ΑΝΩΤΑΤΗ  ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ  ΕΛΛΑΔΟΣ

 
 

     ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ

 
Αρ. πρωτ. 65                                                                                       Αθήνα, 6/3/2013
 
Προς
όλες  τις  Πολυτεκνικές Οργανώσεις-
Μέλη της ΑΣΠΕ

Εγκύκλιος αρ. 2 / 2013

 

            Αγαπητοί Συνάδελφοι, σας παραθέτουμε  τα παρακάτω θέματα και παρακαλούμε για την ενημέρωσή σας, την πιστή τήρησή τους και την έντονη δραστηριοποίησή σας, κατά περίπτωση: 

 

-Α-

ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ (ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΩΝ)

ΜΕ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑ 50% ΕΠΙ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ

ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟΥ - ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΕΦΟΣΟΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ

           

            Για το προκείμενο θέμα η ΑΣΠΕ απέστειλε προς τα Υπουργεία Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Ναυτιλίας και Αιγαίου την υπ’ αριθμ. 59/28-2-2013 επιστολή,  προκειμένου να ενημερώσουν όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της αρμοδιότητάς τους, τους εκδότες εισιτηρίων και τους αρμοδίους Ελεγκτές για τις μεταβολές που έγιναν:

                                                                                                        ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ

 
Αρ. Πρωτ. 59                        Αθήνα, 28/2/2013
1. Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών
     και Δικτύων
     Διεύθυνση Επιβατικών Μεταφορών
     Αναστάσεως 2, 10191 Παπάγου
 
2.  Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου
     Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών
     Ακτή Βασιλειάδη (Πύλες Ε1, Ε2) Τ.Κ. 18510 ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Κοινοποίηση:   Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και
     Πρόνοιας
     Διεύθυνση Πρόνοιας
     Αριστοτέλους 17, Τ.Κ. 10187
 

ΘΕΜΑΤΑ:     α. Διακίνηση των πολυτέκνων (γονέων και παιδιών) με τα        Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με μειωμένο εισιτήριο κατά 50%  επί της τιμής του, με την επίδειξη του βιβλιαρίου - ταυτότητας πολυτέκνων, εφόσον αυτό βρίσκεται σε ισχύ

                         β. Αλλαγή των επικολλουμένων ενσήμων στα βιβλιάρια–ταυτότητες πολυτέκνων

 
            Αγαπητοί Κύριοι.
 

            Η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ), που εκπροσωπεί Πανελλαδικά τις πολύτεκνες οικογένειες, με σκοπό να διευκολύνει τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να επιτελούν καλύτερα το κοινωνικό τους έργο, να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στους πολύτεκνους εκείνους που δικαιούνται μειωμένο εισιτήριο κατά 50%, επί της τιμής του, αλλά και να διευκολύνονται οι δικαιούμενοι πολύτεκνοι στις μετακινήσεις τους με τα Μ.Μ.Μ., σας γνωρίζει τα παρακάτω:

 

1.         Με βάση την περ. 2 του εδ. 2 της παρ. 1 του άρθρου 6 του Ν. 3454/2006 (ΦΕΚ 75/Α/7-4-2006): «Ενίσχυση της οικογένειας και λοιπές διατάξεις», η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος, απονέμει την πολυτεκνική ιδιότητα στους δικαιούχους.

 

2.         Τα εδάφια 1,2,3 και 4 της παρ. 1 του άρθρου 6 του ως άνω νόμου ορίζουν πως, για να χαρακτηρισθούν  οι γονείς πολύτεκνοι, θα πρέπει να έχουν τη γονική μέριμνα και επιμέλεια τεσσάρων (4) τουλάχιστον παιδιών από έναν ή περισσοτέρους γάμους ή νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα, με τις παρακάτω δεσμευτικές προϋποθέσεις:

 α.        Να είναι άγαμα και να μην έχουν συμπληρώσει το εικοστό τρίτο (23ο) έτος της ηλικίας τους, ή να μην έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους στις περιπτώσεις που σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες Τριτοβάθμιες Σχολές Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής εκπαίδευσης ή να μην έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους στην περίπτωση που εκπληρώνουν τη στρατιωτική τους θητεία, ενώ στις περιπτώσεις εκείνες που τα παιδιά παρουσιάζουν αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως, συνυπολογίζονται ανεξάρτητα από την ηλικία τους και την οικογενειακή τους κατάσταση.

