ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Ολοκλήρωση  Εργασιών

Ευρωπαϊκού Δημογραφικού  Συνεδρίου 

Λάρνακα  19 Φεβρουαρίου 2011

            Η ΑΣΠΕ και η Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων (Π.Ο.Π.) διοργάνωσαν με επιτυχία στις 19 Φεβρουαρίου 2011 στη Λάρνακα «Ευρωπαϊκό Δημογραφικό Συνέδριο» με θέμα:

 

«ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ»

 

            Η απόλυτη επιτυχία του Συνεδρίου κρίνεται από τη θερμή υποδοχή που έτυχε το επίκαιρο θέμα του Συνεδρίου αλλά και από τον υψηλό βαθμό συμμετοχής από οικογενειακές οργανώσεις  της Ευρώπης . Οι σύνεδροι έφθασαν τους  εκατό - πενήντα  (150) και ήταν από όλα τα μέρη της Ελλάδος,   την  Κύπρο και την Ευρώπη.

{mosimage}

           Χαιρετισμούς  απηύθυναν οι:
  • Ο  Μητροπολίτης Κιτίου κ. κ. Χρυσόστομος
  • Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Σωτηρούλα Χαραλάμπους της Κύπρου,   ως Εκπρόσωπος της  Κυπριακής Κυβερνήσεως ,
  • Ο Δήμαρχος Λάρνακας
  • Ο κ. Ιωάννης Κασουλίδης, Ευρωβουλευτής Κύπρου,
  • Ο κ. Γεώργιος Παπανικολάου, Ευρωβουλευτής Ελλάδος,
  • Ο κ. Luca Jahier, Πρόεδρος Ομάδος ΙΙΙ, Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή,
  • Ο κ. Yves Roland – Gosselin, Πρόεδρος της COFACE (Συνομοσπονδία Οικογενειακών Οργανώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης).
  • Ο κ. Raul Sanchez, Γενικός Γραμματέας ELFAC (Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Μεγάλων Οικογενειών).  

            Εισηγήσεις  αναπτύχθηκαν από έγκριτους  και καταξιωμένους επιστήμονες και παιδαγωγούς:

  • Σουηδία: Αναπληρωτής Καθηγητής Ann-Zofie Duvander, Πανεπιστήμιο Στοκχόλμης,
  • Ισπανία: Raul Sanchez, Διευθυντής του Παρατηρητηρίου για τις οικογενειακές πολιτικές, Διεθνές Πανεπιστήμιο Καταλονίας,
  • Ουγγαρία: Αkos Tarkanyi, Δημογραφικό Ερευνητικό Ινστιτούτο, Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία Ουγγαρίας,
  • Ελλάδα: Κωστής Κουτσόπουλος, Καθηγητής ΕΜΠ,
  • Κύπρο: Παρασκευάς Σαμάρας, Πρόεδρος ΠΟΠ.
  • Οικονομικές Επιπτώσεις από τη Γήρανση του Πληθυσμού στην Υγεία και τις Υπηρεσίες Υγείας. Καθηγητής Γιάννης Κυριόπουλος, Κοσμήτωρ, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, Ελλάδα
  • Πολιτικές φιλικές προς τη μητρότητα. Δρ. Δημήτριος Σταμούλης, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας ΑΣΠΕ, Υπεύθυνος Ευρωπαϊκών θεμάτων   

            Οι  ανωτέρω εισηγήσεις, έδωσαν το έναυσμα για ερωτήσεις και συζήτηση επί των επιμέρους θεμάτων των ακολουθούμενων   δημογραφικών πολιτικών  αλλά και των επιπτώσεων αυτών  στις διάφορες χώρες της Ευρώπης.

 

           Τις συνεδρίες διεύθυναν με επιτυχία οι κύριοι:

Ο κ.  Νίκος Βαλιαντής, Γενικός Γραμματέας ΠΟΠ 

Ο κ.  William Lay, Διευθυντής COFACE (Συνομοσπονδία Οικογενειακών Οργανώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης)

Ο κ. Χαράλαμπος Παύλος, Διευθυντής ΑΣΠΕ.

{mosimage}

           Οι ωραίες ευκαιρίες κοινωνικής συναναστροφής στα πλαίσια του Συνεδρίου έδωσαν τη δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών ανάμεσα στους πολύτεκνους γονείς της Ευρώπης.  Τονίσθηκε   ότι η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος ξεφεύγει πλέον από την αρμοδιότητα και ευθύνη μόνο των Εθνικών Κυβερνήσεων και είναι αναγκαία και επιτακτική μια κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική τόσο για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, όσο και για την στήριξη των πολυτέκνων οικογενειών με ουσιαστικά και άμεσης απόδοσης μέτρα.

         

{mosimage}

            Κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου, ο Πρόεδρος της 3ης συνεδρίασης κ. Χαράλαμπος Παύλος τόνισε:

          “Αγαπητοί Σύνεδροι

            Οι Εργασίες του Συνεδρίου μας ολοκληρώθηκαν με απόλυτη, θέλω να πιστεύω, επιτυχία.

