ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ (BINTEO)

 

       Όσοι επιθυμούν να διαβάσουν ολόκληρο το Nομοσχέδιο, ας κάνουν κλικ ΕΔΩ 
       και την Αιτιολογικήας κάνουν κλικ ΕΔΩ
                                       Εφημερίδες(12/6)... ΕΔΩ
         ===================================================
                                        ΑΣΥΛΛΗΠΤΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ(ΒΙΝΤΕΟ) 
                                                     --------------- 

              Εξώδικο πολιτών σε βουλευτές

1.380 κάτοικοι του Ηρακλείου διαμαρτύρονται για την οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. Απέστειλαν εξώδικο σε οκτώ βουλευτές για το Μνημόνιο. Δείτε αναλυτικά τι λένε

Μέσα από το εξώδικο, όπως επισημαίνεται στο Cretalive.gr, οι πολίτες επιφυλάσσονται να ζητήσουν την ποινική δίωξη των αιρετών για οποιαδήποτε ζημία διαπιστωθεί σε βάρος των Ελλήνων πολιτών, τα δικαιώματα των οποίων (καθώς και του ελληνικού κράτους) οι βουλευτές έχουν ορκιστεί να προστατεύουν.

ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΞΩΔΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

( Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται)

ΠΡΟΣ Τους Βουλευτές του Νομού Ηρακλείου

* Βασίλειο Κεγκέρογλου

* Γιάννη Μιχελογιαννάκη

* Φραγκίσκο Παρασύρη

* Μαρία Σκραφνάκη

* Μανόλη Στρατάκη

* Μανόλη Κεφαλογιάννη

* Λευτέρη Αυγενάκη

* Μιχάλη Κριτσωτάκη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΗ: Στον Πρόεδρο της Βουλής

"Κύριε Βουλευτά

Έχει περάσει ήδη ένας χρόνος από την ψήφιση από τη Βουλή του περίφημου μνημονίου και εμείς μόλις πρίν από λίγους μήνες μάθαμε -δυστυχώς όχι από εσάς- τι ακριβώς ψηφίστηκε τότε.

Σε γενικές γραμμές μάθαμε ότι με το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση:

α) Το σύνολο της δημόσιας περιουσίας και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας είναι δεσμευμένα και ελέγχονται από τους δανειστές μας.

β) Κάθε αξιοποίηση εθνικών περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, ακτών, υπόγειων και υποθαλάσσιων πηγών εθνικού πλούτου, αρχαιολογικών χώρων κ.λ.π.), μετοχών, ομολόγων και άλλων αξιογράφων και δικαιωμάτων θα μπορεί να γίνεται εις όφελος του δανείου και επομένως μόνο με συγκατάθεση της Τρόϊκα.

γ)Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν μπορεί, χωρίς τη συναίνεση των δανειστών της να συνάψει οποιαδήποτε οικονομικού περιεχομένου σύμβαση με τρίτη χώρα ή οργανισμό.

δ) Η μορφή της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας θα εξαρτάται από την συναίνεση των δανειστών και το προϊόν της αξιοποίησης θα είναι δεσμευμένη περιουσία,

ε) Έχομε παραιτηθεί «άνευ όρων και αμετακλήτως» από κάθε ένσταση εθνικής κυριαρχίας και από κάθε άλλη ένσταση που περιέχει ως όρο η σύμβαση. Με όλα αυτά εμείς καταλαβαίνομε ότι η διακυβέρνηση της χώρας έχει εκχωρηθεί στους δανειστές οι οποίοι και δύνανται να τη μεταβιβάσουν σε τρίτους.

Εσείς κ. Βουλευτά ΤΑ ΞΕΡΑΤΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ;

Αποστολή σας είναι να υπερασπίζεστε το Σύνταγμα, την Εθνική κυριαρχία και τα συμφέροντα του Ελληνικού Λαού και όχι των δανειστών μας, τα δικαιώματα των οποίων έπονται των δικαιωμάτων του Ελληνικού Λαού, πράγμα που εσείς δεν πράξατε.

Ερωτάσθε τίνος τα συμφέροντα εξυπηρετείτε;

Θεωρούμε ότι στις κρίσιμες αυτές στιγμές, οι Βουλευτές θα πρέπει να σταθούν στο ύψος της αποστολής τους, ως αντιπρόσωποι του Ελληνικού Λαού και να ενεργήσουν έτσι, και όχι ως εκτελεστές αθέμιτων εντολών του κόμματος τους ή και ξένων συμφερόντων.

