Ανακοίνωση Εορτασμού

Υποδοχή πολυτέκνων οικογενειών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Μήνυμα του Προέδρου της ΑΣΠΕ

Ενημέρωση, Ανάλυση και Προτάσεις της ΑΣΠΕ

Μηνύματα : Αρχιεπισκόπου Αθηνών

                  Πρωθυπουργού

                  Γ. Γραμματέα Κ.Κ.Ε.

                  Προέδρου ΛΑΟΣ

                  Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσίευση αφίσας

 

 

 

Ανακοίνωση Εορτασμού

Αθήνα, 26/10//2009 

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Συνάδελφοι.

            Την προσεχή Κυριακή 1η Νοεμβρίου 2009, οι πολύτεκνες οικογένειες θα εορτάσουν τη μνήμη των Προστατών τους Αγίων Μαρτύρων Τερεντίου και Νεονίλλης  και των επτά τέκνων τους, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στην Αγία Παρασκευή Αττικής (Μεσογείων), όπου θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

           

Σας παρακαλούμε να συμμετάσχετε μετά των οικογενειών σας.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Για την ΑΣΠΕ

Ο Πρόεδρος                      Ο Γεν. Γραμματέας                     Ο Διευθυντής

     Βασίλειος Θεοτοκάτος            Εμμανουήλ Χρυσόγελος          Χαράλαμπος Παύλος

 

Επιστροφή στην αρχή


Μήνυμα του Προέδρου της ΑΣΠΕ

 

Αθήνα, 29/10//2009

 

 

Ο εφετεινός εορτασμός της ημέρας των πολυτέκνων βρίσκει και πάλι την πατρίδα μας χωρίς προοπτική αλλαγής στην αντιμετώπιση των πολυτέκνων και του δημογραφικού προβλήματος. 

Η επισήμανση, με κομψό μάλιστα τρόπο, του Γάλλου  Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, αρμοδίου για θέματα δικαιοσύνης και μετανάστευσης, κ. Ζακ Μπαρό, στις 2-7-2009 ότι «Υπάρχει κίνδυνος να αποσταθεροποιηθεί η  Ελληνική Δημοκρατία από ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές», πέρασε στα «ψιλά» των εφημερίδων και των τηλεοπτικών σταθμών.  Αντί να σημάνει συναγερμός για την αντιμετώπιση του προβλήματος και συγχρόνως να ξυπνήσουν απο το λήθαργο οι έχοντες την ευθύνη της πορείας της χώρας μας, για να λάβουν όλα εκείνα τα μέτρα, που θα οδηγήσουν στην ανατροπή της εφιαλτικής καταστάσεως της υπογεννητικότητος και στην αποτροπή της πληθυσμιακής αλλοιώσεώς μας,  αυτοί συνεχίζουν το μακάριο ύπνο τους.

Εξακολουθεί να διατηρείται η αντισυνταγματική και απαράδεκτη φορολόγηση των πολυτέκνων και ουσιαστικώς να θεωρείται τεκμήριο πλουτισμού η ύπαρξη 4ου η και επί πλέον τέκνων και να μη δίδεται λύση σε απλά προβλήματα καθημερινότητος, που απασχολούν τους πολυτέκνους και δεν έχουν οικονομικό κόστος.

Ήδη η εορτή των πολυτέκνων εφέτος συμπίπτει με την αλλαγή Κυβερνήσεως.  Ελπίζομε ότι η νέα Κυβέρνηση θ΄ ακολουθήσει μια νέα πορεία και θα δώσει λύσεις, έτσι ώστε να υπάρξει προοπτική και δεν θα πορευθεί όπως η προκάτοχός της, για να μην έχει και την τύχη της.

Με τις καλύτερες ευχές μου για τις πολύτεκνες οικογένειες που έχουν το θάρρος να βαδίζουν αντίθετα στο ρεύμα.

Βασίλειος Θεοτοκάτος

Πρόεδρος ΑΣΠΕ

 

Επιστροφή στην αρχή


Ενημέρωση, Ανάλυση και Προτάσεις της ΑΣΠΕ

Αθήνα, 27/10/2009

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ – ΚΥΡΙΑΚΗ 1/11/2009

 

ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ και ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ

Εξ αφορμής της εορτής της: « ημέρας της  Πολύτεκνης οικογένειας», που η Πολιτεία έχει θεσμοθετήσει να εορτάζεται την 1η Κυριακή του Νοεμβρίου και στα πλαίσια του εορτασμού της μνήμης των προστατών μας Αγίων Μαρτύρων Τερεντίου, Νεονίλλης και των επτά τέκνων τους ανακοινώνονται στοιχεία για την δημογραφική κατάσταση της χώρας, στοιχεία οικονομικής και δημογραφικής πολιτικής συγκριτικά με άλλα κράτη της Ευρώπης και του ΟΟΣΑ, καθώς, και οι προτάσεις της ΑΣΠΕ για άμεση λήψη αποφάσεων από τη νέα Κυβέρνηση.

 

 

ΜΕΡΟΣ Α΄

ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

1. Η Ελλάδα σε τροχιά δημογραφικής κατάρρευσης !

Αποδεικνύεται με στοιχεία που προέρχονται από τρεις διαφορετικές πηγές, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΟΟΣΑ και Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (ΕΣΥΕ) ότι η Ελλάδα έχει ήδη μπει σε τροχιά δημογραφικής κατάρρευσης, καθώς το ποσοστό του πληθυσμού που ανήκει στην 3η ηλικία αυξάνεται ταχύτατα και τα παιδιά μειώνονται.

Η φετινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη γήρανση του πληθυσμού (2009 Ageing Report) στην Ευρώπη περιέχει και νέα, άκρως ανησυχητικά για την Ελλάδα, στοιχεία.

 

1.α. – Πληθυσμιακή μείωση

Το 2060, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προβλέψει ότι:

-         αύξηση πληθυσμού θα έχουν τα κράτη: Βέλγιο, Δανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Γαλλία, Κύπρος, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Αυστρία, Πορτογαλία, Φινλανδία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο,

-         μείωση πληθυσμού θα έχουν τα κράτη: Βουλγαρία, Τσεχία, Γερμανία, Εσθονία, Ελλάδα, Ιταλία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Μάλτα, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία και Σλοβακία.

Σημείωση: τα κράτη αναφέρονται με την αλφαβητική σειρά βάσει της Αγγλικής τους ονομασίας.

Έως το 2020, δεκαεπτά (17) κράτη – μέλη θα έχουν αύξηση πληθυσμού, σε όλες όμως τις περιπτώσεις θα οφείλεται αποκλειστικά στη μετανάστευση: Τσεχία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Αυστρία, Πολωνία, Πορτογαλία.

Δηλαδή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ακόμη μεγαλύτερο ρεύμα μετανάστευσης προς την Ελλάδα, οπότε η αλλοίωση η πληθυσμιακής σχέσεως ημεδαπών και αλλοδαπών θα είναι πολύ σημαντική, μάλλον μη αναστρέψιμη. Οι επιπτώσεις αυτής της τάσης στον τρόπο ζωής, τον τοπικό πολιτισμό, στη γλώσσα, κλπ είναι θέματα που συζητούνται στην Ευρώπη, ενώ εδώ στην Ελλάδα δε φαίνεται να απασχολούν όσο θα έπρεπε.

«Υπάρχει κίνδυνος να αποσταθεροποιηθεί η Ελληνική Δημοκρατία από ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές», ανέφερε χαρακτηριστικά στις 2/7/2009 ο Γάλλος Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιος για θέματα δικαιοσύνης και μετανάστευσης, Ζακ Μπαρό.

 

Ρυθμός γονιμότητας

 

Η Ελλάδα ανήκει στα κράτη με πολύ χαμηλό ρυθμό, κάτω του 1,4!

1.β. – Γήρανση και 3η ηλικία

 Η Ελλάδα είναι μια πολύ γηρασμένη χώρα, βάσει του ορισμού του ΟΗΕ και η περισσότερο γηρασμένη χώρα της Ευρώπης, βάσει του συνδυασμένου δείκτη ομάδων 3ης και 1ης ηλικίας.

