Η Α.Σ.Π.Ε. (Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος) ιδρύθηκε το 1931 και από τότε έχει αναλάβει την εκπροσώπηση των Πολυτέκνων, τη μελέτη και την προώθηση των αιτημάτων τους, και γενικά την προαγωγή των ηθικών και υλικών συμφερόντων τους. περισσότερα εδώ

_____________________________________________________________________________________________________________________________

Καλώς ήλθατε στην ιστοσελίδα μας. 

 

  aspe90  
Οι δύο τελευταίες ευκαιρίες των Πολυτέκνων...
 Επιστολή  συναδέλφου που λάβαμε και ευχαρίστως δημοσιεύουμε 
Τους τελευταίους μήνες ζούμε όλοι μας μια πρωτοφανή επίθεση εις βάρος των Πολύτεκνων Οικογενειών και των δικαιωμάτων τους. Και καθημερινά, παρά τις αντίθετες προβλέψεις των υπεραισιόδοξων, τα πράγματα γίνονται ολοένα και χειρότερα.

Κι, όμως, η μεγάλη πλειοψηφία των Πολυτέκνων βλέπει τη κατάσταση
με αδιαφορία ή αδράνεια, σαν να μη συμβαίνει τίποτα.Ο καθένας κλείνεται
στον εαυτό του, στο ατομικό του βόλεμα ( πχ εγω διορίστηκα, άρα δεν με ενδιαφέρουν οι άλλοι ), βάζει πάνω από το συμφέρον της Πολύτεκνης Οικογένειας ( και βασικά του δημογραφικού προβλήματος της Ελλάδας ) τα προσωπικά του ή τα κομματικά του,και δέχεται αδιαμαρτύρητα τη διαδοχική αποψίλωση των Πολυτέκνων από όλα τα δικαιώματά τους, ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΙΝΗΤΡΟ για την αναστροφή της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα. Δηλαδή, γίναμε Πολύτεκνοι για να βολευτούμε εμείς και να αφήνουμε τον ΘΕΣΜΟ της Πολύτεκνης Οικογένειας στο έλεος των εκάστοτε κυβερνώντων ; Πολλοί πίστευαν ότι θα σταματήσουν τα μέτρα κατά των Πολύτεκνων Οικογενειών. Αλλά το κακό συνεχίζεται και θα επιδεινώνεται όσο οι Πολύτεκνοι μένουμε κλεισμένοι στο καβούκι μας και δεν παρουσιαζόμαστε πιο δυναμικά.

Ας δούμε , εν τάχει, τα ως τώρα ληφθέντα μέτρα :
1)Μείωση μισθών και συντάξεων στους Πολύτεκνους ΙΣΟΠΟΣΑ με τους αγάμους συναδέλφους μας, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των παιδιών και η μεγαλύτερη επιβάρυνση των πολύτεκνων οικογενειών από την αύξηση του ΦΠΑ και των φόρων σε είδη πρώτης ανάγκης και στη βενζίνη.
2)Καθιέρωση αφορολόγητου για την ακίνητη περιουσία 400.000 ευρώ ΙΣΟΠΟΣΑ,για τον άγαμο και τον Πολύτεκνο,ακόμα κι αν έχει 4 ή 7 ή 10 παιδιά.
3)Κατάργηση του νόμου διορισμού των Πολύτεκνων Εκπαιδευτικών.
4)Κατάργηση του πλαισίου για τοποθέτηση των νεοδιόριστων Πολύτεκνων εκπαιδευτικών ( με πολλά ανήλικα παιδιά ) κοντά στο τόπο κατοικίας τους και της προτεραιότητας στη τοποθέτησή τους σε οργανικές θέσεις.
5)Κατάργηση της έκπτωσης 50% στο νομοσχέδιο για την τακτοποίηση ημιυπαίθριων και άλλων χώρων που προβλεπόταν για τις Πολύτεκνες Οικογένειες,τη στιγμή που οι αλλαγές αυτές επιβλήθηκαν από λόγους ΑΝΑΓΚΗΣ και όχι πολυτέλειας.