Επειδή εντός των προσεχών ημερών επίκειται η ψήφιση και νέου επαχθέστερου μνημονίου, σας καθιστούμε υπεύθυνους και υπόλογους έναντι του Ελληνικού Λαού και ενός εκάστου των θιγομένων πολιτών, εάν με την ψήφο, συναίνεση ή την ανοχή σας ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή, οποιοδήποτε νέο μνημόνιο. Σας δηλώνουμε ότι θα ασκήσουμε ποινική δίωξη για οποιαδήποτε εθνική, ηθική ή υλική βλάβη ή απώλεια ζωής από ενδεχόμενο δόλο προκύψει σε βάρος των Ελλήνων Πολιτών.

Σας κάνομε επίσης γνωστό ότι επιφυλασσόμαστε για οποιαδήποτε εθνική, ηθική ή υλική βλάβη ή απώλεια ζωής από ενδεχόμενο δόλο έχει ήδη προκύψει σε βάρος των Ελλήνων Πολιτών λόγω της εφαρμογής του πρώτου μνημονίου ή λόγω εξουσιοδότησης από εσάς τρίτου για την ψήφισή του.

Ο Ελληνικός Λαός θα αναζητήσει και θα τιμωρήσει τους υπαίτιους μιας κοινωνικής-εθνικής καταστροφής που μπορεί να αποβεί χειρότερη από αυτές του 1922 του 1974 ή ακόμη και του 2ου παγκοσμίου πολέμου.

Με τη ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος μας αρμόδιος δικαστικός επιμελητής να επιδώσει νόμιμα την παρούσα σ' αυτούς που απευθύνεται, προκειμένου να λάβουν γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες”, καταλήγει το εξώδικο που επέδωσε δικαστικός κλητήρας στους οκτώ βουλευτές.

================
-----------------------

Νέο ειδικό τέλος στα ακίνητα με αντικειμενική αξία άνω των 100.000 ευρώ και στις πιστωτικές κάρτες

Μέτρα: Διευρύνεται το «καλάθι» των φόρων

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Σάββατο, 11 Ιουνίου 2011 
 

Ειδικό τέλος σε όλα τα ακίνητα, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, επέκταση της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα έως το 2015, αλλά και νέο τέλος στις πιστωτικές κάρτες περιλαμβάνει επιπρόσθετα το «καλάθι» του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011 - 2015.

Το συνολικό «πακέτο» αποκάλυψε χθες ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αφού παρουσίασε τα μέτρα ως αναγκαίο «κακό» που θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση, για την οποία δεν φταίει η πλήρης αποτυχία στην εφαρμογή του πρώτου μνημονίου αλλά η Ν.Δ. που δεν είχε πάρει εγκαίρως μέτρα το 2009!

Απέδωσε δε την αποτυχία όσον αφορά την επίτευξη του στόχου του ελλείμματος και την πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης σε παράγοντες «πέραν και έξω από εμάς», δηλαδή την κυβέρνηση!

Πολλαπλό χτύπημα

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό το οικονομικό επιτελείο εμπλούτισε με πρόσθετα μέτρα το νέο «φοροπακέτο», τα οποία ειδικά για τα ακίνητα προβλέπουν:

* Την επιβολή νέου ειδικού τέλους με συντελεστές 0,1% - 0,2%, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, σε όσους έχουν ακίνητη περιουσία, η αντικειμενική αξία της οποίας ξεπερνά τις 100.000 ευρώ.

Το συγκεκριμένο τέλος θα υπολογίζεται με βάση τις τιμές ζώνης, που ήδη υπάρχουν στα ηλεκτρονικά αρχεία της ΔΕΗ, όπως ακριβώς για το ΤΑΠ, ενώ θα επιβαρύνει όλους τους ιδιοκτήτες αφού θα επιβάλλεται σε κατοικίες με αξία άνω των 1.000 ευρώ/τ.μ.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία ύψους 150.000 ευρώ θα καλούνται να πληρώνουν κάθε χρόνο, πέραν των άλλων φόρων, επιπλέον 50 ευρώ.

