Άτακτη υποχώρηση

Εντολή στον υφυπουργό Εσωτερικών Γ. Ντόλιο να ανακοινώσει πως αποσύρει τη νέα εγκύκλιο για τους ημιυπαίθριους χώρους, έδωσε ο πρωθυπουργός. Αποφεύγεται το νέο χαράτσι. Θα ισχύει ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα. Δημόσια συγγνώμη από τον υφυπουργό. Περισσότερα: ΕΔΩ 

-------------------------------------------------

Για να δείτε την εγκύκλιο που έβαλε φωτιές... ΕΔΩ

=============================  

Αναδρομικά τέλη για ημιυπαίθριους

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2011 
Αναστάτωση προκλήθηκε χθες από εγκύκλιο του υφυπουργού Εσωτερικών, Γ. Ντόλιου η οποία προέβλεπε την αναδρομική επιβολή δημοτικών τελών από τους ιδιοκτήτες των ημιυπαίθριων και άλλων χώρων που έχουν αλλάξει χρήση, εφόσον δεν είχαν δηλώσει ακριβώς τα τετραγωνικά τους μέτρα στην έκταση του ακινήτου, σε αντίθεση με όσα προβλέπει η νομοθεσία περί τακτοποίησής τους, αλλά και με τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ ότι δεν θα υπάρξει καμία τέτοιου είδους επιπλέον επιβάρυνση σε όσους προσέλθουν στη ρύθμιση.
Συγκεκριμένα η εγκύκλιος διευκρίνιζε ότι «παραμένει η δυνατότητα αναδρομικής επιβολής των προαναφερομένων ανταποδοτικών τελών για τους χώρους που διατηρούνται στην περίπτωση που ο δήμος δεν συνυπολόγιζε το εμβαδόν αυτών στην επιφάνεια των στεγασμένων χώρων των ακινήτων όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία».

Μάλιστα ξεκαθαρίζει ότι αφορά χώρους που δεν είχαν δηλωθεί στους δήμους και ζητεί από τις οικονομικές υπηρεσίες να αναζητήσουν τα στοιχεία μέσω των πολεοδομικών υπηρεσιών από τις δηλώσεις που έχουν υποβάλει οι ιδιοκτήτες τους, γιατί δεν ισχύει γιαυτούς η απαλλαγή από την αναδρομική επιβολή άλλων επιβαρύνσεων που προβλέπει ο νόμος.

Επίσης με βάση την εγκύκλιο η αναδρομική επιβολή τελών θα γίνει με το συντελεστή που ισχύει για την προβλεπόμενη χρήση από την οικοδομική άδεια και όχι βάσει της νέας χρήσης όπως αυτή δηλώθηκε με αφορμή το νόμο περί τακτοποίησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εγκύκλιος προκάλεσε την έντονη αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ που ζήτησε διευκρίνισή της που θα καθιστά σαφές ότι ισχύει ο νόμος που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων σύμφωνα με τον οποίο δεν θα υπάρξουν επιπλέον επιβαρύνσεις και μάλιστα αναδρομικά και φυσικά αυτό ισχύει και για τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού.

Ωστόσο μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε εκδοθεί η σχετική διευκρινιστική ανακοίνωση της επίμαχης εγκυκλίου από τον αρμόδιο υφυπουργό Εσωτερικών, την οποία όμως θεωρούσε βεβαία η πλευρά του ΥΠΕΚΑ.

ΕΣΤΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ - Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πρόσφατα άρθρα