Η Α.Σ.Π.Ε. (Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος) ιδρύθηκε το 1931 και από τότε έχει αναλάβει την εκπροσώπηση των Πολυτέκνων, τη μελέτη και την προώθηση των αιτημάτων τους, και γενικά την προαγωγή των ηθικών και υλικών συμφερόντων τους. περισσότερα εδώ

_____________________________________________________________________________________________________________________________

Καλώς ήλθατε στην ιστοσελίδα μας. 

 

  aspe90  

Από τις κυριότερες παρεμβάσεις και χαιρετισμούς κατά τη διάρκεια του 11ου Συνεδρίου μας:

Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης και Αν. Υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

«Το δημογραφικό θέμα είναι ξεκάθαρα ένα θέμα εθνικής επιβίωσης για τη συνέχιση του ελληνικού γένους, αλλά και για την οικονομική μας ανάπτυξη». «θεωρούμε ότι η φωνή των πολυτέκνων πρέπει να ακουστεί στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και αποφασίσαμε να την εντάξουμε αυτή τη διαδικασία του Διαλόγου». O κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι η Ευρώπη είναι μια ήπειρος που γερνά και ότι ο δείκτης γεννητικότητας σε αυτή πέφτει κατ’ αναλογία προς τον δείκτη της οικονομικής δυσπραγίας. Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, είναι ανάγκη να αναπτύξουμε τις οικονομίες μας, ώστε η κάθε οικογένεια που φιλοδοξεί να αποκτήσει παιδιά να αισθάνεται ότι έχει τη δυνατότητα να τα μεγαλώσει με τις συνθήκες που θα ήθελε. Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε ότι βέλτιστη λύση δεν είναι η μετανάστευση, αλλά μια ολοκληρωμένη πολιτική ενίσχυσης της οικογένειας. Καταληκτικά, ο κ. Βαρβιτσιώτης συνεχάρη την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος για τη σημαντική κοινωνική προσφορά της τα τελευταία 90 χρόνια, υπηρετώντας με πίστη και αλτρουισμό την αποστολή της για ανάδειξη των θεμάτων της πολύτεκνης οικογένειας.

 

Υφυπουργός Υγείας κα Ζωή Ράπτη, Βολευτής Βορείου Τομέα Αθηνών 

"Η προσφορά της ΑΣΠΕ είναι ιδαίτερα σημαντική για την Ελληνική κοινωνία. Η πανδημία ανάγκασε τις οικογένειες να μετατρέψουν το σπίτι σε χώρο τηλεργασίας και τηλεκπαίδευσης συν το κόστος του εξοπλισμού. Η πανδημία αύξησε την κατάθλιψη στα παιδιά και την εξάρτηση από το διαδίκτυο. Στις έρευνες των νοσοκομείων καταγράφηκε ότι τα μέλη των πολυτέκνων οικογενειών ήταν τα περισσότερο ψυχικώς ανθεκτικά στην πίεση την οποία είχε το σύστημα υγείας και επέδειξαν μια ιδιαίτερα πειθαρχημένη και αφοσιωμένη στα καθηκόντά τους συμπεριφορά που είναι κάτι που το μαθαίνουμε στην πολύτεκνη οικογένεια". 

 

Εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, Επίσκοπος Ευρίπου Χρυσόστομος

"Η απόκτηση τέκνων πληρώνει με χαρά και περισσή αυτάρκεια τα μέλη της οικογένειας. Δεν μπορούμε ως κοινωνία να μην επιβραβεύουμε τη θετική συμμετοχή των πολυτέκνων οικογενειών στο (δημογραφικό) πρόβλημα που μας απασχολεί. Δυστυχώς οι Ευρωπαϊκές κοινωνίες πολλές φορές όχι μόνο δεν επιβραβεύουν αλλά δημιουργούν στην πράξη αντικίνητρα για την απόκτηση τέκνων. Ήρθε λοιπόν η ώρα να εξετάσουμε τη θέση της πολύτεκνης οικογένειας στην Ευρώπη, την απειλή της φτώχειας για τις μεγάλες οικογένειες, την αντίληψη που καλλιεργείται στην κοινωνία για το θέμα της τεκνογονίας και τα πρότυπα που επικρατούν. Συγχαίρω την ΑΣΠΕ για την προσφορά της στην Ελληνική Κοινωνία 90 χρόνια."

 

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, τ. Υπουργός

«Χαιρετίζω κάθε πρωτοβουλία και κάθε προσπάθεια του ιστορικού αυτού φορέα (της ΑΣΠΕ) που κλείνει ήδη 90 χρόνια ζωής και παρεμβαίνει διαρκώς στο ζήτημα της οικογένειας. Να στηρίζετε το φορέα σας με τη συμμετοχή σας, σε μια εποχή που οι θεσμοί αποθεσμοποιούνται. Έχω καταθέσει πρόταση για το ασφαλιστικό ώστε να δοθούν πλασματικά συντάξιμα χρόνια στις μητέρες. Η οικογένεια υπήρξε πάντα ένα μικρό κοινωνικό κράτος, κάτι που συνέβαλε στην κοινωνική συνοχή. Η πολύτεκνη οικογένεια έχει την πολύ μεγάλη συμβολή της στη μεγάλη προσπάθεια του τόπου. Εμείς οι Πόντιοι, είμασταν όλες οι οικογένειες πολύτεκνες.»