* Τη μείωση του αφορολόγητου ορίου του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας από τις 400.000 ευρώ που ανέρχεται σήμερα σε ατομικό επίπεδο στις 200.000 ευρώ και αύξηση του συντελεστή του πρώτου κλιμακίου (για ακίνητη περιουσία από 200.000 έως και 500.000 ευρώ) από 0,1% σε 0,2%.

Η επιβολή νέου ειδικού τέλους στην ακίνητη περιουσία με συντελεστές 0,1% - 0,2% θα γίνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Από το 2013 εξάλλου θα καταργηθεί το αφορολόγητο όριο του ΦΑΠ, ενώ οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα αυξηθούν το 2014.

Αποτέλεσμα των κινήσεων αυτών είναι φυσικά κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες να πέφτουν στα «δίχτυα» του ΦΑΠ.

* Την αύξηση των τεκμηρίων που συνδέονται με τα ακίνητα.

* Την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις μεγάλες κατοικίες.

* Την αναστολή εφαρμογής του «πόθεν έσχες» για τρία χρόνια για την απόκτηση κατοικίας, όχι μόνο πρώτης, αφού σχέδιο της κυβέρνησης είναι να «κινηθεί» το «μαύρο χρήμα» ώστε στη συνέχεια να το φορολογήσει.

Κεφάλαια-καταθέσεις

- Θεσπίζονται νέα κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό.

- Προβλέπεται αυστηρότερη εφαρμογή του «πόθεν έσχες» στους καταθέτες που θα εντοπιστούν να έχουν «φυγαδεύσει» τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό. Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε μάλιστα ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τις ελβετικές αρχές προκειμένου να δοθούν ονόματα Ελλήνων καταθετών, οι οποίοι έχουν μεταφέρει χρήματα στο εξωτερικό και πολύ σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα.

- Αίρεται το τραπεζικό απόρρητο για όλα τα δημόσια πρόσωπα που έχουν ασκήσει εξουσία. Το συγκεκριμένο μάλιστα μέτρο θα αφορά υψηλόβαθμους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και γιατρούς του ΕΣΥ.

- Επιβάλλεται μεσοσταθμική αύξηση 10% στα τέλη κυκλοφορίας, με στόχο να εισπραχθούν φέτος 100 εκατ. ευρώ.

Νομοσχέδια

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή ο εφαρμοστικός νόμος, στον οποίο θα περιλαμβάνονται όλες οι επώδυνες παρεμβάσεις στα θέματα της φορολογίας.

Το φθινόπωρο εξάλλου, όπως τόνισε, θα κατατεθεί και το νομοσχέδιο στο οποίο θα περιληφθεί η μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων, αλλά και η θέσπιση δύο συντελεστών ΦΠΑ για προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ θα έχει προηγηθεί διαβούλευση, αφού ειδικά στο θέμα του ΦΠΑ θα πρέπει να εξεταστούν πολλές εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να αποφευχθούν υπέρμετρες επιβαρύνσεις, όχι μόνο για τα νοικοκυριά αλλά ακόμη και για τον τουρισμό.

Θα πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισε χθες την αύξηση της προκαταβολής φόρου από τις επιχειρήσεις.

Αρχίζει «φοροσαφάρι» πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ

Η «φοροκαταιγίδα» πάντως δεν θα πλήξει μόνο τους ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους, αφού:

* Η έκτακτη εισφορά γίνεται μόνιμη και επιβάλλεται έως το 2015 σε όλα τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, με συντελεστές που θα κυμαίνονται από 1% έως 3% ή 4%. Με βάση το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών η εισφορά θα είναι 1% για εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 ευρώ, 2% από 20.001 - 40.000 ευρώ, 3% από 40.0001 και άνω, ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμη εάν θα επιβληθεί και εισφορά με συντελεστή 4% στα εισοδήματα που ξεπερνούν τις 60.000 ευρώ.

* Αυξάνονται τα τεκμήρια διαβίωσης για όλους, προκειμένου να δηλώνονται υψηλότερα εισοδήματα στην Εφορία και ως εκ τούτου να προκύπτει μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση.

