Αρ. Πρωτ. 308

Αθήνα, 6/5/2020

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ

Αξιότιμο
Κύριο Χάρη Θεοχάρη
Υπουργό Τουρισμού
Λεωφ. Αμαλίας 12, Τ.Κ. 105 57 Αθήνα

           

ΘΕΜΑ: Ένταξη των πολυτέκνων οικογενειών στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού

         Αγαπητέ,  Κύριε Υπουργέ.

         Τα αδιάσειστα δημογραφικά στοιχεία, μαρτυρούν ότι η χώρα μας βρίσκεται στα πρόθυρα της δημογραφικής κατάρρευσης, αφού την τελευταία 9ετία (2011-2019) οι θάνατοι υπερτερούν των γεννήσεων κατά 224.824 (θάνατοι 1.064.278 και γεννήσεις 839.454).

         Αρκεί να επισημανθεί ότι από 1/1/2020 μέχρι 30/4/2020, που έχουμε την τελευταία ενημέρωση, οι θάνατοι εκτοξεύθηκαν στις 45.716, ενώ οι γεννήσεις συρρικνώθηκαν στις 28.025.

         Είχαμε δηλαδή υπεροχή των θανάτων κατά 17.691.

2       Οι πολύτεκνες οικογένειες είναι οι μόνες που αντιστέκονται στον κατήφορο της υπογεννητικότητας και γι’ αυτό η προστασία των οικογενειών αυτών συνιστά κατά τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος υποχρέωση του κράτους και η υποχρέωση αυτή κατοχυρώνει στις πολύτεκνες οικογένειες δικαίωμα ειδικής φροντίδα, στο πλαίσιο του κοινωνικού κράτους δικαίου.

         Πέραν τούτου, ο Συνταγματικός νομοθέτης με την παρ. 5 του άρθρου 21 του Συντάγματος υποχρεώνει την πολιτεία να σχεδιάζει και να εφαρμόζει δημογραφική πολιτική.

3       Η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ), η οποία έχει ως μέλη της 103 Συλλόγους Πολυτέκνων που δραστηριοποιούνται σε όλη τη Χώρα και εκπροσωπεί Πανελλαδικά τις 208.000 περίπου πολύτεκνες οικογένειες, σας απευθύνει έκκληση για:

α. Τη διεύρυνση του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού με την ένταξη σε αυτό και των πολυτέκνων οικογενειών, οι οποίες ως γνωστόν ανήκουν στις πλέον ευπαθείς ομάδες και πλήττονται περισσότερο λόγω του βεβαρημένου οικογενειακού τους προϋπολογισμού.

β.   Την ένταξη  των πολυτέκνων οικογενειών στο πρόγραμμα αυτό, χωρίς κανένα εισοδηματικό ή άλλο κριτήριο, παρά μόνο με την προσκόμιση-κατάθεση του πιστοποιητικού πολυτεκνικής ιδιότητας της ΑΣΠΕ, για την απόδειξη της πολυτεκνικής ιδιότητας και

γ.  Την άρση του περιορισμού, για τις πολύτεκνες οικογένειες, της ανά διετία χρήσης των κουπονιών Κοινωνικού Τουρισμού, όχι μόνο για φέτος, αλλά και στο εξής. 

4   Η πρότασή μας βασίζεται αφενός στην ανάγκη ανακούφισης των δυσανάλογα δοκιμαζόμενων οικογενειών μελών μας από τις ιδιάζουσες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που προκύπτουν από την πανδημία του κορωνοϊού, που πλήττει τη χώρα μας και θα είναι μια ένδειξη ότι η Κυβέρνηση τιμά και εφαρμόζει τις Συνταγματικές επιταγές του άρθρου 21 για την ειδική φροντίδα που οφείλει το Κράτος στους πολυτέκνους και αφετέρου από την ανάγκη να ενισχυθεί σημαντικά ο τουρισμός, ο οποίος αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομίας μας.

         Η παροχή δυνατότητας διακοπών στις πολύτεκνες οικογένειες, θα ενισχύσει σημαντικά την τουριστική κίνηση και μάλιστα θα έχει πολλαπλασιαστικά αυξητική οικονομική ωφέλεια, δεδομένου του σημαντικού αριθμού των ωφελούμενων και της οικονομικής συνεισφοράς, που θα προκύψει (π.χ. μετακίνηση, εστίαση κ.ά.).

         Ευελπιστούμε να υιοθετήσετε το δίκαιο αίτημα της ΑΣΠΕ, ώστε να προκύψουν ωφέλειες τόσο για τα μέλη μας, όσο και στην εθνική οικονομία και ειδικά στη στήριξη του Τουρισμού.

Για την ΑΣΠΕ

        Ο Πρόεδρος                                     Η Γεν. Γραμματέας

Βασίλειος Θεοτοκάτος                        Δήμητρα-Ινές Αγγελή

Πρόσφατα άρθρα