            Οι διακεκριμένοι κ.κ. Εισηγητές καθ’ ένας με το δικό του τρόπο και από τη δική του σκοπιά φώτισαν τις πτυχές του Συνεδρίου μας.

            Θα πρέπει να επισημάνουμε πως είναι αναμφισβήτητα παραδεκτό ότι τα προβλήματα του πληθυσμού είναι τόσο θεμελιώδη που εκδικούνται τους λαούς που τα αγνοούν, ώστε κανένα Έθνος δεν μπορεί να επιζήσει αν δεν πιστεύει στη ζωή και η θεώρηση αυτή αποτελεί τη βασική αρχή της επιστήμης της δημογραφίας.

            Είναι γνωστό πως οι γεννήσεις και οι θάνατοι σε συνδυασμό πάντα με τη μετανάστευση και τη παλιννόστηση εκφράζουν σε κάθε στιγμή τη δυναμική κατάσταση του  πληθυσμού.

            Αν πάρουμε ως παράδειγμα την Ελλάδα διαπιστώνουμε ότι τα βασικά αυτά στοιχεία έχουν πλήρως ανατραπεί αφού οι θάνατοι του γηγενούς πληθυσμού, τα τελευταία χρόνια υπερτερούν σταθερά των γεννήσεων, η μετανάστευση και μάλιστα νέων επιστημόνων βρίσκονται σε έξαρση, ενώ η αθρόα είσοδος των λαθρομεταναστών είναι ανεξέλεγκτη με ότι αυτό συνεπάγεται για την αλλοίωση του πληθυσμού.

            Δεν είναι λοιπόν υπερβολή να ισχυρισθούμε πως σε λίγες δεκαετίες οι Έλληνες θα είναι ξένοι στον τόπο τους, αφού ο δείκτης για την ανανέωση των γενεών από 2.1 παιδιά ανά γυναίκα αναπαραγωγικής  ηλικίας,  που  πρέπει  να  είναι,  έχει  συρρικνωθεί στο 1.

            Κανένας οργανισμός δεν σαπίζει, αν τα κύτταρά του σφύζουν από ζωή και δύναμη.

            Και ο κάθε Εθνικός οργανισμός δεν θα σαπίσει αν η οικογένεια που αποτελεί το βασικό κοινωνικό κύτταρο, μείνει ζωντανή και δυναμική και αντέξει στις πολύπλευρες επιθέσεις που δέχεται από εκείνους που την πολεμούν λυσσαλέα και προσπαθούν να την υποβαθμίσουν και να την παραμορφώσουν με το μαγικό ραβδάκι της Κίρκης, εκείνης της μάγισσας που μετέτρεπε τους ανθρώπους σε ζώα!

           Οικογένεια υποβαθμισμένη και υπολειτουργούσα, νευρωτική και αγχωμένη σημαίνει χωλαίνουσα λειτουργία της κοινωνίας και του Έθνους.

            Ας ελπίσουμε οι αρμόδιοι φορείς και πρωτίστως οι Πολιτείες να ενστερνιστούν και να υλοποιήσουν τις προτάσεις του Συνεδρίου που διατυπώθηκαν με τις εισηγήσεις των διαπρεπών επιστημόνων όπως αυτές θα διατυπωθούν στα συμπεράσματα του Συνεδρίου.

           Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την ηγεσία της Πανκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων (Π.Ο.Π.) που είχε την πρωτοβουλία για την συνδιοργάνωση με την Α.Σ.Π.Ε. του σημαντικού αυτού συνεδρίου και για την απλόχερη φιλοξενία που μας παρείχε.

            Σας ευχαριστούμε θερμά όλους που τιμήσατε με την παρουσία σας τις εργασίες του Συνεδρίου και σας ευχόμεθα καλή επιστροφή στις πατρίδες σας και στις οικογένειές σας”.

           Εκ μέρους του Συλλόγου Πολυτέκνων νομού Δράμας συμμετείχε ο Πρόεδρος κ. Νικόλαος ΣμολοκτόςΣτις επιμέρους θεματικές ενότητες ο κ Σμολοκτός εισηγήθηκε την συγκέντρωση 1.000.000 εκατ. υπογραφών από επτά χώρες κράτη μέλη της Ε.Ε για την εκ νέου διατύπωση της δημογραφικής πολιτικής του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την υιοθέτηση πολιτικών που να στηρίζουν την Οικογένεια τις πολυμελείς και πολύτεκνες οικογένειες τόσο επιδοματικά όσο και κοινωνικά την λήψη αποφάσεων για την αναγέννηση  του γερασμένου πληθυσμού της ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Άλλες Φωτογραφίες ... ΕΔΩ

 

=================== 

Και άλλες φωτογρασίες από το Συνέδριο... ΕΔΩ1 και ΕΔΩ2

Πρόσφατα άρθρα