Η Α.Σ.Π.Ε. (Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος) ιδρύθηκε το 1931 και από τότε έχει αναλάβει την εκπροσώπηση των Πολυτέκνων, τη μελέτη και την προώθηση των αιτημάτων τους, και γενικά την προαγωγή των ηθικών και υλικών συμφερόντων τους. περισσότερα εδώ

_____________________________________________________________________________________________________________________________

Καλώς ήλθατε στην ιστοσελίδα μας. 

 

  aspe90  

ΑΝΩΤΑΤΗ  ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ  ΕΛΛΑΔΟΣ

                                    Αθήνα, 16/6/2011

 ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

            Δεν πέρασε ένας μήνας από την αναιτιολόγητη επίθεση της Υπουργού  Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου στη Βουλή, εναντίον της ΑΣΠΕ κατά τη συζήτηση του  ν/σ   που καταργούσε ουσιαστικά τις Μετεγγραφές των φοιτητών μας,  για να φανούν οι πραγματικές προθέσεις της,  που θέλει τα παιδιά των  πολυτέκνων να μη σπουδάζουν και ειδικότερα αυτά της επαρχίας να αποκλείονται από τις περισσότερες σχολές. Κατά τα άλλα ισχύει … το σύνθημα «πρώτα ο Μαθητής»!... 

          Υπήρχε ένας νόμος  Μετεγγραφών( ν. 860/79), αποκλειστικά για τους πολύτεκνους  που  τελευταία τον διεύρυναν για πολιτικές σκοπιμότητες, προσθέτοντας συνεχώς και νέες κατηγορίες χωρίς κανένα σχεδιασμό και χωρίς να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις υποδοχής των από τις σχολές και έτσι ενώ το ποσοστό των μετεγγραφόμενων τέκνων πολυτέκνων αντιστοιχούσε το πολύ μέχρι το 30% του συνόλου των μετεγγραφόμενων φοιτητών, κατηγορηθήκαμε… ως οι υπαίτιοι του υπερπληθυσμού των κεντρικών Πανεπιστημίων και έτσι κατήργησαν τις  Μετεγγραφές! 

            Ενώ, στις συνεχείς παρεμβάσεις μας, μας έλεγαν ότι άδικα διαμαρτύρεστε, γιατί τα παιδιά σας θα εισάγονται σε Σχολές κοντά στον τόπο κατοικίας των γονέων τους και αυτό πράγματι, φαίνεται στο νόμο που ψηφίσθηκε, αλλά και στην αιτιολογική έκθεση αυτού…, τελικώς με τις οδηγίες συμπλήρωσης του ΜΔ που εκδόθηκαν προχθές από το Υπουργείο (οι οποίες  είναι αυθαίρετες και δεν στηρίζονται στο νόμο) προβλέπεται: ότι ο πολύτεκνος θα πρέπει να επιλέξει Σχολές που βρίσκονται στην ίδια Διοικητική Περιφέρεια διαμονής της μόνιμης κατοικίας της οικογένειάς του. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι οδηγίες του Υπουργείου: εάν ο υποψήφιος είναι π.χ μόνιμος κάτοικος Σάμου, διεκδικεί θέσεις της ειδικής περίπτωσης των πολυτέκνων  μόνο για τμήματα και σχολές που εδρεύουν σε αυτή τη Περιφέρεια (Βορείου Αιγαίου), δηλαδή στη Λήμνο, Λέσβο, Σάμο και Χίο. Και αν είναι  Νάξου  ρωτάμε εμείς και θέλει να εισαχθεί στη Νομική… που δεν υπάρχει στην Περιφέρεια Κυκλάδων- Δωδεκανήσων; Διότι με βάση τις τελευταίες οδηγίες δεν θα  μπορεί  να δηλώσει  Αθήνα…, τα μόνα τμήματα που μπορεί να δηλώσει είναι: Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων  (Σύρος), στη Ρόδο Παιδαγωγικά καθώς και ΑΣΤΕ (Τουριστικά στη Ρόδο )… Είναι αυτό ισότητα ευκαιριών;;;  Έτσι αντιλαμβάνονται το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα τέκνα πολυτέκνων;;;  Είναι τρίτης κατηγορίας πολίτες τα τέκνα των πολυτέκνων οικογενειών που ζουν στην επαρχία και ειδικότερα σε νησιά;;;