 

β.         Ο γονέας χωρίς σύζυγο (χήρος – χήρα και υπό προϋποθέσεις διαζευγμένοι), ο οποίος έχει τη γονική μέριμνα και επιμέλεια των τέκνων του και είναι μόνος υπόχρεος σε διατροφή αυτών, θεωρείται πολύτεκνος εφόσον έχει τρία (3) τέκνα από τον ίδιο ή διαφορετικούς γάμους ή νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα ή εκτός γάμου, που έχουν τις παραπάνω ηλικιακές προϋποθέσεις (περ. α).

 

γ.         Αν ο ένας από τους γονείς κατέστη ανάπηρος εξ οιασδήποτε αιτίας σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως, θεωρείται πολύτεκνος, εφόσον τα παιδιά του έχουν τις προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω (περ. α).

 

δ.         Σε περίπτωση θανάτου και των δύο γονέων τα απορφανισθέντα τέκνα χαρακτηρίζονται πολύτεκνα, εάν αποτελούν ιδία οικογένεια και έχουν τις ηλικιακές και λοιπές προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω (περ. α).

 

3.         Περαιτέρω, με βάση το εδ. 3 της παρ. 1 του άρθρου 6 του αναφερθέντος παραπάνω Ν. 3454/2006:

«Οι γονείς που απέκτησαν την πολυτεκνική ιδιότητα βάσει των διατάξεων του ν. 860/1979 (ΦΕΚ 2 Α΄), όπως και εκείνοι  που την αποκτούν βάσει των διατάξεων του παρόντος, τη διατηρούν ισοβίως και απολαμβάνουν ισοβίως τα δικαιώματα που απορρέουν από την πολυτεκνική ιδιότητα, τα δε τέκνα τους προστατεύονται και απολαμβάνουν των δικαιωμάτων των τέκνων πολυτέκνων όσο διαρκεί η πολυτεκνική ιδιότητα έστω και του ενός γονέα».

 

4.         Με τα παραπάνω δεδομένα και εφόσον διαπιστωθεί πως οι γονείς και τα παιδιά έχουν τις προϋποθέσεις που λεπτομερώς περιεγράφησαν παραπάνω και λαμβανομένου υπόψη ότι με τις ισχύουσες αποφάσεις της πολιτείας αυτοί δικαιούνται μειωμένου εισιτηρίου, τότε μόνο η ΑΣΠΕ εκδίδει ή ανανεώνει τα βιβλιάρια – ταυτότητες στους εν λόγω γονείς και τα παιδιά και μόνο σε αυτούς.

 

5.         Όσον αφορά την έκδοση μειωμένου εισιτηρίου κατά 50% επί της τιμής του, για τους πολυτέκνους με την επίδειξη του πολυτεκνικού βιβλιαρίου - ταυτότητας πολυτέκνου, σας επισημαίνουμε τα παρακάτω:

α.         Ακούσατε ασφαλώς για χιλιάδες «μαϊμού» αναπήρους, χιλιάδες «μαϊμού» συνταξιούχους του ΟΓΑ, του ΙΚΑ, αλλά και του Δημοσίου, που εισέπρατταν για πολλά χρόνια συντάξεις παράνομα.  

            Όμως, δεν ακούσατε ποτέ κάτι τέτοιο για πολύτεκνους και τούτο γιατί η ΑΣΠΕ, η οποία είναι κατά νόμο αρμοδία για την αναγνώριση και απονομή της πολυτεκνικής ιδιότητας, από της ιδρύσεώς της το έτος 1931, εφαρμόζει πιστά και απαρέγκλιτα τη σχετική νομοθεσία.

β.         Για την έκδοση μειωμένου εισιτηρίου για τους γονείς πολυτέκνους, με την επίδειξη του βιβλιαρίου - ταυτότητας πολυτέκνου που αυτοί κατέχουν και με την προϋπόθεση ότι αυτό θα είναι θεωρημένο και θα βρίσκεται σε ισχύ δεν παρουσιάζονται προβλήματα, από τη στιγμή κατά την οποία η πολυτεκνική ιδιότητα των γονέων είναι ισόβια.