 

Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ κ. Δημήτρης Κουτσούμπας

«Οι πολύτεκνες οικογένειες έχουν ανάγκη από κατοχυρωμένα κοινωνικά δικαιώματα, από μέτρα στήριξης της οικογένειας. Το δημογραφικό είναι ένα σύνθετο ζήτημα που σχετίζεται με τους συνολικότερους όρους ζωής της λαϊκής οικογένειας, των νέων ζευγαριών και φυσικά των πολύτεκνων οικογενειών. Η αντιμετώπιση του δημογραφικού προϋποθέτει να αντιμετωπιστούν οι οικονομικοί και κοινωνικοί παράγοντες που συντελούν ώστε να γίνει πραγματικά ελεύθερη η επιλογή ενός ζευγαριού πότε και πόσα παιδιά θα αποκτήσει. Η απόκτηση και η ανατροφή των παιδιών δεν μπορεί να θεωρείται αποκλειστικά ατομική ευθύνη των γονιών. Το κράτος οφείλει να εξασφαλίζει όλα όσα χρειάζονται. Δωρεάν υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού, προγεννητικού ελέγχου, παρακολούθησης της κύησης και του τοκετού, εξασφάλιση φθηνής σύγχρονης κατοικίας, δωρεάν υπηρεσίες προσχολικής αγωγής, δωρεάν υπηρεσίες παιδείας και υγείας και ενός εισοδήματος που θα διασφαλίζει τις ανάγκες της οικογένειας.»

 

Βουλευτής Β΄ Θεσ/κης κ. Κων/νος Χήτας, Εκπρόσπωπος Ελληνικής Λύσης

«Συγχαίρω την ΑΣΠΕ για τα 90 χρόνια προσφοράς στην πολύτεκνη οικογένεια. Το 2080 θα είμαστε ο πιο γηρασμένος λαός της Ευρώπης. Μια εθνική στρατηγική για το δημογραφικό θα πρέπει να περιλαμβάνει και άλλα πεδία εκτός της στήριξης της γονιμότητας και προϋποθέτει όχι μόνο τη διατύπωση σαφών στόχων και τη λήψη στοχευμένων μέτρων αλλά και διαδικασίες, μηχανισμούς και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας. Θεωρείται απαραίτητη η επιδοματική πολιτική στις γεννήσεις και στη στήριξη των τέκνων. Θα πρέπει να δοθούν χαμηλότοκα δάνεια για αγορά πρώτης κατοικίας, δωρεάν παραχώρηση κατοικιών που ανήκουν στο κράτος, πλήρη απαλλαγή από την φορολογία για οικογένειες με 3 παιδιά και άνω. Ενίσχυση της οικογένειας μέσω ΜΜΕ. Δωρεάν νομική υποστήριξη και ξένες γλώσσες για τρίτεκνους και πολύτεκνους»

 

Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ, κ. Χρήστος Ταραντίλης, Καθηγητής ΟΠΑ

«Να αναθρέψουμε παιδιά με αξίες. Στο αγώνα πρωτοστατεί η πολύτεκνη οικογένεια μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Η Κυβέρνηση έχει προτεραιότητα στο θέμα. Η δημιουργία κοινωνικού και εργασιακού πλαισίου που θα διευκολύνει την πολύτεκνη οικογένεια εντάσσεται στο πλαίσιο της δημογραφικής πολιτικής της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντική η συνεργασία με την ΑΣΠΕ και η αξιοποίηση των συμπερασμάτων του συνεδρίου.»

 

Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης

«Αλλαγή σύστασης πληθυσμού λόγω των μεταναστευτικών ροών. Οι πολύτεκνοι φέρουν στους ώμους τους σημαντικό έργο και δίνουν αχτίνα ελπίδας. Εύχομαι κι άλλες οικογένειες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Η Περιφέρεια, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, θα στηρίξει τις πολύτεκνες οικογένειες.»

 

Πρύτανης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Καθηγητής κ. Παναγιώτης Καλδής,

«Η συνεργασία με την ΑΣΠΕ είναι σημαντική. Πολλά παιδιά πολυτέκνων έχουν επιλέξει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής για τις σπουδές τους. Θα πρέπει να βρούμε την μόχλευση που προκαλείται στην οικονομία από τις πολύτεκνες οικογένειες. Επίκληση στην πολιτεία για μια συγκροτημένη πολιτική και θέσπιση φοροαπαλλαγών ώστε και λειτουργήσει και να είναι βιώσιμος ο θεσμός της πολύτεκνης οικογένειας.»

 

Πρόεδρος ΑΣΠΕ κ. Βασίλειος Θεοτοκάτος

«Η Ευρώπη αναζητεί τα βήματά της στον 21ο αιώνα και γιαυτό οργάνωσε τη διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, στην οποία φιλοδοξούμε να βρουν τη θέση που τους αξίζουν τα θέματα της δημογραφίας και την οικογένειας. Και να αναδειχθεί ο ρόλος και η σημασία των πολύτεκνων οικογενειών.

Η αξία της πολυτεκνίας ήταν αυταπόδεικτη και η συνεισφορά της στην κοινωνία πολιτικά, επιστημονικά και δημοσιογραφικά αναγνωρίσιμη.

Διαβαίνοντας στην 2η δεκαετία του 21ου αιώνα, η κοινωνική αποστασιοποίηση των ατόμων που επιτάθηκε δραματικά από την πανδημία, οι οικονομικές συνθήκες, η κατάργηση νομοθετικών διατάξεων υπέρ της οικογένειας και ο αφανισμός όλων των θετικών πλεονεκτημάτων υπέρ των πολυτέκνων, σε συνδυασμό με την επικράτηση απόψεων που αποσυνδέουν τα ζητήματα της οικογένειας από τους γενικότερους κοινωνικούς στόχους της αλληλεγγύης, της ανειδιοτέλειας, της ανάπτυξης και τελικά της κοινωνικής προόδου, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ταχεία γήρανση και συνεχή μείωση του πληθυσμού.»

Πρόσφατα άρθρα