Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Πολυτέκνων
                  Π.Εν.Ε.Π.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

            Την Τρίτη  9/4/2013, συναντηθήκαμε με τον Υφυπουργό Παιδείας κύριο Θ. Παπαθεοδώρου στο Υπουργείο, μετά την αποστολή του αιτήματός μας για συνάντηση. Τον ενημερώσαμε για τα επείγοντα θέματα που απασχολούν τους Πολύτεκνους Εκπαιδευτικούς. Η συζήτηση κινήθηκε κυρίως στα πεδία των έξι θεμάτων που αναφέρουμε και στην επιστολή της Π.Εν.Ε.Π.  που κατατέθηκε και στο πρωτόκολλο του Υφυπουργού (1309, 9/4/2013).

            Πιο συγκεκριμένα: 

 α) Για το θέμα των προσλήψεων, μας είπε ότι είναι θέμα του Υπουργείου Οικονομικών και της δημοσιονομικής γενικότερα πολιτικής του Κράτους στην παρούσα φάση κλπ γνωστές δικαιολογίες που μας λένε κάθε φορά…  και θα κάνω ότι καλύτερο όπως πέρυσι!. Του ζητήσαμε να γίνει άμεσα από το Υπουργείο η απογραφή όλων των αδιόριστων πολύτεκνων εκπαιδευτικών που πίστεψαν στις εξαγγελίες της Πολιτείας  και να δρομολογηθεί άμεσα από τώρα σε βάθος 2 ετών, ο διορισμός αυτών των ανθρώπων...

 β) Αναφερθήκαμε επί μακρόν για το θέμα της πρόταξης στον πίνακα των αναπληρωτών των πολυτέκνων εκπαιδευτικών και στη μετακίνησή τους από τον πίνακα Γ (των μη εχόντων προϋπηρεσία) στον πίνακα Β, ώστε να μπορέσουν να εργασθούν και οι πολύτεκνοι ως αναπληρωτές του χρόνου. Το σημείωσε για να το μελετήσει 

 γ) Για το θέμα των μεταθέσεων - τοποθετήσεων ενημερώθηκε επίσης αναλυτικά - χωρίς να μας εκφράσει κάποια θέση του.

 δ) Για το αίτημά μας περί ειδικού ποσοστού εισαγωγής πολυτέκνων στη σχολή παιδαγωγικής κατάρτισης, το σημείωσε για να το μελετήσει 

 ε) Για τις υποτροφίες του ΙΚΥ μας είπε ότι το έχει συζητήσει το θέμα  με το Ίδρυμα, το οποίο είναι αρνητικό για οιανδήποτε αλλαγή.  

στ) Και τέλος για το θέμα των μετεγγραφών των φοιτητών που είναι παιδιά πολυτέκνων οικογενειών, μας είπε πως το θέμα έχει λυθεί και ως εκ τούτου έχει λήξει!... Κάτι διαφορετικό δε θα μπορούσε να γίνει είπε, γιατί δημιουργούνταν προβλήματα  στις σχολές... Εμείς φυσικά του είπαμε ότι για μας το θέμα δεν έχει λήξει- είναι γνωστές οι θέσεις μας για επιστροφή στο παλαιό καθεστώς μετεγγραφών που λειτούργησε επί 32 ολόκληρα χρόνια… και τα όποια προβλήματα στις Σχολές δεν οφείλονται στους πολύτεκνους φοιτητές που ήταν τελευταία μόλις το 30% του συνολικού αριθμού των μετεγγραφόμενων τελικώς  φοιτητών!  Ένα είναι σίγουρο για φέτος, με τη μεταφορά θέσης όπως δρομολογείται για τους επιτυχόντες του 2012, ότι το   παιδί του πολύτεκνου, του υπερπολύτεκνου,  μπορεί να μην πάρει τελικά  μετεγγραφή και για ένα μόλις ευρώ που θα έχει περισσότερο και από αυτόν  ακόμη που έχει μόλις ένα παιδί!!! Και ότι θα πρέπει άμεσα αυτές οι αδικίες  να διορθωθούν.

            Συνάδελφοι, οι προτάσεις σας και οι σκέψεις σας θα ήταν πολύ χρήσιμες για τη συνέχεια της επικοινωνίας που σκοπεύουμε να έχουμε με το Υπουργείο καθώς βέβαια και η ενεργή συμμετοχή σας  στην Ένωσή μας.