γ.         Προβλήματα παρουσιάζονται από ορισμένα, ευτυχώς λίγα, πρακτορεία για την έκδοση μειωμένου εισιτηρίου με την επίδειξη σε ισχύ ευρισκομένου βιβλιαρίου - ταυτότητας των παιδιών των πολυτέκνων οικογενειών, τα οποία πρακτορεία δεν αρκούνται στην επίδειξη του βιβλιαρίου - ταυτότητας, αλλά απαιτούν κατά περίπτωση και την επίδειξη επιπρόσθετων δικαιολογητικών.

δ.         Επί του προκειμένου η ΑΣΠΕ, επικαλουμένη την ισχύουσα νομοθεσία αλλά και την προστασία την οποία το ίδιο το Σύνταγμα παρέχει στις πολύτεκνες οικογένειες, αφού στην παρ. 2 του άρθρου 21 ορίζει:

«πως οι πολύτεκνες οικογένειες έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το κράτος»

και δεδομένου ότι τα βιβλιάρια – ταυτότητες των τέκνων πολυτέκνων εκδίδονται και ανανεώνονται αποκλειστικά και μόνο σε όποια από τα τέκνα πολυτέκνων, πληρούν τις προϋποθέσεις των εκάστοτε αποφάσεων χορήγησης μειωμένου εισιτηρίου,πιστεύει ότι τα παιδιά των πολυτέκνων οικογενειών θα πρέπει να τυγχάνουν εκπτώσεως κατά 50% επί της τιμής του εισιτηρίου με μόνη την επίδειξη του βιβλιαρίου - ταυτότητας, αρκεί αυτό να βρίσκεται σε ισχύ, χωρίς ν’ απαιτείται η επίδειξη οιουδήποτε άλλου δικαιολογητικού λαμβανομένου υπόψη εξάλλου ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται  από τις ισχύουσες αποφάσεις.

Σε διαφορετική περίπτωση, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, που τελικά ακυρώνει τη δυνατότητα των παιδιών των πολυτέκνων να τυγχάνουν της παραπάνω εκπτώσεως και οδηγούμεθα στον παραλογισμό το παιδί της πολύτεκνης οικογένειας, σε κάθε ειδική περίπτωση που είναι άγαμο και πάνω από 23 ετών, εκτός από το βιβλιάριο -  ταυτότητα πολυτέκνου, να έχει μαζί του και να επιδεικνύει:

·         Ο φαντάρος το πιστοποιητικό στρατολογίας.

·         Ο φοιτητής – σπουδαστής το πιστοποιητικό σπουδών.

·         Το τέκνο με ειδικές ανάγκες τη γνωμάτευση της Υγειονομικής Επιτροπής από την οποία να προκύπτει ότι έχει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ισοβίως

·         και σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις να έχει μαζί του και ένα πιστοποιητικό οικογενειακής καταστάσεως του Δήμου που να φαίνεται η ηλικία του.

 

6.         Σε κάθε περίπτωση τα βιβλιάρια – ταυτότητες πολυτέκνων (γονέων και παιδιών) βρίσκονται σε ισχύ μέχρι συμπληρώσεως της ημερομηνίας ισχύος τους που αναγράφεται επ΄ αυτών.

 

7.         Αναφορικά με τα ένσημα της ΑΣΠΕ που επικολλώνται στα βιβλιάρια – ταυτότητες πολυτέκνων (γονέων και παιδικά) κατά την έκδοση ή ανανέωσή τους, σας γνωστοποιούμε τα ακόλουθα:

 

α.         Από 2 Ιανουαρίου 2013 αποφασίστηκε η αντικατάσταση των μέχρι τούδε χρησιμοποιουμένων ενσήμων των βιβλιαρίων – ταυτοτήτων πολυτέκνων (γονέων και παιδιών) με νέα, των οποίων το φόντο έχει την απεικόνιση γονέων με παιδιά και αναγράφουν τις φράσεις: «ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ», «ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ – ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΓΟΝΕΩΝ ή ΤΕΚΝΩΝ» κατά περίπτωση, το «ΕΤΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ 2ΧΧΧ» ενώ στο κέντρο φέρουν το λογότυπο της ΑΣΠΕ.

β.         Τα χρησιμοποιηθέντα γράμματα, των μεν βιβλιαρίων – ταυτοτήτων των ΓΟΝΕΩΝ είναι χρώματος κεραμιδί, με φόντο ανοικτό κεραμιδί χρώμα, τον δε ΤΕΚΝΩΝ χρώματος σκούρου πρασίνου, με φόντο ανοικτό γκρι – θαλασσί χρώμα.

