ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΟΧΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ...    ΕΔΩ  

--------------------

Το δημογραφικό ζήτημα -S.O.S.

14/08/2011

Ενώ στο δυτικό κόσμο το δημογραφικό ζήτημα αποτελεί, τον κεντρικό άξονα της λειτουργίας του μηχανισμού που παράγει τον καταναλωτισμό και το βασικό γρανάζι της διεθνούς οικονομίας και των στρατηγικών σχεδιασμών των ισχυρών παιχτών -από τις ορέξεις των οποίων εξαρτάται και η επίπλαστη ειρήνη πάνω στη Γη- η κοινή γνώμη στην Ελλάδα, αγρόν ηγόρασε!
Παρόλο που οι δυτικές και μη δυτικές αναπτυσσόμενες χώρες σχεδιάζουν από τώρα το μέλλον τους βάσει του δημογραφικού, οι αδαείς -κατ’ επέκταση επικίνδυνοι- πολιτικοί στην Ελλάδα διαιωνίζουν την διαιρετική τακτική.  Ακόμα και όταν η μοίρα της χώρας καθορίζεται από
μια ισορροπία πάνω σε μια τρίχα για το ιστορικό ή όχι τέλος της. Αλλά ο Έλληνας, ταυτισμένος με το “η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει” ακόμα και όταν πιέζεται ζει στον επιφανειακό χαβαλέ του και δεν μπορεί να κατανοήσει ότι πολλοί άλλοι σημαντικοί ιστορικοί λαοί παρήκμασαν και εξαφανίστηκαν, και ότι η συνειδητοποίηση αυτού θα μας αφυπνίσει ίσως εγκαίρως.
Και ενώ η πλάνη -της πίστης, της αμάθειας και της άγνοιας- δεν επιτρέπει στον απλό Έλληνα να μεταφράσει ορθολογικά τα σημεία των καιρών, οι ισχυροί παίχτες χρησιμοποιούν παλιά Ελληνική γνώση όχι μόνο για να σχεδιάσουν την επιβίωσή τους και το μέλλον τους αλλά και για να γίνουν ακόμα πιο ισχυροί.
(Μελέτα το παρελθόν για να κατανοείς το παρόν και να προβλέπεις το μέλλον)

Δεν παίρνω όρκο, αλλά, δεν ξέρω γιατί δεν βρίσκω αυτά τα στοιχεία και τα γραφήματα στον Ελληνικό ιστό του διαδικτύου.

Αυτά εδώ κυκλοφορούν από τις 17 Ιουλίου 2003 στο http://www.nationmaster.com/country/gr-greece/Age_distribution.

Πληθυσμός Ελλάδας 1995

 

Πληθυσμός Ελλάδας 2000

Πληθυσμός Ελλάδας 2003

Πληθυσμός Ελλάδας 2005

Πληθυσμός Ελλάδας 2010

Πληθυσμός Ελλάδας 2020

Πληθυσμός Ελλάδας 2050

Διευκρίνηση:
Μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, από το 1946 έως το 1964 περίπου παρουσιάστηκε μεγάλη έξαρση στον αριθμό των γεννήσεων, το γνωστό ως baby boom, ενώ τα χρόνια που ακολούθησαν έως τις μέρες μας, περάσαμε στο άλλο άκρο, την υπογεννητικότητα (baby crash).
_____________________________________________
Bloger
Συγκρίνοντας τα έτη, εκτός από την εμφανέστατη υπογεννητικότητα, βλέπω να συρρικνώνεται το εργατικό δυναμικό και να αυξάνει το ποσοστό των συνταξιούχων.

Είναι φυσικό λοιπόν να αναρωτιέμαι.
Αφού το κράτος δυσκολεύεται ήδη τώρα να πληρώνει συντάξεις, πως θα τα καταφέρει τότε;
Μήπως το όλο μεταναστευτικό ρεύμα στην Ευρώπη, αν εξυπηρετεί κάποιο σκοπό, αυτός είναι, “διορθωτικές κινήσεις στο θέμα της υπογεννητικότητας στην Ευρώπη”;
Εισάγουμε μελλοντικά ΑΦΜ που θα συνεισφέρουν στο ισοζύγιο της συνταξιοδότησης;
________________________________


Ο παραπάνω πίνακας βρίσκεται στο άρθρο Population pyramid της wikipedia, http://en.wikipedia.org/wiki/Population_pyramid και παρουσιάζει τα 4 στάδια της πυραμιδικής κατανομής ηλικιών.
_______________________________________

Υπάρχει ένα ολόκληρο άρθρο στο wikipedia με τίτλο η  κρίση των συντάξεων. http://en.wikipedia.org/wiki/Pensions_crisis
Από εκεί ξεχώρισα αυτό τον πίνακα που είναι ξεκάθαρος.

Η Αναλογία Κοινωνικής Εισφοράς Εργαζόμενου ανά Δικαιούχο στις ΗΠΑ.
Η αναλογία, των εργαζομένων που καλύπτονται ασφαλιστικά (εκείνων που πληρώνουν ασφάλιση για να λάβουν παροχές) και των δικαιούχων (κοινωνικών παροχών) συνεχίζει να είναι πτωτική καθώς η Αμερική γερνάει και τα ποσοστά της γονιμότητας μειώνονται. Στην Ευρώπη τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Το 2009 στην Ευρώπη των 27 ήταν δύο άτομα σε ηλικία εργασίας για κάθε εξαρτώμενο άτομο. 2 προς 1

Ο τεράστιος πληθυσμός των baby boom έχει αρχίσει ήδη να συνταξιοδοτείται με αποτέλεσμα, ο σχεδιασμός των κοινωνικών παροχών, με βάση την πολιτική που ακολουθήθηκε έως τώρα, να έχει καταστεί όχι μόνο ασύμφορος αλλά και αδύνατον να παραμείνει στα σημερινά επίπεδα γιατί αυτό θα σήμαινε την οικονομική καταστροφή της όποιας χώρας θα συνέχιζε τις παροχές με τους ίδιους ρυθμούς.
Περιληπτικά το -με τις επικρατούσες συνθήκες- ανεπίλυτο πρόβλημα περιγράφεται χοντρικά με τον εξής απλό τρόπο. Λόγω του δημογραφικού, έως τώρα 500 εργαζόμενοι (baby boomers) πλήρωναν τις συντάξεις των 100 συνταξιούχων ενώ τώρα οδεύουμε προς μία περίοδο όπου θα καλούνται 100 εργαζόμενοι (baby crash) να καλύπτουν τις συντάξεις 100 συνταξιούχων. Πράγμα αδύνατον.
Άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, βάσει απλών μαθηματικών και λογιστικών υπολογισμών, δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την παραμονή στο ίδιο πλαίσιο που έχει ακολουθηθεί ως τώρα και έτσι κάθε χώρα καλείται να λάβει δραστικά μέτρα περικοπών και αλλαγή πολιτικής (που εγκυμονεί κινδύνους κοινωνικών αναταραχών) ή να καταστραφεί οικονομικά και να αναγκαστεί να ακολουθήσει τη νέα πολιτική (όπως η Ελλάδα).
_______________________________________
Underpopulation” (ο υπο-πληθυσμός) συνήθως ορίζεται ως μια κατάσταση στην οποία ο πληθυσμός μιας χώρας έχει μειωθεί πάρα πολύ για να μπορεί να στηρίξει τις τρέχουσες ανάγκες του οικονομικού της συστήματος. Έτσι, ο όρος δεν έχει καμία σχέση με τη βιολογική πλευρά της φέρουσας ικανότητας, αλλά είναι ένας οικονομικός όρος που χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει ότι τα συστήματα μεταφοράς πληρωμών ορισμένων ανεπτυγμένων χωρών ενδέχεται να αποτύχουν όταν ο πληθυσμός μειωθεί ως ένα σημείο. Ένα παράδειγμα θα ήταν η περίπτωση κατά την οποία, οι συνταξιούχοι που υποστηρίζονται μέσω ενός συστήματος κοινωνικής ασφάλισης να μην επενδύουν τις αποταμιεύσεις, και στη συνέχεια προκύψει ένα μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα. Στην περίπτωση αυτή, η νέα γενιά μπορεί να μην είναι σε θέση να υποστηρίξει την παλαιότερη γενιά.

http://en.wikipedia.org/wiki/Population_decline

Αποτέλεσμα των παραπάνω, το δημογραφικό από ασήμαντος παράγοντας που ήταν, σήμερα αποτελεί τον κυριότερο στη μακροοικονομία, και οι καταγραφές δείχνουν καθαρά πλέον ότι ακόμα και τα δημοσιονομικά της πλουσιότερης χώρας δεν μπορούν να σηκώσουν τέτοιο βάρος! Η αλλαγή είναι δεδομένη… ΕΦΟΣΟΝ επιλεχθεί να μην αλλάξει το οικονομικό σύστημα. Όλα πάντως δείχνουν (και το βλέπει ο καθένας) ότι αλλάζει η πολιτική αλλά όχι το οικονομικό σύστημα!

Αυτό που νομίζω ότι πρέπει να κρατήσει ο αναγνώστης, από τα παραπάνω, είναι το εξής:
Ο δυτικός πολιτισμός είναι απόλυτα προσανατολισμένος στα οικονομικά δεδομένα, δηλαδή, στο δίπολο “ ευ ζην των πολιτών” και “ κράτος” έχει κυριαρχήσει “ η οικονομία”, δηλαδή το “ συμφέρει ή δεν συμφέρει”. Όλα πια καθορίζονται από τους δείκτες της οικονομίας, που σημαίνει ότι:
εάν οι δείκτες της οικονομίας δεν πάνε καλά, τότε γίνονται διορθωτικές κινήσεις για να επανέλθουν σε ανοδική πορεία και καθορίζουν έτσι την πορεία του ανθρώπινου βίου.
Η αναζήτηση των θετικών πρόσημων των δεικτών της οικονομίας είναι το ζητούμενο για τους κρατούντες και όχι οι ανάγκες του ανθρώπου (πρώην πολίτη) για να διάγει ένα ευδαιμονικό βίο.

Πρόκειται, για την απόλυτη καταστροφική συνταγή, για τον άνθρωπο!
Η απόλυτη ξευτίλα της υπόστασης του ανθρώπινου γένους.

Ένα καλό παράδειγμα ότι έχει χαθεί ο έλεγχος της κατάστασης αποτελεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον παραπάνω σύγχρονο οικονομικό ορισμό, Underpopulation, η Κίνα και η Ινδία έχουν δημογραφικό πρόβλημα!!
Ενώ η Ευρώπη μαστίζεται από την ανεργία, ευνοείται η μετανάστευση,
επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί νέοι για να συμπληρώσουν το κλάδο του εργατικού δυναμικού, αλλά στην ουσία, στην υποτονική δύση, δεν υπάρχει η αντίστοιχη προσφορά εργασίας.