Στοιχεία και από τον ΟΟΣΑ συντείνουν στο θλιβερό ρεκόρ της Ελλάδος. Στον πίνακα που ακολουθεί, χώρες – μέλη του ΟΟΣΑ κατατάσσονται με βάσει το % των νοικοκυριών (οικογενειών) που έχουν παιδί κάτω των έξι (6) ετών:

α/α

ΧΩΡΑ

% νοικοκυριών με παιδί κάτω των 6 ετών

1

Μεξικό

36

2

Τουρκία

35

3

Ισπανία

20

4

Πορτογαλία

20

5

Κύπρος

20

6

Ηνωμένο Βασίλειο

19

7

Πολωνία

18

8

Μάλτα

18

9

Ιταλία

18

10

Γαλλία

18

11

Σλοβακία

17

12

Μέσος Όρος ΟΟΣΑ 24

17

13

Σλοβενία

16

14

Ρουμανία

16

15

Ολλανδία

16

16

Λουξεμβούργο

16

17

Λιθουανία

16

18

Λετονία

16

19

Τσεχία

16

20

Βέλγιο

16

21

Ουγγαρία

15

22

Εσθονία

15

23

θ ΕΛΛΑΔΑ

14

24

Αυστρία

14

25

Φινλανδία

13

26

Γερμανία

12

27

Ισπανία

10

28

Βουλγαρία

10

Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι σχεδόν στον … πυθμένα του πίνακα, μια ισχυρή αποτύπωση του γεγονός ότι τα παιδιά στην Ελλάδα αρχίζουν να αποτελούν είδος εν εξαφανίσει !!

Οι προβλέψεις για το μέλλον είναι ακόμη πιο δυσοίωνες, καθώς «το τμήμα του πληθυσμού άνω των 65 ετών διογκώνεται ούτως ώστε από 17,5% σήμερα, να υπερβεί το 22% το 2020 και να προσεγγίσει το 35% το 2050!(1)»

 

Από όλους τους διεθνείς οργανισμούς, με διαφορετικά είδη στατιστικών που η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος φροντίζει να αναλύει και να δημοσιεύσει κάθε χρόνο, επιβεβαιώνεται ότι η Ελλάδα είναι χώρα ηλικιωμένων και βαδίζει με γρήγορο ρυθμό προς τη δημογραφική κατάρρευση!

 

Λόγω της αύξησης του ποσοστού της 3ης ηλικίας στην Ελλάδα, η προαναφερθείσα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει ότι η Ελλάδα θα έχει το υψηλότερο κόστος δαπανών για την 3η ηλικία ως % του ΑΕΠ σε σχέση με όλα τα άλλα κράτη της Ε.Ε. το 2060! (βλέπε 2009 Ageing Report, Σελίδα 178, Ε.Ε. )

        Το κόστος αυτό σε συνδυασμό με το ασφαλιστικό πρόβλημα που ήδη αντιμετωπίζει η χώρα μας δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα!

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα, στην περίοδο 2008 – 2060 θα έχει μείωση:

 -             στην πληθυσμιακή κατηγορία των παιδιών 0 – 15 ετών άνω του 7%,

-           στην πληθυσμιακή κατηγορία των 15 – 64 ετών, που ορίζεται ως εργασιακά ενεργός πληθυσμός περίπου 20%.

«Από μια αναλογία τεσσάρων ατόμων σε εργάσιμη ηλικία (15-64 ετών) για κάθε άτομο ηλικίας άνω των 65 ετών θα μεταβούμε σε μια αναλογία μόλις δύο προς έναν. Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης αναμένεται να επέλθει κατά την περίοδο 2015-2035, όταν θα συνταξιοδοτηθούν οι γενιές ανθρώπων που γεννήθηκαν κατά την περίοδο της μεταπολεμικής δημογραφικής έκρηξης.

Στην Ελλάδα, το ποσοστό δημογραφικής εξάρτησης των ηλικιωμένων (old age dependency ratio) που εκφράζει τον αριθμό των ατόμων ηλικίας άνω των 65 σε σχέση με τα άτομα εργάσιμης ηλικίας (15-64), αναμένεται να διπλασιαστεί φτάνοντας στο 57,1% το 2060 από 27,8% το 2008.

Ηλικιωμένα άτομα (65+) προς εργαζόμενους (15-64) στην Ελλάδα

          Το ποσοστό της δημογραφικής εξάρτησης υπερηλίκων (80+) σε σχέση με τα άτομα εργάσιμης ηλικίας (15-64) αναμένεται να τριπλασιαστεί, από 6,7% το 2008 σε 21,5% το 2060.(2)»

Υπερήλικες (85+) προς εργαζόμενους (15-64) στην Ελλάδα

         Τέλος, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος, το έτος 2030 ο αριθμός των ατόμων άνω των 60 ετών θα αυξηθεί κατά 10%, αποτελώντας το ένα τρίτο του πληθυσμού. Το 1853, το ποσοστό των ηλικιωμένων ήταν 3,2% και των παιδιών έως 15 ετών ήταν 41,2%. Το 2020, στην Ελλάδα θα έχουμε τόσα παιδιά όσα και ηλικιωμένους!

Εάν τα ανωτέρω στοιχεία δε δείχνουν τροχιά δημογραφικής κατάρρευσης, η οποία συμπαρασύρει και άλλα σοβαρά προβλήματα, όπως το ασφαλιστικό, το μεταναστευτικό, κλπ, τότε διερωτώμεθα ποιά στοιχεία θα έκαναν τους αρμοδίους να ανησυχούν!

Από την επίσημη βάση δεδομένων για θέματα οικογένειας του ΟΟΣΑ προκύπτουν τα εξής, επίσης απογοητευτικά για την Ελλάδα, στοιχεία:

 

1.γ. – Άλλα δημογραφικά στοιχεία: Μεταβολή αριθμού Ελλήνων και Αλλοδαπών γονέων μαθητών τη δεκαετία 1997/1998 – 2007/2008:

Από στοιχεία της ΕΣΥΕ, οι μαθητές με:

-         Έλληνες γονείς μειώθηκαν κατά 214.640 ή κατά 15,4%. Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στα Γυμνάσια και ακολουθούν τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και τα  Λύκεια και τα Δημοτικά.

-         Αλλοδαπούς γονείς αυξήθηκαν κατά 93.040 ή κατά 438%! Το σύνολό τους αντιπροσώπευε το 1997/98 το 1,4% του μαθητικού δυναμικού της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ το 2007/08 το ποσοστό αυτό εξαπλασιάστηκε και έφτασε το 8,7%. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στα Δημοτικά και ακολουθούν τα Γυμνάσια, τα Ενιαία Λύκεια και τα ΤΕΕ. Η μεγάλη αύξηση στα Δημοτικά σχολεία οφείλεται κυρίως στις γεννήσεις στη χώρα μας από αλλοδαπές μητέρες.

 

2. Ανεπαρκής η παροχή υπηρεσιών φροντίδας γιά τά παιδιά(3)

Η σημασία της παροχής υπηρεσιών παιδικής φροντίδας έχει αναγνωρισθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Στη Σύνοδο Κορυφής της Βαρκελώνης το 2002, τέθηκαν συγκεκριμένοι στόχοι:

Ø      Επίτευξη ποσοστού παροχής υπηρεσιών τουλάχιστον 90% έως το 2010 για παιδιά από τριών (3) ετών έως την ηλικία της υποχρεωτικής εγγραφής στο σχολείο

Ø      Επίτευξη ποσοστού τουλάχιστον 33% για παιδιά έως τριών ετών.