 

Από  το Γραφείο τύπου της ΠΕνΕΠ

 

=========

Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Πολυτέκνων

Π.Εν.Ε.Π.

 
 
Αρ. Πρωτ :  
118
                                   Αθήνα, 3 Απριλίου 2013
 
   

Κύριο:

Κων/νο Αρβανιτόπουλο

Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων,

Πολιτισμού & Αθλητισμού     

Α. Παπανδρέου 37, Τ.Κ. 151 80 Μαρούσι 

   
        
 
                 Αξιότιμε  Κύριε Υπουργέ,

             Το νέο ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών Πολύτεκνων (ΠΕνΕΠ) που προέκυψε από τις εκλογές της 14ης /1ου /2013, σας παρακαλεί θερμά να το δεχθείτε σε ακρόαση,  σε ημερομηνία και ώρα που θα καθορίσετε, για να σας ενημερώσει σε επείγοντα  θέματα που απασχολούν τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς που εδώ και τρία χρόνια οι οικογένειες των βρίσκονται σε δραματική κατάσταση επιβίωσης.

Αρ.πρ. Υπουργού:  4864/3-4-2013

 
 

Με εκτίμηση

Για την ΠΕνΕΠ

Ο Πρόεδρος                                                      Ο Γ. Γραμματέας

Πετράκης Πέτρος                                        Μουζάκης Βασίλειος
 
 
Αρ. Πρωτ :  
119
                             Αθήνα, 3 Απριλίου 2013
 
   

Κύριο:

Θεόδωρο  Παπαθεοδώρου

Υφυπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων,

Πολιτισμού & Αθλητισμού     

Α. Παπανδρέου 37, Τ.Κ. 151 80 Μαρούσι 

   
        
 
              Αξιότιμε  Κύριε Υφυπουργέ,

             Το νέο ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών Πολύτεκνων (ΠΕνΕΠ) που προέκυψε από τις εκλογές της 14ης /1ου /2013, σας παρακαλεί θερμά να το δεχθείτε σε ακρόαση,  σε ημερομηνία και ώρα που θα καθορίσετε, για να σας ενημερώσει σε επείγοντα  θέματα που απασχολούν τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς που εδώ και τρία χρόνια οι οικογένειες των βρίσκονται σε δραματική κατάσταση επιβίωσης.

Αρ.πρ. Υφυπουργού:  1185/3-4-2013

 

 
 
 

Με εκτίμηση

Για την ΠΕνΕΠ

Ο Πρόεδρος                                                      Ο Γ. Γραμματέας

Πετράκης Πέτρος                                        Μουζάκης Βασίλειος

 

 Αθήνα,Τ.Θ.3808/Τ.Κ.10210 - Τηλ.:6973965536 - www.penep.gr, www.polyteknoi.eu - email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

========

 

Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Πολυτέκνων

Π.Εν.Ε.Π.

 
Αρ. Πρωτ.:
120                                              Αθήνα, 9-4-2013                                       
Αξιότιμο                                                                          
Κύριο Θεόδωρο Παπαθεοδώρου   
Υφυπουργό
Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
Α. Παπανδρέου 37, Τ.Κ. 151 80 Μαρούσι
Ενταύθα
           
            Αξιότιμε Κύριε Υφυπουργέ,
 

1.         ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

 

Είναι γνωστό ότι η εφαρμογή των ν. 3027/2002 και 3255/2004, καθώς και τα μέτρα στήριξης για τους τρίτεκνους με το ν.3454/2006 όπως αποδείχθηκε στην πράξη, ήταν μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση για την άμβλυνση του Δημογραφικού Προβλήματος της χώρας. Οι νόμοι αυτοί όχι μόνο κτυπούσαν την ανεργία, αλλά αποτελούσαν και ισχυρό δημογραφικό κίνητρο για την απόκτηση 4ου τέκνου και μάλιστα χωρίς κανένα ουσιαστικό κόστος για το δημόσιο.