          Επίσης δεν βάζει Εισοδηματικά Κριτήρια στους Έλληνες πολίτες Μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, αλλά βάζει όμως στους πολύτεκνους της Μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, καθώς και σε όλους τους πολύτεκνους!!!

          Είναι προφανές ότι αυτές οι διατάξεις, δεν στηρίζονται  στο Νόμο και στο Σύνταγμα και θα καταπέσουν  στα δικαστήρια που θα προσφύγουν οι πολύτεκνοι. Για αυτό  το λόγο, καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας  να σταματήσει την αντιπολυτεκνική της τακτική, αποσύροντας αυτές τις διατάξεις και να επαναφέρει τάχιστα για τους πολύτεκνους το Νόμο 860/79, που επέτρεπε την ελεύθερη  Μετεγγραφή των πολυτέκνων και των τέκνων τους  κατά τα δύο πρώτα έτη των σπουδών τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ - στα αντίστοιχα τμήματα των Σχολών, που είναι πλησιέστερα στον τόπο κατοικίας των γονέων ή στον τόπο που σπουδάζει  άλλος αδελφός ή αδελφή τους.

                                                    

Από το Γραφείο Τύπου της ΑΣΠΕ 

================

ΠΡΟΣΟΧΗ: 1. Το Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο και το  Πιστοποιητικό της ΑΣΠΕ, πρέπει να έχουν εκδοθεί οπωσδήποτε εντός τριμήνου και πριν την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου

2. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ (ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ) ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ, Ο ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ΘΑ  ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΣ , ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΝΤΑΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥ ΓΟΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ.

Εφημερίδες... ΕΔΩ 

http://www.alfavita.gr/artro.php?id=36299

http://mpikanstinpoli.blogspot.com/2011/06/blog-post_818.html

==================

          Επειδή κάποιοι άσχετοι από το Υπουργείο τρομοκρατούν τα παιδιά μας…, λέγοντας τους ότι δεν είναι πολύτεκνοι (αν κάποιο από τα αδέλφια τους ή τα ίδια, είναι πάνω από 23 ετών…), δείτε την περυσινή αλληλογραφία μας  με το Υπουργείο, αλλά και την απάντηση τους … που συμφωνούν.

 ΑΝΩΤΑΤΗ  ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ  ΕΛΛΑΔΟΣ

 

Αρ. Πρωτ. 225
                     
                      Αθήνα, 1/10/2010

 Αξιότιμη
Κυρία Άννα Διαμαντοπούλου
Υπουργό
Παιδείας, δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων     
Α. Παπανδρέου 37, Τ.Κ. 151 80 Μαρούσι
  Κυρία Υπουργέ,
  επειδή ως φαίνεται, ο συντάκτης της εγκυκλίου των Μετεγγραφών του 2010 – 2011, αγνοεί την ισχύουσα νομοθεσία για τους πολύτεκνους και τα τέκνα αυτών και έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση μεταξύ των πολυτέκνων οικογενειών, θα θέλαμε να τον πληροφορήσουμε τα ακόλουθα: 

1.     Ποιοι χαρακτηρίζονται ως πολύτεκνοι 

 