Αυτό που δεν λέγεται είναι ότι, στην Ευρώπη της υπογεννητικότητας χρειάζεται να εισαχθούν άτομα αλλά δεν υπάρχουν δουλειές για να εργασθούν και αυτό σημαίνει πολύ χαμηλό βιωτικό επίπεδο, που συνεπάγεται με κοινωνικές αναταραχές και ανακατατάξεις. Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι οι κρατούντες είναι διατεθειμένοι να υποστηρίξουν με κάθε κόστος αυτή τη γραμμή, διαφορετικά κατέρρευσε ο καπιταλισμός. Αυτό το αδιέξοδο θα ήταν πιο διαχειρίσιμο εάν δεν υπήρχαν τόσοι ηλικιωμένοι! (και να δώσετε σημασία σε αυτό)

Δηλαδή, από την πόλη-κράτος του αρχαίου κόσμου κρατήσαμε μόνο το ότι, σημασία έχει το καλό του συνόλου και όχι της μονάδας, αντικαταστήσαμε τα ιδανικά και τις αξίες με την ανηθικότητα και την εκμετάλλευση για να επιστρέψει η τυραννία και να ξαναγυρίσουμε στο μηδέν, δηλαδή να κλείσει ο κύκλος, κάτι που σημαίνει ότι, επόμενη κίνηση είναι η αποκατάσταση των αξιών και η ανόρθωση του κοινωνικού συνόλου. Ποτέ στην ιστορία αυτό δεν έγινε αναίμακτα, κατ’ επέκταση το ερώτημα που τίθεται είναι, εάν θα οδηγηθούμε εμείς σαν πρόβατα στη σφαγή ή αν θα σφάξουμε τα θεριά εμείς!

___________________________________

Βιάστηκα να γράψω ότι δεν υπάρχουν στοιχεία στο Ελληνικό διαδίκτυο!

Στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων υπάρχει “Εθνική Έκθεση Στρατηγικής για τις Συντάξεις” έκδοσης 2005 , 44 σελίδων. http://www.ggka.gr/syntaxeis_par_2005_el.pdf
Στη σελίδα 12 υπάρχει ο Πίνακας 5: Δημογραφική Πυραμίδα αρρένων και θηλέων το 2005, 2010, 2030 και 2050, από όπου και τα γραφήματα που παραθέτω.

Ένα πολύ ενδιαφέρον διάγραμμα βρίσκεται στην σελίδα 7 όπου η Υψηλή εκδοχή με την Χαμηλή εκδοχή έχουν διαφορά 3,5 εκατομμύρια πληθυσμό!
Αιτιολογία είναι η μετανάστευση.

“Στη «χαμηλή εκδοχή» προβλέπεται περαιτέρω μείωση της γονιμότητας των μικρών αναπαραγωγικών ηλικιών, μικρή αύξηση του προσδόκιμου ζωής και χαμηλότερη ροή μεταναστών.
Στην «υψηλή εκδοχή», αντίθετα, προβλέπεται αύξηση της γονιμότητας (μεγαλύτερη στις ηλικίες πάνω από 29 ετών), μεγαλύτερη αύξηση του προσδόκιμου ζωής και μεγάλη ροή μεταναστών.
Η «ενδιάμεση εκδοχή» προβλέπει συγκρατημένη αύξηση της γονιμότητας (ιδίως στις ηλικίες πάνω από 30 ετών), αύξηση του προσδόκιμου ζωής και διατήρηση της ροής μεταναστών στα σημερινά επίπεδα.”

Στη σελ. 10…

Προβολές Δημογραφικού Ελλάδος1 Ποσοστό πληθυσμού ηλικίας 65+ / Πληθυσμό ηλικίας 0-14 2 Ποσοστό πληθυσμού ηλικίας 65+ και 0-14 / Πληθυσμό ηλικίας 15-64 3 Ποσοστό πληθυσμού ηλικίας 65+ / Πληθυσμό ηλικίας 15-64

Bloger
Δηλαδή: Στην Ελλάδα, το 2005, από 7,5 εκ. πληθυσμού εξαρτώταν οικονομικά 3,5 εκ. άλλοι άνθρωποι, ενώ το 2050 προβλέπεται, από 6 εκ. να εξαρτώνται 4,6 εκ.!
Όπως καταλαβαίνεται, το μαγαζάκι πάει για φούντο!
Το σίγουρο είναι ότι κάτι πρέπει να γίνει.

Σαν δυναμική χώρας, έχουμε αποδείξει ότι είμαστε πιόνια, ενώ σαν λαός που βλέπει τη χώρα του να βουλιάζει και δεν κάνει καμία διορθωτική κίνηση, μάλλον σημάδι του τέλους μου μοιάζει εμένα.

Φυσικά, Ελλάδα είναι αυτή, ποτέ δεν ξέρεις, ένας από μηχανής θεός μπορεί να παρουσιαστεί και να μας σώσει! Ταιριάζει άλλωστε στη ψυχοσύνθεση του Έλληνα, που τα έχει όλα κρεμασμένα στη πίστη του.

Όμως με όλα αυτά τα γεράκια από πάνω μας και εμείς να ποντάρουμαι στην τύχη ελπίζοντας, δεν ξέρω πόσο συνετό μπορεί να είναι αυτό.

Βέβαια… ξέχασα ότι τώρα ανήκουμε σε μια μεγάλη οικογένεια. Έχουμε αδέλφια να στηριχτούμε. Ήδη τα οργανωμένα αδέρφια μας, μας υπαγορεύουν τις διορθωτικές μας κινήσεις. Για το καλό μας φυσικά. Όπως συμπαραστάθηκαν παλαιότερα και σε άλλους συγγενείς.

Θα το δούμε παρακάτω αυτό.
__________________________________________

Άλλο άρθρο από το ΒΗΜΑ 18/5/1997.
Η πυραμίδα και το μανιτάρι, χωρίς κανένα γράφημα πυραμίδας;; παρουσιάζει ένα πίνακα με τα δημογραφικά δεδομένα της Ελλάδας για το 1990, 2010 και 2030.
Το ενδιαφέρον είναι ότι πηγή πληροφόρησης είναι η Παγκόσμια Τράπεζα, τομέας, έρευνα εργατικού δυναμικού!
Σε ένα σημείο του άρθρου διαβάζω:
“4. Η θέση των εργαζομένων επιδεινώνεται δραματικά μετά το 2010. ”http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=88315

δηλαδή ήδη από το 1997, γνωστό το θέμα, και άντε τώρα να μη βάζεις στο μυαλό σου ότι το γράφημα της πυραμίδας δεν μπήκε στο άρθρο γιατί απλά και η κουτσή Μαρία θα καταλάβαινε πόσο μεγάλο θέμα είναι αυτό.
Επίσης, άντε τώρα να με πείσεις ότι δεν ήταν προδοτική κάθε κυβέρνηση από τότε, και ότι δεν είχαν σκοπό να παραδώσουν τη χώρα στις Κεντρικές Τράπεζες.
_______________________________________________

Η CIA σε έκθεσή της, -2001- αναλύει το πως και το γιατί των παγκόσμιων ανακατατάξεων -λόγω της παγκόσμιας γήρανσης/υπογεννητικότητας-, τη “Νέα Οικονομία” και τα χαρακτηριστικά των ριζικών αλλαγών που έρχονται στο παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό με τη μετανάστευση, τη διάλυση της μεσαίας τάξης, την τεχνολογική επανάσταση καθώς και τις επιπτώσεις που θα έχουν στον άνθρωπο.
-μέρος στα ελληνικά-

_________________________________________

Ένα εξίσου σημαντικό άρθρο “ξέφυγε” το 2003, όταν κοντραρίζονταν Γαλλία και ΗΠΑ για τα επικείμενα συμφέροντά των στο Ιράκ, με κατάληξη ο Αμερικανός συγγραφέας του άρθρου, στο τέλος, να ειρωνεύεται την “σοφία” της Ευρώπης και το Δημογραφικό πρόβλημα που θα έπρεπε να επιλύσει!
Δείτε εδώ: http://wp.me/p1HAa1-tm

_____________________________________

Άλλο άρθρο από την Καθημερινή 08-01-04,

H δημογραφική γήρανση εξελίσσεται ανησυχητικά

Ως μία από τις πιο ανησυχητικές εξελίξεις, χαρακτηρίζει το Δελτίο της ALPHA, τη δημογραφική γήρανση του πληθυσμού.

«Παρά το γεγονός ότι ο δείκτης γονιμότητας αυξήθηκε ελαφρώς από 1,45 παιδιά ανά γυναίκα το 1990 σε 1,47 το 2001, εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερα από το επίπεδο αναπλήρωσης 2:1. Kαθώς μάλιστα η γενιά των ανθρώπων που γεννήθηκαν αμέσως μετά τον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο φθάνει σε ηλικία συνταξιοδότησης, το πρόβλημα της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών συστημάτων θα γίνεται ολοένα και πιο σοβαρό.

Tο δημογραφκό πρόβλημα στην Eλλάδα είναι εντονότερο. O δείκτης εξάρτησης ήταν το 1990 χαμηλότερος απ’ ό,τι στην E.E. των 15 (20,4% έναντι 21,6%). Tο 2000 η κατάσταση έχει αντιστραφεί. H Eλλάδα έχει δείκτη δημογραφικής εξάρτησης 25,6% έναντι 24,35 στην Eυρώπη. H διαφορά αυτή αναμένεται να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο.

H αύξηση του ποσοστού απασχόλησης τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με ένα ελαφρύ μεταναστευτικό ρεύμα που αναμένεται από τις χώρες της Διεύρυνσης θα αυξήσουν ίσως τους βαθμούς ελευθερίας στο χειρισμό των ασφαλιστικών θεμάτων. Πράγματι, στις χώρες της Διεύρυνσης, τα υψηλά επίπεδα γονιμότητας στις δεκαετίες του ’70 και του ’80 δημιούργησαν μια πιο «νεανική» πληθυσμιακή διάρθρωση από την Eυρωπαϊκή Eνωση των 15 κρατών–μελών.