            Δυστυχώς η κ. Διαμαντοπούλου, κατάργησε αυτές τις διατάξεις και εμφανίζει εκτός των άλλων και την Ελληνική Πολιτεία ως εντελώς αναξιόπιστη, αφού όσοι πίστεψαν στον ισχύοντα νόμο και απέκτησαν 4ο τέκνο, είδαν το δικαίωμά τους να καταργείται, όταν μάλιστα το είχαν θεμελιώσει. Επί του προκειμένου:  

α.        Στις 4/2/2010 η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου δήλωνε στη Βουλή:

[…] θα δούμε και τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς, θα ακούσουμε τις απόψεις τους, γιατί πρόθεσή μας δεν είναι να μην σεβαστούμε και τα δικά τους δικαιώματα, που άπτονται όχι μόνο των αναγκών της εκπαίδευσης αλλά άπτονται των αναγκών του κράτους και της πολιτείας να στηρίξει την πολύτεκνη οικογένεια, η οποία είναι ένα από τα σημαντικότερα –όχι το μόνο- βάθρα στα οποία πρέπει να στηριχθούν για να λύσουμε το δημογραφικό μας πρόβλημα…, κανένας αιφνιδιασμός δεν πρόκειται να γίνει..., έχουμε κάθε λόγο και εμείς στο Υπουργείο Παιδείας αλλά και συνολικά η Κυβέρνηση να στηρίξουμε την οικογένεια και να στηρίξουμε το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας […].

β.         Στις 22/7/2010 ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Β. Κουλαϊδής διαβεβαίωνε την ΑΣΠΕ, στη συνάντηση που είχαμε:

«δεν πρέπει να ανησυχούν οι πολύτεκνοι, καθότι ο Πίνακας των πολυτέκνων εκπαιδευτικών θα εξαντληθεί φέτος και του χρόνου, αφού θα απορροφηθούν οι μισοί φέτος και οι υπόλοιποι του χρόνου …».

         Αποτέλεσμα, καμία συνάντηση, καμία διαβούλευση και το χειρότερο από τους 650 συναδέλφους που είχαν κάνει τότε αίτηση, διορίστηκαν 108 το 2010, 31 μόλις το 2011 και πέρυσι άλλοι 30 πολύτεκνοι! Αλλά και αυτοί οι ελάχιστοι που διορίστηκαν, διορίστηκαν μακριά από τα σπίτια τους σε διάφορες περιοχές της χώρας… και έτσι είχαμε περιπτώσεις όπου η σύζυγος διορίστηκε στην Ξάνθη και ο σύζυγος στη Σπάρτη, τα δε παιδιά της πολύτεκνης  οικογένειας να αναγκάζονται να μένουν… στην Αθήνα με τη Γιαγιά! 

            Γνωρίζοντας τις ευαισθησίες σας κ. Υφυπουργέ, 

            παρακαλούμε για την παρέμβασή σας, ώστε να επανέλθουν σε ισχύ, οι διατάξεις της παρ.3 του άρθρου 6 του ν.3255/2004, για το διορισμό των πολυτέκνων εκπαιδευτικών, καθότι είναι ο μοναδικός νόμος των μεταπολεμικών χρόνων που απέδωσε και είχε άμεσα αποτελέσματα στο δημογραφικό ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ. Μέχρι όμως να υλοποιηθεί η ανωτέρω νομοθετική ρύθμιση, θα πρέπει άμεσα – φέτος να δρομολογηθεί η απορρόφηση  όλων των νέων πολύτεκνων εκπαιδευτικών, που πίστεψαν στις όποιες εξαγγελίες της Πολιτείας και έλαβαν αποφάσεις ζωής με βάση τους ισχύοντες νόμους.  Να σημειωθεί, ότι προεκλογικά μας είχε κατ` επανάληψη  υποσχεθεί η Ν.Δ για επαναφορά του νόμου καθώς και ο πρόεδρος  της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης που είχε στηρίξει το αίτημα μας,  ως βουλευτής του Συνασπισμού  από το 2010.

