Πολύτεκνοι - τρίτεκνοι σημειώσατε «1»

06/09/2010 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΑΝΩΤΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΩΤΕΡΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

ΝΕΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ επεισόδιο στη μάχη πολύτεκνων- τρίτεκνων οικογενειών για μια θέση των παιδιών τους σε σχολές κέρδισαν οι πρώτοι, κατορθώνοντας να μπουν στις στρατιωτικές σχολές (αξιωματικών και υπαξιωματικών) παιδιά της κατηγορίας αυτής που φέτος έμειναν απέξω.

Συγκεκριμένα, η Δικαιοσύνη έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις που από το 2008 θέσπισαν την εισαγωγή παιδιών τρίτεκνων οικογενειών στα Ανώτατα Στρατιωτικά Ιδρύματα και τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών ως ειδική κατηγορία.

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών (από 4 και πάνω) κατελάμβαναν ποσοστό 35% επί του συνόλου των θέσεων, το οποίο είχε θεσπιστεί για την καθ΄ υπέρβαση εισαγωγή τους «σε όλες τις σχολές για αξιωματικούς και υπαξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Ομως το 2008 (Νόμος 3648/2008) περιελήφθησαν για πρώτη φορά στις ειδικές κατηγορίες εισαγομένων καθ΄ υπέρβαση και τα παιδιά των οικογενειών με τρία τέκνα.

«Εκτόπιση»
Οπως επισημαίνουν οι ενδιαφερόμενοι, αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα παιδιά των τρίτεκνων οικογενειών να καταλάβουν πολύ μεγάλο αριθμό από τις θέσεις των ειδικών κατηγοριών εισαγομένων «εκτοπίζοντας» αυτά των οικογενειών με τέσσερα και πλέον παιδιά. Οι ενδιαφερόμενοι είναι πάρα πολλοί γιατί οι θέσεις της κατηγορίας αυτής είναι πάνω από 400.

Και αυτό για τον απλό λόγο ότι οι τρίτεκνες οικογένειες είναι περισσότερες από τις πολύτεκνες.

Ετσι παιδιά πολύτεκνων οικογενειών προσέφυγαν στα δικαστήρια και δικαιώθηκαν. Οπως αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο δικηγόρος τους κ. Πέτρος Αγγελάκης, «το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, με αποφάσεις που μόλις εκδόθηκαν, έκρινε ότι η νομοθετική ρύθμιση που αφορά την εισαγωγή και των τέκνων οικογενειών με τρία παιδιά στις Στρατιωτικές Σχολές Αξιωματικών και Υπαξιωματικών ως ειδική κατηγορία προσκρούει στο άρθρο 21 παρ. 2 του Συντάγματος που προστατεύει την πολύτεκνη οικογένεια και τούτο διότι υποβαθμίστηκε υπέρμετρα το δικαίωμα των πολυτέκνων για την καθ΄ υπέρβαση εισαγωγή τους στις στρατιωτικές σχολές». Με τις αποφάσεις αυτές κρίθηκε ότι ο πίνακας των ειδικών κατηγοριών έπρεπε να περιλαμβάνει μόνο τα τέκνα πολύτεκνων οικογενειών και όχι και τα τέκνα τρίτεκνων οικογενειών. Νομικοί κύκλοι σημειώνουν ότι με τις αποφάσεις αυτές ανοίγει ο δρόμος και για τα παιδιά των πολυτέκνων που δεν κατάφεραν να εισαχθούν στις φετινές εξετάσεις.

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας 
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ, Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

                                       ==================

Ερώτηση στη Βουλή, κατέθεσε ο Μιχ. Κατρίνης-Βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ... ΕΔΩ

 

Πρόσφατα άρθρα