Τι προβλέπεται και τι ακούγεται για το μέλλον ;
1) Συζητιέται η κατάργηση ή η μείωση οικογενειακών ή πολυτεκνικών επιδομάτων, με την καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων,πράγμα που έχει εκπέσει στο Συμβούλιο Επικρατείας το 2001. Μια κατάργηση ή μείωση θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τις Πολύτεκνες Οικογένειες, που ήδη υφίστανται το βάρος του ΦΠΑ στις πλάτες τους.
2) Συζητιέται η εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό του πετρελαίου κίνησης, πράγμα που θα αποτελέσει νέο πλήγμα για τις Πολύτεκνες Οικογένειες, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και στις ορεινες περιοχές,ενώ θα διπλασιαστεί σχεδόν και η τιμή του φυσικού αερίου ( που θα γίνει 30% φτηνότερο του διπλάσιου-πλέον- πετρελαίου θέρμανσης !!!)
3) 600 Πολύτεκνοι Εκπαιδευτικοί παραμένουν αδιόριστοι ή θα προσληφθούν αναπληρωτές και θα σταλούν μακριά από την οικογένειά τους, με μειωμένα ωράρια,όπως έγινε με τους φετινούς διορισμούς των 100 Πολυτέκνων που, για 3χρονη τιμωρία, όπως και οι  συνάδελφοι ΑΜΕΑ, στέλνονται, με ανήλικα ή νεογέννητα παιδιά σε περιοχές χωρίς ιατρούς και νοσοκομεία, χωρίς βρεφονηπιακούς σταθμούς κλπ
4) Συζητιέται η, χωρίς διάκριση αριθμού τέκνωνμ νέα ΜΕΙΩΣΗ μισθών και συντάξεων και των Πολύτεκνων, στα πλαίσια του ενιαίου μισθολογίου με κατάργηση επιδομάτων και δώρων.
5) Δεν υπάρχει καμία πρόνοια για τις μετατάξεις των Πολύτεκνων από οργανισμούς του Δημοσίου ή των ΟΤΑ που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν, ούτε μέριμνα για αύξηση των επιδομάτων ανεργίας σε ανέργους Πολύτεκνους από τον ιδιωτικό τομέα.
6)Στον ασφαλιστικό τομέα καταργούνται σταδιακά ή άμεσα τα ευεργετήματα για τις πολύτεκνες μητέρες με ανήλικα παιδιά,αφού είναι σπάνιο να έχει ανήλικο παιδί μια γυναίκα στα 58 ή στα 60 της.

Προσωπικά θεωρώ ότι, αν περάσουν και αυτά τα μέτρα, θα ακολουθήσουν και άλλα, που θα αφορούν την απώλεια οργανικών θέσεων των Πολυτέκνων ( κυρίως με την επικείμενη μείωση των γεννήσεων, τις υποχρεωτικές συμπτύξεις τμημάτων και σχολείων, οπότε και θα στρέψουν - κανιβαλλικά- τους άλλους συναδέλφους και την ΟΛΜΕ - ΔΟΕ εναντίο μας, παραβλέποντας το βασικό πρόβλημα των σχολείων που είναι η ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ και όχι οι Πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί ) και τη μετακίνησή τους ακόμα και σε άλλους νομούς μακριά από την οικογένειά τους, καθώς και το ζήτημα των μετεγγραφών των παιδιών των Πολύτεκνων Οικογενειών και δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να σκεφτεί ένας νοσηρός εγκέφαλος με μίσος κατά των Πολυτέκνων.
Αφού με το ν/σ που συζητείται σήμερα στη Βουλή(ν/σ: Δια βίου Εκπαίδευσης κλπ διατάξεις) στο άρθρο 25 για τις μετεγγραφές…, α) αν κάποιος πολύτεκνος φοιτητής έχει επιτύχει στο ΤΕΙ Χαλκίδος και ζητήσει μετεγγραφή για το ΤΕΙ Αθήνας ή Πειραιά δεν πρόκειται να μετεγγραφεί, αφού η Χαλκίδα εντάσσεται στο Λεκανοπέδιο  Αττικής,β) έχει επιτύχει σε ΤΕΙ Πάτρας η Θεσσαλονίκης κλπ. και ζητήσει μετεγγραφή για το ΤΕΙ  Αθήνας ή Πειραιά ενδέχεται να βρεθεί αντί για Αθήνα ή Πειραιά ......στην Χαλκίδα, αφού η Χαλκίδα εντάσσεται στο Λεκανοπέδιο Αττικής!!!Αυτά, όμως, είναι ευθέως αντίθετα στα μέχρι σήμερα ισχύοντα, όταν μάλιστα η κατηγορία των πολυτέκνων και των τέκνων πολυτέκνων είναι η μόνη κατηγορία που η προστασία τους στηρίζεται στη Συνταγματική επιταγή του άρθρου 21 παρ. 2.

Μέχρι τώρα οι Πολύτεκνοι διαμαρτύρονται ο ένας στον άλλον, αλλά όταν έπρεπε να κατεβούν στο δρόμο και να διεκδικήσουν τα δίκαιά τους ( που είναι και θέμα ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟΥ της Ελλάδας ),προτίμησαν τη αποχή και την αδράνεια, με τα τραγικά αποτελέσματα που όλοι βιώνουμε και τα ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ που θα ακολουθήσουν σε επίπεδο μισθών, φόρων, διορισμών, αποσπάσεων, μεταθέσεων, απολύσεων, μεταγγραφών.