 Η τυχόν επίκληση της οικονομικής κρίσης δεν μπορεί να αποτελέσει  άλλοθι για το μη διορισμό των πολυτέκνων εκπαιδευτικών, όταν το Υπουργείο Παιδείας, εάν το θέλει, μπορεί να εξοικονομήσει αμέσως τριάντα εκατομμύρια (30.000.000) ευρώ, εκδίδοντας την Υπουργική απόφαση, που προβλέπεται από την παρ. 7 του άρθρου 2 του Ν. 1566/1985,  περί επιστροφής των διδακτικών βιβλίων από τους μαθητές στο τέλος της Σχολικής χρονιάς και της χρησιμοποιήσεώς τους από τους μαθητές της επομένης χρονιάς, όπως γίνεται στη Γερμανία, όπου οι μαθητές χρησιμοποιούν τα ίδια βιβλία  για έξι σχολικά χρόνια, ενώ όποιος δεν τα επιστρέφει τα πληρώνει. Με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομούσε για πέντε συνεχή χρόνια από 30.000.000 ευρώ, οπότε θα μπορούσε να διορίζει τους πολυτέκνους και άλλους τουλάχιστον 800 εκπαιδευτικούς.

 

2.      ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ  ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ – ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

            Στις προσλήψεις αναπληρωτών - ωρομισθίων εκπαιδευτικών, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας (και μέχρι τη διενέργεια του 1ου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ), οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί προτάσσονται των οικείων πινάκων… Το πρόβλημα είναι όμως, ότι οι νέοι πολύτεκνοι από το έτος 2009 στερούνται προϋπηρεσίας και έτσι δεν προσλαμβάνονται.

Γι’ αυτό το λόγο, θα πρέπει να διορθωθεί η αδικία αυτή και να προτάσσονται ανεξαρτήτως υπάρξεως προϋπηρεσίας ή όχι (σε αυτό έχει συνηγορήσει και η ΟΛΜΕ με έγγραφό της προς το Υπουργείο - 30/9/2010).  Να σημειωθεί ότι μέχρι το 2009, οι πολύτεκνοι προτάσσονταν και στους οικείους Πίνακες Αναπληρωτών ανεξαρτήτως υπάρξεως προϋπηρεσίας ή όχι και αμέσως προσλαμβανόντουσαν ως Αναπληρωτές, αν δεν προλάβαιναν τις ημερομηνίες διορισμών.

Ως γνωστόν επίσης στον υπόλοιπο Δημόσιο τομέα, βάσει των Νόμων 2527/97 και 3260/2004, ένα ποσοστό 20% των προκηρυσσομένων θέσεων καλύπτεται από πολύτεκνους. Στους εκπαιδευτικούς δεν εφαρμόζονταν οι νόμοι αυτοί, καθότι υπήρχαν οι ειδικότεροι νόμοι 3027/2002 και 3255/2004, μετά όμως την κατάργησή τους θα πρέπει και το Υπουργείο Παιδείας ή να εφαρμόσει αυτές τις διατάξεις ή να επαναφέρει τις καταργηθείσες διατάξεις. 

Για τους ανωτέρω λόγους για να μπορέσουν οι αδιόριστοι συνάδελφοι πολύτεκνοι  τη νέα χρονιά, να εργασθούν τουλάχιστον ως αναπληρωτές στα σχολεία μας, που λόγω της οικονομικής κρίσης, οι οικογένειες των διαβιώνουν κάτω από το φάσμα της ανεργίας και της εξαθλίωσης και μέχρι της  οριστικής επίλυσης του θέματος διορισμού των, θα πρέπει να κατατεθεί μια τροπολογία:

     Στο τέλος του άρθρου 1 του ν.3194/2003 για την πρόσληψη αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών  προστίθεται  παράγραφος:

«10. Η πρόταξη των πολυτέκνων εκπαιδευτικών, της ανωτέρω παρ.8 εφαρμόζεται ανεξάρτητα ύπαρξης  προϋπηρεσίας στην πρόσληψη αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών.»

 

3.      ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ – ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

            α) Θα πρέπει  να επανέλθει σε ισχύ, η καταργηθείσα παράγραφος 2 του άρθρου 13 του Π.Δ. 50/1996 με το νόμο Διαμαντοπούλου.  Το πρόβλημα είναι η υπογεννητικότητα που μαστίζει τα Σχολεία μας, οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί είναι αυτοί που με τα παιδιά τους δημιουργούν νέες οργανικές θέσεις στα Σχολεία και με ήθος και αυταπάρνηση δίδουν πρότυπα ζωής στη νεολαία μας. 

            β) Οι μεταθέσεις των Ειδικών κατηγοριών των νεοδιοριζομένων, θα πρέπει να πραγματοποιούνται υποχρεωτικά στον ένα χρόνο - ανεξάρτητα υπάρξεως ή όχι οργανικών κενών όπως εφαρμοζόταν η σχετική νομοθεσία μέχρι το 2009.

