Κάντε κλικ, για να δείτε την εγκύκλιο:  https://www.alfavita.gr/arthron/fek-tis-egkyklioy-ton-anapliroton

 .....
 1.         Αποδεικτικά της ιδιότητας της Πολυτεκνίας:

α1. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο εγγραφής συνοδευόμενο από Πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ).

ð  Τα εν λόγω πιστοποιητικά αναζητούνται αυτεπαγγέλτως από τη αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΠΕΘ με τη συμπλήρωση των σχετικών πεδίων στο ΟΠΣΥΔ. Ειδικότερα:

Ø  Για το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης επιλέγονται από τον εκπ/κό τα πεδία «Αριθμός Δημοτολογίου» και «Δημοτική Ενότητα», προκειμένου να διενεργηθεί η αυτεπάγγελτη αναζήτηση από την οικεία Δ/νση, σύμφωνα με την αριθ. ΔΙΑΔΠ/Α/18532/18-08-2006 (ΦΕΚ 1309 Β΄/13-09-2006) Υ.Α. και το ν. 3979/2011 (ΦΕΚ 138 Α΄).

Ø  Για το πιστοποιητικό της ΑΣΠΕ συμπληρώνεται από τον εκπ/κό το πεδίο «Αριθμός Μητρώου ΑΣΠΕ» προς διευκόλυνση του εκπ/κού (καθότι δεν απαιτείται οιαδήποτε κατάθεση/αποστολή εγγράφου) στο πλαίσιο του ν. 3979/2011. Το αρμόδιο τμήμα της Κ.Υ. του ΥΠ.Π.Ε.Θ. (Γενική Γραμματεία ΥΠ.Π.Ε.Θ. - Δ/νση Διοίκησης Προσωπικού Πρωτοβάθμιας/Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) θα διενεργήσει αυτεπάγγελτη αναζήτηση του εν λόγω πιστοποιητικού.

ð  Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που απαιτείται η υποβολή πρόσθετων δικαιολογητικών (βλ. παρακάτω), όπως π.χ. δικαιολογητικών για την απόδειξη γονικής μέριμνας και επιμέλειας τέκνων, αυτά υποβάλλονται  είτε με κατάθεση, είτε με αποστολή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email) στην οικεία Δ/νση Εκπ/σης

Στην κατηγορία των πολυτέκνων ανήκουν :

·                    οι γονείς τεσσάρων τέκνων, τα οποία είναι ανήλικα ή σπουδάζοντα ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία,

·                    ο γονέας χωρίς σύζυγο, ο οποίος έχει τη γονική μέριμνα και επιμέλεια των τέκνων και είναι μόνος υπόχρεος σε διατροφή αυτών, εφόσον έχει τουλάχιστον τρία τέκνα,

·                    ο ένας από τους γονείς εφόσον κατέστη ανάπηρος εξ οιασδήποτε αιτίας ή ανάπηρος πολέμου σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω ισοβίως, εφόσον έχει τουλάχιστον τρία τέκνα.

Για όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις πολυτέκνων χορηγείται η ιδιότητα του πολυτέκνου για τους έχοντες τη γονική μέριμνα και επιμέλεια τέκνων από έναν ή περισσότερους γάμους, ή νομιμοποιηθέντων ή υιοθετημένων, τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό τρίτο (23ο) έτος της ηλικίας τους ή σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους.

Στα τέκνα αυτά συνυπολογίζονται και αυτά με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης.

·                    Tα απορφανισθέντα τέκνα αν είναι τουλάχιστον δύο, σε περίπτωση θανάτου και των δύο γονέων απολαμβάνουν τα ευεργετήματα των πολυτέκνων, υπό τους περιορισμούς της παρ.1 του άρθρου 6 του ν.3454/2006.

·                    Oι γονείς ενός (1) τέκνου με αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω , οι οποίοι εξομοιώνονται με τους πολύτεκνους.

 

Πρόσφατα άρθρα