Επισυνάπτεται υπόδειγμα ενσήμων σε μεγέθυνση και κανονικό σχήμα. (Σχετ. 1).

γ.         Το επιπρόσθετο στοιχείο στα νέα ένσημα είναι η αναγραφή επ΄ αυτών του έτους ανανέωσης, το οποίο είναι αυτονόητο ότι θα συμπίπτει  με το έτος της αναγραφομένης ημερομηνίας ανανέωσης του βιβλιαρίου – ταυτότητας.

δ.         Διευκρινίζεται επί του προκειμένου ότι τα ήδη εκδοθέντα ή ανανεωθέντα βιβλιάρια – ταυτότητες, τα οποία φέρουν επικολλημένα τα παλαιά ένσημα, ισχύουν μέχρι την αναγραφομένη επ΄ αυτών ημερομηνία λήξεως της ισχύος τους. Πρόκειται δηλαδή για ένα μεταβατικό στάδιο.

 

8.         Η ΑΣΠΕ με σχετική Εγκύκλιό της προς όλους τους Συλλόγους Πολυτέκνων της Χώρας τους ενημερώνει αναφορικά με την αλλαγή των ενσήμων και την όλη διαδικασία και δίνει για μια εισέτι φορά οδηγίες για την ορθή και ευανάγνωστη ανανέωση των βιβλιαρίων – ταυτοτήτων, την αντικατάσταση τυχόν εφθαρμένων βιβλιαρίων – ταυτοτήτων και την αλλαγή παλαιών ή εφθαρμένων φωτογραφιών των κατόχων.

 

Σας παρακαλούμε να ενημερώσετε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αρμοδιότητάς σας, τους εκδότες εισιτηρίων και τους αρμόδιους ελεγκτές για την παραπάνω μεταβολή.

Τέλος, παρακαλούμε να ενημερώσετε την υπηρεσία μας για την ολοκλήρωση της παραπάνω ενημέρωσης.

 

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Για την ΑΣΠΕ

 

 

-Β-

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2013

 

1.         Δημοσιεύθηκε πρόσφατα η υπ’ αριθμ. 279/23460/22-2-2013 (ΦΕΚ 414/Β/22-2-2013) Κ.Υ.Α των Υπουργών Οικονομικών – Εσωτερικών – Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφορικά με τον καθορισμό των κριτηρίων επιλεξιμότητας τελικών δικαιούχων και φορέων εκπροσώπησής τους, του προγράμματος δωρεάν τροφίμων σε απόρους της Ε.Ε., έτους 2013.

            Τη στιγμή κατά την οποία η ΑΣΠΕ, με κάθε τρόπο, επεδίωκε την αύξηση του ατομικού ή οικογενειακού εισοδήματος των 12.000 ευρώ, που προεβλέπετο με την προϊσχύουσα υπ’ αριθμ. 22830/2011 (ΦΕΚ 660/Β/2011 Κ.Υ.Α., προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό περισσότερες πολύτεκνες οικογένειες, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ακολουθώντας την πολιτική της Συγ(κυβέρνησης), η οποία αποσκοπεί στην εξαθλίωση και απαξίωση της πολύτεκνης οικογένειας, προχώρησε σε δραστική μείωση του ατομικού ή οικογενειακού ετήσιου εισοδήματος.

            Με τη νέα ΚΥΑ ουσιαστικά οι πολύτεκνες οικογένειες αποκλείονται από το πρόγραμμα προϊόντων του έτους 2013 γιατί το προβλεπόμενο πλέον ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα το έχουν οι παροικούντες στα Νεκροταφεία και οι φοροδιαφεύγοντες! Πέραν τούτου, ενώ με την προϊσχύουσα ΚΥΑ ρητά προεβλέπετο πως οι Σύλλογοι πολυτέκνων ανήκαν  στους φορείς υλοποίησης των προγραμμάτων διανομής των προϊόντων, με μόνη προϋπόθεση να είχαν αναγνωρισθεί από την ΑΣΠΕ, με τη νέα ΚΥΑ, ουδαμού αναφέρονται οι Σύλλογοι πολυτέκνων ως φορείς υλοποίησης του προγράμματος τους έτους 2013.