             Προς τούτο κρίνουμε απαραίτητο, ότι πρέπει να γίνει η ακόλουθη νομοθετική ρύθμιση:

Ι.)Οι Μεταθέσεις των Ειδικών κατηγοριών του Π.Δ. 50/96, πραγματοποιούνται υποχρεωτικά στον ένα χρόνο - ανεξάρτητα υπάρξεως ή όχι οργανικών κενών στην περιοχή των.

ΙΙ.) Επανέρχεται σε ισχύ η καταργηθείσα παράγραφος 2 του άρθρου 13 του Π.Δ. 50/1996 και για τις τοποθετήσεις εντός ΠΥΣΔΕ.

 

4.      ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ – ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Παρακαλούμε όπως δημιουργηθούν  στις μεγάλες πόλεις, Ειδικά Προγράμματα Παιδαγωγικής Κατάρτισης στο Ε.Π.ΠΑΙ.Κ – Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε, για τους αδιόριστους Πολύτεκνους εκπαιδευτικούς που θα εισάγονται κατά προτεραιότητα σ’ αυτά ή τουλάχιστον ένα ποσοστό τουλάχιστον 20% των εισαγομένων σπουδαστών να δίνεται στους πολύτεκνους και τέκνα αυτών. Για αυτό θα πρέπει να κατατεθεί μια τροπολογία:

 Στο τέλος της παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 3027/2002, για τα προγράμματα ΕΠΠΑΙΚ της ΑΣΠΑΙΤΕ για την απόκτηση Παιδαγωγικής κατάρτισης  προστίθεται  εδάφιο:

«ε. Στα ανωτέρω ετήσια  προγράμματα  παιδαγωγικής κατάρτισης εισάγονται κατά  προτεραιότητα πολύτεκνοι και  ακολουθούν τέκνα αυτών μέχρι ποσοστού 20% των εισαγομένων σπουδαστών.»

 

                                       5. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΙΚΥ 

 

           Κύριε Υφυπουργέ,  έκπληκτοι πληροφορηθήκαμε, ότι άλλαξε ο Κανονισμός χορήγησης υποτροφιών ΙΚΥ (που ίσχυε από το 2008) και έγινε νέος (84386/β7/1-8-2011), χωρίς όμως να προηγηθεί καμία διαβούλευση ή ενημέρωση. Ως γνωστό στον Κανονισμό χορήγησης υποτροφιών 2008, υπήρχε διάταξη που στους επιτυχόντες εκ των υποψηφίων στα μεταπτυχιακά προγράμματα υποτροφιών εσωτερικού και εξωτερικού, που ήταν τέκνα πολυτέκνων οικογενειών, χορηγούνταν υποτροφίες καθ’ υπέρβαση και εκτός σειράς των προκηρυσσομένων θέσεων υποτροφιών.   Τώρα στο νέο Κανονισμό καταργήθηκε η ανωτέρω διάταξη και το μόνο που προβλέπεται είναι ότι: όσοι επιλεγούν και έχουν ατομικό ή και οικογενειακό εισόδημα έως δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ (15.000,00€) καθώς και σε τέκνα πολυτέκνων οικογενειών θα χορηγείται το ποσό των διακοσίων ευρώ (200,00€), πλέον των τροφείων εκάστου προγράμματος!

            Δεδομένου πως η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για τους πολυτέκνους έχει κριθεί αντισυνταγματική με αποφάσεις της Ολομέλειας του Σ.τ.Ε.

           Ζητάμε ή να επανέλθει η παλαιότερη απόφαση με την πρόταξη των πολυτέκνων, ή τουλάχιστον να συμπληρωθεί η τελευταία  απόφαση του ΙΚΥ και να τους πριμοδοτεί με επιπλέον μόρια κατά την αξιολόγησή τους ή να τους δίνει, ένα ξεχωριστό ποσοστό π.χ. 20% των θέσεων, από τις χορηγούμενες υποτροφίες στους πολύτεκνους και τέκνα αυτών. 

