ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

1η ΙΟΥΝΙΟΥ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ 

ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΣΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥΣ! ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ! 

Η παγκόσμια ημέρα για τους γονείς καθιερώθηκε το 2012 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και είναι μια σημαντική ενέργεια αναγνώρισης του θεσμού της οικογένειας, της σημασίας των οικογενειακών δεσμών και της αξίας των θετικών προτύπων γονεϊκότητας. Όπως αναγνωρίζει ο ΟΗΕ «για την πλήρη και αρμονική ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, τα παιδιά πρέπει να ανατρέφονται σε ένα οικογενειακό περιβάλλον και σε ατμόσφαιρα ευτυχίας, αγάπης και κατανόησης»

Τα παιδιά δεν είναι έπαθλο για την πρόοδο της επιστήμης, ούτε απαραίτητο κοινωνικό εξάρτημα για κάθε άτομο που νοιώθει μοναξιά. Δεν μπορεί να αναγνωρισθεί ατομικό δικαίωμα δημιουργίας ή απόκτησης παιδιού, παρά μόνο η υποχρέωση του γονέα να το αναθρέψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σεβόμενο την προσωπικότητά του αλλά και τη δυνατότητα να ασκεί το γονεϊκό του δικαίωμα ώστε να αναθρέψει το παιδί του σύμφωνα με τις οικογενειακές του παραδόσεις και αξίες. Προφανώς η εμπορευματοποίηση του αγαθού της τεκνογονίας δεν μπορεί παρά να είναι απολύτως μη αποδεκτή σε ευνομούμενα κράτη με σεβασμό στα δικαιώματα του ανθρώπου και του παιδιού.

Η απόκτηση παιδιών πρέπει να είναι το αποτέλεσμα συντονισμένης προσπάθειας του πατέρα και της μητέρας για να δημιουργήσουν τις οικογενειακές συνθήκες που είναι απαραίτητες για την φυσιολογική βιολογική, ψυχική και σωματική ανάπτυξη όσων παιδιών μπορέσουν να αποκτήσουν. Η ευθύνη είναι πολύ μεγάλη διότι οι συνέπειες της αποτυχίας είναι πελώριες τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Το Κράτος οφείλει να στέκεται αρωγός στις προσπάθειες των γονέων, σεβόμενο τα δικαιώματά τους, και χωρίς να παρεμβαίνει στη διαμόρφωση του χαρακτήρα, της προσωπικότητας και των βασικών απόψεών τους για τη ζωή μέσω της εκπαίδευσης ή με άλλους τρόπους, χωρίς δηλαδή να αποδυναμώνει τους γονείς στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Η αγάπη και ο σεβασμός των παιδιών προς τους γονείς είναι η αδιαπραγμάτευτη βάση της διαγενεακής αλληλεγγύης που θεωρείται σήμερα ως απαραίτητο συστατικό στοιχείο αντιμετώπισης πολλών κοινωνικών προβλημάτων όπως η γήρανση και φροντίδα της τρίτης ηλικίας, κ.λπ. Ας μην ξεχνάμε ότι η οικογένεια και οι σωστοί γονείς κράτησαν όρθια την κοινωνία στη δεκαετία 2010-2020. Μια δεμένη οικογένεια είναι η άγκυρα που δεν αφήνει κανένα μέλος της οικογένειας να βουλιάξει είτε σε προσωπικές, είτε σε οικονομικές ή άλλες αποτυχίες, με την προϋπόθεση ότι οι γονείς ασκούν το ρόλο τους και πιστεύουν στην αξία της οικογένειας.

Καλούμε την πολιτεία, τα ΜΜΕ, την Εκκλησία, τους εκπαιδευτικούς φορείς και λειτουργούς, τους διαφημιστές και καθέναν που έχει δημόσιο λόγο να διδάξουν και να στηρίξουν την αξία της οικογένειας, τη σημασία της σωστής προετοιμασίας των νέων που επιθυμούν να δημιουργήσουν οικογένεια και να γίνουν γονείς, να τους βοηθήσουμε υλικά και ηθικά για να φέρουν σε πέρας το δυσκολότερο ρόλο που αναλαμβάνει ο άνθρωπος στη ζωή του: να γίνει σωστός/-ή και άξιος/-α γονέας. Αν είναι δύσκολο να αναθρέψεις σωστά ένα παιδί, είναι πολύ δυσκολότερο περισσότερα παιδιά. Να γιατί ο σοφός λαός μας αναφέρεται στους πολύτεκνους γονείς ως «ήρωες». Αναμένουμε την ίδια αναγνώριση και από τα επίσημα θεσμικά όργανα του Ελληνικού κράτους, του οποίου η οικογένεια ήταν και παραμένει ο θεμέλιος λίθος των δικών του παραδόσεων.

Ενδυναμώστε τους γονείς στο ρόλο τους: είναι η καλύτερη μέθοδος κοινωνικής συνοχής, μείωσης των κοινωνικών αστοχιών και αύξησης της προσωπικής επιτυχίας των παιδιών. 

Από το Γραφείο Τύπου της ΑΣΠΕ

Πρόσφατα άρθρα