Οι στόχοι ήταν όντως ιδιαίτερα φιλόδοξοι και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα:

Ø      Βρεφική ηλικία (0-3 ετών):

o    Πλήρης επίτευξη στόχου:

     Δανία, Ολλανδία, Σουηδία, Βέλγιο, Ισπανία

o    Πολύ κοντά στο στόχο:

     Πορτογαλία, Ην. Βασίλειο, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Σλοβενία

o    Επίτευξη μεταξύ 16% και 26%    

     Φινλανδία, Ιταλία, Κύπρος, Ευρωπαϊκή Ένωση Μέσος Όρος, Γερμανία, Ιρλανδία, Λετονία

o    Επίτευξη κάτω του 10%

     Ελλάδα, Ουγγαρία, Μάλτα, Σλοβακία, Λιθουανία, Αυστρία, Τσεχία, Πολωνία

 

Ø      Παιδική ηλικία (3 ετών έως την υποχρεωτική εγγραφή στο σχολείο):

o    Πλήρης επίτευξη στόχου:

     Γαλλία, Δανία, Βέλγιο, Γερμανία, Ιρλανδία, Σουηδία, Ισπανία, Ιταλία

o    Πολύ κοντά στο στόχο:

     Ην. Βασίλειο, Κύπρος, Ολλανδία

o    Επίτευξη μεταξύ 70% και 85%

     Ευρωπαϊκή Ένωση Μέσος Όρος, Σλοβενία, Ουγγαρία, Φινλανδία, Πορτογαλία, Πολωνία, Σλοβακία, Αυστρία

o    Χαμηλή επίτευξη

     Ελλάδα, Μάλτα, Σλοβενία, Λιθουανία, Εσθονία, Τσεχία

 

 

Είναι προφανές ότι το χαμηλό ποσοστό παροχής υπηρεσιών βρεφονηπιακής και παιδικής φροντίδας στην Ελλάδα, πολύ μακριά από τους Ευρωπαϊκούς μέσους όρους, επηρεάζει αρνητικά τα νέα ζευγάρια στην απόκτηση παιδιών, διότι εάν εργάζονται και οι δύο σύζυγοι, πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμοι οι γονείς των γονέων για τη φροντίδα των παιδιών, καθώς οι διατιθέμενες υπηρεσίες για το σκοπό αυτό στην Ελλάδα δεν επαρκούν. Οι σχετικές επενδύσεις αποδεικνύονται πολύ λίγες.

 

3. Η πολύτεκνη οικογένεια αναγνωρίζεται πανευρωπαϊκά ως κοινωνικά ευπαθής ομάδα

        Στις 2 Οκτωβρίου 2008, το Συμβούλιο Απασχόλησης, Κοινωνικής πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτικών Υποθέσεων επίσημα υιοθέτησε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που ανακηρύσσει το 2010 ως Ευρωπαϊκό Έτος για την καταπολέμηση της ένδειας (φτώχειας) και του κοινωνικού αποκλεισμού. 

       Σύμφωνα με το Στρατηγικό έγγραφο-πλαίσιο: «Ευρωπαϊκό έτος για την καταπολέμησητης φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (2010): Προτεραιότητες και κατευθυντήριες γραμμές για τις δραστηριότητες του ευρωπαϊκού έτους 2010» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -  Γ.Δ. Απασχόλησης, Κοινωνικών υποθέσεων και Ισότητας των ευκαιριών, οι προτεραιότητες των δράσεων για το έτος 2010 είναι οι ακόλουθες: 

-         προώθηση πολυδιάστατων ολοκληρωμένων στρατηγικών για να αποτραπούν και να μειωθούν η ένδεια, ειδικότερα η βαθειά ένδεια, και προσεγγίσεις που θα περιέχονται σε όλες τις σχετικές πολιτικές περιοχές,

-         μάχη κατά της παιδικής ένδειας συμπεριλαμβανομένης της μεταξύ γενεών μετάδοσης της ένδειας, καθώς επίσης και της ενδοοικογενειακής φτώχειας, με ιδιαίτερη έμφαση στις μεγάλες (πολύτεκνες) οικογένειες, κ.λπ.

Από την ανωτέρω απόφαση αναγνωρίζεται επίσημα η πολύτεκνη οικογένεια ως ευπαθής ομάδα πληθυσμού υπό την έννοια ότι ο κίνδυνος να περιέλθει σε κατάσταση ένδειας είναι περισσότερο αυξημένη σε σχέση σε τις λοιπές οικογένειες.

 

Αυτό και μόνο το σημείο έχει μεγάλη αξία, διότι κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στα κέντρα λήψεως αποφάσεων σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο σε σχέση με την αναγκαιότητα λήψεως περισσότερων μέτρων στήριξης της πολύτεκνης οικογένειας.

 

       Ας ελπίζουμε ότι και η Ελληνική πολιτεία θα λάβει το μήνυμα και θα πράξει αντίστοιχα και αναλογικά με την προσφορά των πολύτεκνων οικογενειών στο  Έθνος και την κοινωνία γενικότερα.

 

ΜΕΡΟΣ Β΄

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ

Α. ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ.

Β. ΜΕΤΡΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

Ι. Το ποσοστό 20% να ισχύει για τις πάσης φύσεως προσλήψεις και επέκταση του Ν. 3255/2004

ΙΙ. Κατοχή 2ης θέσης εργασίας 

ΙΙΙ Περίπτερα.

       IV. Ειδικότερα θέματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης από το  ΥΠΕΠΘ

1.Ένταξη και των τέκνων πολυτέκνων στο ποσοστό του 20%, που ισχύει  στις  ετήσιες προσλήψεις των τριτέκνων  αναπληρωτών εκπαιδευτικών καθώς και στην Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη

   2. Διορισμός πολυτέκνων – αναπληρωτών κλάδου ΤΕ Μουσικής

   3. Μετεγγραφές Φοιτητών

   4. Άδειες μονίμων εκπαιδευτικών Α’-βάθμιας και Β’-βάθμιας εκπαίδευσης

        V.  Ειδικό ποσοστό εισαγωγής πολυτέκνων στο Ελεύθερο Ανοικτό    Πανεπιστήμιο

VI. Να ρυθμισθεί το θέμα της παρακράτησης των συνδρομών των υπολοίπων πολύτεκνων προς τα Σωματεία τους

VII. Χορήγηση προϊόντων παρέμβασης της ΕΕ σε όλες τις πολύτεκνες οικογένειες

 

Γ. ΜΕΤΡΑ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

Ι. Αύξηση  ποσού πολυτεκνικού επιδόματος και σύνταξης της πολύτεκνης μάνας και χορήγηση των αναδρομικών

ΙΙ. Να χορηγείται η σύνταξη και στο χήρο πολύτεκνο πατέρα

ΙΙΙ. Απαλλαγή από το Ενιαίο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΕΤΑΚ)

IV. Νόμος για ημιυπαίθριους χώρους κ.λπ. διατάξεις Πολεοδομίας

V. Διόδια αυτοκινήτων πολυτέκνων και Νόμος για την απόσυρση των αυτοκινήτων

 

Δ. ΜΕΤΡΑ ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

Ι. Δάνειο για την απόκτηση στέγης στα νέα ζευγάρια

ΙΙ. Μηνιαίος μισθός για όσες μητέρες αποκτούν 4ο τέκνο

 

Ε. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 

 

Αναλυτικά:

-Α-

Φορολογία εισοδήματος Πολυτέκνων

Η προηγούμενη Κυβέρνηση έχει καθιερώσει φορολογική απαλλαγή για όσους έχουν τρία προστατευόμενα τέκνα το ποσό των 22.000 ευρώ, ενώ για τους πολυτέκνους, που έχουν τέσσερα και πλέον προστατευόμενα τέκνα, χορηγεί μόνο 1.000 ευρώ (!!!) επί πλέον για κάθε ένα από το 3ο και άνω τέκνο, θεωρώντας προφανώς ως τεκμήριο πλουτισμού το 4ο και πλέον τέκνο!! Ως εάν η χώρα να μην έχει ανάγκη πολυτέκνων οικογενειών…

         Συμβαίνουν δε αυτά όταν η Συνταγματική διάταξη (άρθρο 4 παρ. 5) ρητώς ορίζει ότι: « Οι  Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους» και συνεπώς δεν μπορεί να θεσπίζεται φορολογική απαλλαγή για όσους έχουν τρία προστατευόμενα τέκνα το ποσόν των 22.000 Ευρώ - στο οποίο περιλαμβάνεται το ποσό των 8.000 ευρώ για το τρίτο τέκνο - και για όσους έχουν 4 και άνω, μόνο 1.000 ευρώ για κάθε ένα επί πλέον τέκνο!.  

