποκριθούν στις οικογενειακές και οικονομικές τους υποχρεώσεις; Τι θα πείτε στα Στελέχη αυτά; Ότι κακώς εμπιστεύθηκαν το Κράτος και τη νομοθεσία; 

Αντί να δώσετε επιπλέον κίνητρα στα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για την απόκτηση παιδιών, δίνοντας το ‘καλό παράδειγμα’ στα άλλα Υπουργεία, έρχεστε να μειώσετε ένα κοινωνικό κεκτημένο, αυξάνοντας κάθετα την αβεβαιότητα και την ήδη υπάρχουσα έλλειψη εμπιστοσύνης στο Κράτος. 

Διατηρώντας την υφιστάμενη διάταξη τα πλεονεκτήματα για την χώρα θα είναι πολύ περισσότερα, από,τι υποτίθεται ότι θα είναι εάν την κατηργήσετε με τη νέα.

Θα σας συγχαρούμε δημοσίως αν αποσύρρετε τη διάταξη αυτή ΠΡΙΝ το ν/σ καταθετεί στη Βουλή, διότι, Πασχαλινές μέρες που είναι τώρα, οι πολύτεκνες οικογένειες δικαιούνται Ανάσταση, όχι άλλη «Σταύρωση».

Καλή Ανάσταση.

Πρόσφατα άρθρα