            Με τη νέα απόφαση οι Σύλλογοι πολυτέκνων εντάσσονται στα ΝΠΙΔ και με την προϋπόθεση ότι σύμφωνα με τις καταστατικές τους διατάξεις, είτε βάσει των τεκμηριωμένων δράσεων και ενεργειών τους κατά τα δύο τουλάχιστον προηγούμενα έτη, να έχουν αναπτύξει φιλανθρωπική δραστηριότητα.

 

            Για το θέμα αυτό παρακαλούμε ν’ αποστείλετε άμεσα διαμαρτυρίες στους:

Πρωθυπουργoύ κ. Αντώνιου Σαμαρά:
Δ/νση: Μέγαρο Μαξίμου - Ηρώδου Αττικού 19, Τ.Κ. 106 74
Τηλ.: 210-33.85.424 Fax: 210-67.15.799
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη 
Δ/νση: Αχαρνών 2, Τ.Κ. 101 76
Τηλ: 210-212 42 80, 210-212 43 92, 210-212 41 81
Fax: 210-52.37.904
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αν. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο 
Δ/νση: Αχαρνών 2, Τ.Κ. 101 76 Αθήνα
Τηλ: 210-212 42 20, 210-212 41 28, 210-212 43 77
Fax: 210-52.30.472
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

2.         Επισυνάπτουμε στην παρούσα Εγκύκλιο την υπ’ αριθμ. 279/23460/2013 ΚΥΑ προς ενημέρωσή σας και τήρηση των προβλεπομένων με αυτή προθεσμιών, καθώς και το υπ’ αριθμ. 28 από 1/2/2013 σχετικό της ΑΣΠΕ προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για ενημέρωσή σας (Σχετικά 2 και 3 αντίστοιχα).

 

-Γ-

ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ

         α. Είναι προφανής η προχειρότητα με την οποία θεσπίζονται διατάξεις που αφορούν τους πολυτέκνους κι αυτό, γιατί για τη ρύθμιση ενός θέματος, επακολουθούν επαναχωρήσεις και παλινδρομήσεις.

Ήδη με τροπολογία η οποία κατατέθηκε στη Βουλή και της οποίας επίκειται η συζήτηση, τροποποιείται και πάλι η παρ. 7 του άρθρου 7 του Ν. 4110/2013, με το άρθρο 43 ως κατωτέρω:

«Καταβάλλεται ειδικά στις οικογένειες με τρία και άνω εξαρτώμενα τέκνα ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων, το οποίο ορίζεται σε πεντακόσια (500) ευρώ κατ’ έτος για κάθε τέκνο, εφόσον το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα είναι μέχρι σαράντα πέντε χιλιάδες (45.000) ευρώ για τις τρίτεκνες οικογένειες. Το ως άνω όριο οικογενειακού εισοδήματος προσαυξάνεται κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για τις τετράτεκνες οικογένειες και κατά τέσσερις χιλιάδες (4.000) ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο για τις οικογένειες με περισσότερα των τεσσάρων τέκνων».

            Η παραπάνω τροπολογία, εάν ψηφισθεί ως έχει, θ’ αποτελέσει  εμπαιγμό για τις πολύτεκνες οικογένειες, αφού προβλέπεται προσαύξηση του οικογενειακού εισοδήματος των 45.000 ευρώ, μόνο κατά  τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για τις πολύτεκνες οικογένειες!! Τουλάχιστον ούτε την προσαύξηση των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ για τις πολύτεκνες οικογένειες με τέσσερα (4) παιδιά, που είχε θέσει ο κ. Λοβέρδος δεν τόλμησε να βάλει ο εμπνευστής της παραπάνω τροπολογίας, ενώ για τις οικογένειες με πέντε (5) παιδιά και άνω δεν είχε τεθεί όριο. Κρίμα!

Να σημειωθεί ότι ως έχει η προτεινόμενη διάταξη οι πολύτεκνες οικογένειες με ένα (1) ή δύο (2) μόνο προστατευόμενα τέκνα δεν λαμβάνουν και πάλι το ποσό των πεντακοσίων (500) ευρώ κατ΄ έτος.

        β. Για το προκείμενο θέμα η ΑΣΠΕ απέστειλε προς όλους τους Βουλευτές του Κοινοβουλίου την υπ’ αριθμ. 64/4-3-2013 επιστολή, η οποία επισυνάπτεται στην παρούσα (Σχετ. 4ο).