        Παραθέτουμε ακολούθως πίνακα, με τα ποσά φορολογίας εισοδήματος που εισέπραξε το Ελληνικό Κράτος από τούς φορολογουμένους, βάσει του αριθμού των μελών της οικογενείας, για το οικονομικό έτος 2007, που έχουμε στοιχεία. Αποδεικνύεται ότι η Κυβέρνηση μπορεί να θεσπίσει γενναία φορολογικά μέτρα για τους πολυτέκνους με  ελάχιστο κόστος:

       Από τον κατωτέρω πίνακα προκύπτει ότι  μόνον 30.770 έχουν τέσσερα προστατευόμενα τέκνα και άνω, δηλ. ποσοστό 0,6%.  Ο δε φόρος πού εισπράττει το Κράτος από τούς πολυτέκνους δηλ. αυτούς που έχουν 4 προστατευόμενα τέκνα (24.666) είναι μόλις 31.466.440 ευρώ  και από τούς πολυτέκνους, που έχουν 5 προστατευόμενα τέκνα και άνω (6.104) εισπράττει μόνον 5.949.647 ευρώ!!!

ΕΓΓΑΜΟΣ ΜΕ:

ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΔΗΛΩΘΕΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ

ΦΟΡΟΣ

4 ΤΕΚΝΑ

        24.666

505.144.979

31.466.440

5 ΤΕΚΝΑ

          4.320

   73.297.158

 4. 308.352

6 ΤΕΚΝΑ (και άνω)

          1.784

    29.123.941

  1.641.295

     Την ίδια στιγμή δε, που εισπράττει φόρο εισοδήματος μόλις 5.949.647 ευρώ από τούς πολυτέκνους με 5 και άνω προστατευόμενα τέκνα, δαπανά το Ελληνικό Κράτος 10.000.000 ευρώ για τη συμμετοχή της  Ελλάδος στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου!!!!

     Το σωστό είναι η δίκαιη φορολόγηση: το εισόδημα όλων των μελών της οικογένειας να προστίθεται και αυτό να διαιρείται με τον αριθμό των μελών της οικογένειας (γονέων και αγάμων τέκνων) και το ποσόν που θα προκύπτει να αποτελεί το «κατά κεφαλήν εισόδημα», το οποίο να φορολογείται αυτοτελώς.

     Εάν όμως δεν καθιερωθεί αυτό γενικώς, τότε να ισχύει μόνον για τους πολύτεκνους ή εάν αυτό δεν γίνει πρέπει να υπάρξει αύξηση κατά 20.000 ευρώ για το 4ο και 30.000 ευρώ για κάθε επί πλέον προστατευόμενο τέκνο τουλάχιστον. Εάν  δε ληφθεί υπ’ όψιν ότι το σύνολο των φορολογουμένων με 4 και πλέον προστατευόμενα τέκνα αποτελεί το 0,6% των υποβαλλόντων φορολογικές δηλώσεις, είναι δηλ. 30.770 επί συνόλου 5.500.000 περίπου, ουσιαστικώς τίποτε δεν χάνει το Κράτος από πλευράς φόρων.

 

-Β-

ΜΕΤΡΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ 

 

-Ι-

Το ποσοστό 20% να ισχύει για τις πάσης φύσεως προσλήψεις και επέκταση του Ν. 3255/2004

 

        Το ποσοστό 20% που ισχύει για τις προσλήψεις των πολυτέκνων και των τέκνων πολυτέκνων των κατηγοριών ΠΕ,ΤΕ και ΔΕ, να ισχύει για τις πάσης φύσεως και με οποιαδήποτε μορφή προσλήψεις σε όλους τους τομείς του Δημόσιου και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα (ΔΕΚΟ κ.λπ.)  και  να επεκταθεί η εφαρμογή του Ν.3255/2004 σε όλο το Δημόσιο, όπως γίνεται με τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς.

 

 

-IΙ-

 

Για την κατοχή 2ης θέσης εργασίας:

 

       Να επιτρέπεται στους πολύτεκνους η κατοχή 2ης θέσης ή εργασίας (είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα) είτε πλήρους είτε μερικής απασχόλησης, χωρίς περιορισμούς στις αποδοχές τους, που λαμβάνουν και από τις δύο θέσεις, όπως και στα οικογενειακά επιδόματα.

 

-ΙΙΙ-

Για τα περίπτερα

        Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση περιπτέρων στους Πολυτέκνους.

-IV-

Ειδικότερα θέματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης από το ΥΠΕΠΘ

1. Ένταξη  και των τέκνων πολυτέκνων στο ποσοστό του 20%, που ισχύει  στις  ετήσιες προσλήψεις των τριτέκνων  αναπληρωτών εκπαιδευτικών καθώς και στην Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη (Π.Δ.Σ)

       Μέχρι  προ ολίγων ετών  που ίσχυε η επετηρίδα διορισμού των εκπαιδευτικών,  τα τέκνα πολυτέκνων μαζί με τους πολύτεκνους γονείς, προτάσσονταν στην αρχή της επετηρίδας του κάθε έτους (μπροστά δηλαδή  από αυτούς που έπαιρναν πτυχίο την ίδια χρονιά).  Δυστυχώς  όμως, από τότε που καταργήθηκε η επετηρίδα διορισμού, ουδεμία  πλέον ευνοϊκή διάταξη διορισμού ισχύει για τα τέκνα πολυτέκνων, σε αντίθεση με τη Συνταγματική επιταγή του άρθρου 21 και τα οριζόμενα στην  παρ. 1 του άρθρου 1 του ν.3260/2004 «... Ποσοστό 20% των προκηρυσσομένων θέσεων τακτικού προσωπικού και προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ κατά νομαρχία, φορέα και κλάδο ή ειδικότητα, καλύπτονται από πολυτέκνους και τέκνα πολυτέκνων, εφόσον υπάρχουν». 

      Για την άρση της παραπάνω αδικίας, το ποσοστό 20% που προβλέπεται για τους τριτέκνους εκπαιδευτικούς (άρθρο 2 του Ν. 3454/2006) να αυξηθεί, προκειμένου να συμπεριληφθούν στη ρύθμιση αυτή και τα τέκνα των πολυτέκνων.

       Επίσης επιβάλλεται όπως,  οι προσλήψεις ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στα προγράμματα της Π.Δ.Σ, καλύπτονται κατά προτεραιότητα από τέκνα πολυτέκνων.

 2. Διορισμός πολυτέκνων – αναπληρωτών κλάδου ΤΕ Μουσικής

     α.  Οι  πολύτεκνοι   του κλάδου ΤΕ 16  Μουσικής , είναι απελπισμένοι,  γιατί βλέπουν η διάταξη του άρθρου  20 του Ν. 3475/2006  που έγινε το 2006 για διορισμό αυτών,  να μην ισχύει πλέον για αυτούς (λειτούργησε μόνο για μία χρονιά… χωρίς να προλάβουν να  το αντιληφθούν αρκετοί),  να ισχύει όμως η διάταξη αυτή για άλλες κατηγορίες συναδέλφων (άρθρο 26 του ν.3699/2008)!   Θα πρέπει να τεθεί εκ νέου σε εφαρμογή η παραπάνω διάταξη του άρθρου 20 του Ν. 3475/2006, για να ικανοποιηθεί και η κατηγορία των πολυτέκνων αυτών, ο αριθμός των οποίων είναι ελάχιστος.

      β.  Να ληφθεί μέριμνα ώστε τα τρίμηνα προγράμματα Παιδαγωγικής Επιμόρφωσης – ΕΠΠΑΙΚ Αναπληρωτών να λειτουργήσουν και στα Περιφερειακά τμήματα της ΣΕΛΕΤΕ και όχι μόνο στην Αθήνα, καθότι οι συνάδελφοι πολύτεκνοι κλάδου ΤΕ είναι αδύνατο να αφήσουν τις οικογένειές τους μέσα στο χειμώνα και να μετακινηθούν στην Αθήνα. 

3. Μετεγγραφές Φοιτητών

 α.  Δικαίωμα μετεγγραφής να δοθεί και στους  Φοιτητές που προέρχονται από τον Β΄ κύκλο –ΤΕΕ όπως δόθηκε πρόσφατα  στους αποφοίτους  των ΕΠΑΛ. 