* Θεσπίζονται νέα «επαγγελματικά» τεκμήρια για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, π.χ. συνδέοντας τα τ.μ. της επαγγελματικής στέγης με την αντικειμενική αξία του ακινήτου, ούτως ώστε να σφίξει ακόμη περισσότερο ο κλοιός γύρω από επαγγελματικές ομάδες οι οποίες δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα και κατά την πάγια αντίληψη του υπουργείου Οικονομικών ρέπουν προς τη φοροδιαφυγή.

* Επιβάλλεται και στο φυσικό αέριο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης 1,5 ευρώ ανά gj (γιγατζάουλ), που οδηγεί σε αύξηση του ετήσιου κόστους κατανάλωσης περίπου 50 ευρώ, παρά το γεγονός ότι δεν προκύπτει από το Μεσοπρόθεσμο.

* Οι έκτακτες εισφορές σε Ι.Χ., πισίνες και σκάφη θα εφαρμοστούν μόνο το 2011 και θα επιβληθούν:

- στα επιβατικά Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 2.000 κ.εκ. κλιμακωτά, ενώ θα κυμαίνεται από 150 ευρώ έως και 650 ευρώ

- στις πισίνες, με 10 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για αυτές που έχουν δηλωθεί και 20 ευρώ/τ. μ. για αδήλωτες πισίνες που θα δηλωθούν με την επιβολή υψηλών προστίμων. Υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο η επιβάρυνση θα ανέρχεται σε 1.500 ευρώ.

- στα σκάφη αναψυχής, ανάλογα με το είδος και το μήκος του σκάφους.

Ανοιχτά πολλά μέτωπα

Ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά, εξετάζονται ήδη εναλλακτικά «σενάρια» για να μην εφαρμοστεί το εν λόγω μέτρο υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα αντικατασταθεί από άλλο μέτρο ισοδυνάμου αποτελέσματος, ώστε να μην υπάρξουν απώλειες στον προϋπολογισμό.

Στην περίπτωση πάντως κατά την οποία το μέτρο εφαρμοστεί, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει σχέδιο ώστε να μην επιβαρυνθούν οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών της χώρας, αλλά και γενικότερα να μην υπάρξουν εισοδηματικές απώλειες για τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.

Επίσης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει άμεσα στην επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα αναψυκτικά, καθώς σχεδιάζει να εφαρμοστεί ταυτόχρονα με την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 23% στις υπηρεσίες εστίασης, η οποία θα ισχύσει από το Σεπτέμβριο.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επεσήμανε χθες ότι το 2010 κατάφερε να εισπράξει 1,6 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές, ακόμη 1 δισ. ευρώ απέδωσαν τα τεκμήρια διαβίωσης, αλλά και 1 δισ. ευρώ είναι το καθαρό όφελος από τις αποδείξεις μετά και την αφαίρεση των επιστροφών.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

============================

Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΦΑΙΜΑΞΗ*ΤΑ ΠΡΩΤΑ 40 ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ 2011-15*ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Ομολογία αποτυχίας τα νέα οριζόντια μέτρα

Με νέα οριζόντια εισπρακτικά μέτρα, όπως ο κεφαλικός φόρος και το νέο τέλος στα ακίνητα, η κυβέρνηση ομολογεί για άλλη μια φορά την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής που καθιέρωσε πέρσι και θα συνεχίσει να εφαρμόζει έως το 2015.

Η φορολογική αφαίμαξη συνεχίζεται. Στόχος είναι να γεμίσουν ευρώ τα δημόσια ταμεία και να αδειάσουν οι τσέπες των πολιτών, που θα βιώσουν για άλλη μια φορά τη δραστική μείωση των εισοδημάτων τους. Η κυβέρνηση, κατά τις ανακοινώσεις του Γιώργου Παπακωνσταντίνου σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος, καθώς -όπως είπε χαρακτηριστικά- «είμαστε στη μέση του ποταμού. Αν σταματήσουμε θα μας πάρει το ρεύμα»... Και στο σημείο αυτό ζήτησε «τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας σε δύσκολες αποφάσεις», καθιστώντας σαφές πως και φέτος, όπως και πέρσι, αλλά και τα επόμενα χρόνια, «πρέπει να κάνουν θυσίες».