 

-Δ-

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ

            Ο Υπουργός Παιδείας κ. Κων/νος Αρβανιτόπουλος εξακολουθεί να εμπαίζει προκλητικά τους πολυτέκνους, αφού εξακολουθεί ν’ αρνείται να δεχθεί σε ακρόαση το Προεδρείο της ΑΣΠΕ, για πολλοστή φορά.

            Τουλάχιστον για λόγους κοινωνικής ευπρέπειας θα έπρεπε να δεχθεί το Προεδρείο της  ΑΣΠΕ, τη στιγμή μάλιστα κατά την οποία το Υπουργείο του επιβάλλεται να αποκαταστήσει τις αδικίες που έγιναν σε βάρος των παιδιών των πολυτέκνων, με τις μετεγγραφές.

            Για το παραπάνω θέμα, και για μια φορά ακόμα, η ΑΣΠΕ απέστειλε στον Υπουργό Παιδείας την υπ’ αριθμ. 61/4-3-2013 επιστολή, που επισυνάπτεται στην παρούσα (Σχετ. 5ο).

 

-Ε-

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΑΠΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΕ ΑΛΛΟ ΣΥΛΛΟΓΟ

 

            Μετά την κατάργηση της ισόβιας σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας και του πολυτεκνικού επιδόματος, από 1/11/2012 και 1/1/2013 αντίστοιχα με το Νόμο 4093/2012, για τις μετεγγραφές των πολυτέκνων από Σύλλογο σε άλλο Σύλλογο, για όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις, είτε δηλαδή ο πολύτεκνος ελάμβανε επίδομα είτε ελάμβανε ισόβια σύνταξη, από λήψεως της παρούσης Εγκυκλίου, θα εφαρμόζονται απ’ όλους τους Συλλόγους Πολυτέκνων τα παρακάτω:

 

1.         Ενέργειες πολυτέκνου:

            Ο πολύτεκνος που επιθυμεί νε μετεγγραφεί από το Σύλλογο στον οποίο ανήκει, σε άλλο Σύλλογο θα πρέπει:

α.         Να πάρει από το Σύλλογο που ανήκει βεβαίωση ότι είναι οικονομικώς εντάξει.

β.         Να εφοδιαστεί με πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής  καταστάσεως από το Δήμο που είναι Δημότης. 

γ.         Να καταθέσει στο νέο Σύλλογο του οποίου επιθυμεί  να γίνει μέλος, την αίτηση μετεγγραφής μέλους.

 

2.         Ενέργειες Συλλόγων:

α.         Ο Σύλλογος από τον οποίο αποχωρεί ο πολύτεκνος – μέλος του οφείλει:

Να χορηγήσει στον ενδιαφερόμενο τη βεβαίωση ότι είναι οικονομικώς εντάξει, σύμφωνα με τ’ αναγραφόμενα στην παρακάτω  παρ. 4  της παρούσης και

Να ενημερώσει το αρχείο του περί της μεταβολής αυτής, μετά την ολοκλήρωση της μετεγγραφής από την ΑΣΠΕ.

 

β.         Ο Σύλλογος που πρόκειται να υποδεχθεί τον πολύτεκνο οφείλει:

ι.          Να συμπληρώσει με σχολαστικότητα σε όλες τις ενδείξεις την αίτηση μετεγγραφής μέλους.

ιι.         Να διαβιβάσει στην ΑΣΠΕ:

·         Τη βεβαίωση πως ο πολύτεκνος έχει τακτοποιήσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις προς το Σύλλογο, από τον οποίο αποχωρεί.

·         Την αίτηση μετεγγραφής μέλους και

·         Το πιστοποιητικό οικογενειακής καταστάσεως και

ιιι.       Να ενημερώσει το αρχείο του, μετά την ολοκλήρωση της μετεγγραφής από την ΑΣΠΕ.

 

3.         Η ΑΣΠΕ:

α.         Καταρτίζει νέο οικογενειακό φάκελο του μεταγραφομένου.       

β.         Δίδει αριθμό μητρώου του νέου Συλλόγου στον οποίο μετεγγράφεται, ενώ  ο αριθμός μητρώου της ΑΣΠΕ παραμένει ο ίδιος.