β. Οι μετεγγραφές  των πολυτέκνων να γίνονται  με τη συμπλήρωση του “Μηχανογραφικού Δελτίου του Υποψηφίου” στο οποίο θα δηλώνει ο Υποψήφιος  και την πολυτεκνική του ιδιότητα, και έτσι θα εισάγεται στο τμήμα αυτό καθ` υπέρβαση του αριθμού των εισαγομένων σ` αυτό από την αρχή.

       Πολλά οφέλη προκύπτουν από την αλλαγή αυτή για όλους και ειδικότερα:

      -    Για τους Φοιτητές που δεν θα χάνουν τα μαθήματα ενός τουλάχιστον  εξαμήνου μέχρι να πραγματοποιηθεί η μετεγγραφή τους, αλλά και

 -         Για τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ  που έτσι δεν θα χάνονται πιστώσεις και να διαμαρτύρονται για άδειες Σχολές, αφού θα συμπληρώνεται ο αριθμός των εισαγομένων Φοιτητών τους.

 

4.  Άδειες μονίμων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

 

       Μετά και την έκδοση της 306/2009, απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, με την οποία δικαιώνεται πολύτεκνος που διεκδικούσε Άδεια Ανατροφής  επόμενου τέκνου, ενώ ήδη  βρίσκονταν σε άδεια  ανατροφής  προγενέστερου τέκνου... θα πρέπει να ανακληθεί το ταχύτερο η υπ’ αριθμ. 54501/Δ2/24-4-2008 Εγκύκλιος του Γενικού Διευθυντή κ. Κων/νου Κουτρουμάνου για τις «άδειες μονίμων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», η οποία είναι επιεικώς απαράδεκτη και εμφανίζεται να καταργεί  τις διατάξεις του άρθρου 53 παρ. 2 του Ν.3528/2007, παρά το γεγονός ότι έχει εκδοθεί και η υπ’  αριθμ. 64/12-2-2008 γνωμοδότηση του ΝΣΚ.

-V-

Ειδικό ποσοστό εισαγωγής πολυτέκνων στο ΕΑΠ

       Να θεσμοθετηθεί ειδικό  ποσοστό εισαγωγής  5%, επί πλέον των καθορισμένων θέσεων για τα Προπτυχιακά και Μεταπτυχιακά Προγράμματα του ΕΑΠ, που θα δίνεται σε πολύτεκνους  γονείς  και τέκνα αυτών, όπως δηλαδή προβλέπεται και για τους Α.Μ.Ε.Α (με ξεχωριστό ποσοστό 3% -Υπ. Απόφαση Φ152/ΦΕΚ 472 τ. Β΄/6-4-00).  

-VΙ-

Να ρυθμισθεί το θέμα της παρακράτησης των συνδρομών των υπολοίπων πολύτεκνων προς τα Σωματεία τους

 

 

          Με το άρθρο 16 του Ν. 3454/2006 ορίσθηκε όπως η παρακράτηση των συνδρομών των πολυτέκνων προς τα Σωματεία τους γίνεται από τον ΟΓΑ, αλλά η ρύθμιση αυτή αφορά μόνον τους μισούς, δηλ. όσες οικογένειες λαμβάνουν επίδομα, ενώ οι άλλοι μισοί, που λαμβάνουν τη σύνταξη, πρέπει να μεταβαίνουν στα Σωματεία τους και να καταβάλουν τη συνδρομή τους για τρία χρόνια, αφού γι’ αυτό το χρονικό διάστημα θεωρούν τις ταυτότητές τους, με αποτέλεσμα να διατυπώνονται έντονα παράπονα.

        Επιβάλλεται άμεση νομοθετική ρύθμιση, ώστε να γίνεται παρακράτηση από τον ΟΓΑ και για όσους πολύτεκνους λαμβάνουν σύνταξη.

-VII-

Χορήγηση προϊόντων παρέμβασης της Ε.Ε. σε όλες τις πολύτεκνες οικογένειες

 

      

      Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ουσιαστικώς  έχει καταργήσει σήμερα τη διανομή των προϊόντων παρέμβασης Ε.Ε. στις πολύτεκνες οικογένειες, αφού ήδη έχει καθιερώσει  ως προϋπόθεση για την χορήγησή τους όρια εξαθλίωσης, δηλ. την ύπαρξη ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος για μια πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα ανήλικα (προστατευόμενα) τέκνα το ποσόν των 15.000 ευρώ (!!) προσαυξανόμενο για κάθε παιδί κατά 20% και για την σύζυγο 30%.

       Θα πρέπει, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  να αναπροσαρμόσει την πολιτική του και να καθιερώσει, για τη δωρεά διανομή τροφίμων στους Πολυτέκνους, ως προϋπόθεση τουλάχιστον το ίδιο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα και την ίδια προσαύξηση για το κάθε παιδί, που προβλέπει το άρθρο 10 του Ν. 3220/2004 για τη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος, δηλαδή ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο από το 2ο και άνω και με μόνο  δικαιολογητικό  το εκκαθαριστικό σημείωμα της ΔΟΥ και το πιστοποιητικό πολυτεκνικής ιδιότητας.

 

 

 

 - Γ-

ΜΕΤΡΑ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

 

- Ι -

Αύξηση  ποσού πολυτεκνικού επιδόματος και σύνταξης της πολύτεκνης μάνας και χορήγηση των αναδρομικών

 

 

       Είναι άμεση ανάγκη να υπάρξει σημαντική αύξηση στο ποσόν του επιδόματος και της σύνταξης που χορηγείται στην πολύτεκνη μητέρα, έτσι ώστε σύντομα να συγκλίνουν προς τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

 

Οικογένεια με 4 παιδιά, μηνιαίο επίδομα:

▪   στην Ελλάδα (πολυτεκνικό)      € 168

▪   Ευρώπη των 27 – μέσος όρος  € 383

► Διαφορά από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο 56% !

 

      Επίσης πρέπει οπωσδήποτε να ρυθμισθεί η χορήγηση των αναδρομικών, που δικαιούνται οι μητέρες στις οποίες είχε διακοπεί η καταβολή του επιδόματος ή της συντάξεως, μετά την έκδοση της υπ’ αριθμ. 1095/2001 αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματική την διάταξη του άρθρου 39 του Ν. 2439/1997 με την οποία είχαν θεσπισθεί όρια εισοδήματος για την καταβολή τους και όχι ο ΟΓΑ να φθάνει  τις υποθέσεις στο ΣτΕ και  να ταλαιπωρούνται οι Πολύτεκνοι!

-ΙΙ-

Να χορηγείται η σύνταξη και στο χήρο πολύτεκνο πατέρα

 

 

           Να χορηγείται η πολυτεκνική σύνταξη και στο χήρο πολύτεκνο πατέρα,  ύστερα μάλιστα από την έκδοση της υπ’ αριθμ. 314/2007 αποφάσεως του Σ.τ.Ε (Ολομέλεια).

 

-ΙΙΙ-

Απαλλαγή από το Ενιαίο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΕΤΑΚ)

        

        Να υπάρξει πλήρης απαλλαγή από το Ενιαίο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΕΤΑΚ) για όλα τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα της πολύτεκνης οικογένειας, αλλά και στα ακίνητα που εκμισθώνονται σε πολυτέκνους (ώστε να έχουν κίνητρο οι ιδιοκτήτες κατοικιών να νοικιάζουν τα σπίτια τους σε πολυτέκνους).

 

 - ΙV-

Νόμος για ημιυπαίθριους χώρους κ.λπ.  διατάξεις  Πολεοδομίας

α. Στο νέο Νόμο που θα έλθει στη Βουλή από τη νέα Κυβέρνηση, για τους ημιυπαίθριους χώρους να υπάρχει σαφής  πρόβλεψη για τις ιδιοκτησίες των πολυτέκνων,  όπως  υπήρχε στον προηγούμενο νόμο, αλλά και περαιτέρω βελτίωση αυτής.

β. Να μειωθεί το κόστος  έκδοσης της Άδειας Οικοδομής για τις πολύτεκνες οικογένειες.

 

 - V-

Διόδια  αυτοκινήτων πολυτέκνων και Νόμος για την απόσυρση των αυτοκινήτωνα. 