Η ύφεση

«Μαγικός τρόπος δεν υπάρχει» κατά τον υπουργό Οικονομικών, αλλά λύσεις επί της ουσίας δεν βλέπουμε εδώ κι ενάμιση χρόνο. Η πάταξη της φοροδιαφυγής φαντάζει όνειρο. Ετσι εξηγείται άλλωστε η απόδοση των πρώτων περίπου 800 εκατ. ευρώ από το 2013! Γι' αυτό και καταφεύγουν στην εύκολη γνωστή συνταγή της επιβολής νέων ή της αύξησης υπαρχόντων φόρων και εισφορών. Η ύφεση πάντως μένει σταθερή στο 3,5% φέτος (3,8% σύμφωνα με την τρόικα), το χρέος θα περιοριστεί μόνο στο 139,5% το 2015 και τα πρωτογενή πλεονάσματα θα τα δούμε από το 2014 αντί του 2012.

Το νέο μείγμα

Το, αμφισβητούμενης επιτυχίας, νέο μίγμα μέτρων, συνολικού ύψους 28.259 εκατ. ευρώ, τίθεται από φέτος σε ισχύ με πακέτο 6.537 εκατ. ευρώ. Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής είναι άμεσα συνυφασμένο με την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και για το λόγο αυτό στο νεοσυσταθέν «Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας» ή «Οργανισμό Ανασυγκρότησης» θα συμμετέχουν 2 παρατηρητές από την Ευρωπαϊκή Ενωση!

Από τα νεότερα στοιχεία σχετικά με τα πρώτα 40 μέτρα που θα ενταχτούν σε εφαρμοστικούς νόμους, με τον πρώτο να κατατίθεται στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα (ψήφιση αρχές Ιουλίου), και εντάσσονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής που θα ψηφιστεί τέλη του μήνα -μετά τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης διαπιστώνουμε:

1Κεφαλικός φόρος. Η εισοδηματική εισφορά 1-3% ή και 4% θα εισπράττεται κάθε χρόνο από φέτος μέχρι το 2015. Το ύψος του εισοδήματος πέραν του οποίου θα επιβληθεί εξετάζεται να είναι 8.000 ευρώ ή 12.000 ευρώ, χωρίς μέχρι το τέλος να αποκλείονται και τα 6.000 ευρώ. Διερευνάται να παρακρατείται κάθε μήνα μαζί με τον παρακρατούμενο φόρο εισοδήματος. Γι' αυτό άλλωστε φέτος προβλέπουν έσοδα 400 εκατ. ευρώ.

2Τέλος ακινήτων. Ο νέος φόρος, που μπορεί να κυμανθεί γύρω στο 0,1% με 0,2% βάσει της αντικειμενικής αξίας (αυξάνουν από το 2012) και των τετραγωνικών μέτρων κάθε ακινήτου θα εισπράττεται μέσω λογαριασμού κοινής ωφέλειας -πιθανότατα της ΔΕΗ (σ.σ. ήδη πληρώνουμε το ΤΑΠ στους δήμους). Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση περί επιβολής τέλους 5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, που έγινε από υπουργό στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, μπορεί να προκάλεσε σοκ στους συναδέλφους του, αλλά φαίνεται πως εισακούστηκε θετικά από τον υπουργό Οικονομικών... Το μέτρο θα εφαρμοστεί συνδυαστικά με το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, αν δεν προχωρήσουν σε μεγάλη μείωση του αφορολογήτου, στα 100.000 ευρώ έναντι 400.000 ευρώ σήμερα.

3 Αντικειμενικά κριτήρια ή τεκμήρια. Επανέρχονται έπειτα από περίπου 10 χρόνια τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών (σ.σ. υιοθετήθηκαν το 1994 από τον τότε υπουργό Οικονομικών Αλέκο Παπαδόπουλο, κατά την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ). Η αποτυχία δημιουργίας ελεγκτικού μηχανισμού την τελευταία δεκαετία οδηγεί και πάλι στα «αντισυνταγματικά», όπως κρίθηκαν τότε, κριτήρια.

4Ειδικοί φόροι κατανάλωσης. Η εξίσωση του ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης παραμένει ανοιχτό. Σύμφωνα με τον υπουργό, το μέτρο οδεύει προς εφαρμογή, εκτός κι αν δεν βρουν μηχανισμό στήριξης (επιστροφής του φόρου) των οικονομικά αδύναμων και των κατοίκων της Βόρειας Ελλάδας. Αν δεν βρεθεί ο μηχανισμός, τότε εγκαταλείπεται το μέτρο και θα αναζητήσουν άλλο με ισοδύναμη απόδοση φόρων... Ανοιχτό παραμένει και η επιβολή ΕΦΚ στα αναψυκτικά -αν και δεν αποκλείεται να συνδυαστεί με την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη εστίασης.