_____________________________________

Οι πιο ουδέτεροι Καναδοί, κάποιες φορές διατυπώνουν την αλήθεια λίγο πιο καθαρά από τα άλλα κράτη.
Η επιτροπή του Κοινοβουλίου του Καναδά, σε έκθεσή του Οκτ. 2005, μεταξύ άλλων ανφέρει:
Κοινοβούλιο του Καναδά
Η δημογραφική ωρολογιακή βόμβα: Αντιμετωπίζοντας τις επιπτώσεις της δημογραφικής αλλαγής ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ
· Από το 2000, η μετανάστευση αντιπροσώπευε περισσότερο από το 60% της παρατηρούμενης αύξησης του πληθυσμού στον Καναδά, και θα είναι πιο δύσκολο για τον Καναδά να προσελκύσει μετανάστες μέσα στα επόμενα 10-20 χρόνια από τη στιγμή που θα υπάρχει ανταγωνισμός με άλλες χώρες για τους μετανάστες και οι παραδοσιακές πηγές προέλευσης των μεταναστών αντιμετωπίζουν τη γήρανση του πληθυσμού και την υπογεννητικότητα. (σελ. 7, 28)

_____________________________________

Η Ε.Ε. μιλάει καθαρά ήδη από το 2006 για τις δύσκολες μέρες που έρχονται.
Αυτό που θεωρώ σημαντικό εδώ είναι, όπως θα δει πολύ καθαρά ο σοβαρός αναγνώστης του παρακάτω κειμένου, οι ριζικές αλλαγές που πρόκειται να γίνουν (τώρα μόνο αρχίζουμε να βλέπουμε προς ποια κατεύθυνση).
Παρά την εκλεπτυσμένη γλώσσα και τη μέθοδο της ωραιοποίησης κάποιων συγκεκριμένων παραγράφων του κειμένου, ο ίδιος σοβαρός αναγνώστης που θα μελετούσε το κείμενο όταν εκδόθηκε, το 2006, και αν το μελετούσε ξανά το 2011, θα έφτανε σε δύο διαφορετικά συμπεράσματα.
Το 2006 θα το έπαιρνε για “ένα ακόμα κείμενο” ενώ το 2011 θα τον έπιανε τρόμος. (οι υπογραμμίσεις δικές μου)

* Σημείωση: όπου αναγράφεται η λέξη εξαρτημένος νοείται οικονομική εξάρτηση (συνταξιοδότηση και άλλες παροχές). Μεταφέρω τη λέξη εξαρτημένος όπως τη βρήκα στο κείμενο, αλλά στην έρευνα (από τις συνημμένες του κειμένου παραπομπές) προκύπτει πάντα η οικονομικού τύπου εξάρτηση. Οπότε, σαν εξάρτηση (dependency) νοείται η οικονομική.
Έκθεση 2009 δημογραφικής γήρανσης: βασικές παραδοχές και μεθοδολογίες προβλέψεις για την ΕΕ των 27 κρατών μελών (2007-2060)
. Η έκθεση σε PDF*

Στην ιστοσελίδα λοιπόν της Ε.Ε., EUROPA > Σύνοψη της νομοθεσίας της ΕΕ > Απασχόληση και κοινωνική πολιτική > Κοινωνική κατάσταση και κατάσταση της απασχόλησης στην ευρώπη

Το δημογραφικό μέλλον της Ευρώπης: μετατροπή μιας πρόκλησης σε ευκαιρία

Την ώρα που η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια δημογραφική πρόκληση, η Επιτροπή, η οποία εννοεί να μετατρέψει αυτό το κρίσιμο ζήτημα σε ευκαιρία, δημοσιεύει ανακοίνωση στην οποία παρουσιάζει τους στόχους της στον τομέα της απασχόλησης των ηλικιωμένων, του εκσυγχρονισμού της κοινωνικής προστασίας και της δημογραφικής ανανέωσης της Ευρώπης.
ΠΡΑΞΗ
Ανακοίνωση της Επιτροπής της 12ης Οκτωβρίου 2006 με τίτλο «Το δημογραφικό μέλλον της Ευρώπης, μετατροπή μιας πρόκλησης σε ευκαιρία» [COM(2006) 571 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

ΣΥΝΟΨΗ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αντιμετωπίζει σήμερα δημογραφική παρακμή, μικρή φυσική αύξηση και γήρανση τμήματος του πληθυσμού. Για να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση, η Επιτροπή διατυπώνει ορισμένες συστάσεις, στηριζόμενη, μεταξύ άλλων, στην αναθεωρημένη στρατηγική της Λισσαβόνας, προκειμένου να επωφεληθεί η ΕΕ όσο το δυνατόν περισσότερο από τις ευκαιρίες που προσφέρει η επιμήκυνση του χρόνου ζωής, αλλά και να εγκαινιάσει μια δημογραφική ανανέωση.

Η δημογραφική γήρανση στην Ευρώπη: τάσεις και προοπτικές

Η γήρανση του πληθυσμού (δηλαδή το ποσοστό των ηλικιωμένων στον συνολικό πληθυσμό) είναι αποτέλεσμα της σημαντικής προόδου που επιτεύχθηκε στον οικονομικό, τον κοινωνικό και τον ιατρικό τομέα από την άποψη των υπηρεσιών που παρέχονται στους Ευρωπαίους. Αυτή η γήρανση του πληθυσμού είναι αποτέλεσμα πολλών ταυτόχρονων δημογραφικών τάσεων:

 • ο μέσος αριθμός τέκνων ανά γυναίκα είναι 1,5 τέκνα στην ΕΕ το 2006, ενώ το κατώτατο όριο αντικατάστασης των γενεών είναι 2,1. Η ΕΕ προβλέπει δείκτη 1,6 για το 2030·
 • η πτώση της γονιμότητας («baby crash») ακολούθησε την έκρηξη των γεννήσεων («baby-boom»), η οποία προκαλεί το μεγάλο μέγεθος της ηλικιακής κατηγορίας των ατόμων 45-65 ετών στον ευρωπαϊκό πληθυσμό και θέτει ορισμένα προβλήματα σχετικά με τη χρηματοδότηση των συντάξεων·
 • το προσδόκιμο επιβίωσης (που αυξήθηκε κατά 8 έτη από το 1960 έως το 2006) θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 5 ακόμη έτη από το 2006 έως το 2050 και συνεπώς να οδηγήσει σε αύξηση του ποσοστού των ατόμων που φθάνουν στις ηλικίες των 80 και 90 ετών, στις οποίες η ευπάθεια και η αναπηρία είναι συχνές·
 • η μετανάστευση (1,8 εκατομμύρια μετανάστες προς την ΕΕ το 2004, 40 εκατομμύρια το 2050 σύμφωνα με τις προβλέψεις της Eurostat) μπορεί να αντισταθμίσει τις συνέπειες της χαμηλής γονιμότητας και της επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής.

Εξαιτίας αυτών των τάσεων, ο συνολικός πληθυσμός της ΕΕ θα μειωθεί ελαφρά, αλλά θα γίνει και πολύ πιο ηλικιωμένος. Ο ενεργός πληθυσμό των Ευρωπαίων (άτομα ηλικίας από 15 έως 64 ετών) θα μειωθεί κατά 48 εκατομμύρια από το 2006 έως 2050, ενώ το ποσοστό εξάρτησης αναμένεται να διπλασιαστεί και να φτάσει στο 51% το 2050. Αυτή η δημογραφική αλλαγή θα συνοδεύεται από βαθιές κοινωνικές ανακατατάξεις (κοινωνική προστασία, στέγαση, εργασία) σε όλες τις χώρες τις οποίες αφορά η πρόκληση της γήρανσης του πληθυσμού.

O αντίκτυπος της γήρανσης του πληθυσμού

Κατά την επόμενη δεκαετία, ο ενεργός πληθυσμός θα μειωθεί, καθώς πολλοί «baby-boomers» θα πάρουν τη σύνταξή τους. Αυτή η μείωση του ενεργού πληθυσμού μπορεί να επηρεάσει το ποσοστό οικονομικής ανάπτυξης, αν οι σημερινές τάσεις και πολιτικές παραμείνουν αμετάβλητες. Η αποφασιστική εφαρμογή της ατζέντας της Λισσαβόνας θα πρέπει να επιτρέψει να ξεπεραστεί αυτό το κρίσιμο στάδιο χρησιμοποιώντας πλήρως τις δυνατότητες αυτών των έμπειρων εργαζομένων, αλλά παράλληλα προσφέροντας ποιοτική κατάρτιση στους νεότερους.

Η γήρανση του πληθυσμού θα έχει αντίκτυπο και στην κοινωνική προστασία και στα δημόσια οικονομικά. Με βάση τις σημερινές πολιτικές, η γήρανση θα προκαλέσει σημαντικές αυξητικές πιέσεις στις δημόσιες δαπάνες. Αυτά τα δημοσιονομικά ελλείμματα ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τη μελλοντική ισορροπία των συστημάτων συνταξιοδότησης και κοινωνικής προστασίας γενικά, αλλά και τις δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης ή τη λειτουργία του ενιαίου νομίσματος. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις των κρατών μελών έχουν ήδη αναλάβει δράση, ιδίως στους τομείς των δημόσιων συστημάτων συνταξιοδότησης και του εκσυγχρονισμού της κοινωνικής προστασίας. Τέλος, η καλύτερη προσαρμογή των υπηρεσιών υγείας και η υιοθέτηση μιας προληπτικής προσέγγισης όσον αφορά τις χρόνιες νόσους θα μπορούσε να μειώσει στο μισό τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία και τη φροντίδα εξαρτημένων ατόμων.

Μια εποικοδομητική απάντηση στη δημογραφική πρόκληση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καθορίσει ένα πλαίσιο πέντε προσανατολισμών για την αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων των επομένων ετών:

 • μια Ευρώπη που ενθαρρύνει τη δημογραφική ανανέωση βελτιώνοντας τις δυνατότητες συνδυασμού της επαγγελματικής με την ιδιωτική και την οικογενειακή ζωή (γονική άδεια, περισσότερο ευέλικτη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, εφαρμογή των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βαρκελώνης σχετικά με τη φύλαξη των παιδιών)·
 • μια Ευρώπη που δίνει αξία στην εργασία με περισσότερες θέσεις απασχόλησης και μεγαλύτερο παραγωγικό βίο: η ΕΕ επιθυμεί να βελτιώσει τα συστήματα εκπαίδευσης και να ευνοήσει τα συστήματα της «ευελιξίας με ασφάλεια» που πρέπει να διευκολύνουν τις μετακινήσεις μεταξύ των διαφόρων φάσεων του κύκλου ζωής (μεγαλύτερη ευελιξία των αγορών εργασίας σε συνδυασμό με μέτρα διά βίου κατάρτισης). Αξία στην εργασία σημαίνει επίσης καταπολέμηση των προκαταλήψεων που οδηγούν σε διακρίσεις εις βάρος των ηλικιωμένων, αλλά και προώθηση μιας πραγματικής πολιτικής δημόσιας υγείας σε ευρωπαϊκή κλίμακα (καταπολέμηση του καπνίσματος, του αλκοολισμού και της παχυσαρκίας) προκειμένου να μειωθούν οι διαφορές ως προς το προσδόκιμο επιβίωσης (οι οποίες συνδέονται άμεσα με το βιοτικό επίπεδο και το επίπεδο εκπαίδευσης)·
 • μια πιο παραγωγική και πιο αποδοτική Ευρώπη χάρη στη στρατηγική της Λισσαβόνας που αναπροσανατολίστηκε από το 2005. Αυτή η ανανεωμένη στρατηγική θα επιτρέψει στους διάφορους οικονομικούς παράγοντες να αξιοποιήσουν πλήρως τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι δημογραφικές αλλαγές·
 • μια Ευρώπη οργανωμένη για να υποδεχθεί και να ενσωματώσει τους μετανάστες: η, ελκυστική για τους μετανάστες, ΕΕ έχει αναλάβει, από κοινού με τα κράτη μέλη, την ανάπτυξη μιας κοινής πολιτικής νόμιμης μετανάστευσης. Πράγματι, κατά τα επόμενα 20 έτη, η Ευρώπη θα χρειαστεί να προσελκύσει ειδικευμένο εργατικό δυναμικό από το εξωτερικό προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Η Ένωση θα πρέπει επίσης να προωθήσει την πολυμορφία και να καταπολεμήσει τις προκαταλήψεις για την καλύτερη οικονομική και κοινωνική ένταξη των μεταναστών·
 • μια Ευρώπη με βιώσιμα δημόσια οικονομικά: προκειμένου να εξασφαλιστεί επαρκής κοινωνική προστασία και δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών στα περισσότερα κράτη μέλη, απαιτείται να καταβληθεί προσπάθεια δημοσιονομικής λιτότητας, ιδίως στο επίπεδο της μεταρρύθμισης των συνταξιοδοτικών συστημάτων. Επίσης, το επίπεδο κάλυψης και το επίπεδο των εισφορώνθα πρέπει να προσαρμοστούν στην ανάπτυξη της ιδιωτικής αποταμίευσης και των κεφαλαιοποιητικών συστημάτων

ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Έγγραφο εργασίας της Επιτροπής – Έκθεση για τη δημογραφία 2008: Ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών σε μια γηράσκουσα κοινωνία
[SEC
(2008) 2911 – Δεν έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα].
Το 2008, η δημογραφική ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) έφτασε σε μία καμπή, αν λάβουμε υπόψη την ταχεία γήρανση του πληθυσμού της Ευρώπης. Πράγματι, από το 2008 και για τα είκοσι πέντε επόμενα χρόνια, το ποσοστό του πληθυσμού ηλικίας από 60 ετών και άνω αναμένεται να αρχίσει να αυξάνεται κατά 2 εκατομμύρια ετησίως κατά μέσο όρο. Ενώ, το ποσοστό του ενεργού πληθυσμού αναμένεται να μειώνεται κατά 1 με 1,5 εκατομμύριο ετησίως από το 2014.

Η δημογραφική αυτή εξέλιξη αναμένεται να έχει σημαντικές συνέπειες σε επίπεδο οικονομικής μεγέθυνσης και βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών των κρατών μελών της ΕΕ. Συνιστά επίσης παράγοντα μεταβολής της δομής των οικογενειών της Ευρώπης. Συνεπώς, η χρήση στατιστικών στοιχείων σε θέματα δημογραφίας θα επιτρέψει να δοθεί κατεύθυνση στις κοινωνικές πολιτικές και τις πολιτικές που αφορούν την οικογένεια.

Bloger:
Αν τώρα, μετά από όλα αυτά που προαναφέρθηκαν, κάποιος ακόμα δεν καταλαβαίνει, θα του τα κάνουμε πιο λιανά.

Ναι μεν η Ευρώπη θέλει εργατικά χέρια για να μπορεί να συντηρήσει το ασφαλιστικό σύστημα αλλά δεν υπάρχει προσφορά εργασίας και η ανεργία φουντώνει. Παρόλα αυτά επέλεξε πολιτική εισροής μεταναστών γιατί απλά η Ευρώπη αργοπεθαίνει. (δες πίνακα παρακάτω)

Πολλά χρόνια τώρα η Ε.Ε. βλέπει να οδηγείται σε αδιέξοδο, αφού, το λαμπρό οικοδόμημα των κοινωνικών παροχών (που ανέβασε τόσο πολύ το βιωτικό επίπεδο στην Ευρώπη) δεν είναι πια  βιώσιμη κατάσταση λόγω του δημογραφικού.
(εκεί που το 1960 οι εισφορές 5 εργαζόμενων κάλυπταν συντάξεις, νοσοκομεία κλπ παροχές για 1 εξαρτημένο, σε λίγα χρόνια 1 εργαζόμενος θα πρέπει να καλύπτει κοινωνικές παροχές για 1 εξαρτημένο! Πράγμα αδύνατο!)

Για αυτό το λόγο η Ε.Ε. είναι υποχρεωμένη να αλλάξει τα πολιτικά δεδομένα, με τη μόνη διαφορά ότι, ενώ το πρόβλημα ήταν εμφανές πολλά χρόνια τώρα, δεν ελήφθησαν τα ανάλογα μέτρα νωρίτερα, μόνο και μόνο για να μην ανακοπεί η οικονομική απολαβή των εταιριών από τον εδραιωμένο καταναλωτισμό. Αντ’ αυτού, επέλεξε μεθόδους “πολιτικού εκσυγχρονισμού” όπως αυτή που βλέπουμε να εφαρμόζεται στο άβουλο πειραματόζωο, την Ελλάδα (και ακολουθούν και άλλες χώρες).

βλέπε σχετικό άρθρο εδώ
___________________________________

Άλλο άρθρο: 20 Ιουλίου, 2009

ΕCOFIN:
Η Δημογραφική Γήρανση μεγαλύτερο πρόβλημα από την Ύφεση

____________________________________

Στις 6 Μαΐου 2010, ένα άλλο δημοσίευμα οικονομικού ιστοχώρου με τίτλο The Greek Crisis Is A Demographics Wake-Up Call (Η ελληνική κρίση είναι ένα Δημογραφικό κάλεσμα αφύπνισης). Από τον τίτλο είναι εμφανές το θέμα και γίνεται σύγκριση των ηλικιακών πυραμίδων της Ελλάδας, των Η.Π.Α. και της Ιαπωνίας. http://www.businessinsider.com/the-greek-crisis-is-about-demographics-2010-5
…Τα προσωρινά μέτρα για τις διασώσεις και τα οικονομικά πακέτα στήριξης είναι ένα κάτι, αλλά χωρίς δραστικά μέτρα, τα διογκούμενα δημόσια ελλείμματα απλώς δεν είναι βιώσιμη κατάσταση για τον απλό λόγο ότι οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και δεν υπάρχουν αρκετοί νέοι για να ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό για να προσφέρουν επαρκή έσοδα στη κυβέρνηση και να στηρίξουν τις διαρκώς αυξανόμενες μη χρηματοδοτούμενες υποχρεώσεις.
Κατά την άποψή μου, η ρίζα του προβλήματος (εκτός από την προφανή ανευθυνότητα και τις κακές συνήθειες, στη διαχείριση των εξόδων, των περισσότερων κυβερνητικών στελεχών) είναι δημογραφικής φύσεως. Ο ευκολότερος τρόπος για να γίνει εμφανές το μέγεθος του προβλήματος είναι να δούμε την πρόβλεψη στα διαγράμματα του πληθυσμού.
Μια εντελώς αστήρικτη ανάπτυξη βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ιαπωνία. Επί του παρόντος, σχεδόν το 10% εκ του συνόλου των ανδρών και το 14% εκ του συνόλου των γυναικών είναι 70 και άνω. Μέχρι το έτος 2050, τα εν λόγω στοιχεία προβλέπεται να φθάσουν το 24% (άνδρες) και 33% (γυναίκες). Αν αυτές οι προβλέψεις είναι κάπως κοντά στην πραγματικότητα, η παρούσα δημοσιονομική ανισορροπία θα έπρεπε να είναι ένα παιχνιδάκι.
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι πολιτικοί πρέπει να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα αυτά όχι μόνο με προσωρινά ενισχυτικά πακέτα, αλλά με πραγματικά μέτρα ελέγχου των δαπανών για να μπει η οικονομία σε μια πορεία προς την αειφόρο ανάπτυξη. Ναι, τα σημαντικά μέτρα θα είναι επώδυνα και θα υπάρχουν πολλά περισσότερα που διακυβεύονται από τα φαινομενικά ανόητα προγράμματα όπως ο 13ος και 14ος μισθός. Πολιτικά, αυτό μπορεί να είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο εγχείρημα καθώς οι περισσότεροι πολιτικοί έχουν την τάση να παίζουν ανάλογα με τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων. Σύμφωνοι, δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις, αλλά πρέπει κάτι να θυσιάσουμε, εάν θέλουμε να αποφύγουμε την προφανή πορεία προς τη χρεοκοπία πολλών εθνών. Η Ελλάδα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για την αφύπνιση μας.”

__________________________________________
Στην αρχή του παραπάνω άρθρου υπάρχει σύνδεσμος παραπομπής με τίτλο “10 χώρες στα πρόθυρα μιας έντονης δημογραφικής κρίσης (22/2/2010) ”. http://www.businessinsider.com/10-countries-on-the-verge-of-a-demographic-crisis-2010-2#part-one-emerging-economies-with-out-of-control-population-growth-1
……
           Μεταβολή πληθυσμού έως το 2040 / ΑΕΠ  (σε δις)  (Ελλάδα +0,1/305)

Οι αναδυόμενες οικονομίες με ανεξέλεγκτη πληθυσμιακή αύξηση.
Πακιστάν +38%/167, Αίγυπτος +32%/188, Σαουδική Αραβία +54% /380

Σύνθετες οικονομίες που θα συρρικνωθούν και θα πεθάνουν
Ουκρανία -21%/116, *Νότια Κορέα -2,5%/800, Ρωσία -13%/1.255, Γερμανία -10%/3235, *Κίνα +7.5%/4.758, **Ιαπωνία -15%/5,049

*Μια απίστευτη αύξηση των ηλικιωμένων που θα σπάσει τη ραχοκοκαλιά του συστήματος κρατικών συντάξεων της Κίνας και της Νότιας Κορέας.
**Ιδιαίτερα επιβαρυμένη πληθυσμιακή πυραμίδα

Η.Π.Α. +22%/14.270

…… στο τέλος και αυτού του άρθρου υπάρχει παραπομπή σε άρθρο με τις 10 κυριώτερες προβλέψεις για την επόμενη δεκαετία. Από την έρευνα προκύπτει ότι η ομάδα που κάνει τις προβλέψεις ανήκει στο σκληρό πυρήνα των Ρεπουμπλικάνων.
http://www.businessinsider.com/stratfor-predictions-for-the-next-decade-2010-1#china-doomed-1 (22/1/2010)

Όλο σχεδόν το άρθρο στα Ελληνικά θα το βρείτε εδώ. Κλικ
Εδώ παραθέτω τις προβλέψεις για την Ευρώπη και την τελευταία παράγραφο του άρθρου με το Συμπέρασμα.