α.  Να δοθεί απαλλαγή διοδίων  στα αυτοκίνητα πολυτέκνων όπως δίνεται     στα αυτοκίνητα αναπήρων.

β.  Να  απαλλάσσεται των «τελών ταξινόμησης»  κάθε νέο αυτοκίνητο που αγοράζεται  από πολύτεκνο, που  αποσύρει  το παλαιό   αυτοκίνητο του, εφόσον συνεχίζει  κατά τη στιγμή της απόσυρσης να προστατεύει τουλάχιστον 4 τέκνα.

γ.  Να προχωρήσει  η νέα Κυβέρνηση,  στη μείωση των «τελών κυκλοφορίας»  των νέων μη ρυπογόνων αυτοκινήτων πολυτέκνων  κατά 50%,  σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην  παρ. 4 του άρθρου 10 του ν. 1910/44, όπως ισχύει σήμερα και κατ΄ επιταγή του άρθρου 21 του Συντάγματος.

δ. Να καταργηθούν οι αυξήσεις των τελών κυκλοφορίας στα αυτοκίνητα πολυτέκνων που ανακοίνωσε η προηγούμενη Κυβέρνηση.

 

- Δ -

ΜΕΤΡΑ ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

 

 

- Ι-

Για τα νέα ζευγάρια:

         Να τους χορηγείται δάνειο για την απόκτηση στέγης στο ύψος της αγοραζόμενης ή αναγειρόμενης κατοικίας με τις εξής ειδικές προϋποθέσεις:

         Με την απόκτηση του 2ου τέκνου τους να τους χαρίζεται το 1/3 των τόκων με την απόκτηση του 3ου να τους χαρίζονται οι τόκοι και με το 4ο τέκνο να τους χαρίζεται και το κεφάλαιο.

         Έτσι θα ενθαρρυνθούν για την απόκτηση πολλών παιδιών. 

 

- ΙΙ-

Μηνιαίος μισθός για όσες μητέρες αποκτούν 4ο τέκνο

         Κάθε μητέρα που θα αποκτά το 4ο τέκνο να θεωρείται οιονεί δημόσιος υπάλληλος με πρώτο μηνιαίο 735 ευρώ (250.000 δρχ.), με τις αυξήσεις, τα δώρα και το επίδομα αδείας κ.λπ.

         Η μητέρα, που ήδη εργάζεται, θα εγκαταλείψει την εργασία της και θα αναλάβει τη μέριμνα των παιδιών της.

         Εννοείται ότι θα απαγορεύεται ρητώς η απασχόλησή της σε άλλες δραστηριότητες, η διαμονή των παιδιών σε κρατικούς ή ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς και η λήψη  οποιουδήποτε άλλου επιδόματος.

          Για τη μητέρα που θέλει να εργάζεται και δε θα λαμβάνει τον παραπάνω μισθό, θα της καταβάλλονται τα έξοδα της φοιτήσεως των παιδιών στους κρατικούς ή ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.

 

   Ε –

Δημιουργία Υπουργείου με επικεφαλής Υπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ με αρμοδιότητα τις Οικογενειακές Υποθέσεις.

Ζητούμε από την Κυβέρνηση να δημιουργήσει θέση Υπουργού ή Υφυπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων που θα αναφέρεται απευθείας στον Πρωθυπουργό, όπως συμβαίνει σε αρκετά Ευρωπαϊκά κράτη, με αρμοδιότητα τον έλεγχο κάθε νομοθετήματος ως προς την επίπτωσή του στην οικογένεια και στην δημογραφική πολιτική, καθώς και τον συντονισμό και την παρακολούθηση υλοποιήσεως των πολιτικών για την οικογένεια.

            Για παράδειγμα, η Γερμανία διαθέτει Ομοσπονδιακό Υπουργείο για θέματα οικογένειας και παιδιού, όπου η Υπουργός είναι Ιατρός και μητέρα επτά (7) παιδιών.

Με εκτίμηση  

Για την ΑΣΠΕ

 

Ο Πρόεδρος                    Ο Γεν. Γραμματέας                 Ο Διευθυντής

 

 

 

 

Βασίλειος Θεοτοκάτος       Εμμανουήλ Χρυσόγελος         Χαράλαμπος Παύλος

[1] (1) Γιάννης Κυριόπουλος, Καθηγητής Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας: «Δημογραφική γήρανση και υπηρεσίες υγείας». Ειδικές εκδόσεις Καθημερινής – Economist, Τεύχος 67, 27 Αυγούστου 2009.

[2] (2) Δημήτρης Κοντός, τ. Γ.Γ. Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας: «Η απασχόληση εγγυάται το μέλλον της δημογραφικής γήρανσης». ». Ειδικές εκδόσεις ΚαθημερινήςEconomist, Τεύχος 67, 27 Αυγούστου 2009.

[3] (3) Πηγές: (α) Childcare services in the EU, MEMO/08/592, 3 October 2008 (β) The provision of childcare services: A comparative review of 30 European countries. Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΓΔ Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών, Μάρτιος 2009.

Επιστροφή στην αρχή 


Μηνύμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμου

  

Αριθμ. Πρωτ.#/ΕΞ/Γ/3306/2009

Εν Αθήναις τη 12 Οκτωβρίου 2009 

ΜΗΝΥΜΑ

ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ Β΄

ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

 

Αγαπητοί

            Για την 1η Νοεμβρίου, ημέρα εφετινής εορτής της Πολύτεκνης Οικογένειας σας εκφράζω τις ολόθυμες πατρικές ευχές μου και χαίρομαι που επικοινωνώ μαζί σας με την ευκαιρία της πολυσήμαντης αυτής εορτής.

            Η οικογένεια, ο πόλος από τον οποίο εκκινά η κοινωνία καθίσταται πλέον ζητούμενο, ο στόχος και όχι η αφετηρία. Η διασπαστική τάση της ατομοκρατικής κοινωνίας μας προωθεί πρότυπα τα οποία δεν είναι οικεία στην ελληνική πραγματικότητα. Πόσο μάλλον η ιδέα της δημιουργίας πολύτεκνης οικογένειας καθίσταται στόχος δυσπρόσιτος και δυσεπίτευκτος.

            Αλλά για να μη καταστεί και αμάρτυρος, ευδόκησε ο Θεός να υπάρχετε σήμερα, δείγματα απτά της πίστης και της εμπιστοσύνης στη Θεία Πρόνοια, και πρότυπα μιας άλλης Ελλάδας, αγίας, πολυτεκνικής και τρισευλόγητης.

Με πατρικές ευχές,

 

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

 

 

Επιστροφή στην αρχή 


 

Μηνύμα του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου

για την ημέρα της πολύτεκνης οικογένειας 1η Νοεμβρίου 2009

Αγαπητές φίλες, Αγαπητοί φίλοι,

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας της Πολύτεκνης Οικογένειας, απευθύνω θερμό και εγκάρδιο χαιρετισμό σε όλες τις πολύτεκνες οικογένειες της πατρίδας μας και στην Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδας που εδώ και δεκαετίες, μάχεται για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους.

Μπροστά στον κίνδυνο της γήρανσης του πληθυσμού εξαιτίας της σοβαρής υπογεννητικότητας. ο ρόλος των πολύτεκνων οικογενειών αποτελεί εθνική προσφορά. Με την επιλογή σας να φέρνετε στον κόσμο και να μεγαλώνετε πολλά παιδιά αποτελείτε το κύτταρο ανανέωσης της κοινωνίας μας και συμβάλετε καθοριστικά στη συνοχή της. Ιδιαίτερα σήμερα, σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και τους πολίτες, η Πολιτεία οφείλει να σας δείξει και θα σας δείξει στην πράξη αποτελεσματική μέριμνα.

Η νέα κυβέρνηση δε θα αρκεσθεί σε αποσπασματικά μέτρα, αλλά θα προχωρήσει άμεσα σε ολοκληρωμένες και οριζόντιες πολιτικές, στο σπίτι, στο σχολείο, στην εργασία, στην κοινωνία. Πολιτικές, οι οποίες θα αντιμετωπίζουν τις ανάγκες της πολύτεκνης οικογένειας, αλλά παράλληλα θα δίνουν κίνητρα και θα ενθαρρύνουν τα νέα ζευγάρια να μεγαλώσουν όχι όσα παιδιά μπορούν, αλλά όσα παιδιά θέλουν.

