ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ       

 

ΤΣΑΜΠΙΚΑ (ΜΙΚΑ) ΙΑΤΡΙΔΗ

 ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ  Ν. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

 

 

Ρόδος, 9 Απριλίου 2014

 

Μίκα Ιατρίδη: «Εφαρμόστε το νόμο που ψηφίστηκε πριν ένα χρόνο για την προκαταβολή της σύνταξης των πολυτέκνων».

 

Να εφαρμοστεί άμεσα ο νόμος 4151/2013 με τον οποίο προβλεπόταν το ποσοστό της προκαταβολής σύνταξης να ανέρχεται σε ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%) για περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων που είναι πολύτεκνοι ή για δημοσίους υπαλλήλους με ποσοστό αναπηρίας, ζητά με ερώτηση της προς τον Υπουργό Οικονομικών, η Μίκα Ιατρίδη.

 

Η βουλευτής Δωδεκανήσου επισημαίνει ότι μετά από έναν χρόνο από την ψήφιση του νόμου το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εφαρμόσει τη διάταξη, επικαλούμενο φόρτο εργασίας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Η Μίκα Ιατρίδη ζητά με την ερώτηση της να προσδιοριστεί ακριβώς το πότε θα εκδοθεί η αντίστοιχη Υπουργική Απόφαση, και αν υπάρχει η πρόβλεψη τα ποσά αυτά να δοθούν αναδρομικά.

 

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

                                          

Θέμα: «Προκαταβολή Σύνταξης 60% στους συνταξιοδοτούμενους πολύτεκνους Δ.Υ., ένα χρόνο μετά τη ψήφιση του ν.4151/2013».

 

Σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν.4151/2013, σε περιπτώσεις που ο μόνιμος υπάλληλος ή ο δημόσιος λειτουργός, ισόβιος ή μη, είναι ανάπηρος με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ή γονέας τριών τέκνων και άνω ή γονέας τέκνου με αναπηρία, ή προστάτης μέλους της οικογένειας με αναπηρία, το ποσοστό της προκαταβολής σύνταξης ανέρχεται σε ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%) επί των ποσών των δύο προηγουμένων εδαφίων κατά περίπτωση.

 

Ένα χρόνο μετά την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου και το συγκεκριμένο άρθρο δεν εφαρμόζεται ακόμη, λόγω προβλημάτων που σχετίζονται με το μεγάλο φόρτο εργασίας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, η οποία στηρίζει μηχανογραφικά την εφαρμογή της προκαταβολής σύνταξης.

 

Επειδή, πολλοί πολύτεκνοι  πίστεψαν στις ανωτέρω νομοθετικές πρωτοβουλίες, για προκαταβολή της σύνταξής τους στο 60% του βασικού τους μισθού και έκαναν το αποφασιστικό βήμα να συνταξιοδοτηθούν και διαψεύστηκαν. Επειδή, έχει καταργηθεί και η κατ` εξαίρεση απόδοση της σύνταξης (επιτάχυνση της διαδικασίας) καθώς και του εφάπαξ στους πολύτεκνους Δ.Υ. Επειδή ήδη έχουν δρομολογηθεί οι μειώσεις στο εφάπαξ των Δημοσίων Υπαλλήλων. Επειδή οι πολύτεκνες οικογένειες πρέπει να στηρίζονται για δημογραφικούς λόγους, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τις αντίστοιχες αποφάσεις του ΣτΕ. 

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

 

1.    Πότε θα εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση με την οποία θα τεθεί σε εφαρμογή η διάταξη του ν.4151 για την προκαταβολή της συντάξεως στο 60%, στους πολύτεκνους Δ.Υ.;

2.    Ποια πρόβλεψη υπάρχει ώστε τα ποσά αυτά να δοθούν αναδρομικά;

 

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη

Πρόσφατα άρθρα