ΕΥΡΩΠΗ: Αυξημένη ένταση μεταξύ εγγενών και μεταναστών
“Για τους Ευρωπαίους, η νέα ευρωπαϊκή συνθήκη έχει σημασία όντως. Η Συνθήκη της Λισαβόνας είναι η πρώτη από δεκάδες συνθηκών που έκανε η ΕΕ, αλλά είναι η πρώτη που πραγματικά καταργεί τα περισσότερα από τα δικαιώματα άσκησης βέτο από ένα κράτος μέλος και έτσι θα έχουμε τη Γερμανία σε θέση να επιβάλει τη θέλησή της σε πολλά κράτη. Η Γερμανία πρόκειται να έχει άνοδο κατά τρόπο που δεν είχε από τα τέλη της δεκαετίας του 1930! Αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται να κατέβει με τα τανκς στην Πολωνία ή κάτι τέτοιο, αλλά πρόκειται να χρησιμοποιήσουν τη θεσμική εξουσία τους για να πιέσουν τους πάντες γύρω τους. Αυτό πρόκειται να προκαλέσει διχόνοια σε αξιοσημείωτο βαθμό αλλά και απρόβλεπτες καταστάσεις στην Ευρώπη.
Μια βαθιά ένταση θα αναδυθεί στην Ευρώπη μεταξύ των ελίτ και του ευρύτερου πληθυσμού. Ο γενικός πληθυσμός θα βιώσει πολιτιστικές εντάσεις με τους μετανάστες και θα δει  μεγάλο κύμα εργατικού δυναμικού να συρρέει, συμπιέζοντας τους μισθούς. Αυτή η δυναμική θα είναι ιδιαίτερα έντονη στον πυρήνα των κρατών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας. Η ελίτ που δημιούργησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρεθούν κάτω από την αυξανόμενη πίεση του ευρύτερου πληθυσμού. Η ένταση μεταξύ των οικονομικών συμφερόντων, της πολιτικής και της πολιτιστικής σταθερότητας θα καθορίσει την Ευρώπη. Ως εκ τούτου, οι σχέσεις μεταξύ των Ευρωπαίων θα είναι ολοένα πιο ασταθείς και απρόβλεπτες.”

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
«Εμείς δεν βλέπουμε την δεκαετία ως μια περίοδο αποφασιστικών αλλαγών. Μάλλον πρόκειται για μια περίοδο κατά την οποία οι βασικές διεργασίες παραμένουν σταθερές, εν όσο η αναδυόμενη δημογραφική διαδικασία λειτουργεί ως ο σημαντικότερος ρυθμιστής του συστήματος».
“Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στο επίκεντρο της παγκόσμιας εξουσίας. Μια χώρα με το 25 τοις εκατό της παγκόσμιας οικονομίας και με δυνάμεις, όπως το στρατό των ΗΠΑ δεν μπορούν να αγνοηθούν. Όμως, καθώς το δημογραφικό πρόβλημα αρχίζει να γίνεται κυρίαρχο, οι χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από αυτό το θέμα θα πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους προς το εσωτερικό.”
__________________________________________

Η Eurostat
στο http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/Migration_and_migrant_population_statistics δίνει τα δικά της στατιστικά για το 2009.
Το ημιδιαφανές είναι οι μετανάστες.

και στο http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/Population_structure_and_ageing

Δημογραφική σύγκριση της ΕΕ των 27, το 1990(ημιδιαφανές ) με το 2009
Δημογραφική πρόγνωση της ΕΕ των 27, το 2009(ημιδιαφανές ) με το 2060
….
Διάρθρωση του πληθυσμού το 2009

Τα ποσοστά των εξαρτημένων ηλικιών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μελέτη του επιπέδου στήριξης των νέων ή / και των ηλικιωμένων από τον εργαζόμενο πληθυσμό. Οι αναλογίες αυτές προκύπτουν από την αναλογία του μέγεθος των νέων και / ή των ηλικιωμένων σε σχέση με τον πληθυσμό σε ηλικία εργασίας. Το ποσοστό εξάρτησης των ηλικιωμένων για την ΕΕ-27 ήταν 25,6% το 2009. Ως εκ τούτου, υπήρχαν περίπου τέσσερα άτομα σε ηλικία εργασίας για κάθε άτομο ηλικίας 65 ετών και άνω στην ΕΕ-27. Το ποσοστό εξάρτησης των ηλικιωμένων στα κράτη μέλη κυμάνθηκαν από 16,2% στην Ιρλανδία έως 30,9% στη Γερμανία.

Ο συνδυασμός των δεικτών νέων και ηλικιωμένων (οικονομικά εξαρτημένων ομάδων) παρέχει το συνολικό ποσοστό εξάρτησης λόγω ηλικίας, η οποία το 2009 ήταν 48,9% στην ΕΕ-27 (εκτός από γαλλικά υπερπόντια διαμερίσματα), που δείχνει ότι αντιστοιχούσαν περίπου δύο άτομα σε ηλικία εργασίας για κάθε εξαρτώμενο άτομο. Το χαμηλότερο συνολικό ποσοστό ηλικιακής εξάρτησης παρατηρήθηκε στη Σλοβακία (38,0%) και τα υψηλότερα στη Γαλλία (53,9%).

Οι πυραμίδες πληθυσμού δείχνουν την κατανομή του πληθυσμού ανά φύλο και ανά πενταετία ηλικιακές ομάδες. Κάθε ράβδος αντιστοιχεί στο μερίδιο του συγκεκριμένου φύλου και ηλικιακής ομάδας στο σύνολο (άνδρες και γυναίκες μαζί) του πληθυσμού. Η πυραμίδα του πληθυσμού για την ΕΕ-27 το 2009 είναι στενή στο κάτω μέρος και διαμορφώνεται περισσότερο ως ρομβοειδείς λόγω του baby-boom της δεκαετίας του 1960.
Το baby boom ήταν ένα φαινόμενο που χαρακτηρίστηκε από τα υψηλά ποσοστά γονιμότητας σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες από το τέλος του 2ου Παγκοσμίου πολέμου έως τα μέσα της δεκαετίας του 1960. Τα baby boom μωρά αντιπροσωπεύουν σήμερα ένα σημαντικό αριθμό του ενεργού πληθυσμού -γεννημένου σε ένα διάστημα 20 χρόνων- που πλησιάζει η ώρα τώρα να μπει στη σύνταξη (αυτό προκύπτει από την σύγκριση των πληθυσμιακών πυραμίδων του 2009 και του 1990.

Οι προηγούμενες και οι τρέχουσες τάσεις της γήρανσης του πληθυσμού στην ΕΕ

Η γήρανση του πληθυσμού είναι μια μακροπρόθεσμη τάση που ξεκίνησε πριν από πολλές δεκαετίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η γήρανση είναι ορατή στο χάρτη της ηλικιακής δομής του πληθυσμού καθώς το αυξανόμενο ποσοστό των δικαιωμάτων των ηλικιωμένων και η ταυτόχρονη μείωση του ποσοστό των εργαζομένων ατόμων, επιδρά στο ηλικιακό σύνολο του πληθυσμού.

Στις δύο τελευταίες δεκαετίες, το ποσοστό του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας στην ΕΕ-27 αυξήθηκε κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ το ποσοστό του ηλικιωμένου πληθυσμού αυξήθηκε κατά 3,3 ποσοστιαίες μονάδες. Ως αποτέλεσμα, η κορυφή της πυραμίδας της ΕΕ-27 ηλικιών για το 2009 έγινε μεγαλύτερη, σε σύγκριση με το 1990 (βλέπε σχήμα 1). Η αύξηση του σχετικού μεριδίου των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να εξηγηθεί από την αύξηση της διάρκειας ζωής – ένα μοτίβο που είχε επιβεβαιωθεί για αρκετές δεκαετίες, καθώς το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί ενώ συχνά αναφέρεται ως «γήρανση στην κορυφή» της πυραμίδας του πληθυσμού.

Από την άλλη πλευρά, τα χαμηλά επίπεδα γονιμότητας έχουν διατηρηθεί σε όλη την ΕΕ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του ποσοστού των νέων στο σύνολο του πληθυσμού. Η διαδικασία αυτή, γνωστή ως «γήρανση της βάσης», ορατή στη βάση της πυραμίδας των ηλικιών, όπως φαίνεται μεταξύ 1990 και 2009.

Η εξέλιξη της μέσης ηλικίας της ΕΕ-27 του πληθυσμού παρέχει επίσης μια εικόνα της γήρανσης του πληθυσμού. Στην ΕΕ η μέση ηλικία αυξήθηκε από τα 35,2 χρόνια το 1990 σε 40,6 χρόνια το 2009. Η μέση ηλικία αυξήθηκε σε όλα τα κράτη μέλη κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ενώ αυξήσεις άνω των έξι ετών καταγράφηκαν στη Σλοβενία, την Πορτογαλία, τη Λιθουανία και την Ισπανία.

Οι μελλοντικές τάσεις γήρανσης του πληθυσμού.
Τα στοιχεία του 2008 του πληθυσμού της Eurostat (EUROPOP2008) δείχνουν ότι η γήρανση του πληθυσμού είναι πιθανό να επηρεάσει όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το σενάριο που οδηγεί στις προβλέψεις αυτές που αφορούν τον πληθυσμό, είναι ένα από τα πολλά πιθανά σενάρια αλλαγής του πληθυσμού και στοχεύουν να παρέχουν πληροφορίες για το πιθανό μελλοντικό μέγεθος και τη δομή του πληθυσμού. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, ο πληθυσμός της ΕΕ θα είναι ελαφρώς αυξημένος το 2060, ενώ η ηλικιακή δομή του πληθυσμού θα είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι είναι τώρα. Ο πληθυσμός προβλέπεται να αυξηθεί κατά 5% περίπου μέχρι το 2035, και στη συνέχεια να μειωθεί σταδιακά κατά σχεδόν 3% μέχρι το 2060. Κατά την ίδια περίοδο (2008-2060), η μέση ηλικία του πληθυσμού της ΕΕ-27 προβλέπεται να αυξηθεί έως 47,9 χρόνια. Ο πληθυσμός της εργάσιμης ηλικίας αναμένεται να μειωθεί σταθερά, ενώ τα ηλικιωμένα άτομα είναι πιθανό να αντιπροσωπεύουν ένα όλο και μεγαλύτερο μερίδιο του πληθυσμού - άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω θα αντιστοιχούν σε περισσότερο από 30,0% του πληθυσμού της ΕΕ μέχρι το 2060 (17,2% το 2009).

