Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Ανάλυση στα γεγονότα

Τα παιδιά των μεταναστών ενισχύουν τον πληθυσμό

Πριν από 10 χρόνια δεν υπήρχαν στοιχεία για τις γεννήσεις στη χώρα μας κατά υπηκοότητα της μητέρας.

 Ετσι έκανα μια δική μου έρευνα και, χάρη στην προθυμία των αρμόδιων υπηρεσιών, έδειξα σε ένα άρθρο μου που δημοσιεύτηκε στην «Ελευθεροτυπία» της 24.8.1999, ότι το 38% των γεννήσεων την τετραετία 1995-1998 στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» ήταν από αλλοδαπές μητέρες και στο ληξιαρχείο του Δήμου Αθηναίων το 21%. Στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης το αντίστοιχο ποσοστό τη διετία 1996-1997 ήταν 27%. Το άρθρο εκείνο κατέληγε ως εξής: «Ενα σημαντικό ποσοστό των γεννήσεων στη χώρα μας είναι από αλλοδαπές μητέρες. Για όσα από τα παιδιά αυτά θα μείνουν στη χώρα, θα πρέπει να φροντίσει η Πολιτεία να αντιμετωπιστούν όπως τα παιδιά από Ελληνες γονείς, ώστε να μη γίνουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας όταν μεγαλώσουν».

Από το 2004 η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) συγκεντρώνει στοιχεία για τις γεννήσεις κατά υπηκοότητα της μητέρας και για τους θανάτους κατά υπηκοότητα του θανόντος. Με βάση τα στοιχεία αυτά εξετάζουμε στο άρθρο αυτό τις γεννήσεις από Ελληνίδες και αλλοδαπές μητέρες και τις συγκρίνουμε με τους θανάτους κατά υπηκοότητα του θανόντος την πενταετία 2004-2008.

Στο πρώτο μέρος του Πίνακα που ακολουθεί δίνονται οι γεννήσεις κατά υπηκοότητα της μητέρας το καθένα από τα έτη 2004-2008. Στο δεύτερο μέρος του Πίνακα δίνεται το σύνολο των γεννήσεων, των θανάτων και της φυσικής μεταβολής του πληθυσμού (γεννήσεις μείον θάνατοι) κατά υπηκοότητα την πενταετία 2004-2008. Στην τελευταία στήλη του Πίνακα δίνεται το ποσοστό που αντιπροσωπεύουν οι γεννήσεις και οι θάνατοι αλλοδαπών στο σύνολο των γεννήσεων και θανάτων στη χώρα μας. 

 Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο, πατήστε...εδώ

 
 

Πρόσφατα άρθρα