  Από την ισχύ του  νόμου 3454/2006, για να χαρακτηρισθεί κάποιος ως Πολύτεκνος, πρέπει να έχει τις προϋποθέσεις της παρ. 1 του άρθρου 6 του Ν. 3454/2006 (το οποίο άρθρο 1 αντικατέστησε το άρθρο 1 του Ν. 1910/1944) και η οποία ορίζει τα εξής:
 «Πολύτεκνοι υπό την έννοια του παρόντος νόμου είναι οι γονείς οι έχοντες τη γονική μέριμνα και επιμέλεια τεσσάρων τουλάχιστον τέκνων από έναν ή περισσοτέρους γάμους ή νομιμοποιηθέντων ή νομίμως αναγνωρισθέντων ή υιοθετημένων, τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό τρίτο (23ο) έτος της ηλικίας τους ή σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή  αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους.
  Στα τέκνα αυτά συνυπολογίζονται και αυτά με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης».
  Περαιτέρω με την παρ. 2 του ίδιου άρθρου χαρακτηρίζεται με τις ίδιες παραπάνω προϋποθέσεις ως πολύτεκνος και «ο γονέας χωρίς σύζυγο, ο οποίος έχει τη γονική μέριμνα και επιμέλεια των τέκνων του και είναι μόνος υπόχρεος προς διατροφή αυτών … εφ’ όσον έχει τρία τέκνα…»
  Ακολούθως δε, με την παρ. 3 του ίδιου άρθρου χαρακτηρίζεται ως Πολύτεκνος με τρία τέκνα και με τις ίδιες προϋποθέσεις «αν ο ένας από τους γονείς κατέστη ανάπηρος εξ οιασδήποτε αιτίας ή ανάπηρος πολέμου σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω ισοβίως».
  Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για να χαρακτηρισθεί κάποιος ως Πολύτεκνος.
  Από την ώρα που θα χαρακτηρισθούν οι γονείς ή ο γονέας ως Πολύτεκνοι(ος) διατηρούν ισοβίως την πολυτεκνική ιδιότητα, όπως τη διατηρούν και όσοι την είχαν αποκτήσει βάσει των διατάξεων του Ν. 860/1979 και απολαμβάνουν ισοβίως τα δικαιώματα, που απορρέουν από την πολυτεκνική ιδιότητα, τα δε τέκνα τους προστατεύονται και απολαμβάνουν των δικαιωμάτων των τέκνων Πολυτέκνων όσο διαρκεί η πολυτεκνική ιδιότητα έστω και του ενός γονέα, κατά τη ρητή διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 6 του Ν. 3454/2006, που ορίζει επί λέξει:
  «3. Οι γονείς που απέκτησαν την πολυτεκνική ιδιότητα βάσει των διατάξεων του Ν. 860/1979, όπως και εκείνοι που την αποκτούν βάσει των διατάξεων του παρόντος, τη διατηρούν ισοβίως και απολαμβάνουν ισοβίως τα δικαιώματα που απορρέουν από την πολυτεκνική ιδιότητα, τα δε τέκνα τους προστατεύονται και απολαμβάνουν των δικαιωμάτων των τέκνων Πολυτέκνων όσο διαρκεί η πολυτεκνική ιδιότητα έστω και του ενός γονέα».

 2....  ...

 

  Διατελούμε με εκτίμηση,

       Ο Πρόεδρος                                                      Ο Γεν. Γραμματέας 

  Βασίλειος Θεοτοκάτος                                               Εμμανουήλ Χρυσόγελος 

Κοινοποίηση:Κύριο Βασίλειο Παπάζογλου
 Καθηγητή -Ειδικό Γραμματέα
Υπ. Παιδείας, δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων    
-------------------
ΔΕΙΤΕ και την απάντηση του Υπουργείου πέρυσι σε αυτό το έγγραφο... που συμφωνεί:
------------------ 
ΠΡΟΣΟΧΗ: όσον αφορά τα ηλικιακά όρια…, σύμφωνα με αυτά που λέμε ανωτέρω, ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΔΗΛΩΣΕΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ, ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑ  
===============
Ο Συνήγορος του Πολίτη για τους  αλλογενείς ενδιαφέρθηκε:
για τους πολύτεκνους δεν μπορεί...
----------------
Περισσότερα... ΕΔΩ

Πρόσφατα άρθρα