Ενημέρωση
- 19 Ιουλίου 2022 // //
- Ανακοινώσεις Α.Σ.Π.Ε.
- Εμφανίσεις: 3422
14/7/2022
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΣΠΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ", ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022
Στη κοινή συνεδρίαση Ε.Δ.Ε. ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ και Δ.Ε. ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ της Βουλής των Ελλήνων που πραγματοποιήθηκε εχθές, Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022, στην Αίθουσα της Γερουσίας με θέμα συζήτησης τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Παιδιά, η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ) - ως θεσμικός κοινωνικός εταίρος του Κράτους σε θέματα οικογένειας και παιδιού - και ο Επιστημονικός της Σύμβουλος, το Ερευνητικό Εργαστήριο Κοινωνικής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, παρουσίασαν τις εισηγήσεις τους σχετικά με το περιεχόμενο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης που αναμένεται να υποβάλλει η Ελληνική Κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς την υλοποίηση της Σύστασης (ΕΕ) 2021/1004 του Συμβουλίου της 14ης Ιουνίου 2021 για τη θέσπιση Ευρωπαϊκής Εγγύησης για τα Παιδιά.
Η συγκεκριμένη Σύσταση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελληνική Πολιτεία, καθώς η Ελλάδα εξακολουθεί να παρουσιάζει υψηλά ποσοστά κινδύνου φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού των παιδιών (31,5% το 2020) σε σχέση με τον μέσο όρο των 27 Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (24,2% το 2020).
Από πλευράς ΑΣΠΕ, ο Αντιπρόεδρος Δρ. Δημήτριος Σταμούλης κατέδειξε την ανάγκη να ενταχθούν στο Εθνικό Σχέδιο υλοποίησης της Ευρωπαϊκής Εγγύησης για το παιδί, οι πολύτεκνες οικογένειες με βάση και τα πρόσφατα Δελτία Τύπου της ΕΛ.ΣΤΑΤ. που αναφέρουν τις πολύτεκνες και τις τρίτεκνες οικογένειες στην πρώτη κατηγορία κινδύνου φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Αξιοποιώντας την αρχή της αναλογικότητας που η ίδια η Ευρωπαϊκή Εγγύηση για το παιδί περιγράφει ρητά, η Ελλάδα μπορεί να εντάξει και τα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών στις δράσεις αυτού του Εθνικού Σχεδίου, αν υπάρξει φυσικά η κατάλληλη πολιτική βούληση. Τόνισε επίσης ότι το 5% των κοινωνικών δράσεων του ΕΣΠΑ μπορεί να χρηματοδοτήσει αυτές τις δράσεις, χωρίς να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός. Τέλος επεσήμανε με έμφαση ότι δεν υπάρχουν φτωχά παιδιά, υπάρχουν φτωχές οικογένειες. Όσο δεν δημιουργούνται ισχυρές οικογενειακές και δημογραφικές πολιτικές, τόσο θα μεγαλώνει η ανάγκη για πολιτικές κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Η ΑΣΠΕ ζητά την πρόληψη της φτώχειας - δηλαδή τη στήριξη της οικογένειας, αντί για την καταπολέμηση των αποτελεσμάτων έλλειψης οικογενειακής πολιτικής - δηλαδή της προκαλούμενης φτώχειας που πλήττει γονείς και παιδιά.
Από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ως επιστημονικού συμβούλου της ΑΣΠΕ, ο Καθηγητής Γαβριήλ Αμίτσης επεσήμανε τα ακόλουθα:
1. Προτείνεται ως εμβληματική πρωτοβουλία του Σχεδίου Δράσης η δέσμευση της Ελληνικής Πολιτείας να προχωρήσει στην υιοθέτηση ενός Νόμου Πλαισίου Πλαισίου που θα θεσπίζει το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Ένταξης των Παιδιών Παιδιών.
2. Ενδυνάμωση του κοινωνικού δικτύου προστασίας των πλέον φτωχών παιδιών.
3. Πρόσβαση των παιδιών που έχουν ανάγκη σε ποιοτικές υπηρεσίες παιδικής φροντίδας.
4. Πρόσβαση των παιδιών που έχουν ανάγκη σε αξιοπρεπή και προσιτή στέγαση.
5. Ανάπτυξη Εθνικού Οικοσυστήματος Κοινωνικής Καινοτομίας για τα παιδιά που έχουν ανάγκη, μέσω ενός Ταμείου Κοινωνικής Καινοτομίας για Παιδιά.
6. Δημιουργία Εθνικού Παρατηρητηρίου Ένταξης των Παιδιών
Η αρμόδια Υφυπουργός κα Δόμνα Μιχαηλίδου που άνοιξε τη συνεδρίαση, άκουσε προσεκτικά τις προτάσεις μας και αναμένουμε να υπάρξει συνέχεια από πλευράς του Υπουργείου, σε συνάντηση που έχει ζητήσει η ΑΣΠΕ από την κα Υφυπουργό.
Η ΑΣΠΕ, ως αξιόπιστος θεσμικός κοινωνικός εταίρος της εκάστοτε Κυβέρνησης σε θέματα οικογένειας και παιδιού, συνεχίζει να μελετά, να καταθέτει σοβαρές προτάσεις και να παραμένει στη διάθεση των Υπουργείων για συνεργασία ώστε να δούμε επιτέλους σημαντικές πολιτικές που θα προσφέρουν ουσιαστική στήριξη στην Ελληνική οικογένεια και ακόμη περισσότερο στις πολύτεκνες οικογένειες, όπως ορίζει και το Σύνταγμα.
Δείτε αναλυτικά τις ομιλίες μας στα συνημμένα αρχεία, οι οποίες τέθηκαν υπόψη του συνόλου των Βουλευτών.
Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι εισηγητές από τα κόμματα κα Ασ. Σκόνδρα (ΝΔ), Θ. Φωτίου (ΣΥΡΙΖΑ), Δ. Κωνσταντόπουλος (ΠΑΣΟΚ), Δ. Μανωλάκου (ΚΚΕ), Μ. Αθανασίου (Ελλ. Λύση) και Μ. Απατζίδη (Μέρα 25), ενώ στο τέλος δευτερολόγησε η Υφυπουργός Πρόνοιας.
Από το Γραφείο Τύπου της ΑΣΠΕ
- Ομιλία Δρ Δημ. Σταμούλη Αντιπροέδρου ΑΣΠΕ ΕΔΩ
- Ομιλία Καθηγ. Γαβρ. Αμίτση ΕΔΩ