γ.         Ενημερώνει εγγράφως και τους δύο Συλλόγους  (παλαιό και νέο) για να επιφέρουν στα αρχεία τους τις δέουσες μεταβολές.

 

4.         Όταν ο πολύτεκνος που ζητάει μετεγγραφή έχει θεωρημένο βιβλιάριο και η θεώρηση λήγει μετά την ημερομηνία που ζητάει μετεγγραφή, δεν υπάρχει πρόβλημα για τη χορήγηση της βεβαιώσεως.

            Σε περίπτωση, όμως που η θεώρηση του βιβλιαρίου έληξε πριν από την ημερομηνία, που ο ενδιαφερόμενος ζητάει μετεγγραφή, τότε θα πρέπει να πληρώσει συνδρομή  αναλογικά και όχι για όλο το χρόνο.

            Επί παραδείγματι: Πολύτεκνος ζητάει μετεγγραφή στις 31/3/2013 προκειμένου να μετεγγραφεί από τον Α΄ Σύλλογο στον οποίο ανήκει, στο Β΄ Σύλλογο που επιθυμεί και το βιβλιάριό του έληξε στις 30/1/2013. Στην περίπτωση αυτή θα πληρώσει συνδρομή αναλογικά για διάστημα 2 μηνών (Φεβρουάριος – Μάρτιος) και όχι για ολόκληρο το έτος, δεδομένου ότι θα πληρώσει θεώρηση για όλο το χρόνο, στο Β΄ Σύλλογο στον οποίο θα μετεγγραφεί.

 

5.         Στις περιπτώσεις εκείνες που το ζεύγος είναι και οι δύο πολύτεκνοι και βρίσκονται σε διάσταση ή διάζευξη και ένας απ’ αυτούς ζητάει μετεγγραφή, ο πολύτεκνος που ζητάει μετεγγραφή θα πρέπει, μαζί με τ’ άλλα δικαιολογητικά, να υποβάλλει και υπεύθυνη δήλωση ότι επιθυμεί να μετεγγραφεί.

 

6.         Τέλος σας επισημαίνουμε πως η μετεγγραφή πολυτέκνου από Σύλλογο σε άλλο Σύλλογο, ανήκει στη διακριτική ευχέρεια του κάθε Πολύτεκνου και κανείς Σύλλογος δεν δικαιούται να προβάλλει προσκόμματα προς τούτο, αρκεί ο πολύτεκνος να έχει τακτοποιήσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις προς το Σύλλογο από τον οποίο αποχωρεί.

 

-ΣΤ-

ΑΠΟΣΤΟΛΗ CD ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ

 

Σας αποστέλλουμε με την παρούσα ένα cd, στο οποίο περιλαμβάνονται ενδιαφέρουσες ομιλίες – τοποθετήσεις για θέματα που αφορούν άμεσα τους πολυτέκνους. Ειδικότερα περιέχονται:

·         Ομιλία στη Βουλή του Προέδρου της ΑΣΠΕ κ. Βασιλείου Θεοτοκάτου, στις 20/12/2012 στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

·         Ομιλία του Γενικού Γραμματέα της ΑΣΠΕ κ. Εμμανουήλ Χρυσόγελου στην Επιτροπή Ισότητας της Βουλής στις 10/10/2012.

·         Ομιλία του Προέδρου της ΑΣΠΕ κ. Βασιλείου Θεοτοκάτου στις 12/10/2011 στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και

·         Τι έλεγαν προεκλογικά οι κ.κ. Σαμαράς και Βρούτσης (21 και 22/12/2010.)

Παρακαλούμε να προβάλλετε το cd αυτό για να έχετε μια αίσθηση οπτική και ακουστική του περιεχομένου του, προκειμένου να το αξιοποιήσετε κατά τον προσφορότερο τρόπο.

 

-Ζ-

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ

 
            Συνάδελφοι.
 

            Ως αντιλαμβάνεσθε η πλημμυρίδα των αντιδημογραφικών, αντιπολυτεκνικών και αντιοικογενειακών μέτρων που έχει ξεσπάσει, με την οποία ήδη, πέραν της οικονομικής κρίσης, οδηγούμεθα σε κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση, με απρόβλεπτες για τον τόπο συνέπειες, μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με συλλογική και δυναμική αντίδραση, απ’ όλους τους Συλλόγους πολυτέκνων.

