Εκτύπωση

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΛΛΙΑΝΟΣ

Βουλευτής Β3’ Νότιου Τομέα Αθηνών – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

2/11/2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

 Τον Υπουργό Οικονομικών

 Τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Δίκαιο το αίτημα της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων

Ελλάδας για χορήγηση μερίσματος κοινωνικής ενίσχυσης έτους 2021»

Είναι γνωστό σε όλες και όλους το μείζον και διαρκώς επιβαρυνόμενο πρόβλημα της υπογεννητικότητας που πλέον οδηγεί στην αισθητή μείωση –σε λίγες μόλις δεκαετίες– του πληθυσμού της χώρας μας.

 

Στρατηγικό ανάχωμα κατά της υπογεννητικότητας είναι η κάθε πολύτεκνη οικογένεια, που αποτελεί πολύτιμο κύτταρο επιβίωσης της πατρίδας μας.

 

Οι πολύτεκνες οικογένειες όμως αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους πλήθος από προβλήματα, τα οποία εντάθηκαν τη δεκαετία που πέρασε, και η πολιτεία οφείλει να σταθεί αρωγός και υποστηρικτής τους.

 

Ενδεικτικά, όπως καταγράφεται και σε πρόσφατη επιστολή της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας προς τους αρμόδιους υπουργούς, μπορεί να επισημανθεί ότι οι πολύτεκνες οικογένειες:

 Δικαιούνται της ειδικής φροντίδας του Κράτους, σύμφωνα με το άρθρο 21, παρ. 2 του Συντάγματος.

 Δεν λαμβάνουν από το 2015 έως και σήμερα το πολυτεκνικό επίδομα, που ίσχυε στο παρελθόν για να προστατεύει το επίπεδο της ποιότητας ζωής τους που πλέον καταρρέει συνεχώς.

 Φορολογούνται όμοια με τους άγαμους και τους μη έχοντες τέκνα.

 Βλέπουν το κόστος της ζωής τους καθημερινά να αυξάνει, με την αύξηση των τιμών της ενέργειας, των τροφίμων κτλ., το οποίο πολλαπλασιάζεται λόγω του πλήθους των παιδιών της πολύτεκνης οικογένειας.

 

Είναι επομένως δίκαιο αίτημα αυτό που σήμερα διατυπώνεται από την Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδας για χορήγηση μερίσματος κοινωνικής ενίσχυσης έτους 2021 στο σύνολο των πολυτέκνων οικογενειών, ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων και αναλογικά ως προς το πλήθος των παιδιών.

 

Το αίτημα αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο στης συζήτησης για το μέρισμα 2021, της οικονομικής δηλαδή ενίσχυσης σε συγκεκριμένες ομάδες που πλήττονται για διάφορους λόγους.

 

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

 

Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε να ευοδωθεί αυτό το δίκαιο αίτημα της πολύτεκνης οικογένειας;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Ιωάννης Καλλιάνος