 

                               6. ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ  ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ  

            Το θέμα των μετεγγραφών των φοιτητών μας,  είναι ένα θέμα χωρίς κανένα οικονομικό κόστος για την Κυβέρνηση. Δυστυχώς εδώ και δύο χρόνια πήραν τις Μετεγγραφές  από τους πολύτεκνους και τις μοιράζουν τώρα σε διάφορες κοινωνικές ομάδες, με αδιαφανή και αμφισβητούμενα κριτήρια… μέχρι και σε αθλητές και μάλιστα αναδρομικά από το 2008, ενώ τα παιδιά μας εμπαίζονται εδώ και μήνες!

Οι μετεγγραφές των πολυτέκνων με τον προϊσχύσαντα επί 32 χρόνια νόμο γινόντουσαν απρόσκοπτα και χωρίς να δημιουργούν κανένα απολύτως πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία των Σχολών, όπως ομολογούσαν και  οι ίδιοι οι Πρυτάνεις. Τα προβλήματα επήλθαν, από τότε  που απρογραμμάτιστα και χωρίς την κατάλληλη υποδομή περιελήφθησαν και άλλες κατηγορίες μετεγγραφομένων με παράλληλη κατάργηση των βάσεων επιτυχίας και εισαγωγής με αποτέλεσμα τελευταία οι πολύτεκνοι να ήσαν μόλις το 30% του συνολικού αριθμού των μετεγγραφόμενων φοιτητών(!)  και τότε ακριβώς διαπίστωσαν ότι έφταιγαν οι πολύτεκνοι και κατήργησαν τις Μετεγγραφές! Τώρα τις επαναφέρουν, αποκλείοντας ουσιαστικά τους πολύτεκνους και τις δίνουν σε άλλες κατηγορίες με βασικό κριτήριο το εισόδημα, περιλαμβάνοντας έτσι και όλους τους φοροφυγάδες, αγνοώντας και καταργώντας τη δημογραφική πολιτική. Οι μετεγγραφές καθιερώθηκαν για τους πολύτεκνους ως  δημογραφικό κίνητρο, για να αυξηθούν οι γεννήσεις. Στις δύσκολες αυτές εποχές που ζούμε, τα κίνητρα αυτά έπρεπε να διατηρηθούν με νύχια και με δόντια και όχι να καταργούνται και να εμπαίζονται οι νέοι άνθρωποι που θέλουν να κάνουν πολυμελείς οικογένειες... Το  δε παιδί του πολύτεκνου, του υπερπολύτεκνου, μπορεί να μην πάρει τελικά  μετεγγραφή και για ένα μόλις ευρώ που θα έχει περισσότερο και από αυτόν ακόμη που έχει μόλις ένα παιδί.. αυτή είναι η ωμή αλήθεια!

Για αυτούς τους λόγους θα πρέπει να επανέλθουν οι Μετεγγραφές των πολύτεκνων φοιτητών μας.

 

            Αξιότιμε Κύριε Υφυπουργέ, 

            εν κατακλείδι η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επέτυχε να καταργήσει σε δυο χρόνια όλους τους ευεργετικούς  νόμους και αποφάσεις για τους πολύτεκνους που η Ν.Δ. αλλά και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ είχαν τα προηγούμενα χρόνια αποφασίσει και ψηφίσει, χωρίς μάλιστα καμιά πειστική και ουσιαστική αιτιολογία. 

           Με την πεποίθηση ότι παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε, η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει σημαντικές αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον της χώρας και την τύχη των παιδιών, προσβλέπουμε στην άμεση  θετική ανταπόκρισή σας στα δίκαια αιτήματα των πολύτεκνων οικογενειών που στηρίζουν με τις προσωπικές τους θυσίες την Ελληνική οικονομία και την Ελληνική κοινωνία γενικότερα.  

           Σας επισημαίνουμε πως πολλά από τ’ αναφερθέντα δικαιώματα των πολυτέκνων αποτελούσαν δημογραφικά κίνητρα, δεν είχαν κανένα απολύτως οικονομικό κόστος και καταργήθηκαν  για να πληγούν με τον τρόπο αυτό οι πολύτεκνες οικογένειες.

Με εκτίμηση

Για την ΠΕνΕΠ  

        Ο Πρόεδρος                                                      Ο Γ. Γραμματέας

 

 

      Πέτρος    Πετράκης                                                Βασίλειος   Μουζάκης

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ
 Αρ. Πρωτ. 1309  -  9/4/2013

Πρόσφατα άρθρα