            Κάθε Σύλλογος Πολυτέκνων, στο μέτρο των δυνάμεών του, επιβάλλεται να αντιδράσει δυναμικά και άμεσα με όποιο τρόπο θεωρεί πρόσφορο, όπως: (με παραστάσεις και διαμαρτυρίες στους υπουργούς και βουλευτές της Περιφέρειά σας, με συνεντεύξεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, με αποστολή επιστολών, fax και email διαμαρτυρίας στους αρμοδίους κατά περίπτωση υπουργούς κ.ά.).

            Απαιτούμε δυναμικά να αρθούν οι αδικίες που έγιναν σε βάρος των πολυτέκνων για τη φορολογία τους, τις μετεγγραφές και την υιοθέτηση της πρότασης της ΑΣΠΕ για την επαναχορήγηση της ισόβιας σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας και των πολυτεκνικών επιδομάτων.

 

Προς διευκόλυνσή σας, σας παραθέτουμε παρακάτω διευθύνσεις, τηλέφωνα, fax και ηλεκτρονικές διευθύνσεις των

 

Πρωθυπουργoύ κ. Αντώνιου Σαμαρά:
Δ/νση: Μέγαρο Μαξίμου - Ηρώδου Αττικού 19, Τ.Κ. 106 74
Τηλ.: 210-33.85.424 Fax: 210-67.15.799
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελου Βενιζέλου
Δ/νση: Ιπποκράτους 22, 10680 Αθήνα
Τηλ.: 210 36.65.000,36.65.381
Fax: 210-36.65.209,36.65.092
Email: pasok@pasok.gr
Προέδρου ΔΗΜΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη
Δ/νση: Αγ. Κωνσταντίνου 40, Τ.Κ. 10437  Αθήνα
Τηλ.: 210-52.14.100
Fax: 210-52.28.873
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
Υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Κων/νου Αρβανιτόπουλου
Δ/νση: Ανδρέα Παπανδρέου 37, Τ.,Κ. 151 80 Μαρούσι
Τηλ.: 210-34.43.505, 34.43.508 Fax: 210-34.43.865, 34.42.887
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
Υπουργείο Οικονομικών: Υπουργού Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα
Δ/νση: Νίκης 5-7, Τ.Κ. 101 80
Τηλ.: 210-32.44.924, 33.32.606, 32.21.511 Fax: 210-33.32.608
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
και
Αν. Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα
Δ/νση: Πανεπιστημίου 37, Τ.Κ. 101 65
Τηλ.: 210-32.49.867 Fax:210-32.38.783
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ιωάννη Βρούτση:
Δ/νση: Σταδίου 29, (8ος όροφος) Τ.Κ. 101 10
Τηλ. 210-33.68.354, 32.11.200, 32.13.333
Fax: 210-32.44.377, 33.68.355, 32.11.300
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., ypourgos yeka.gr
 
 
Υφυπουργού Οικονομικών  κ. Γεωργίου Μαυραγάνη:
Δ/νση: Καρ. Σερβίας 10, Τ.Κ. 101 84
Τηλ. 210-33.75.000, 33.75.719
Fax: 210-32.32.524
Email: secr.dep yo.syzefxis.gov.gr
Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Γιάννη Ιωαννίδη
Δ/νση: Κηφισίας 7, Τ.Κ. 115 23 Αμπελόκηποι 
Τηλ. 213 13 17 103-5
Fax: 213 13 16 601
Email: grafeioyfypourgou gga.gov.gr
 
Υφυπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού      κ. Θεόδωρου Παπαθεοδώρου
Δ/νση: Ανδρέα Παπανδρέου 37, Τ.,Κ. 151 80 Μαρούσι
Τηλ: 210-34.43.654, 210-34.43.523
Fax: 210-34.42.882 
Email: papatheodorou minedu.gov.gr
Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου
Δ/νση: Σταδίου 29, Τ.Κ. 101 10 Αθήνα
Τηλ: 210-33.68.291-2, 210-52.95.462-3
Fax: 210-33.68.210, 52.02.669
Email: yfypourgos yeka.gr

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

 

     Ο Πρόεδρος                      Ο Γεν. Γραμματέας                   Ο Διευθυντής

 

 

 

Βασίλειος Θεοτοκάτος      Εμμανουήλ Χρυσόγελος    Χαράλ. Παύλος

 
 
 

Πρόσφατα άρθρα