Σας διαβεβαιώνω ότι οι προσπάθειες σας για συνεχή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και ποιότητας ζωής της πολύτεκνης οικογένειας με βρίσκουν στο πλευρό σας, αρωγό και συμπαραστάτη.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

 

Επιστροφή στην αρχή


Μηνύμα της Γεν. Γραμματέα του Κ.Κ.Ε. κ. Αλ. Παπαρήγα

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Λ. Ηρακλείου 145- 142 31 ΠΕΡΙΣΣΟΣ

τηλ.:210-2592163  fax: 210-2592156

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , http://www.kke.gr

Προς την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος, (Α.Σ.Π.Ε.)

Για την Ημέρα της Πολύτεκνης Οικογένειας

            Σας ευχαριστώ που μου δίνετε για άλλη μια φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα, τη δυνατότητα να απευθυνθώ στα μέλη των πολύτεκνων οικογενειών. ιδιαίτερα στις πολύτεκνες οικογένειες της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων αγροτών, των αυτοαπασχολουμένων, γιατί είναι αυτοί που βιώνουν τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής, χρόνια τώρα, από τις εναλλασσόμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

Το ΚΚΕ τονίζει, αυτό που ευρεία λαϊκά στρώματα έχουν αντιληφθεί, ανεξάρτητα τι ψήφισαν στις εκλογές, ότι ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές στις βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής τους. Έχουμε αλλαγή του καπετάνιου αλλά όχι αλλαγή της πορείας. Είναι πορεία που ισοδυναμεί με πλήρη ανατροπή των όποιων κατακτήσεων έχουν απομείνει.

Η διαφάνεια, η διαβούλευση, το νέο ύφος και ήθος δεν μπορούν να κρύψουν ότι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ήταν ένα διάγγελμα στήριξης της πλουτοκρατίας, όπως ακριβώς έκανε και ως αντιπολίτευση. Δεν είναι τυχαίο ότι η Νέα Δημοκρατία δήλωσε ουσιαστικά τη συναίνεσή της για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος.

Πρέπει να βγουν ουσιαστικά συμπεράσματα και εσείς οι πολύτεκνοι από λαϊκές οικογένειες. Που βιώνετε με πιο οξυμένο τρόπο όλα τα προβλήματα που ζει ο λαός μας, έχετε εμπειρία. Όσο υπάρχει αυτή η πολιτική που προωθεί, στηρίζει και εφαρμόζει μια ανάπτυξη που στο κέντρο της έχει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, την επιχειρηματική δράση, τη κερδοφορία, οι ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων θα γίνονται προσάναμμα στη φωτιά που βάζει η ΕΕ και τα μονοπώλια. Όταν η εργασία από δικαίωμα μένει μόνο ένας ξερός τίτλος Υπουργείου και πρακτικά γίνεται «εναλλακτική απασχόληση». Δηλαδή μερική δουλειά με μερική ασφάλιση, μισθό, σύνταξη που υα εναλλάσσεται με μεγάλα διαστήματα ανεργίας. Όταν ο γάμος, η γέννα, η υγεία, η παιδεία, η πρόνοια, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, η ψυχαγωγία συνεχίζουν να είναι εμπορεύματα, τότε από δικαιώματα μετατρέπονται σε καθημερινό άγχος και σε ακριβοπληρωμένα προϊόντα, που σφίγγουν τη θηλιά στο λαιμό και σε μεγαλύτερο βαθμό στις πολύτεκνες οικογένειες. Τότε γίνεται άδειο πουκάμισο η εξαγγελία του Πρωθυπουργού ότι νεαρά ζευγάρια μπορούν να κάνουν όσα παιδιά επιθυμούν.

Η μητρότητα και η δημιουργία οικογένειας δεν είναι μια ατομική, οικογενειακή υπόθεση. Η ολόπλευρη στήριξη τους είναι ευθύνη και υποχρέωση του κράτους.

Στην ημερίδα σας το Σεπτέμβρη, σας είχαμε εκθέσει αναλυτικά τις θέσεις του ΚΚΕ για τις πολύτεκνες οικογένειες.

η αιτία των προβλημάτων των λαϊκών οικογενειών δεν είναι, λοιπόν, ο τρόπος διαχείρισης της αντιλαϊκής πολιτικής. Είναι ακριβώς η ίδια η αντιλαϊκή πολιτική και η λύση βρίσκεται στην ανατροπή της.

Το ΚΚΕ και προεκλογικά έλεγε ότι, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η νέα θύελλα των αντιλαϊκών – αντεργατικών μέτρων, απαιτείται ανασύνταξη, αντεπίθεση του εργατικού – λαϊκού κινήματος.

Αμέσως μετά τις εκλογές δημοσιοποίησε, επικαιροποιημένο, ένα πλαίσιο στόχων πάλης που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματα των εργατοϋπαλλήλων, των μικρομεσαίων αγροτών, των μικρών επαγγελματιών, των γυναικών, της νεολαίας, των μεταναστών.

Το πρόσφατο πλαίσιο στόχων πάλης αφορά στο μισθό, τη σύνταξη, τη δουλειά, την κοινωνική πολιτική, τα δημοκρατικά δικαιώματα, όλα όσα απασχολούν το λαϊκό άνθρωπο. Θεωρούμε ότι είναι στόχοι πάλης που ισχυροποιούν τον αγώνα και δημιουργούν προϋποθέσεις αφύπνισης και ένταξης στην πάλη λαϊκών δυνάμεων. Όλων αυτών που είναι οι παραγωγοί του πλούτου και έχουν το δικαίωμα όχι μόνο να τον αξιοποιούν οι ίδιοι, αλλά να φτάσουν να οργανώνουν οι ίδιοι τη παραγωγή, χωρίς μεσάζοντες κεφαλαιοκράτες, αφού τα μέσα παραγωγής θα είναι στα δικά τους χέρια. Να επιβάλλουν αυτή την ανάπτυξη που κριτήριό της θα έχει την πλήρη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Εμείς υποσχόμαστε ότι θα είμαστε αδιάλλακτοι και σταθερά προσηλωμένοι στην καθημερινή δράση για κάθε πρόβλημα, στη συγκέντρωση δυνάμεων, για τη δημιουργία μιας λαϊκής συμμαχίας που θα παλεύει για το σήμερα αλλά και για το αύριο, για να πάρει στα χέρια της η ίδια το τιμόνι της εξουσίας.

Το μήνυμα που θέλουμε να σας στείλουμε με αφορμή την Ημέρα των Πολυτέκνων είναι καμία ανοχή, καμιά αναμονή, καμιά συναίνεση στη σημερινή αντιλαϊκή πολιτική που είναι συνέχεια και επέκταση της προηγούμενης.

Ένταξη μαζικά στη δράση, ενίσχυση του εργατικού – ριζοσπαστικού λαϊκού κινήματος. Οικοδόμηση και ενίσχυση της λαϊκής συμμαχίας. Για να είναι αποτελεσματική η άμυνα στην αντιλαϊκή επίθεση, αλλά ταυτόχρονα να οργανώνεται η λαϊκή αντεπίθεση.

21/10/2009                                                           ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ

                                                                                          ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ  

  

Επιστροφή στην αρχή


 

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΛΑ.Ο.Σ  κ. Γ.  ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Τρίτη , 20 Οκτωβρίου 2009

            Ο εορτασμός της Ημέρας της Πολύτεκνης Οικογένειας είναι μια σημαντική εκδήλωση που γέμει συμβολισμών.

Σήμερα, την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, η Πολιτεία τιμά και αναγνωρίζει τη διαχρονική, κοινωνική και οικονομική προσφορά της πολύτεκνης Οικογένειας στο Έθνος.

Μόνο που η αναγνώριση της προσφοράς αυτής δεν πρέπει να μένει στα λόγια, αλλά να μετουσιώνεται σε ουσιαστικά μέτρα στήριξης των πολυτέκνων, αφού όλοι συνομολογούν το δημογραφικό εκτροχιασμό της Πατρίδος, γεγονός που οδηγεί τον Ελληνισμό στα όρια του βιολογικού αφανισμού.