5 Τεκμήρια. Η αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης, την οποία πέρσι απέφυγε το οικονομικό επιτελείο, φέτος εκ των πραγμάτων αναγκάζεται να την εφαρμόσει. Στόχος είναι να πιαστούν οι έχοντες μεγάλη ακίνητη και κινητή περιουσία.

6Κεφάλαια. Η φυγή κεφαλαίων προς το εξωτερικό μπλοκάρεται εκ των υστέρων, με την επιβολή πόθεν έσχες, ενώ παράλληλα δίνουν ξανά κίνητρα επαναπατρισμού. Συμπληρωματικά δε, επαναφέρουν το τέλος (ΕΦΤΕ) στις τραπεζικές συναλλαγές.

7Εισοδήματα. Η μείωση των εισοδημάτων θα είναι διπλή: η πρώτη από την αύξηση των φόρων και η δεύτερη από τη μείωση των αποδοχών μέσω εισφορών, κατάργηση επιδομάτων, κόψιμο υπερωριών και πρόσθετων αμοιβών, μείωση επικουρικών συντάξεων, κατάργηση ή περικοπές κοινωνικών επιδομάτων, απολύσεις συμβασιούχων και «απομάκρυνση» δημοσίων υπαλλήλων από φορείς ή οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται. Υπό εξέταση οι αγροτικές συντάξεις, καθώς θα χορηγούνται του τόπου διαμονής.

Οι υποσχέσεις δεν έλειψαν από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, καθώς ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για χαμηλότερη φορολογία και λιγότερους συντελεστές φορολόγησης με το επόμενο φορολογικό, που θα φέρει στη Βουλή το Σεπτέμβριο του 2011.

 

=======================

Πόσο θα μας κοστίσει ο κεφαλικός φόρος

Μετά τα μέτρα "φωτιά" που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, το NEWS 247 επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φοροτεχνών Επιστημόνων Μανούσο Ντουκάκη. Δείτε με παραδείγματα τι θα κληθεί να πληρώσει κάθε Έλληνας

 

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει πονοκέφαλο επειδή οι αριθμοί που ζητάνε οι τροϊκανοί δεν βγαίνουν με τίποτα, αλλά οι Έλληνες πολίτες έχουν σίγουρα υποστεί απανωτά εγκεφαλικά.

Από τη φοροκαταιγίδα που έπληξε τη χώρα, κανένα ελληνικό νοικοκυριό δεν θα μείνει ανεπηρέαστο. Δημόσιοι υπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, συνταξιούχοι… Το νέο χαράτσι που μας επιβάλλεται μέχρι και το 2015 δεν έχει προηγούμενο.

Το NEWS 247 επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φοροτεχνών Επιστημόνων, Μανούσο Ντουκάκη, και σας παραθέτουμε με παραδείγματα τι ακριβώς συνεπάγονται τα νέα μέτρα για κάθε ελληνικό νοικοκυριό.

Συγκεκριμένα:

* Έχουμε έναν έγγαμο δημόσιο υπάλληλο με δύο παιδιά, 25 χρόνια προϋπηρεσίας και μισθό 1.500 ευρώ. Ο μισθός του θα μειωθεί κατά 15%, δηλαδή 1.500 * 15% = 225 ευρώ.

Άρα από τα 1.500 θα πάει στα 1.275. Στα 1.275 επί 3% ο κεφαλικός φόρος, 36 ευρώ, άρα ο μισθός ενός δημοσίου υπαλλήλου θα πέσει στα 1249 ευρώ.

"Θα το δεχτεί αυτό ο δημόσιος υπάλληλος ή θα έχουμε λευκή απεργία και θα κοιτάζουν όλοι έξω από τα γραφεία τους;" διερωτήθηκε ο Μανούσος Ντουκάκης.

* Έχουμε και έναν εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα, παντρεμένο με ένα παιδί και μισθό 700 ευρώ. Το 1% είναι επτά ευρώ. Δηλαδή αντί για 700 ευρώ θα πάρει 693 ευρώ

* Εάν κάποιος αμείβεται με 1.200 ευρώ μηνιαίως, ο συντελεστής ανέρχεται στο 4%. Έτσι, στα 1.200 ευρώ επί 4% είναι 48 ευρώ και άρα από 1.200 θα παίρνει 1.152 ευρώ.