Μια άλλη πτυχή της γήρανσης του πληθυσμού είναι η προοδευτική γήρανση του πληθυσμού των μεγαλύτερων ορίων ηλικίας, καθώς και η σχέση των ορίων των πιο ηλικιωμένων αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό από ότι οποιαδήποτε άλλη κατηγορία ηλικίας του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 80 ετών και άνω στην ΕΕ-27 αναμένεται να τριπλασιαστεί σχεδόν από το 2060.

Ως αποτέλεσμα της αλλαγής του πληθυσμού μεταξύ των ηλικιακών ομάδων, το ποσοστό των εξαρτημένων ηλικιωμένων Ευρωπαίων της Ένωσης προβλέπεται να υπερδιπλασιαστεί από 25,6% το 2009 σε 53,5% μέχρι το 2060. Ο συνολικός δείκτης των εξαρτημένων ηλικιών (που υπολογίζεται ως ο δείκτης των εξαρτώμενων ατόμων, νέων και ηλικιωμένων, σε σχέση με το παραγωγικό δυναμικό του πληθυσμού από 15 έως 64 ετών) προβλέπεται να αυξηθεί από 48,9% το 2009 σε 78,5% μέχρι το 2060.

Οι πυραμίδες των ηλικιών για το 2009 και 2060 δείχνουν ότι ο πληθυσμός της ΕΕ αναμένεται να συνεχίσει να γερνάει. Στις επόμενες δεκαετίες, ο μεγάλος αριθμός των baby-boomers θα φουσκώσει τον συνολικό αριθμό των ηλικιωμένων. Η πυραμίδα του πληθυσμού δείχνει πως η διογκωμένη γενιά των baby boom κινείται προς τα επάνω, ενώ η μέση και η βάση της πυραμίδας (άτομα σε ηλικία εργασίας και τα παιδιά), αναμένεται να μειωθεί σημαντικά έως το 2060.

bloger: Τέλος, στην έκθεση λαμβάνονται υπόψιν, κάποια στατιστικά δεδομένα της Γερμανίας για τους μετανάστες.

Η Γερμανία συγκριτικά παρουσιάζει μεγάλο αριθμό αφίξεων, αλλά ο επίσης μεγάλος αριθμός αναχωρήσεων κρατά σταθερό σχεδόν τον αριθμό των μεταναστών σε σχέση με το σύνολο του πληθυσμού, συγκρινόμενη με ορισμένες άλλες χώρες. Τα στατιστικά του 2001 εκτιμούν ότι μόνο το 40% των μεταναστών εξακολουθούν να ζουν στη Γερμανία 10 χρόνια μετά την άφιξή τους, και λιγότερο από το 35% μετά από 25 χρόνια.

Μετά όμως, βλέποντας τον παραπάνω πίνακα, σκέφτομαι: “μήπως είμαστε καλά έτσι όπως είμαστε;”
Ο ΟΗΕ προβλέπει αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού από 6,1 δισεκατομμύρια στο 2000 σε 9,1 δισεκατομμύρια το 2050.

Η πορεία της Ε.Ε.
Με μόνο γνώμονα λοιπόν να καταβάλω την απαιτούμενη προσπάθεια για να κατανοήσω πια είναι η φύση του ευρύτερου συνόλου που ανήκουμε ή που είμαστε απόλυτα “εξαρτημένοι” εμείς οι κατοικούντες στην Ελλάδα, διαπιστώνω ότι:
Η Ε.Ε. είναι συνασπισμός που ίδρυσε η Ευρωπαϊκή ελίτ για να έχει ένα ενιαίο και δυνατό λόγο στο διεθνές γίγνεσθαι. Κάποτε αντιπροσώπευε το μισό παραγόμενο προϊόν της, ως το 1980 είχε πέσει στο 1/4,  σήμερα είναι κάτω από το 1/5 (19%), το 2030 προβλέπεται να είναι 11%, για να πέσει αργότερα κάπου γύρω στο 7%. Ως το 2050 η Ευρωπαϊκή οικονομία θα είναι μικρότερη από εκείνη της Λατινικής Αμερικής και αν η Ευρωπαϊκή ανάπτυξη συνεχίσει να υπολείπεται των ανταγωνιστών της, ως τα μέσα του τρέχοντος αιώνα η οικονομία της θα έχει συρρικνωθεί και θα είναι τόσο μικρή όσο της Αφρικής. Όσο για τις δημογραφικές τάσεις, το 1900 ένας άνθρωπος στους πέντε ήταν Ευρωπαίος και ένας στους 20 Αφρικανός, ενώ το 2050 προβλέπεται να ισχύει το ακριβώς ανάποδο. Η Ευρώπη στις αρχές το 20ου αιώνα αντιπροσώπευε το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού, στο τέλος του 21ου δεν θα αντιπροσωπεύει ούτε τα 4%.

Αυτή είναι η κλίμακα της πληθυσμιακής εξέλιξης ανά ήπειρο.

Στην προσπάθειά μου να είμαι όσο πιο αντικειμενικός γίνεται με την καταγραφή των Ευρωπαϊκών δεδομένων θεωρώ σημαντικό να γίνει και μια μικρή ιστορικο-ψυχολογική προσέγγιση:
Είναι πολλοί, και άγνωστοι σε μένα, οι παράγοντες που επηρεάζουν την εξέλιξη των ευρωπαϊκών δεδομένων επειδή το σύστημα είναι ιδιαίτερα υψηλής πολυπλοκότητας.
Όταν αποπειράσαι να απομακρυνθείς ώστε να δεις σαν μεγάλους οργανισμούς τις οντότητες ή συνασπισμούς (ΗΠΑ, Κίνα, Ευρώπη κλπ) και όταν μεγενθύνεις για να δεις ένα – ένα τα δομικά συστατικά που αποτελούν αυτούς τους οργανισμούς, διαπιστώνεις πολύ διαφορετικά πράγματα, που γίνονται ακόμα πιο πολύπλοκα αν λάβεις υπόψιν σου τις άπειρες θεωρίες που έχουν εμφανισθεί -κατάσταση ευνοούμενη από τον εδραιωμένο σχετικισμό (relativity)- με αποτέλεσμα τη σύγχυση. Το οφθαλμοφανές εύκολα μπορεί να καταταχθεί στη “θεωρία της συνωμοσίας”, όταν η ίδια η συνωμοσία είναι όχι μόνο οφθαλμοφανής αλλά και απαραίτητη (για το σύστημα ως έχει). Πρακτικές συνωμοτικού χαρακτήρα μπήκαν σε εφαρμογή για να εδραιώσουν πεποιθήσεις και προγραμματισμούς στο διυστικό νου του ανθρώπου. Ο ίδιος ζει μέσα στο χάος έχοντας χάσει την πολιτική του ευθύνη και την ταυτότητα του πολίτη. Σε αυτό το στάδιο, υποτάσσεται με απάθεια!

Η πρόσφατη ιστορία της Ε.Ε. 1946 – 1960

Η σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε σκοπό να θέσει τέλος στους συχνούς και αιματηρούς πολέμους μεταξύ γειτόνων, που κορυφώθηκε με το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Από το 1950, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα αρχίζει να ενώνει τις ευρωπαϊκές χώρες οικονομικά και πολιτικά, προκειμένου να εξασφαλισθεί η διαρκής ειρήνη. Το 1957, από τη Συνθήκη της Ρώμης δημιουργείται η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), ή «Κοινή Αγορά».

Όμως, είναι ιδιαίτερης σημασίας να δούμε, γιατί προέκυπτε αυτός ο ατέρμονος αλληλοσπαραγμός στην Ευρώπη.

Στο περιορισμένο του ήδη επιβαρυμένου χώρου εδώ, η ουσία που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι, η κύρια αιτία του σπαραγμού ήταν οι αποικίες και οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι των αποικιών ανά τον κόσμο.

Στον τεράστιο τότε ακόμα πλανήτη, τα αποικιοκρατικά έθνη αρχικά εποίκισαν όπου το καθένα είχε την ευχέρεια, αργότερα έρχονταν σε συμφωνίες μεταξύ των για να αποφύγουν συγκρούσεις συμφερόντων, (Berlin Act, Φεβρουάριος1885) αργότερα όμως άρχισαν να σπάνε τις συμφωνίες επιβουλεύοντας και υπονομεύοντας η μία μεριά την άλλη, (πάντα χρησιμοποιώντας τους ντόπιους, τάζοντας τους μελλοντική καλύτερη μοίρα) ώσπου τελικά, ουδείς εμπιστευόταν ουδένα και το μόνο που είχε μείνει “όρθιο” ήταν το συμφέρον του κάθε κράτους, του κάθε υποσυνόλου και η με κάθε τρόπο διατήρηση του κυριαρχικού του ρόλου.
Όλα αυτά εξελίσσονταν υπό την πίεση και τις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε περιόδου. Βιομηχανική επανάσταση, αγγλική αυτοκρατορία, η αναδυόμενη υπερδύναμη στη βόρεια Αμερική, η διαφορετική εσωστρεφής Ρωσική δύναμη.

Επειδή όμως η εξωστρέφεια δεν μπορεί να εκταθεί στο άπειρο, μετά ακολούθησε η περίοδος της εσωστρέφειας. Ο Κόσμος αντιστάθηκε στην εξάπλωση των Ευρωπαίων και αυτό είναι μια κοινή μοίρα που ενώνει τους δυτικοευρωπαίους -όχι την Ελλάδα-.

Η ιδέα της Ε.Ε., συμπίπτει χρονικά -αλλά όχι άσχετα- με την περίοδο των έντονων αντιδράσεων από τους καταπιεσμένους λαούς, κυρίως στις αποικίες, που ξεσηκώνονται κατά των ευρωπαϊκών αποικιοκρατικών εθνοτήτων.
Τη δεκαετία του ’50, πολλά αφρικανικά κράτη ενώνουν τις δυνάμεις τους μέσα από ομοσπονδίες και σηκώνουν το κεφάλι.
1947 – ιδρύεται το Πακιστάν και η Ινδία αποκτά την ανεξαρτησία της
1949 – η Ολλανδία αναγνώρισε επίσημα την ανεξαρτησία της Ινδονησίας
1950 – οι Mau Mau, αντάρτες εθνικιστικού κινήματος στην Κένυα δίνουν όρκο να διώξουν τους λευκούς
1954 – το Βιετνάμ κερδίζει τα γαλλικά στρατεύματα
1957 – Ανεξαρτησία της Γκάνα (πρώτη ανεξάρτητη χώρα στην Αφρική)
1960 – Ανεξαρτησία των χωρών της Καραϊβικής
1960 – Ανεξαρτησία των αφρικανικών χωρών.