Μια πρώτη προσπάθεια για να ακουστεί η φωνή μας είναι η Εκδήλωση του Συλλόγου Πολυτέκνων Θεσσαλονίκης Άγιοι Πάντες, την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου, στις 7.00 το απόγευμα, στην αποθήκη Δ, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Δεν αρκεί, όμως, η παρουσία των Πολύτεκνων Οικογενειών που έχουν παιδιά στην Α' Δημοτικού. Δεν αρκεί να είμαστε μερικές εκατοντάδες, όπως στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΑΠΘ τον Μάιο. Πρέπει να είμαστε ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ με τις οικογένειές μας, ώστε να δούμε τι θα γίνει με τις προσφυγές - αγωγές κατά του Δημοσίου σε όλα τα θέματα, για την ΑΔΙΚΗ, ΑΝΙΣΗ οικονομική και κοινωνική επίθεση εις βάρος των Πολυτέκνων Οικογενειών. Αν, πάλι, απέχουμε τότε ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ της ΜΟΙΡΑΣ ΜΑΣ, γιατί ήδη θα έχει - μάλλον- ανακοινωθεί και η περικοπή, μείωση οικογενειακών- πολυτεκνικών επιδομάτων και η αύξηση στη τιμή πετρελαίου και φυσικού αερίου,που θα πλήξει ΚΥΡΙΩΣ εμάς. Θα έλεγα ότι θα έπρεπε στην εκδήλωση να συμμετέχουν όλοι οι Πολύτεκνοι της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης, με τις οικογένειές τους, ώστε να στείλουμε ένα μήνυμα σε ΟΛΑ τα κόμματα, αλλά ας μείνουμε στο ρεαλισμό της Θεσσαλονίκης. Πάντως, κάθε συμμετοχή και εκτός Θεσσαλονίκης θα είναι και ευπρόσδεκτη και θα βάλει ένα λιθαράκι στην αφύπνιση των Πολυτέκνων.

Όταν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ στέλνουν μηνύματα στο κινητό των βουλευτών, όταν οι σιδηροδρομικοί μιλούν για "φωτιά στο πρώτο ιδιωτικό τρένο", είναι ΝΤΡΟΠΗ εμείς οι Πολύτεκνοι να μην διεκδικούμε τα δίκαια για τις Πολύτεκνες Οικογένειες, αλλά - κυρίως- για την Ελλάδα που γίνεται - αργά αλλά σταθερά και ακόμα πιο γρήγορα μελλοντικά - ΧΩΡΑ ΓΕΡΟΝΤΩΝ, που θα ξοδεύει τεράστια ποσά σε συντάξεις και ασφαλιστικά ταμεία και ιατραφαρμακευτική περίθαλψη,άρα η οικονομική της κρίση θα ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ για πολλά χρόνια.Αν γίναμε Πολύτεκνοι , γιατί αγαπάμε τα παιδιά και θέλαμε να δώσουμε νέα μέλη στην Ελλάδα, θα πρέπει να είμαστε ΕΝΩΜΕΝΟΙ, άσχετα με τα προσωπικά μας ή κομματικά μας συμφέροντα και να διεκδικούσουμε ΠΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΑ τη ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΡΩΝ της ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΑΣ.

Ή - επιτέλους- θα πάμε μαζικά στη εκδήλωση  του Συλλόγου Πολυτέκνων Άγιοι Πάντες, αυτή τη Κυριακή, στις 19:00 το απόγευμα, στην αποθήκη Δ, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ( ιδιαίτερα ΟΛΑ τα μέλη του Συλλόγου, αλλά και όσο το δυνατόν περισσότεροι Πολύτεκνοι του ν. Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, με τις οικογένειές μας )και, ανεξάρτητα από προσωπικές συμπάθειες ή αντιπάθειες ή ενστάσεις, ανεξάρτητα από κόμματα,ιδεολογίες και παρατάξεις,θα δώσουμε ένα ΜΕΓΑΛΟ ΜΗΝΥΜΑ για την προστασία της Πολύτεκνης Οικογένειας από οποιοδήποτε νέο μέτρο εις βάρος της ή μετά ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΑΡΑΠΟΝΙΟΜΑΣΤΕ για οποιοδήποτε προσωπικό μας πρόβλημα από τα νέα μέτρα που θα ακολουθήσουν.

Φυσικά, ορισμένοι θα πουν ότι μπορούμε να στείλουμε και ένα μήνυμα, το τελευταίο, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου. Και αυτό είναι σωστό και θα το δούμε στη πορεία των πραγμάτων, αλλά μόνο που εκεί δεν ξεχωρίζουν μέσα από την κάλπη οι Πολύτεκνοι και η διαμαρτυρία τους.