Κεφαλικός φόρος

Σε ό,τι αφορά την έκτακτη εισφορά, για την οποία έχει διευκρινιστεί μόνο ότι θα είναι κλιμακωτή από 1 - 4% και θα ισχύσει μέχρι το 2015, εκτιμάται πως θα επιβληθεί στα εισοδήματα έτσι:

* Από 650 - 700 στο 1%

* Από 700 - 950 στο 2 ή 3%

* Από 1.000 περίπου και πάνω στο 3 ή 4%

"Πάνε να μας καταντήσουν ραγιάδες του υπουργείου Οικονομικών, κάτι που δεν δέχτηκε ο ελληνικός λαός ούτε επί Τουρκοκρατίας. Πιστεύω και τώρα το ίδιο θα συμβεί.

Αντί για 350.000 κόσμος που βρέθηκαν την περασμένη Κυριακή στο Σύνταγμα, αύριο θα πάνε 1.000.000", σχολίασε στο NEWS 247 o Μανούσος Ντουκάκης, αναφερόμενος στον κεφαλικό φόρο.

"Έκτακτη εισφορά και στα... μνήματα;"

Χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση με αφορμή τα νέα μέτρα που ακούσαμε επισήμως από τα χείλη του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου. "Δεν τους έχουμε εμπιστοσύνη, δεν είναι σοβαροί, δεν πρόκειται να καθίσουν πολύ στην Ελλάδα.

Έκτακτη εισφορά στις πισίνες, στα ακίνητα, στα σκάφη. Τώρα εκεί δεν ξέρω, έχει βάλει και τα μνήματα μέσα; Αφού ούτως ή άλλως πάει να μας πεθάνει, πάει να κάνει τον Έλληνα να εξαθλιωθεί, να μαζευτούν δέκα εκατομμύρια Έλληνες στο Σύνταγμα", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το "αποδεδειγμένο" φιάσκο

Επισήμανε πως το μέτρο των αποδείξεων απέτυχε παταγωδώς, υπενθυμίζοντας πως ενώ πέρυσι υπήρχαν έσοδα 13 δισεκατομμυρίων ευρώ, το 2011 είχαμε έσοδα μόλις 325 εκατομμυρίων ευρώ.

"Με τις αποδείξεις γίνεται ένα εμπόριο. Ακόμα και γκαρσόνια βρίσκονται να πουλάνε αποδείξεις. Το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να καταλάβει ότι δεν εισέπραξε το ΦΠΑ διότι οι ίδιες οι αποδείξεις μπαίνουν σε όλες τις φορολογικές δηλώσεις. Τώρα το πώς γίνεται αυτό, μπορούμε να τους το πούμε", σημείωσε.

Μετά και την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% εκτίμησε πως θα διογκωθεί η φοροδιαφυγή, καθώς οι πολίτες "θα δίνουν αγώνα να μην πάρουν απόδειξη" ώστε να εξασφαλίσουν καλύτερη τιμή.

"Η τιμή σε γιαούρτια και αυγά θα φτάσει στα επουράνια"

Εν αναμονή της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, οπότε και οι Αγανακτισμένοι θα δημιουργήσουν ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από τη Βουλή, ο Μανούσος Ντουκάκης εκτίμησε ότι δεν είναι τίποτα σίγουρο.

Ορισμένοι πολιτικοί, όπως ανέφερε, θα βάλουν μυαλό μόλις βρεθούν αντιμέτωποι με τους Έλληνες της επαρχίας, επισημαίνοντας πως οι τελευταίοι γνωρίζουν πώς να συμπεριφερθούν.

"Ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου διότι αν δεν το ψηφίσουμε δεν θα πάρουμε τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Επαναλαμβάνουν το ίδιο βιολί. Και αν τα πάρουμε, τι θα κερδίσει ο Έλληνας; Ή θα τα φάνε οι ίδιοι ή θα τα δώσουν στους τοκογλύφους να πληρώσουν κάποια δόση. Βλέπω τα γιαούρτια και τα αυγά να πηγαίνει η τιμή τους στα επουράνια", υπογράμμισε.

Πρόσφατα άρθρα