(Τώρα πέστε μου εσείς, ποιο είναι το κοινό ιστορικό παρελθόν και άρα η σχέση της Ελλάδας με όλα τα προηγούμενα, ποια είναι η σχέση της Ελλάδας με την εσωστρεφή διαδικασία της κεντρικής Ευρώπης, και ποια είναι η κοινή μας μοίρα!!!)
ή λέτε ότι εκπολιτίστηκαν τώρα οι “συγγενείς μας” ;

Η Ευρώπη πασχίζει να ανασκουμπωθεί ώστε, ενωμένη και δυνατή, να ανακτήσει με κάθε τρόπο τον εξωστρεφή ρόλο της και πάλι. Ίσως αυτό ήδη να γίνεται με την εμπλοκή της Ευρώπης στο θέμα της Λιβύης. (και, μην ξεχνάτε πως είχαν μοιράσει τον κόσμο μετά το 2οΠ.Π. οι μεγάλες δυνάμεις)
Η πίεση είναι μεγάλη, γιατί όλοι οι δείκτες είναι στο κόκκινο.
Εμείς… η Ελλάδα σαν οντότητα, θα παίξει τον συνήθη υποτακτικό ρόλο της! Θα μας ρίξουν στη μοιρασιά και όταν εκείνοι δεν θα θέλουν φασαρίες πια, τότε εμείς θα ασκήσουμε την εξωτερική πολιτική μας, και θα απαιτούμε μια, πιο δίκαιη για εμάς μοιρασιά.
Περισσότερα εδώ

Συμπληρωματικά, την ίδια περίοδο που οι λαοί ανά το κόσμο ξεσηκώνονταν και η Ευρώπη συσπειρωνόταν με ένωση, στις ΗΠΑ, το μποϊκοτάζ των λεωφορείων αρχίζει στις 5 Δεκεμβρίου 1955 με την Rosa Parks να συλλαμβάνεται για την άρνηση της να δώσει τη θέση της σε έναν λευκό στο λεωφορείο. Το μποϊκοτάζ διαρκεί 381 ημέρες και τελειώνει με την κατάργηση της διάκρισης στις 21 Δεκεμβρίου 1956. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ο νεώτερος, γίνεται εθνικός ήρωας.
Δεκαετίες πριν από το μποϊκοτάζ και τις καθιστικές διαμαρτυρίες της δεκαετίας του 1950, αφροαμερικανοί χρησιμοποιούσαν την εξουσία τους ως καταναλωτές για να επιτευχθεί η κοινωνική αλλαγή. “Μην αγοράζετε σε περίπτωση που δεν μπορείτε να εργαστείτε” εκστρατείες ξεπήδησαν στα Βόρεια αστικά κέντρα – κυρίως στις αφροαμερικάνικες κοινότητες, όπως το Harlem και τα Νότια του Σικάγου, διαμαρτυρόμενοι για μεροληπτικές πρακτικές προσλήψεις.

Δεν είναι λοιπόν παράδοξο αυτό που ισχυρίζονται οι Αμερικάνοι ότι και κατά την επόμενη δεκαετία οι ΗΠΑ θα είναι η υπερδύναμη.
Εγκυκλοπαιδικά αναφέρουμε ότι, οι ΗΠΑ (το 4.5% του παγκόσμιου πληθυσμού) που ελέγχουν το 25% του παγκόσμιου πλούτου, έχουν παράνομους μετανάστες περίπου 12 εκ. ενώ άλλες πηγές μιλάνε για κοντά στα 20 εκ., οι οποίοι γεννάνε 500.000 – 700.000 παιδιά το χρόνο, η πλειοψηφία των οποίων είναι από τη γείτονα χώρα Μεξικό (33 γεννήσεις στις 1.000). Το Μάρτιο του 2007 το σύνολο των νόμιμων και παράνομων μεταναστών υπολογίζονταν στα 38 εκ..

Οι ΗΠΑ έχουν μπει πολλά χρόνια τώρα στη διαδικασία χτισίματος μιας βιώσιμης πυραμίδας ηλικιών και κατ επέκταση, μια στρατηγική του μεταναστευτικού πληθυσμού.
Πολλές χώρες με προβληματική πληθυσμιακή πυραμίδα έχουν ανάλογη μέριμνα.

Η πυραμίδα ηλικιών αποτελεί τη βάση του στρατηγικού σχεδιασμού κάθε οργανωμένης χώρας, καθώς οι δείκτες έδειχναν, πολλά χρόνια τώρα, ότι τα ανεπτυγμένα κράτη δεν θα άντεχαν για πολύ ακόμα τις κοινωνικές παροχές όπως τις είχαν σχεδιάσει.

Μελετώντας καλά τις παραπάνω πυραμίδες αντιλαμβάνεται κανείς ότι η σύνταξη στα 67 μοιάζει το λιγότερο οδυνηρό μέτρο, αφού η κατάσταση ως έχει δεν είναι βιώσιμη. Αναλυτές και επιστήμονες λένε ότι μέση λύση δεν υπάρχει. Οι περικοπές σε συντάξεις και σε άλλες κοινωνικές παροχές είναι μονόδρομος. (οι οποίες θα οδηγήσουν σε κοινωνικές συγκρούσεις αγνώστων προεκτάσεων)
Φυσικά δεν λείπουν και οι φωνές εκείνες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι, είτε με πολέμους είτε με πανδημίες θα επιτευχθεί η μείωση του γερασμένου πληθυσμού για να ισορροπήσει το σύστημα.
Άλλοι λένε ότι η Ελλάδα, λόγω των ιδιομορφιών της (απρόβλεπτη αντίδραση), είναι το πειραματόζωο της Ε.Ε. στα περί των περικοπών κοινωνικών παροχών και το γεγονός ότι ακολουθούν οι ΗΠΑ δεν έχει άλλο σκοπό από το να προσδώσει την ανάλογη αληθοφάνεια στο ζήτημα ώστε να μετριαστούν οι αντιδράσεις και να ακολουθήσει το ντόμινο αποδοχής χωρίς να χαθούν πολλοί φορολογούμενοι αμνοί που τροφοδοτούν τις εταιρείες.

Όπως και να έχει……

ΤΕΛΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Δημογραφικό
Οι αλχημείες που γίνονται -οι φούσκες για παράδειγμα- για την στήριξη του οικονομικού -μοντέλου- συστήματος, έχουν καταστήσει το δημογραφικό, σε σημαντικό παράγοντα της μακροοικονομίας, και οι καταγραφές δείχνουν καθαρά πλέον ότι ακόμα και τα δημοσιονομικά της πλουσιότερης χώρας δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος των κοινωνικών παροχών, υπό τις παρούσες συνθήκες!
Ενώ λοιπόν ο ορθολογισμός υπαγορεύει την αλλαγή της “οικονομικής τέχνης” (ως δημιούργημα του ανθρώπου) για να μπορεί να υποστηρίζει στο βέλτιστο την ανθρώπινη υπόσταση, αντί αυτού, εκείνο που βλέπουμε να αλλάζει είναι η πολιτική -σε παγκόσμιο επίπεδο- για να στηριχτεί το υπάρχον οικονομικό μοντέλο, που εξυπηρετεί το συμφέρον των ολίγων.
“Το Δημογραφικό Ζήτημα” -όπως περιγράψαμε παραπάνω- είναι ο νέος παράγοντας που έχει εισαχθεί στη μακροοικονομία του παραπαίοντος οικονομικού μοντέλου, και ονομάζεται “ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ”. Μια σύντομη περιγραφή των προεκτάσεων του φαινομένου αυτού -που άλλως είναι ασύλληπτες για τον νου του μέσου ανθρώπου- είναι: η δημιουργία συγκρουσιακών καταστάσεων και η συντήρηση της διχόνοιας στα αδύναμα κράτη – έθνη. Έτσι, δημιουργούνται τα μεταναστευτικά ρεύματα που τροφοδοτούν τις γερασμένες δυτικές κοινωνίες, που μαστίζονται από την υπογεννητικότητα και γιαυτό αδυνατούν να στηρίξουν το οικονομικό τους σύστημα.

Το δημογραφικό έχει γίνει ένα σημαντικό ζήτημα για την Ευρώπη, που είναι η μόνη Ήπειρος με πληθυσμό που μειώνεται -αν έχει κάποια σημασία ότι λιγοστεύουν οι Ευρωπαίοι (οι οποίοι επιλέγουν ευκαιρίες καριέρας εκτός Ευρώπης αλλά και πιο ανθρώπινες συνθήκες ζωής)-.
Κάτω από υγιείς συνθήκες, το δημογραφικό θα αντιμετωπίζονταν με διευκολύνσεις, παροχές και λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση της αύξησης των γεννήσεων. Αυτό όμως θα επέφερε τη μείωση των εσόδων, προς όλες τις κατευθύνσεις. Το ζήτημα αντιμετωπίζεται ως οικονομικός όρος,* με διορθωτικές κινήσεις στους δείκτες της οικονομίας, και για αυτό δεν έχει καμία σχέση με την βιολογική πλευρά του θέματος.
(Απανθρωπισμός του πολιτικού συστήματος)
*(underpopulation (υπο-πληθυσμός)=Μια κατάσταση στην οποία υπάρχουν πολύ λίγοι άνθρωποι για να αναπτύξουν πλήρως το οικονομικό δυναμικό μιας περιοχής. Ένας μεγαλύτερος πληθυσμός θα μπορούσε να στηριχθεί στην ίδια βάση άντλησης πόρων ή προσφέρονται περισσότερα από όσα μπορούν να καταναλωθούν.)

Μετανάστευση
Η Μετανάστευση, νόμιμη και παράνομη, αποτελεί πολιτική απόφαση της Ευρώπης, με τη διαφορά ότι γίνεται χωρίς τη βούληση του Ευρωπαίου πολίτη, γιατί οι κρατούντες γνωρίζουν ότι σε αντίθετη περίπτωση θα προέκυπταν εκτεταμένες αναταραχές παντού αφού οι πολίτες θα έβλεπαν το εισόδημά τους και τις ευκαιρίες τους να συρρικνώνονται.
(Ψεύδη του ΕΕ πολιτικού συστήματος)

Οικονομία
Οι κοινωνικές παροχές όπως έχουν σχεδιαστεί δεν έχουν μέλλον αφού οι ηλικιακές διαστρωματώσεις καταδεικνύουν το ανέφικτο. Δεν υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι για να πληρώνουν την υπερ-πληθώρα των συνταξιούχων. Ναι, η μεταναστευτική πολιτική θα μπορούσε να έχει αντίκρυσμα εάν υπήρχαν δουλειές για να απορροφηθούν.
(Απόκρυψη της αλήθειας του ΕΕ πολιτικού συστήματος)

Ο λαός εκλέγει το πολιτικό του σύστημα και αυτό του παρέχει υπηρεσίες βάσει του οικονομικού όρου underpopulation. Ο όρος αυτός εμπεριέχει την εξής ιδιότητα:  Η μείωση του πληθυσμού μπορεί να είναι δυσμενείς για μια οικονομία η οποία έχει δανειστεί ευρέως για την εξόφληση από τις νεότερες γενιές. Στη περίπτωση κατά την οποία, οι συνταξιούχοι που υποστηρίζονται μέσω ενός συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, δεν επενδύουν τις αποταμιεύσεις, και στη συνέχεια προκύψει ένα μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα, τότε η νέα γενιά μπορεί να μην είναι σε θέση να υποστηρίξει την παλαιότερη γενιά.