Η προτελευταία μας ευκαιρία, λοιπόν, είναι η συμμετοχή ΟΛΩΝ μας στις εκδηλώσεις των Συλλόγων των Πολυτέκνων, ενόψει νέας σχολικής χρονιάς, και - ΚΥΡΙΩΣ- λόγω ΔΕΘ, στην Κυριακάτικη εκδήλωση του Συλλόγου Πολυτέκνων Θεσσαλονίκης, οι Άγιοι Πάντες, 7 το απόγευμα, αποθήκη Δ, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχει ικανός αριθμός πάρκινγκ για τα αυτοκίνητα των Πολυτέκνων από Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα. Εκεί θα συντονίσουμε τις ενέργειές μας και μέσω προσφυγών στο Συμβούλιο Επικρατείας ή σε άλλα πολιτικά ή διοικητικά δικαστήρια.
Από την παρουσία μας εξαρτάται και το μέλλον τόσο του θεσμού της Πολύτεκνης Οικογένειας, όσο και του δημογραφικού προβλήματος της Ελλάδας. Να στείλουμε μήνυμα να μη μας αντιμετωπίζουν ως πολίτες γ' κατηγορίας... Μας οφείλουν, μας χρωστάνε, δεν χρωστάμε ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ. Τα παιδιά των Πολυτέκνων γεμίζουν τα σχολεία και τα στρατόπεδα και δίνουν ΔΟΥΛΕΙΑ σε χιλιάδες άλλους εργαζομένους. Αυτή είναι η ΑΛΗΘΕΙΑ.

Υ.Γ Πέρσι τον Ιούλιο χιλιάδες φίλαθλοι του Ηρακλή κατέβαιναν κάθε μέρα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης για την αγαπημένη τους ομάδα. Την ίδια περίπου εποχή 25.000 φίλαθλοι του Άρη κατέβηκαν στην Αθήνα για τον τελικό του Κυπέλλου, ενώ ετοιμάζονταν να κάνουν το ίδιο στη ΔΕΘ για την αναβολή ή όχι ενός ματς. Επίσης, χιλιάδες φίλαθλοι του ΠΑΟΚ, αυτές τις μέρες κατεβαίνουν σε συλλαλητήρια για συμπαράσταση σε άλλους οπαδούς της ομάδας τους.
Και αναρωτιέμαι : ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ δεν κατεβαίνουν σε εκδηλώσεις ή συγκεντρώσεις για τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ της Πολύτεκνης Οικογένειας, που είναι αναγκαία για τη λύση του ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟΥ και της υπογεννητικότητας της Ελλάδας ; Δηλαδή, οι ομάδες και τα κόμματα είναι ανώτερα ιδανικά από την Ελλάδα ή το θεσμό της Πολύτεκνης Οικογένειας ; Αν δεν κατεβούμε, λοιπόν, στις διάφορες εκδηλώσεις των Συλλόγων Πολυτέκνων ( και ειδικά στη κυριακάτικη του Συλλ. Άγιοι Πάντες στη Θεσσαλονίκη, λόγω της ΔΕΘ, και  που -πιθανόν- να ανακοινωθούν νέα μέτρα εις βάρος των Πολυτέκνων ) για να διεκδικήσουμε όσα σήμερα η ΠΟΛΙΤΕΙΑ μας έχει αφαιρέσει ή πρόκειται να μας στερήσει, μήπως θα πρέπει αύριο να τρέχουμε στους Προέδρους των ομάδων μας ή στους Υπουργούς και να ζητάμε ( ατομικά πια ) να μας πληρώνουν τις δόσεις από τα στεγαστικά δάνεια, τους λογαριασμούς οργανισμών κοινής ωφέλειας, το πετρέλαιο θέρμανσης ή το φυσικό αέριο, τα ενοίκια των παιδιών μας που δεν θα παίρνουν μεταγραφή ή τα άλλα πάγια έξοδά μας ;

Αν ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ σε όλες τις εκδηλώσεις, αν δεν διεκδικήσουμε με προσφυγές τα δίκαιά μας ( όχι μόνο για την αξιοπρεπή ζωή της οικογένειάς μας, αλλά και γενικότερα για το θέμα της υπογεννητικότητας ), τότε δεν θα μπορούμε ύστερα να μιλάμε για αξίες και θεσμούς.

 Ας μην μείνουμε ΑΒΟΥΛΟΙ και ΜΟΙΡΑΙΟΙ, όπως λέει ο ποιητής...

Με εκτίμηση
Ν.Μ

Πρόσφατα άρθρα