Στα πλαίσια αυτά, η κατακόρυφη αύξηση των πολυτεκνικών επιδομάτων, η εξασφάλιση εργασίας και σπιτιού και η αλλαγή του άδικου φορολογικού συστήματος αποτελούν τα ελάχιστα αναγκαία μέτρα που πρέπει άμεσα να ληφθούν, εάν βεβαίως θέλουμε να υπάρχουν οικογένειες – αιμοδότες του Γένους.

Προκειμένου, μάλιστα, να οργανωθεί μια ρωμαλέα δημογραφική πολιτική για τη διάσωση του Ελληνισμού, ο ΛΑ.Ο.Σ. έχει ήδη προτείνει τη σύσταση μιας Ειδικής Γραμματείας Δημογραφικής Πολιτικής υπό τον άμεσο έλεγχο του εκάστοτε Πρωθυπουργού και τη δημιουργία ενός Ταμείου Δημογραφικής Αρωγής στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού το οξύτατο πρόβλημα της πληθυσμιακής κατάπτωσης δεν είναι αμιγώς Ελληνικό, αλλά έχει προσλάβει ευρύτερη πανευρωπαϊκή διάσταση.

Ελπίζουμε οι κρατούντες να υιοθετήσουν τις προτάσεις μας και να προχωρήσουν τάχιστα στην υλοποίηση αποτελεσματικών μέτρων ενίσχυσης των πολυτέκνων, αντιλαμβανόμενοι ότι το δημογραφικό συνιστά το υπ’ αριθμό ένα εθνικό μας πρόβλημα.

          Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δηλαδή έχουν επιλέξει την κάλυψη των πληθυσμιακών κενών της χώρας με την αθρόα και ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση, θα κριθούν αυστηρά από την Ιστορία και θα είναι υπόλογοι έναντι των μελλοντικών γενεών Ελλήνων, που μακροπρόθεσμα θα καταστούν μειοψηφία μέσα στην ίδια τους τη χώρα. Οι καιροί ου μενετοί.

 

Επιστροφή στην αρχή 


 

 

Μήνυμα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Αγαπητή μεγάλη οικογένεια, πολυτέκνων Ελλάδας

 

Ζούμε σε μια χώρα που επενδύει σε εσάς, πολλά από τα όνειρά της.

Σε μία χώρα που επιθυμεί περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό.

Ζούμε σε μία χώρα που σας υποστηρίζει συναισθηματικά, αλλά δεν στηρίζει όσο πρέπει τα υλικά σας συμφέροντα.

 

Χαιρετίζω λοιπόν με ιδιαίτερη θέρμη όλες και όλους εσάς που προσπαθείτε καθημερινά, να κάνετε το σωστό, στηριγμένοι κυρίως στις δικές σας δυνάμεις.

Πολλές φορές έχετε χρειαστεί την προστασία των διοικητικών δικαστηρίων για να περιφρουρηθούν ή να αναδειχθούν τα συμφέροντά σας.

 

Πολλές φορές έχετε βρει οικονομικό καταφύγιο και υποστήριξη στους συγγενείς ή τους φίλους σας.

Το κοινωνικό κράτος οφείλει να είναι γενναιόδωρο μαζί σας, γιατί εσείς οι πολύτεκνοι δεν μεγαλώνετε επιχειρήσεις, αλλά ανθρώπους.

Κι αυτό το έργο πρέπει να υποστηρίζεται με ζήλο.

 

Ο Συνασπισμός είναι στο πλευρό των αιτημάτων σας.

Το κόμμα μας, θα υποστηρίζει πάντα τους αγώνες που διεξάγετε για να έχετε καλύτερη κοινωνική πρόνοια.

 

Σας εύχομαι δύναμη και καλή συνέχεια στο έργο σας.

 

Με εκτίμηση

Αλέξης Τσίπρας

Επιστροφή στην αρχή  


Υποδοχή πολυτέκνων οικογενειών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρ. Παπούλια

{mosimage}

ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ.ΚΑΡΟΛΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΜΕ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΣΥΝΟΔΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ MEΛΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΣΤΙΣ 30.10.2009

Την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος δέχθηκε νωρίτερα σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος έχει καθιερώσει την 1η Νοεμβρίου ως ημέρα των Πολυτέκνων.

Ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την εκτίμησή του για τις πολύτεκνες οικογένειες, διαβεβαίωσε για την συμπαράστασή του στα προβλήματά τους και, αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφασή του να αποδεχθεί την πρόταση των κομμάτων για ανανέωση της θητείας του, έδωσε νέο ραντεβού με την Συνομοσπονδία για την 1η Νοεμβρίου του 2010.

Υποδεχόμενος τους εκπροσώπους της Συνομοσπονδίας, ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στις πολυμελείς οικογένειες της χώρας, χαρακτηρίζοντάς τις πρωτοπόρες. "Δεν δέχομαι να μου λένε ότι υπάρχουν δυσκολίες. Υπάρχουν δυσκολίες, το καταλαβαίνω. Αλλά μπροστά στην χαρά των παιδιών…", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επανέλαβε την ευαισθησία του για τους πολύτεκνους. "Θα είμαι δίπλα σας για να επιλυθούν εκκρεμή προβλήματα, θα πρέπει να μου τα αναφέρετε για να έχω κι εγώ μια ενημέρωση, να ξέρω κι εγώ γιατί αγωνίζεστε και ποιες είναι οι επιδιώξεις σας", πρόσθεσε και, απαντώντας στην ανησυχία που εξέφρασε η Συνομοσπονδία, εξέφρασε την πεποίθηση ότι "η νέα κυβέρνηση θα δείξει την ευαισθησία που πρέπει να δείξει. Για να λυθούν τα τυχόν εκκρεμή προβλήματα και έτσι να είναι και ένα κίνητρο για όλους αυτούς που με διάφορες δικαιολογίες δεν ξεπερνούν τον αριθμό του ενός ή των δύο παιδιών".

Ο κ. Παπούλιας έκανε ακόμη λόγο για το ετήσιο ραντεβού του με τους πολυτέκνους: "Έχουμε δώσει ραντεβού κάθε 1η Νοεμβρίου να συναντιόμαστε και έτσι θα είναι, με την αποδοχή της πρότασης των κομμάτων να είμαι και την επόμενη πενταετία Πρόεδρος, νομίζω ότι θα έχουμε πέντε χρόνια να τα λέμε".

Από την πλευρά της Συνομοσπονδίας, ο Αντιπρόεδρος Νικόλαος Φωτόπουλος αναφέρθηκε στις 150.000 πολύτεκνες οικογένειες της Ελλάδας και μετέφερε τις ευχαριστίες τους "για το αμέριστο και άοκνο ενδιαφέρον που επιδεικνύετε για την ηθική και υλική προαγωγή των πολυτέκνων και κυρίως για την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος". Ο κ. Φωτόπουλος χαρακτήρισε την δημογραφική κρίση σοβαρότερη και από την οικονομική, καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε, "καίει τις ρίζες της πατρίδας μας και η χώρα μεταβάλλεται σε χώρα γερόντων και απομάχων".

Εξέφρασε δε την ελπίδα η νέα κυβέρνηση να διατηρήσει τα ευεργετικά μέτρα υπέρ των πολυτέκνων και να τα βελτιώσει ώστε να ανακάμψει ο δείκτης γεννητικότητας , ενώ επισήμανε ότι περιμένει να διαψευσθούν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που θέλουν ορισμένα εξ αυτών να καταργούνται. "Έχουμε την βεβαιότητα ότι ο δικός σας σώφρων και νηφάλιος λόγος θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά κυρίως θα βοηθήσει τα νέα ζευγάρια να αλλάξουν νοοτροπία και αντίληψη", είπε ο κ. Φωτόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ  30/10/09


Η ΑΣΠΕ, με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας των Πολυτέκνων, δημοσίευσε στον τύπο την ακόλουθη αφίσα :

ktx2


Πρόσφατα άρθρα