Άρα, μια όχι και τόσο επισφαλής πρόβλεψη για τα επόμενα χρόνια είναι η ακόλουθη:
η καπήλευση της Δημοκρατίας και η κακοδιαχείριση (συμφέροντα) θα οδηγήσει σε ταραχές μεταξύ των κοινωνικών στρωμάτων. Όπως είναι φυσικό, πάλι οι απλοί άνθρωποι θα πληρώσουν την νύφη, με τον επανασχεδιασμό των κοινωνικών παροχών, προς τα κάτω. Η μάχη τα επόμενα χρόνια αναμένεται να δοθεί μεταξύ των νέων και των ηλικιωμένων, αφού το σύστημα τώρα δανείζεται από το μέλλον των νέων και αργότερα οι νέοι δεν θα μπορούν να στηρίζουν τους ηλικιωμένους. Όσοι ηλικιωμένοι τα καταφέρουν τότε, μετά θα πρέπει να προσέξουν τις πανδημίες.

Οι δείκτες της οικονομίας -σε ένα πεπερασμένο κόσμο- δεν είναι δυνατόν να είναι σε συνεχόμενη ανοδική πορεία …επ’ άπειρον. Έφτασαν στο απόγειο και όπως είναι φυσικό, τώρα το οικοδόμημα γκρεμίζεται. Θα πιάσει πάτο και μετά θα αρχίσει πάλι ένα νέο παιχνίδι. Στο μεσοδιάστημα, οι κρατούντες, εκμεταλλευόμενοι την άγνοια, την αμάθεια, το φόβο κλπ, μετά από ταραχές ή πόλεμο, θα επαναπροσδιορίσουν τα δεδομένα πάνω στα οποία θα συνεχιστεί η κοινωνική εξέλιξη.
Άμοιρε κόσμε!!

Ότι και να είναι, στα δικά μας τώρα.

Ελλάδα
Οι Έλληνες πρέπει να δούμε το αυτονόητο της κατάστασης.
Οι πίνακες δείχνουν καθαρά ότι δεν υπάρχει βιωσιμότητα στην κατάσταση μας, ως έχει. Το κράτος χρειάζεται το κύμα των μεταναστών για να αναχαιτίσει (κατά το δυνατόν) τη μετάλλαξη της πυραμίδας σε μανιτάρι.
Το βιωτικό επίπεδο θα πέσει αρκετά και οι τάσεις θα το θέλουν ακόμα χαμηλότερα.
Οι κοινωνικές παροχές (συντάξεις, νοσοκομειακή περίθαλψη) θα μειωθούν σημαντικά.
Η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.
Το θέμα της εθνικής ασφάλειας θα τίθεται κάθε φορά που ο κόσμος θα εξεγείρεται (αφού ήδη θα έχουν προκύψει νέες εθνικές τραγωδίες ή επεισόδια).
Το πρόβλημα όμως είναι ότι, στο παρόν στάδιο της εξελικτικής μας συνέχειας, σαν χώρα είμαστε πιόνια και όχι παίχτες ενώ σαν λαός είμαστε θεωρητικοί κριτικοί και όχι ενεργοί δημιουργικοί πολίτες, και άρα ανίκανοι να ενωθούμε, να πετάξουμε έξω τα κόμματα και να χτίσουμε μια άμεση κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

(Σε άλλο άρθρο θα μπορέσουμε ΙΣΩΣ, να δούμε απλά πως να μην αρκούμαστε μόνο στη διαπίστωση (θεωρία) αλλά να ολοκληρώνουμε λογικά τη διαδικασία. (πράξη)

Προς το παρόν να δούμε το πιο εύκολο πρακτικό αυτονόητο.

Είναι γνωστό ότι η επαρχία γεννά παιδιά και ότι η ζωή είναι πιο ανθρώπινη εκεί (άσχετα πως οι περισσότεροι Έλληνες ζουν σε μεγαλουπόλεις και άρα οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν αυτό βιωματικά). Εκτός αυτού η ζωή στην πόλη έχει γίνει αφόρητη.
Υπάρχουν σοβαρές μελέτες στρατηγικής σημασίας που χρόνια φωνάζουν για αποκέντρωση αλλά ποτέ καμία κυβέρνηση έως τώρα δεν έκανε τίποτα. Γιατί; Και πάλι…. που είμαστε εμείς ως λαός; Ως πολίτες; Που είναι τα μέτρα ενίσχυσης της ιδέας της αποκέντρωσης;

Κάλεσμα: Αφού η ακόρεστη καταναλωτική δύναμη του Έλληνα θα είναι αναγκαστικά σε καταστολή για πολλά χρόνια, όσοι μπορούν να πάνε πίσω στα χωριά τους ή όσοι μπορούν να πάνε στην επαρχία, σε λίγα χρόνια θα έχουν βρει το νόημα της ζωής και της ευτυχίας, θα κάνουν πάλι παιδιά, άξια και ικανά τέκνα για να κυβερνήσουν αυτό το τόπο.
Όσοι έχουν την δυνατότητα να δραπετεύσουν από αυτή τη κατάσταση και δεν το κάνουν, εκτός από μαζοχιστές είναι και ζόμπι-εγκληματίες, τόσο ως προς τον εαυτό τους αλλά ειδικά ως προς τα παιδιά τους. Γιατί σημαίνει ότι ψάχνουν κάτι που δεν υπάρχει, και ζώντας τη δική τους πλάνη καταδικάζουν και τα παιδιά τους.
Παρά τις αντιδράσεις γνωστών, φίλων και οικογένειας, οι οποίοι υποκύπτουν σε γνωστή ασυνείδητη ψυχολογική κατάσταση, όπου η δική σας πρόθεση ακυρώνει -θέτει σε αμφισβήτηση- τη δική τους στάση ζωής και ασυναίσθητα εκφράζουν τους δικούς τους φόβους μέσω από τη δική σας θέση αλλά ακόμα από τη δική τους οπτική (είμαστε λαός με έλλειψη αυτοπεποίθησης επειδή έχουμε μάθει να δρούμε με το συναίσθημα και όχι με τη λογική).
Βάλτε κάτω μία κόλλα χαρτί, χωρίστε τη σε δύο στήλες, θετικά και αρνητικά, ζυγίστε τα και ρωτήστε τη καρδιά σας!

Η επαρχία είναι φτηνή, απλή, αληθινή και ανοιχτή.
Κάθε τι που θα της δώσει ζωή θα εισπράξει νόημα, ως ανταπόδοση.
Όσοι το καταφέρουν αυτό, και ας μην το καταλαβαίνουν τώρα, θα βιώσουν την αλήθεια της ανθρώπινης υπόστασης. Οι λαοί που το εφάρμοσαν άκμασαν. Κάτι που γνωρίζουν και μεταχειρίζονται οι μεγάλοι παγκόσμιοι παίχτες, τόσο για το καλό όσο και για το κακό.
Εάν επιτευχθεί αυτό, θα είναι σε θέση να ενεργοποιήσει και πάλι τον τροχό του τόπου μας, αλλά με την πρϋπόθεση να αναπτυχθεί και πάλι η παιδεία!
Μακρόπνοο αλλά μπορεί να σωθούν έτσι κάποια παιδιά από τις επόμενες πολλές γενεές, που έχουμε εμείς καταδικάσει δια του βίου μας τον τρόπο.

Ο άνθρωπος οφείλει να διάγει τον βίο του σε συμφωνία τόσο προς την συμπαντική, όσο και την ανθρώπινη φύση.

Και μην ξεχνάτε ότι, αν θέλουμε να αλλάξουμε κάτι, το σημαντικό είναι να δούμε πρώτα ποιοι πραγματικά είμαστε και μετά θα ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε.
Κυριαρχούμαστε από την κατάρα του λαού μας, (καθηλωμένοι απέναντι και όχι πλάι). Με τον ίδιο τρόπο που βλέπουμε στο γείτονά μας μόνο αυτά που μας χωρίζουν αντί του πλήθους εκείνων που μας ενώνουν, βλέπουμε και το κράτος σαν αντίπαλο αφέντη που δεν μας παρέχει αυτά που ζητάμε, αδυνατώντας να δούμε την αλήθεια, δηλαδή, ότι εμείς είμαστε το κράτος. Κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη όμως.
Οι ανίκανοι κοιλαράδες μαζί με τους προδότες μόνο στη μάσα, οι βλάκες και τα κωθώνια θέλουν να είναι πάντα μόνο κριτές και τσιράκια αυτών που θα τους παρέχει την ευκαιρία να τρυπώσουν στο φαγοπότι, οι διανοητές και οι βολεμένοι μορφωμένοι δεν ρισκάρουν να χάσουν τη βολή τους αλλά καιροφυλακτούν ώστε να είναι από τους πρώτους που θα εισχωρήσουν σε μια νέα κατάσταση αφού πάντα είναι σε θέση να τεκμηριώσουν τη στάση τους, ενώ οι ασυμβίβαστοι περιθωριοποιημένοι αυτοκαταστρέφονται από τις ουσίες ανίκανοι να ανακηρύξουν τους εαυτούς των σε άξιους, και όσοι από αυτούς δεν άντεξαν την αδικία, τους βάλαμε όπλα στα χέρια για να δικαιολογήσουμε τον εγκλεισμό τους στα σοφρωνιστήρια.


ΕΝΩΘΕΙΤΕ

______________________________________________

Προβλέψεις για την επόμενη δεκαετία

Δείτε επίσης: Δημογραφικό και μετανάστευση: το εκρηκτικό μείγμα που απειλεί το μέλλον της Ευρώπης και την επιβίωση της Ελλάδος.

(Εδώ μπορείτε να κάνετε διάφορες συγκρίσεις δεικτών)

______________________________________________
ΠΗΓΗ: http://teteleste.wordpress.com/2011/08/14/δημογραφικό-της-ελλάδας/

 

Πρόσφατα άρθρα